Main menu

header

545 26 1de Dana Purgaru

Unul dintre obiceiurile cel mai des practicate toamna, când bogăția de pe tarabe se află la apogeu, este prepararea conservelor pentru sezonul rece. Fie pentru a profita de prețurile mici și a evita cheltuielile mari de peste iarnă, fie pentru că țin să cunoască întru totul ceea ce se află în spatele alimentelor din farfurie, gospodinele trebăluiesc de zor în această perioadă și caută noi și noi metode de a păstra cât mai bine prospețimea și aroma legumelor. Iată câteva rețete mai puțin știute, ce vor decora mesele de Sărbători și vor deveni subiect „de poveste” printre membrii familiei și oaspeți.

Gogoşari în sos de muştar

Ingrediente: 4-5 kg gogoşari tăiaţi feliuțe, 250 ml apă, 250 ml ulei, 250 ml oţet, 250 g zahăr, 4 linguri cu muştar, 400 g bulion, 2 linguri cu sare de murături, boabe de piper, foi de dafin.

Mod de preparare: se pun ingredientele, cu excepţia gogoşarilor, într-o oală şi se fierb 30 de minute, amestecând des. Se adaugă gogoşarii şi se lasă la fiert amestecând regulat până se ridică sosul deasupra. Se toarnă în borcane, care se fierb la bain-marie, se lasă să se răcească în apă şi se acoperă cu o pătură timp de două zile, înainte de a le aşeza în cămară.

Salată mixtă de toamnă

Ingrediente: 1 kg gogonele, 2 kg gogoşari, 3 cepe mărişoare, 1 legătură de frunze de ţelină, 150 ml ulei, 150 ml oţet, 150 g zahăr, 1 lingură cu sare, 1/2 linguriţă cu boabe de piper negru, 1 foaie de dafin.

Mod de preparare: gogonelele se taie fâșii, iar gogoșarii curățați de semințe se toacă. Ceapa se taie fideluță, iar frunzele de țelină se toacă mărunt. Se pun într-o oală uleiul, oţetul, zahărul, sarea, piperul, foaia de dafin şi se dau în clocot. Se adaugă pe rând legumele şi se amestecă bine. Din momentul fierberii se lasă un sfert de oră, timp în care se amestecă, apoi se răstoarnă compoziția în borcane, care se pun la bain-marie.

Vinete marinate

545 26 2Ingrediente: vinete, usturoi, cimbru, oregano, piper boabe, oţet, ulei de măsline, sare.

Mod de preparare: vinetele se curăță de coajă, se taie felii, se așază în straturi într-o cratiţă, alternate cu sare și se lasă circa 12 ore la scurs. Oțetul, combinat cu apă (o parte apă, două părți oțet), se pune la fiert cu piper, cimbru și oregano. Aproape de clocot se pun vinetele și se lasă câteva minute să clocotească. Se lasă după aceea la scurs. Se aşază apoi în borcane, alternate cu usturoi, oțet, cimbru, oregano și ulei, având grijă să coboare până la fundul borcanului și să nu rămână bule de aer.

Roșii cherry pentru iarnă

Ingrediente: roșii cherry coapte și tari, căței de usturoi mărunțiți, busuioc proaspăt.

Mod de preparare: roșiile se pun întregi în borcane, până la jumătate, împreună cu câte un cățel de usturoi și câteva frunze de busuioc. Recipientele se închid cu capac, se pun într-o oală, în apă, și se fierb cam două ore. Se lasă să se răcească în apă până a doua zi.

Rubarbă murată

Ingrediente: 5 tulpini de rubarbă tăiată cubulețe, 150 g zahăr, 100 ml oțet de mere, 150 ml apă, 1 frunză de dafin, piper boabe, 1 linguriță cu sare.

Mod de preparare: ingredientele, cu excepția rubarbei, se pun la fiert. Se adaugă apoi rubarba. Când e fiartă se pune totul în borcan, se înfiletează capacul și se acoperă cu un prosop ca să se răcească lent.

