Main menu

header

515 26 1de Raluca Grințescu

Când vine vorba despre Turcia, toată lumea se gândește la plaje superbe, istorie tumultuoasă, obiceiuri vechi și atracții minunate. Trebuie însă amintită și arta culinară, deoarece multe preparate turcești sunt renumite. Kebabul este una dintre mâncărurile populare și apreciate pe întregul mapamond. Astăzi vă prezentăm diverse tipuri de kebaburi.

Kebab indian cu fasole roșie

Ingrediente: pentru kebab: 600 g carne, tocată (pui, miel, vită), 1 ou ușor bătut, 1 ceapă mică, rasă fin, 4 căței mici de usturoi rași fin, 1 linguriță cu praf de coriandru, câte 1/2 linguriță cu chimen praf, chilli praf, Garam Masala, sare, 100 g pesmet. Pentru garnitura de fasole: 2 cutii mici de fasole roșie la conservă, 1 linguriță cu ghimbir ras fin, 2 căței de usturoi rași fin, 1 linguriță cu Garam Masala, 1 linguriță cu turmeric, 2 linguri cu pastă de roșii, puțină apă, 2 linguri cu ulei.

Mod de preparare: amestecați carnea tocată cu oul bătut și cu celelalte ingrediente. Puneți cât pesmet trebuie ca să iasă o pastă mai densă. Încălziți cuptorul la foc mare, ungeți grătarul din cuptor bine cu ulei şi băgați-l în cuptor să se încingă şi el. Faceți nişte chiftele mai lungi şi mai plate. Treceți o ţepuşă prin mijloc. Puneți kebabul pe o farfurie unsă cu ulei. Sub grătar puneți o tavă cu puţină apă, ca să curgă sucurile de la carne în ea. Aşezaţi kebabul pe grătarul încins şi lăsați la cuptor 30 de minute, până se rumenește puţin. Întoarceți pe cealaltă parte, dați focul mai puternic și mai lăsați până devine auriu bine. Scoateți din cuptor. Pregătiți garnitura de fasole: prăjiți puţin Garam Masala. Adăugați ghimbirul şi usturoiul și căliți-le puţin. Adăugați curcuma, fasolea roșie, apa şi pasta de roşii. Lăsați la fiert două minute, ca să se formeze un sos mai închegat.

Adana Kebab

515 26 2Ingrediente: 1 kg carne de miel sau amestec cu carne de vită (cu grăsime), 1 ceapă, 1 ardei gras roşu, 1 linguriţă rasă cu chimion, 1 linguriţă rasă cu sumac, 2 linguri cu pătrunjel proaspăt tocat, 1 lingură rasă cu sare, 1 linguriţă cu piper măcinat.

Mod de preparare: curăţaţi şi tocaţi ceapa. Scoateţi sâmburii ardeiului şi tocaţi-l mărunt. Amestecaţi carnea cu ceapa, pătrunjelul tocat, ardeiul tocat, chimionul, sumacul, sarea şi piperul. Frământaţi totul bine. În cazul în care carnea e slabă, adăugaţi o lingură cu unt gras. Pregătiţi frigăruile. Întindeţi carnea pe frigărui. Va trebui să obţineţi forme asemănătoare cu cele de mititei, dar de două ori mai lungi și aplatizate între degete. Lăsaţi frigăruile la rece pentru 30 de minute. Ungeţi kebaburii cu ulei şi rumeniţi-i deasupra jarului, întorcându-i pe toate părţile. Kebabul trebuie să fie elastic şi suculent.

PONT. Adana kebab se serveşte, în mod tradiţional, cu legume pe grătar, pilaf din grâu bulgur, lipie turcească şi ayran.

Healik Kebab

Ingrediente: 1 ceapă verde, 1 ardei gras, 3-4 căţei de usturoi, 300 g pește file, 1 roşie, sare, boia iute, 1 linguriţă rasă cu zahăr, puţin piper, 1 ou, 1 legătură de pătrunjel, 200 ml ulei de porumb.

