Main menu

header

533 26 1de Diana Georgescu

Amestecul de ingrediente proaspete și sănătoase, îmbinat cu aromele condimentelor meridionale, a devenit familiar în rândul populației noastre, astfel încât bucătăria tradițională spaniolă a câștigat din ce în ce mai mult teren. Am păstrat denumirile originale ale celor mai îndrăgite produse, pentru a aduce un plus de savoare binemeritat.

Gambas al ajilloy tomates

533 26 2Ingrediente: 500 g creveți mari (decorticați, cu tubul digestiv înlăturat), 12 roșii cherry (tăiate în sferturi), 10 frunze mari de busuioc verde, 5 linguri cu ulei de măsline, 1 cățel de usturoi (mărunțit), sare de mare, piper.

Mod de preparare: într-un bol încăpător se amestecă roșiile cu jumătate din frunzele de busuioc rupte mărunt, se adaugă sare și piper și se lasă deoparte. Se pune pe foc o tigaie suficient de încăpătoare pentru ca fiecare crevete să poată fi așezat pe baza acesteia sau se folosesc simultan două tigăi. Focul trebuie să fie intens. Se toarnă uleiul de măsline, astfel încât să acopere întreaga suprafață a tigăii. Se pun apoi creveții, astfel încât toți să atingă suprafața încinsă în același timp și se sotează până devin galben-maronii pe partea inferioară, aproximativ două minute. Se adaugă usturoiul mărunțit și încă puțin ulei dacă este cazul și se oprește focul. Se întorc repede creveții și se lasă să se gătească în căldura păstrată de tigaie. După un minut sau două, se răstoarnă întregul conținut în vasul în care ați pregătit roșiile. Apoi se amestecă ușor și se împarte preparatul pe patru farfurii individuale, care se decorează cu frunze de busuioc întregi.

Rabo de toro

533 26 3Acest preparat își are originea în Andaluzia medievală, numele fiind dat în secolul al XV-lea în Cordoba, pentru ceea ce se considera a fi o delicatesă obținută din coada taurilor uciși în coridă. Există numeroase variante, unele incluzând ciocolată și vin de Porto, dar am ales o abordare cât mai clasică a acestuia.

Ingrediente: 1,5 kg coadă mânzat (vită), 4 morcovi (tăiați în cuburi), 1/2 rădăcină țelină (tăiată în cuburi), 2 cepe mari (tăiate în cuburi), 5 căței usturoi, 6 linguri cu ulei de măsline, 3 frunze de dafin, 4 roșii (descojite și tăiate felii), 1 l supă de vită, 500 ml vin roșu sec, 6 linguri cu oțet balsamic, 1 lingură cu zahăr brun, 1 lingură cu cimbru uscat, sare, piper, apă fierbinte.

Mod de preparare: se taie coada de mânzat în bucăți, folosindu-se articulațiile, pe unde cuțitul se poate strecura în mod facil. Se încălzește un vas antiaderent, se pune uleiul și se prăjește puțin fiecare bucată de carne, până se rumenește ușor. Se scot apoi bucățile și se așază într-un vas separat. În uleiul încins se pune ceapa, se călește câteva minute, apoi se adaugă usturoiul zdrobit, morcovii și țelina și se călesc două minute. După aceea se pun pe rând roșiile, vinul, supa, zahărul și oțetul. Se aduce amestecul la punctul de fierbere, după care se introduce în el bucățile de coadă, rumenite, frunzele de dafin, cimbrul, sare şi piper după gust. Se reduce la minimum intensitatea focului și se lasă să fiarbă înăbușit timp de cel puțin trei ore. Dacă este necesar, se mai poate adăuga vin, pentru a obține o consistență mai onctuoasă a sosului. Este important ca, pe întreaga durată a fierberii, nivelul lichidului de fierbere să-l depășească pe cel al bucăților de coadă, pentru a se asigura o fierbere uniformă. Acest lucru se obține prin adăugarea unei cantități de apă fierbinte ori de câte ori devine necesar. Se recomandă amestecarea ocazională a conținutului, prin agitarea vasului. Preparatul este gata când carnea se desprinde cu ușurință de pe oase. Se servește fierbinte, alături de cartofi fierți sau de piure. Este la fel de gustos și reîncălzit.

Paella de verduras

Ingrediente: 400 g orez, 6 linguri cu ulei de măsline, 1 l supă de legume, 1 frunză de dafin, 1 g șofran, 250 g ardei gras roșu, 250 g ardei gras verde, 400 g roșii, 100 g ceapă, 5 căței de usturoi, 200 g fasole verde, 150 g praz, 150 g morcovi, 1 lingură cu boia dulce, 100 g măsline negre, sare și piper.

Mod de preparare: într-o tigaie se pun la încins trei linguri cu ulei de măsline. Se adaugă orezul, se călește timp de trei minute. Se toarnă supa de legume, se adaugă frunza de dafin și șofranul. Se acoperă vasul şi se lasă la fiert timp de zece minute. Se ia vasul de pe foc atunci când orezul este pe jumătate fiert. Se coc ardeii în cuptorul preîncălzit până ce coaja devine maronie şi se desprinde. Se pun într-un vas cu capac (se facilitează desprinderea cojii). Se curăţă de coajă și de semințe și se taie în bucăți de 1,5 cm. Se opăresc roşiile, se descojesc şi se taie în bucăţi. Se toacă mărunt ceapa și usturoiul. Se rupe fasolea în bucăți de 3 cm, iar prazul se taie la 1,5 cm. Se spală morcovii și se taie felii subțiri. Într-o tigaie cu pereții mai înalți (diametrul de 32 cm) și cu două mânere se pune restul de ulei de măsline să se încălzească. Se călesc ceapa și usturoiul cinci minute, împreună cu boiaua. Se adaugă fasolea, prazul și morcovii, se lasă la prăjit timp de cinci minute. Se pun sarea și piperul, se toarnă orezul, înăbușit pe jumătate, peste legume și se lasă la foc potrivit încă 15 minute, apoi se adaugă bucățile de ardei și roșii. Dacă orezul este prea uscat, se mai toarnă supă de legume. La sfârșit, se adaugă măslinele, după preferință.

Paella este un preparat care provine din secolul al XIX-lea, dintr-o zonă a Valenciei, Lacul Albufera, de pe coasta de est a Spaniei. Deși este considerat mâncarea națională a spaniolilor, aceștia îl percep ca fiind un preparat versatil și savuros, provenit din zona Valenciei, care a cunoscut nenumărate adaptări