Main menu

header

566 25 1de Gabriela Niculescu

Aţi întâlnit adesea în reţetele de bucătărie ingredientul zahăr vanilat sau zahăr vanilinat, considerând că sunt acelaşi lucru sau că unul dintre ele este scris greşit. Ei bine, ambele variante sunt scrise corect şi nu sunt acelaşi lucru, ba mai mult, diferenţele dintre cele două sunt majore. Zahărul vanilinat este obţinut din vanilină sau etilvanilină, care este sintetică, iar zahărul vanilat este obținut din extract şi păstăi mărunţite de vanilie, fiind un produs natural. Iată prin ce se diferenţiază concret cele două ingrediente cu aromă similară.

Primul este natural şi are proprietăţi benefice organismului

Zahărul vanilat este obținut din batoanele de vanilie şi extracte din acestea, deci este un produs natural. Culturile de vanilie se găsesc în Madagascar sau în Tahiti, acestea fiind cel mai recunoscute țări la nivel mondial producătoare a aromatului ingredient. Vanilia este fructul unei orhidee căţărătoare, originară din America Centrală, iar proprietăţile ei miraculoase au fost dovedite încă din vremuri îndepărtate. Batoanele sale se lasă la soare, după care la uscat, moment în care aroma începe să se intensifice în bețișor. În afara parfumului plăcut şi delicat, vanilia are şi proprietăţi antispasmodice, antiseptice, dar este şi un bun afrodiziac. În acelaşi timp, stimulează apetitul, asigură o digestie uşoară, are efect analgezic asemănător aspirinei, calmând durerea de cap, de stomac sau durerile reumatice. Etilvanilia este amestecată cu zahărul normal transformat în pudră, și astfel se obține zahărul vanilinat.

Al doilea este sintetic şi nociv

În schimb, zahărul obținut din vanilină nu are aceleași proprietăți benefice, deoarece vanilina este un produs sintetic, obținut prin procesarea în fabrică. Mai este numit și imitație de vanilie sau aromă de vanilie. Acesta este preparată din zahăr, sirop de porumb și alți îndulcitori similari, foarte ieftini și nocivi. În concluzie, zahărul vanilinat are gust de vanilie, însă nu are nicio legătură cu aceasta, iar zahărul vanilat, pe pliculeţele căruia veţi găsi adesea scris şi bourbon, este cel cu proprietăţi benefice, nu doar cu o aromă îmbietoare.

Unul este maroniu, celălalt este alb

Un aspect esenţial după care puteţi deosebi cele două tipuri de zahăr este culoarea. Zahărul vanilat, fiind înnobilat cu extract şi păstăi mărunţite de vanilie, are o culoare închisă, aproape maronie, în vreme ce zahărul vanilinat este întotdeauna alb. Un alt aspect care le diferenţiază este preţul. Zahărul vanilat, natural şi sănătos, este mult mai scump decât înlocuitorul său sintetic. Cele două ingrediente au şi un lucru în comun: cu zece grame de pulbere puteţi aroma un preparat ce conţine o jumătate de kilogram de făină. Şi asta deoarece vanilina sau etilvanilina imită perfect aroma şi mirosul vaniliei naturale. Însă, diferenţele le ştiţi deja, opţiunea vă aparţine.

Iată câteva reţete ce au la bază aromata vanilie:

Cremşnit

566 25 2Ingrediente pentru foi: 700 g făină albă, 300 g margarină, 200 ml smântână, 1 lingură cu untură, un vârf de cuţit cu sare. Ingrediente pentru cremă: 1,700 l lapte, 8 linguri cu vârf cu făină, 3 plicuri cu zahăr vanilat, 10 ouă, 250 g zahăr, 4 pliculeţe cu gelatină.

Mod de preparare: faceţi foile amestecând foarte bine făina cu margarina şi untura. Adăugaţi smântâna şi sarea şi omogenizaţi până obţineţi o cocă potrivit de moale. Împărţiţi coca în patru, întindeţi foile şi le coaceţi pe rând în tavă. Apoi, preparaţi crema astfel: puneţi la fiert 1 l lapte şi separaţi albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile le bateţi spumă cu un praf de sare, apoi adăugaţi 125 g zahăr şi bateţi bine până se întăresc din nou. În etapa următoare bateţi bine gălbenuşurile cu 125 g zahăr până se fac spumă. Adăugaţi zahărul vanilat, făina şi laptele rece (700 ml) treptat. Când laptele fierbe, adăugaţi compoziţia cu gălbenuşurile şi amestecaţi rapid, continuu. Apoi înmuiaţi gelatina în 150 ml apă. Adăugaţi albuşurile în compoziţia fierbinte, după ce aţi stins focul, şi cu mişcări line le încorporaţi pe toate. După aceea, adăugaţi gelatina înmuiată şi omogenizaţi până se dizolvă toată. La final, puneţi jumătate din cremă între două foi, apoi cealaltă jumătate între celelalte două foi şi băgaţi cremşnitul la rece. După ce s-a răcit, îl puteţi pudra.

Prăjitură cu fructe şi cremă de vanilie

Ingrediente pentru blat: 180 g unt, 180 g zahăr, 1 plic cu zahăr vanilat, 3 ouă, 180 g făină, 1 plic cu praf de copt, 1 lingură cu unt şi făină pentru tavă. Ingrediente pentru umplutură: 1 plic cu praf pentru budincă de vanilie, 2 plicuri cu gelatină, 550 ml lapte, 4-5 linguri cu zahăr, 1 cutie cu compot de ananas, 200 g fructe de sezon, 200 ml frişcă lichidă.

Mod de preparare: pentru blat, frecaţi spumă untul înmuiat la temperatura camerei cu zahărul şi zahărul vanilat. Adăugaţi treptat ouăle şi făina cernută împreună cu praful de copt şi omogenizaţi. Ungeţi cu unt şi tapetaţi cu făină o formă rotundă, apoi coaceţi blatul la foc moderat timp de 20-30 de minute. Pentru umplutură, puneţi la înmuiat un plic cu gelatină în 50 ml lapte rece. Scurgeţi ananasul în strecurătoare şi peparaţi budinca urmând instrucţiunile de pe plic, cu laptele rămas şi zahărul. Stingeţi focul şi încorporaţi în budincă gelatina dizolvată la bain-marie. În 100 ml zeamă de compot înmuiaţi gelatina rămasă, iar după zece minute o dizolvaţi pe baie de aburi. Blatul îl puneţi într-o formă rotundă mai mare cu 1-2 cm decât cea în care l-aţi copt, apoi turnaţi crema de vanilie peste blat, o lăsaţi să se răcească, aşezaţi rondelele de ananas şi fructele de sezon şi le acoperiţi cu gelatină călduţă. Ţineţi prăjitura la rece o oră. Se serveşte cu frişcă bătută.

Atunci când doriţi să obţineţi un preparat de înaltă clasă culinară este ideal să folosiţi seminţele pe care le curăţaţi cu vârful lamei unui cuţit direct din batoanele de vanilie. Acestea sunt mult mai aromate decât orice zahăr vanilat