Mod de preparare: puneți uleiul de porumb într-o cratiţă şi căliți ceapa. Adăugați ardeiul şi usturoiul, tăiați mărunt, apoi peştele file tăiat cubuleţe, roşia (opărită şi descojită) tăiată tot cubuleţe. Condimentați cu sare, boia iute, piper şi zahăr. Bateți bine oul şi adăugați-l peste compoziţie. Ţineți pe foc până se face şi oul. Serviți presărat din abundenţă cu pătrunjel verde tocat, sare şi piper.

Kebab englezesc

Ingrediente: 1 lingură cu ulei de măsline, 1 lingură cu miere, 1 lingură cu muştar boabe, 8 felii bacon, 8 cârnaţi mici condimentați, 16 ciuperci champignon, 16 roşii cherry, 4 baghete mici, frunze de salată, sos de roşii.

Mod de preparare: încingeţi grătarul şi amestecaţi într-un bol uleiul, mierea şi muştarul cu sare şi piper. Înveliţi fiecare jumătate de cârnat într-o felie de bacon. Aşezaţi pe fiecare beţişor de frigăruie câte o ciupercă, o bucată de cârnat învelit în bacon şi o roşie cherry, apoi din nou în aceeaşi ordine, până ce obţineţi câte două din fiecare pe beţişor. Cu o pensulă ungeţi frigăruile cu sosul de muştar şi cu miere, apoi lăsaţi-le pe grătar, întorcându-le din când în când, până ce cârnaţii se rumenesc şi capătă un aspect lipicios. Tăiaţi chiflele în două şi serviţi lângă frigărui, cu o mână cu frunze de salată şi cu mult sos de roşii.

Sultan Kebab

515 26 3Ingrediente: 1 cutie cu ciuperci tăiate, 2 cepe medii, 500-700 g carne (vită, porc, oaie sau pui), 2 morcovi, 1/2 kg roşii, 2 linguri cu pastă de roşii, 1 linguriţă cu cimbru, 1 foaie de dafin, 200-250 g caşcaval, 1/2 linguriţă cu delicat, 3-4 linguri cu ulei, sare, piper.

Mod de preparare: se taie ceapa mărunt, iar morcovii se dau prin răzătoarea mică. Se spală şi se taie carnea în cubuleţe potrivite. Se pune uleiul la încins într-o tigaie înaltă sau o cratiţă. Când acesta este încins se căleşte ceapa un pic. Apoi se adaugă morcovul şi ciupercile, continuând să amestecaţi. Când morcovul s-a înmuiat se adaugă cubuleţele de carne şi se amestecă încontinuare, până când carnea se prăjeşte un pic. Într-o oală se pune apă la fiert. Când apa fierbe se pun roşiile întregi, lăsându-le câteva minute în apă fierbinte. Apoi se descojesc şi se taie în cubuleţe mărunte. La roşiile astfel tăiate se adaugă pasta de roşii, cimbrul, sarea, piperul, foaia de dafin şi delicatul. Dacă amestecul este prea sec se pune puţină apă. Într-un vas de lut se aşază amestecul, deasupra se toarnă roşiile de la pasul 2 şi se bagă la cuptor (încins bine în prealabil), la foc potrivit. Se lasă la cuptor până ce scade sosul de roşii. Când se scoate vasul din cuptor, se rade caşcavalul deasupra şi se mai bagă în cuptor până când caşcavalul se topeşte. Se serveşte fierbinte.

Kebab de iepure cu alune

Ingrediente: 1 spate de iepure tăiat în 3 bucăţi, 1 legătură de cimbru, 4 felii subţiri de slănină, 200-300 ml vin alb, ulei, sare şi piper, alune, ace de lemn.

Mod de preparare: ungeți fiecare bucată de carne cu sare şi cu piper, o puneți într-un vas mai înalt şi mai puţin îngust, presărați generos nişte cimbru şi turnați deasupra vinul. După aceasta, acoperiți vasul cu o farfurie şi-l dați la rece pentru câteva ore. Scoateți iepurele din frigider şi rumeniți-l puțin pe ambele părţi. Crestați carnea în două părţi mai muşchioase şi băgați acolo câte-o alună curăţată. Tăiați slănina în felii subțiri, după care înveliți în ea bucăţile de iepure şi fixați cu două ace pe la margini. Toate kebaburile le puneți într-o tavă şi le dați la cuptor pentru 30 de minute. Se pot servi cu un sos din marinadă strecurată, îngroşată cu puţină făină de mălai, la foc mediu.