Main menu

header

524 26 1de Raluca Grințescu

Bolnavii ştiu că diabetul provine de la excesul de zahăr, fapt pentru care zahărul nu le este permis sub nicio formă şi în nicio cantitate, oricât de mică. Mai mult, medicul le limitează consumul unor alimente bogate în carbohidraţi, capabili să determine creşterea glicemiei în sânge: pâine, paste făinoase, cereale, unele fructe. Asta nu înseamnă însă că bolnavul de diabet este condamnat să nu guste deserturi. Există şi dulciuri gata preparate, majoritatea din import şi toate foarte scumpe. Mai jos vă prezentăm câteva reţete de dulciuri mult mai ieftine, fără zahăr şi de tipul celor admise de medic, pe care le puteți prepara acasă.

Cremă de cacao

Ingrediente: 30 g fulgi de ovăz, 100 g iaurt degresat 1% grăsime, 1 linguriță cu cacao, îndulcitor praf sau lichid.

Mod de preparare: fulgii de ovăz se amestecă în stare uscată cu cacaua şi cu îndulcitorul, se adaugă iaurtul, se omogenizează - eventual cu mixerul - şi se lasă jumătate de oră, până când amestecul capătă consistență. Se serveşte ca atare. Veţi avea o surpriză: gustul este foarte asemănător cu cel al cremei de amandină.

Cremă de portocale

Ingrediente: 30 g fulgi de ovăz, 75 g iaurt degresat 1% grăsime, coaja de la o portocală rasă (numai stratul de suprafaţă, altfel gustul devine amărui), sucul de la o portocală.

Mod de preparare: fulgii de ovăz se amestecă bine cu coaja rasă, se adaugă iaurtul şi sucul, se omogenizează - eventual cu mixerul - şi se lasă 30 de minute, până când amestecul capătă consistență. Se serveşte ca atare. Are un gust plăcut, răcoritor.

Cremă de lămâie

524 26 2Ingrediente: 15 g fulgi de ovăz, 40 g smântână slabă, coaja şi sucul de la o lămâie.

Mod de preparare: se prepară asemănător cu crema de portocală, gustul este răcoritor şi plăcut, dar mult diferit faţă de crema clasică de lămâie, cea cu ou şi cu făină.

Alte creme de fructe

Se pot prepara, tot pe baza fulgilor de ovăz, creme din orice fructe, cu următoarele menţiuni: ingrediente - 15 g fulgi de ovăz, 30 g smântână slabă, 65 g pulpă de fructe zdrobită manual sau cu mixerul: mere, caise, vişine, mure, piersici, zmeură, căpşuni, pepene galben, afine, mandarine. Bananele, prunele şi strugurii nu sunt recomandaţi.

Tort dietetic

524 26 3Se prepară un blat de tort clasic, subţire, preferabil de tipul pandişpanului, dar din făină integrală şi fără zahăr. În locul zahărului, se poate folosi un îndulcitor care permite coacerea până la o anumită temperatură şi care există în comerţ. Se poate însiropa cu îndulcitor diluat în lapte nedegresat, cu adaus de aromă artificială. Nu se glazurează, dar se umple şi se acoperă cu una dintre cremele descrise anterior. Se poate orna cu fructe. Înainte de a-şi doza felia, diabeticul va calcula conţinutul de glucide astfel: blatul calculat după ponderea pâinii albe, crema calculată după conţinutul specificat mai sus.

Gem de mere fără zahăr

Ingrediente: mere bine coapte, îndulcitor.

Mod de preparare: merele se curăță de coajă, se îndepărtează cotorul cu seminţele, se dau prin răzătoare sau se mărunţesc în aparatul de tocat zarzavat şi se pun la fiert cu puţină apă (nu multă, ca să nu devină compot). Se fierbe mestecând sau se introduce în bain-marie. Când lichidul a scăzut şi pasta a căpătat oarecare consistență, se ia de pe foc, se introduce îndulcitor, dozat după indicaţiile furnizorului, şi se aşază imediat în borcane fierbinţi, curate, cu capace etanşe. Se păstrează numai la frigider. Nu rezistă timp îndelungat. Conţinutul de glucide depinde de consistența pastei. Se mănâncă uns pe pâine, în strat foarte subţire.