Roşii cu usturoi şi busuioc

Ingrediente: roşii bine coapte, 2 căţei de usturoi/borcan, 5 frunze cu busuioc proaspăt/borcan, boabe de piper negru.

Mod de preparare: roşiile se taie în patru sau în două, în funcție de mărime, și se pun în borcane, împreună cu usturoiul, piperul și busuiocul. Recipientele se închid, se așază în oală fără să se atingă între ele, se toarnă apă până sus și se ţin pe foc mediu circa 40 de minute. Se lasă să se răcească în apă înainte de a le duce în cămară.

Conservă de dovleac

Ingrediente: 1 dovleac, apă (1 l la 1 kg dovleac).

Mod de preparare: dovleacul se taie cuburi și acestea se fierb circa două minute. Se pun în borcane, se toarnă apă, se pune capacul și se fierb la bain-marie.

Dovlecei marinaţi

545 26 3Ingrediente: 10 dovlecei, 3 căței de usturoi/borcan, piper negru boabe, sare pentru murături, 3 linguri cu zahăr, 150 ml oțet.

Mod de preparare: dovleceii se taie felii de 1 cm grosime, se pun în borcane împreună cu usturoi și o jumătate de linguriță cu piper/borcan. Se pune circa un litru și jumătate de apă la fiert cu sare, zahăr și oțet, și după ce fierb se toarnă peste dovlecei. Borcanele se pun apoi la fiert într-o oală cu apă timp de zece minute de când dă în clocot. Se aşază cu fundul în sus sub un prosop și se consumă după o lună.

Zacuscă din mere și miere

Ingrediente: 1 kg ceapă, 1 kg mere, 1 kg morcovi, 1 kg rădăcină de țelină, 2 kg gogoșari/ardei capia, 2 kg roșii coapte, 2 kg vinete, 1 lingură cu miere, 2 linguri cu sare, 1/2 l ulei.

Mod de preparare: se coc vinetele şi ardeii/gogoşarii. Roșiile și merele se descojesc. Se dau toate legumele și merele prin mașina de tocat, pe rând. Apoi, ceapa se călește cu merele și uleiul. Morcovii, ţelina şi uleiul se pun într-un vas mare la călit. Când sunt gata, se adaugă ceapa călită cu merele. Ardeii/gogoşarii şi vinetele se călesc şi se pun în compoziţia din vasul mare. Roşiile se fierb și se pun imediat împreună cu celelalte ingrediente. Se lasă la fiert două ore, timp în care se amestecă regulat. Când uleiul s-a ridicat, se pun mierea și sarea. Se umplu borcane sterile, se pun pe o tavă de cuptor şi se lasă 30-40 de minute la 150 de grade Celsius ca să se sterilizeze.

Cea mai bună sare pentru murături este sarea gemă; cea iodată poate înmuia legumele

Dulceață de roşii

545 26 4Ingrediente: 2 kg de roşii, 1 legătură busuioc proaspăt și tocat mărunt, 1-2 batoane de scorţisoară, 2 cepe roşii tocate mărunt, 330 g zahăr tos, 110 g zahăr brun, 1 linguriţă cu sare, 1/2 linguriţă coriandru, 1 vârf de linguriţă de chimen, 25 ml oţet de mere, 25 ml oţet balsamic, zeama de la 1 lămâie.

Mod de preparare: roşiile se pun în apă clocotindă, apoi se răcesc brusc în apă cu gheaţă pentru a se desprinde coaja de miez. Se toacă, se pun în oala în care au fiert, se pun celelalte ingrediente şi se fierbe totul, amestecând constant, la foc mediu. După două-trei ore, când are consistenţa unui gem, se scoate scorţişoara, iar compoziția se toarnă fierbinte în borcănele, se închid bine, după care se ţin câte cinci minute cu fundul în sus. Se aşază între pături şi se lasă două zile, după care se pun în cămară.