Main menu

header

511 26 1de Cătălina Tăgârță

V-ați întrebat vreodată ce ați face dacă micuțul dumneavoastră ar fi diagnosticat cu alergie la proteinele din lapte animal sau din ou? Pentru Alina Constantinescu, provocarea nu a constat doar în adoptarea unui nou stil de viață, ci și în găsirea unei grădinițe unde nevoile copilului său să fie înțelese și unde să poată fi îngrijit pe măsură. Iar cum acest lucru nu a fost posibil, mămica s-a văzut nevoită să fondeze propria instituție (Grădinița Club Nuki), unde i-a ajutat și pe alți copii cu diverse alergii. Așa a întâlnit-o pe Oana Popescu, iar cele două mămici s-au gândit să vină în ajutorul tuturor părinților, astfel că, de curând, au lansat cartea: „Bucate delicioase pentru copii cu alergii alimentare”.

Ciorbă de pui à la grec (fără smântână sau iaurt)

511 26 2Ingrediente: 200 g carne de pui, 2 morcovi, 1 păstârnac, 1 bucată de țelină, 1 ceapă, 3 l apă, sare, zeama de la o lămâie, 2 gălbenușuri, frunze de pătrunjel și de mărar.

Mod de preparare: carnea se fierbe în apă cu sare, se spumuiește și se spală bine, apoi se toacă bucățele. Și rădăcinoasele, împreună cu ceapa, se curăță și se toacă sub formă de cubulețe, apoi se pun la fiert în apă cu sare, iar când sunt gata legumele se adaugă bucățelele de carne, se mai lasă să dea în două-trei clocote și se oprește focul. Se bat gălbenușurile bine cu zeama de lămâie și se adaugă în ciorba fierbinte, amestecând rapid. Se presară frunzele de pătrunjel și de mărar deasupra, și masa e gata.

Chifteluțe de legume (fără ou)

Ingrediente: 2 morcovi, 1 sfeclă roșie, 2 cartofi, 1 dovlecel, sare, piper, verdeaţă.

Mod de preparare: se dau toate legumele pe răzătoarea mică. Se scurge zeama în exces, se adaugă sare, piper și multă verdeață. Se modelează chifteluțele, se așază în tava în care ați pus hârtie de copt și se dau la cuptor.

Chifteluțe la cuptor (cu ou)

Ingrediente: 1 pulpă de curcan dezosată, 1/2 piept de pui, 1 felie de pâine mare, 2 ouă, 2 cartofi, 3-4 căței de usturoi, 1 legătură de pătrunjel, 1 legătură de mărar, 2 cepe, sare, piper, 3 linguri cu ulei.

Mod de preparare: dați prin mașina de tocat atât carnea, cât și legumele, pâinea înmuiată în apă și stoarsă bine, cât și verdeața. Compoziția obținută se pune într-un castron. Se adaugă ouăle, sarea, piperul și uleiul și se amestecă bine cu o lingură de lemn sau cu mâna. Se poate gusta pentru a potrivi compoziția după gust. În tava cuptorului se pune o foaie de hârtie de copt, pe care se așază chifteluţele formate cu mâna. Din când în când mai înmuiați mâna în ulei, ca să modelați mai bine chifteluţele, iar după ce umpleți tava stropiți-le pe toate cu puțin ulei. Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius și lăsați aproximativ 20 de minute pe o parte, după care, dacă mai este nevoie, întoarceți-le și mai lăsați-le 10 minute și pe cealaltă parte (de obicei, nu este nevoie).

Musaca (fără ou)

511 26 3Ingrediente: 600 g cartofi, 300 g carne fără os (pui, curcan, vită sau amestec), 1 ceapă, 3 căței de usturoi, 1 morcov mic, 1 tijă de țelină, 200 ml bulion, 2 roșii, sare, o crenguță de cimbru, 2 foi de dafin și 50 ml ulei.

Mod de preparare: cartofii se spală bine și se fierb în coajă. După ce se răcesc se curăță și se pasează cu un praf de sare. Carnea se fierbe separat, în apă cu sare, se spumuiește și se spală bine, apoi se toacă mărunt. Morcovul și ceapa se dau pe răzătoarea mică, iar usturoiul se toacă mărunt. Se unge o tigaie antiaderentă cu o cantitate mică de ulei, se pun legumele, se acoperă cu capac și se lasă la foc mic. Se adaugă bulionul, sarea, cimbrul și foile de dafin și se dau în câteva clocote. Se oprește focul, se scot cimbrul și foile de dafin, se adaugă carnea. Într-un vas care poate fi băgat la cuptor se adaugă straturi alternative de cartofi și carnea cu sosul (astfel încât primul și ultimul să fie de cartofi). Deasupra se așază rondele de roșii și se dă la cuptor pentru 15-20 de minute.

Paste bologneze

511 26 4Ingrediente: 300 g paste, 150 g carne fără os (pui, curcan sau vită), 1 ceapă mică, 2 căței de usturoi, 1 morcov mic, 1 tijă țelină, 100 ml bulion, sare, 1 crenguță de cimbru, 1 crenguță de busuioc, 50 ml ulei.

Mod de preparare: pastele (când le alegeți, aveți grijă să scrie pe etichetă „fără ou sau urme de ou”) se fierb conform instrucțiunilor de pe pachet. Carnea se fierbe în apă cu sare, se ia spuma și se spală bine, apoi se toacă mărunt. Morcovul și ceapa se dau pe răzătoarea mică, usturoiul și țelina se toacă mărunt. Se unge o tigaie antiaderentă cu o cantitate mică de ulei vegetal și se pun legumele, se acoperă și se lasă la foc mic. Se adaugă bulionul, sarea, cimbrul și busuiocul și se dau în câteva clocote. Se oprește focul, se pune carnea și se macină tot sosul la blender. Se toarnă sosul peste paste și se servește.

Sarmale de curcan

Ingrediente: varză murată desfăcută în foi fine, 1 pulpă de curcan, 1 piept de curcan, ulei, sare, piper, cimbru, orez, suc de roșii/pastă de roșii.

Mod de preparare: se toacă mărunt carnea. Separat, se spală bine orezul și se pune peste carne, împreună cu uleiul, cu sarea, cu piperul și cu puțin suc de tomate. Se amestecă totul, apoi se împachetează compoziția în foi de varză, iar sărmăluțele obținute se așază pe fundul cratiței, unde ați pus în prealabil puțină varză tocată. Se pune apoi cimbrul, din nou sos de roșii (după gust), se umple oala cu apă și se dă la cuptor la foc mic.

Piure de cartofi cu carne de pui (fără lapte)

Ingrediente: 1/2 piept de pui, 2 cartofi medii, 1/4 legătură de pătrunjel, ulei de sâmburi de struguri, sare.

Mod de preparare: pieptul de pui se fierbe foarte bine. Separat, se fierb cartofii, după care se scurg bine de apă. Se face un piure din cartofi, din sare și din ulei, adăugându-se și supa de carne (în loc de lapte). Când consistența piureului este cea dorită, se taie pieptul de pui foarte fin și se adaugă în piure. Se poate servi ca garnitură sau ca felul doi, împreună cu roșii, cu salată verde sau cu broccoli.

Majoritatea reţetelor prezentate de cele două autoare nu conţin ou sau lapte