Main menu

header

569 26 1de Raluca Grințescu

Serile de film de acasă, mersul la cinema cu prietenii, jocul de cărţi sau dominoul nu ar fi la fel fără floricelele de porumb. Mai sărate, mai dulci, sunt foarte uşor de făcut şi umplu bucătăria de aromă îmbietoare. În afară de plăcerea ronţăitului, popcornul are şi efecte curative, datorită conţinutului bogat de celuloză, ce îmbunătăţeşte digestia şi scade nivelul colesterolului. Specialiştii spun că, prin consumul de celuloză, se reduce riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, dar şi a celor digestive, precum şi a cancerului de colon. Ca să faceți impresie, ați putea încerca să preparați în casă nişte arome speciale pentru popcorn. Iată ce vă recomandăm!

Cheddar

Amestecați mai multe condimente cu unt topit, apoi turnați peste popcorn. O altă rețetă ar fi să amestecați trei linguri cu unt topit cu pudră de brânză cheddar, pudră de muştar, piper, sare şi ardei iute cayenne.

Din bucătăria indiană

Amestecați 3/4 linguriţă cu turmeric cu pudră curry şi 3/4 linguriţă cu ghimbir. Dacă vreți, puteți adăuga puţin ardei iute cayenne.

Cu sirop de porumb

Altă variantă ar fi să încălziți zahăr şi sirop de porumb. Amestecați în ibric în mod constant până începe să fiarbă, iar după un minut puneți unt de arahide. Când e topit complet, puneți mixul într-o tavă de copt, adăugați popcornul şi dați la cuptor pentru zece minute, la 150 de grade Celsius. Înainte de servire, dacă doriți, presărați puţină sare.

Nacho cu parmezan

Pentru această aromă aveți nevoie de următoarele ingrediente: parmezan ras, paprika, pudră chilli, ardei cayenne, piper, chimion. Le amestecați, iar mixul îl presărați peste floricelele de porumb. Un alt mix interesant este cel de parmezan ras, unt topit, pudră chilli şi sare cu aromă de usturoi.

De pizza

Aroma de pizza o pregătiți cu: 1/2 linguriţă cu pudră de roşii uscate, 1 linguriţă cu oregano uscat şi 3 linguri cu parmezan ras. Dacă doriți un gust foarte picant, atunci puneți 1/2 linguriţă cu pudră chilli amestecată cu 1/4 linguriţă cu ardei iute. Încercați și popcorn cu 1 linguriţă cu paprika, 1/2 linguriţă cu sare cu aromă de usturoi, 1/2 linguriţă cu ardei alb, 1/2 linguriţă cu ardei roşu, 1/2 linguriţă cu pudră de ceapă, 1/2 linguriţă cu piper negru, 1/4 linguriţă cu cimbru și 1/4 linguriţă cu oregano.

Aromă de vanilie

Ingrediente: 200 g zahăr alb, 115 g unt, 50 ml sirop de porumb, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, 1/4 linguriţă cu bicarbonat de sodiu, nuci tocate (opţional). Se amestecă untul cu siropul de porumb, zahărul şi bicarbonatul de sodiu într-o tigaie. După două minute de fiert se adaugă vanilia, iar apoi lichidul fierbinte se toarnă peste popcorn. La final, se pot presăra nuci tocate (opţional) şi se dă la rece.

Mărar cu lămâie

Ingrediente: mix de piper cu coajă rasă de lămâie, zeamă de lămâie, mărar. Într-un bol mare se amestecă popcornul fierbinte, făcut cu unt, şi ingredientele menţionate.

Popcorn cu cireşe, ciocolată şi smântână

Ca să obțineți această aromă deosebită topiți ciocolata la foc mic, apoi puneți în ea smântâna şi cireşele. Mixul trebuie turnat peste popcorn, amestecând în mod constant. La final, se pot presăra nuci tocate mărunt. Trebuie să stea la frigider în jur de două ore înainte de servire.

