Main menu

header

550 26 1de Dana Purgaru

Unii au auzit până acum doar despre găluștele din supe și s-au delectat numai cu formele lunguiețe ale acestora. Alții, mai tradiționali, cunosc și găluștele cu prune, iar curioșii au gustat măcar o dată acest preparat sub formă de papricaș. Însă cam aici se oprește lista de rețete cu găluște pe care le prepară majoritatea gospodinelor. Totuși, ea poate fi mult mai generoasă cu puțin mai multă imaginație și spor în bucătărie.

Cu ciuperci

Ingrediente: 1 kg cartofi, 100 g griș, 100 g amidon de cartofi, 5 ciuperci mari, 1 ceapă medie, mărar proaspăt, sare, piper, 1 lingură cu ulei de măsline.

Mod de preparare: cartofii se pun la fiert în coajă. Ciupercile și ceapa se mărunțesc bine și se călesc în ulei împreună cu sare și piper după gust. Cartofii se descojesc, se pasează, se adaugă făina de cartofi și grișul și se frământă bine. Din compoziție se formează bile în mijlocul cărora se pune o lingură cu compoziție de ciuperci. Se pune apă la clocotit și se adaugă găluștele pe rând. Se scot când ies la suprafață. Se servesc cu mărar, ca garnitură.

De cașcaval

Ingrediente: 1 linguriță cu unt, 4 linguri cu cașcaval ras, 1 felie de pâine, 1 lingură cu lapte, 1 lingură cu făină, 3 ouă, sare.

Mod de preparare: miezul de pâine se înmoaie în lapte și se stoarce. Se freacă untul cu cașcavalul, se adaugă miezul de pâine, gălbenușurile și două dintre albușuri bătute spumă, apoi se pun făina și sare. Se freacă bine, se formează găluște și se fierb. Se pot servi în supă, sau separat.

Cu brânză și sos

550 26 2Ingrediente: 200 g brânză de vaci scursă, 1 ou, 150 g făină sau mai mult, 200 g brânză aromată, la alegere, 1-2 linguri cu ierburi aromate tocate, sare, piper, ulei de măsline. Pentru sos: 1 kg roșii proaspete opărite și descojite sau 1 conservă cu roșii în bulion, 1 lingură cu ulei, 1 ceapă, 5 căței de usturoi, busuioc, cimbru, 2 foi de dafin, 1 linguriță cu zahăr, sare, piper, 1 lingură cu vin.

Mod de preparare: pentru sos, se călesc ceapa și usturoiul tocate mărunt, apoi se adaugă roșiile tăiate cubulețe, plantele aromatice, sare, piper, zahăr şi vinul. Se fierbe până când scade la consistența dorită și se poate pasa pentru a fi mai fin. Pentru găluște, se frământă un aluat din brânza de vaci, ou, sare, piper și făină. Brânza aromată se mărunțeşte și se combină cu verdețurile tocate foarte fin. Se rup bucăți din aluat, se umplu cu compoziția de brânză și se formează găluște. Se ung cu ulei și se pun într-o oală în aare clocotește apă. Se scot la câteva minute după ce se ridică la suprafață. Se pun apoi în sos și se mai dau într-un clocot.

Cu șuncă și carne

Ingrediente: 500 g cartofi, 250 g făină, 1 ou, 2 linguri cu lapte, sare, 1 ceapă, 20 g unt pentru călit, 300 g carne tocată, 1 linguriță cu maghiran proaspăt, pătrunjel verde tocat, piper.

Mod de preparare: cartofii se fierb cu coajă, apoi se descojesc și se pasează. Se combină cu făina, laptele, oul și sare, se frământă bine într-un aluat. Ceapa se mărunțește, se călește, se adaugă carnea tocată, sare și piper și se lasă să se rumenească. Se scurge de grăsime și se combină cu verdeața tocată. Se formează găluște care se umplu cu compoziția de carne și se fierb în apă clocotită.

De griș, cu gem

550 26 3Ingrediente: 200 g griș, 700 ml iaurt lichid, 2 ouă, 6 linguri cu zahăr, 150 g pesmet, 50 g unt, vanilie, sare, gem, dulceață sau miere.

Mod de preparare: iaurtul se pune la fiert, se adaugă 4 linguri cu zahăr, vanilie, sare și ouăle bătute și se amestecă mereu. Când începe să fiarbă se pune grișul, puțin câte puțin, și se amestecă încontinuu cu telul. Când grișul începe să se îngroașe se ia vasul de pe foc. Într-o tigaie se topește untul, se pun pesmetul, cele două linguri cu zahăr rămase și se rumenește puțin. Se formează găluște rotunde din compoziția de griș și se tăvălesc prin pesmet. Se servesc calde, cu gem/dulceață sau cu miere.

De mămăligă, cu ciuperci

Ingrediente: 300 g mălai, 50 g unt, 80 g cașcaval, 30 g telemea rasă, 1 ceapă mare, 400 g ciuperci, 50 ml vin alb, 50 ml lapte, sucul de la 1/2 lămâie, 2 gălbenușuri, 70 g miez de pâine, 1/4 linguriță cu cimbru, ulei, sare, piper, ulei pentru călit.

Mod de preparare: ceapa tocată se călește în ulei, apoi se adaugă ciupercile tăiate cubulețe, sare, piper și cimbru. Se stinge cu vin și suc de lămâie și se lasă pe foc până scade. Se dă deoparte, se adaugă brânzeturile mărunțite și se amestecă bine. Se face o mămăligă tare în care se încorporează untul. Se formează apoi găluște, se scobesc cu lingurița, se pune compoziție de ciuperci și se astupă cu mămăligă, formându-se bile. Se tăvălesc prin miezul de pâine înmuiat în lapte și amestecat cu cele două gălbenușuri bătute, apoi se călesc în ulei încins.

Cu brânză dulce și fructe

Ingrediente: 500 g brânză dulce, 180 g griș, 150 g unt, 250 g făină, 4 ouă, sare, 500 g bucăți de fructe (prune, caise, vișine și altele), pesmet, zahăr pudră, frișcă și ciocolată neagră.

Mod de preparare: se face un aluat din brânză, gălbenușuri, griș, făină, sare și albușuri bătute spumă. Se formează găluște în care se pune cât o bucată de fruct și se fierb în apă clocotită cu un praf de sare. Pesmetul se rumenește în unt, iar găluștele se trec prin acesta după care se pudrează cu zahăr. Se servesc cu frișcă și ciocolată neagră topită.