Main menu

header

555 26 1de Andreea Radu

Postul Naşterii Domnului sau Postul Crăciunului ce durează de la 15 noiembrie până la 24 decembrie a fost rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru serbarea şi întâmpinarea marelui praznic. Acest post este de asprime medie, fiind mai multe zile cu dezlegare la peşte. Pentru a veni în sprijinul dumneavoastră vă prezentăm câteva reţete vechi, mănăstireşti şi foarte delicioase atât pentru zilele de post, cât şi pentru cele cu dezlegare la peşte.

Ghiveci călugăresc

Ingrediente: 4 cartofi, 3 cepe, 1 ceşcuţă cu mazăre, 1 ceşcuţă cu păstăi de fasole, 2 morcovi, 1 măr, 1 castravete murat, 2 ceşti cu suc de roşii, 1 ceşcuţă cu ulei, 1 căpăţână de usturoi, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel, sare, foi de dafin.

Mod de preparare: se călesc în ulei ceapa şi morcovii tăiaţi rondele şi se sting cu 1 litru de apă. Se adaugă restul legumelor tăiate şi se fierb împreună 30 de minute. Se potriveşte de sare, se adaugă usturoiul tăiat feliuţe, dafinul şi verdeaţa fin tocată. Mâncarea este gata atunci când a scăzut suficient.

Ardei umpluţi cu soia

Ingrediente: 8 ardei graşi, 4-5 roşii, 2-3 cepe, 3 cartofi, 2 morcovi, 1 pachet de soia mărunţită sau cuburi, 1/2 cană cu orez, 3-4 linguri cu pastă de tomate, 150 ml ulei, 2-3 linguri cu făină, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel, cimbru, sare, piper.

Mod de preparare: se fierbe soia cu sare până când se înmoaie, apoi se ţine la scurs. Orezul se lasă să se înmoaie 30 de minute în apă, apoi se adaugă peste soia. Ceapa se curăţă, se toacă mărunt, cartofii şi morcovii se curăţă, se dau prin răzătoare, roşiile se toacă mărunt. Legumele se pun peste soia, se adaugă uleiul, pasta de tomate, verdeaţa tocată mărunt, cimbrul, piperul, făina şi se amestecă până când se omogenizează. Se aleg ardeii sănătoşi şi potriviţi ca mărime, se umplu cu compoziţia de mai sus, după aceea se pune câte un capac de roşie la fiecare ardei şi se aşază în tavă. Se face un sos din ceapă prăjită şi pastă de tomate, se toarnă în tavă peste ardei. Se dă la cuptor 40 de minute.

Orez cu prune

555 26 2Ingrediente: 300 g prune uscate, 3 cepe, 1 cană cu orez, busuioc, mărar, pătrunjel, sare, piper.

Mod de preparare: ceapa se curăţă, se taie peştişori şi se pune la călit. Prunele se spală bine în multe ape, se opăresc şi apoi se scurg. Peste ceapă se adaugă o cană cu orez, trei căni cu apă sau supă de legume, sare şi piper după gust, busuioc, mărar şi pătrunjel tocate mărunt. Se amestecă totul foarte bine. Când s-a umflat orezul, se adaugă prunele, se amestecă şi se pune compoziţia la cuptor 20-25 de minute.

Sărmăluţe de peşte

Ingrediente: 1 priboi de sturion sau morun, 1 ceapă, 1 ceşcuţă cu orez, 1 ceşcuţă cu stafide, 2 linguriţe cu sare, 1 vârf de linguriţă cu nucşoară măcinată, 1 lingură cu bulion, foi de varză sau viţă ce au fost opărite şi păstrate la congelator.

Mod de preparare: se toacă priboiul (matca în care se dezvoltă icrele la sturion şi morun) cu satârul sau cuţitul. Se amestecă într-un castron cu orezul spălat şi fiert pe jumătate, cu stafidele spălate, cu ceapa tocată fin şi cu restul ingredientelor. Se frământă până se omogenizează compoziţia. Se modelează sărmăluţele în foi de varză/viţă. Se rânduiesc sărmăluţele într-o tavă sau într-un pirex, aşezându-se la fundul tăvii şi deasupra bucăţele de grăsime (adunate de la alţi peşti) sau 1/2 ceşcuţă cu ulei. Se adaugă puţină apă (nu trebuie să plutească în apă) şi se dau la cuptor, adăugând câte un strop de apă caldă pe măsură ce este nevoie. Se lasă să se rumenească frumos sărmăluţele şi se servesc fierbinţi, cu mămăliguţă. Sunt delicioase. Această reţetă se pregătea cu deosebire în vremea bunicilor noştri. Astăzi este o raritate, dat fiind că ea necesită multă răbdare şi foarte multă dragoste. În locul priboiului se poate folosi orice fel de peşte dezosat şi tocat.

Chifteluţe de peşte

555 26 3Ingrediente: 1 peşte mare (crap, singer, şalău, ştiucă), 2 morcovi mari, 4 cartofi mari, 1 ceapă mare, 1 rădăcină de ţelină mică, 1 legătură de mărar, 1 legătură de pătrunjel, 1 ceşcuţă cu făină, 1 ceşcuţă cu apă minerală, 1 lingură cu bicarbonat de sodiu, zeama de la o jumătate de lămâie, amestec de condimente râşnite (câteva boabe de piper, ienibahar, nucşoară, cuişoare, sămânţă de mărar).

Mod de preparare: se curăţă peştele de solzi şi intestine, se dezosează cu foarte mare atenţie şi se dă prin maşina de tocat. Zarzavaturile se fierb şi se rad pe răzătoarea mică, excepţie făcând ceapa, care se căleşte cu puţin ulei. Se amestecă peştele cu zarzavaturile, făina, bicarbonatul de sodiu stins în zeama de lămâie şi apă minerală. Se adaugă verdeaţa tocată fin, condimentele râşnite şi sarea. Se frământă mult şi bine, până când aluatul începe să crească. Se modelează chifteluţele, ajutându-vă cu puţină făină. Se prăjesc în ulei încins, într-un vas adânc, întorcându-se de câteva ori pe fiecare parte, ca să pătrundă bine şi să nu rămână goale în interior.

Pate de peşte

Ingrediente: 2 kg peşte, 2 cepe, usturoi sau hrean, sare, piper.

Mod de preparare: în oala sub presiune se pune peştele curăţat, fără cap, împreună cu ceapa şi apă suficient de multă cât să fiarbă o oră, astfel încât oasele să se topească. După ce se răcoreşte oala, se desface, se scoate peştele, se mixează cu oase cu tot, se sărează, se condimentează după gust şi se păstrează în frigider sau în congelator sub formă de rulou. Se serveşte cu pâine prăjită şi se garniseşte cu solzişori de usturoi.

Negresă

Ingrediente: 3 căni cu făină, 1 cană cu zahăr, 100 ml ulei, 400 g gem, 2 linguri cu cacao, 1 cană cu apă minerală, 1 linguriţă cu bicarbonat stins în oţet, nucă pisată, mirodenii, 1 praf de sare, margarină şi făină pentru tapetat tava.

Mod de preparare: se amestecă bine zahărul cu apa minerală, apoi se adaugă toate celelalte ingrediente, se amestecă foarte bine. Se tapetează tava cu margarină şi făină, se pune compoziţia şi se dă la cuptor 40-50 de minute. Deasupra se presară nucă pisată.