Cremă uşoară cu cafea

Ingrediente: 800 ml lapte semidegresat, 30 g edulcorant lichid, 4 ouă, 30 ml cafea solubilă.

Mod de preparare: într-un castron de salată spargeţi ouăle, separând albuşurile de gălbenuşuri, apoi în alt castron vărsaţi laptele şi încălziți-l zece minute, după care turnaţi-l peste gălbenuşuri, apoi adăugaţi cafeaua solubilă și edulcorantul. Amestecaţi bine cu o spatulă de lemn. Puneţi acest amestec la bain-marie, amestecând permanent, până când se îngroaşă. Puneţi la răcit câteva minute, apoi serviţi.

Prăjitură de griș

Ingrediente: 80 g griș fin, 60 g edulcorant pudră, 80 g migdale pudră, 4 ouă, 10 g unt, 6 linguri cu suc de lămâie, 1 lingură cu scorţişoară pudră, 10 g drojdie, 10 migdale.

Mod de preparare: într-un castron, bateţi gălbenuşurile, unul câte unul, cu edulcorantul pudră, scorţişoara, migdalele pudră, grișul, sucul de lămâie şi drojdia. Amestecaţi bine pentru a obţine o compoziţie omogenă. Într-un bol, bateţi albuşurile bine, până se întăresc, apoi adăugaţi-le în amestecul de mai sus. Vărsaţi totul în formă unsă cu unt şi coaceți în cuptorul încălzit timp de 25 de minute. Scoateţi din formă şi lăsaţi prăjitura câteva minute să se răcească. Puneţi la frigider zece minute. Apoi serviţi.

Spumă de caise

Ingrediente: 8 ouă, 1 kg caise coapte bine, 60 g edulcorant, 1 linguriţă cu sare, sucul de la o lămâie mică.

Mod de preparare: scoateţi sâmburii, spălaţi şi amestecaţi caisele coapte cu gălbenuşurile şi cu sucul de lămâie. Adăugaţi edulcorantul, cât şi albuşurile bătute împreună cu sarea. Încorporaţi uşor albuşurile şi, apoi, puneţi la rece timp de o oră. Serviţi proaspăt.

Spumă de mere

Ingrediente: 8 albuşuri, 400 g compot de mere fără zahăr, 40 g edulcorant pudră, 1 lingură cu scorţişoară, 1 linguriţă cu esenţă de vanilie, câteva frunze de mentă proaspătă, 1 linguriţă cu sare.

Mod de preparare: într-un castron, bateţi albuşurile spumă cu 1 linguriţă cu sare. Încorporaţi uşor compotul de mere, scorţişoara, edulcorantul şi esenţa de vanilie. Amestecaţi bine. Acoperiţi cu o foaie de aluminiu şi puneţi la frigider timp de o oră. Serviţi proaspăt şi decoraţi cu câteva frunze de mentă.

Şerbet cu fructe proaspete

Ingrediente: 6 kiwi, 7 pere, 1 lămâie verde, 200 g edulcorant pudră, 200 ml apă.

Mod de preparare: spălaţi şi cojiţi fructele, apoi amestecaţi-le pulpa cu sucul de lămâie verde, până devine un fel de piure. Tăiaţi câteva bucăţele de coajă de lămâie. Într-un castron, turnaţi apa și puneţi la încălzit cu edulcorantul pudră. Aduceţi la punctul de fierbere şi amestecaţi până obţineţi un suc omogen. Lăsaţi câteva minute să se răcească. Odată siropul răcit, încorporaţi-l cu piureul de fructe. Amestecaţi bine şi puneţi totul într-un castron în frigider timp de două ore. Decoraţi cu coajă de lămâie şi serviţi proaspăt.