Mix de migdale, nuci pecan, margarină, unt nesărat, sirop de porumb, zahăr, extract de vanilie pur

Pentru această aromă se încinge cuptorul la 150 de grade Celsius. Se tapetează cu margarină o tavă. În altă tavă se pun migdalele şi nucile pecan şi se rumenesc vreo 20 de minute, amestecând ocazional. Se iau din tigaie şi se lasă la răcit la temperatura camerei. Se amestecă apoi popcornul cu nucile. Se topesc untul şi margarina, apoi se pun în tigaie siropul de porumb, zahărul şi puţină apă. Se amestecă bine. Când ajunge mixul la aproximativ 135 de grade Celsius, se ia tigaia de pe foc şi se adaugă treptat extractul de vanilie. Siropul obţinut se toarnă uşor peste popcorn, apoi floricelele se pun în tavă de copt. Se lasă la rece cam o oră.

Mix de zahăr brun, unt, sirop de porumb, sare, vanilie, bicarbonat de sodiu, nuci (opţional)

Acest mix se obține astfel: se topeşte untul la foc mediu, apoi se pun în tigaie zahărul, sarea şi siropul de porumb. Se lasă să înceapă să fiarbă, amestecând constant. După cinci minute din momentul în care a dat în clocot compoziţia, se ia de pe foc şi se adaugă bicarbonatul de sodiu, nucile şi vanilia. Mixul obţinut se toarnă peste popcorn şi se amestecă bine ca să se omogenizeze. Se dă apoi la cuptor pentru o oră, la aproximativ 120 de grade Celsius, amestecând în tavă din sfert în sfert de oră.

Popcorn colorat

Ingrediente: zahăr, unt, colorant alimentar roşu, apă. Se pun la fiert ingredientele pentru vreo trei minute, după care se toarnă peste popcorn.

Popcorn dulce

Ingrediente: ulei vegetal, zahăr pudră, zahăr granulat, zahăr brun, sare după gust. Presărați zahărul pudră peste popcornul fierbinte şi uleiul vegetal, acoperiți oala cu un capac şi agitați bine, ca să se omogenizeze. Presărați apoi zahărul brun şi zahărul alb şi procedați la fel. Înainte de servire, puteți pune şi sare dacă doriți.

Singurul popcorn sănătos este cel preparat doar cu ulei, fără alte arome

Este consumat de 5.600 de ani

Populaţia care trăia în New Mexico în urmă cu 5.600 de ani prepara popcornul în cenuşă încinsă, iar băştinaşii americani întrebuinţau nişte oale din lut cu un orificiu în capac. Se spune că popcornul a făcut parte din primul festin cu ocazia Zilei Recunoștinței, din Colonia Plymouth, în anul 1621. Potrivit mitului, Squanto însuși a învățat pelerinii să crească și să recolteze porumbul și să folosească boabele pentru o gustare delicioasă. În timp ce primii locuitori ai coloniei Plymouth chiar au crescut porumb, era vorba despre soiul Northern Flint, care avea boabe foarte bune pentru fiert, nu pentru copt. Nicio adnotare contemporană nu face referire la mâncarea sau la pregătirea popcornului în zonă, iar prima mențiune a floricelelor de porumb la masa de Ziua Recunoștinței nu apare până la o operă de ficțiune publicată în anul 1882, 200 de ani mai târziu.

Exploratorii francezi au scris despre prăjirea boabelor de porumb dure în vase de ceramică umplute cu nisip încălzit în colonia Iroquois. Națiunea Iroquois s-a răspândit în toată regiunea Marilor Lacuri, deci este posibil ca acești coloniști din zona rurală a statelor New York, Vermont și Quebec să fi fost primii creatori euroamericani ai popcornului. Până la jumătatea anilor 1800 era preferat de familii ca o gustare târzie în fața focului, la picnicuri sau serate. Dar consumul în masă a acestei gustări a început în anii 1890, după ce un antreprenor din Chicago, Charles Cretors, a creat prima mașină de făcut floricele de porumb.