Main menu

header

505 26 1de Gabriela Niculescu

Luna decembrie este luna magiei Sărbătorilor, iar fiecare prilej de reuniune cu cei dragi trebuie marcat prin ceva special. Astfel, ne-am gândit să vă oferim câteva rețete de acadele colorate, de bezele „vesele” și de dropsuri, care să vă readucă în suflete parfumul copilăriei.

Bastonașe tradiționale

505 26 2Ingrediente: 1 linguriță cu unt, 1 cană cu zahăr, 1 cană cu apă, 1 cană cu sirop de porumb, 1 linguriță cu esență de mentă sau de fructe, 6 picături de colorant alimentar roșu (sau verde, sau ambele).

Mod de preparare: se pun pe foc zahărul, untul, apa și siropul de porumb și se amestecă tot timpul, până când compoziția capătă consistența unui magiun. Se ia de pe foc, se adaugă esența preferată și se amestecă timp de 10-15 minute, până când compoziția devine opacă. Se oprește o treime din ea și se amestecă, separat, cu picăturile de colorant roșu, până devine omogenă. Compoziția fără colorant se rulează sub forma unui baton, iar cea roșie se separă în două fâșii lungi, ce vor fi aplicate pe fața și pe spatele batonului alb. Începeți să le subțiați prin răsucire și prin ușoară presare, apoi tăiați bucăți, pe care le îndoiți la capete. Dacă vreți să fie mai colorate, cea de-a doua fâșie poate fi verde, astfel veți obține o spirală „alb, roșu, verde”. Vă oferim și un pont în cazul în care vi se întărește prea tare compoziția și nu o mai puteți rula bine: încălziți-o cu o lampă de gratinat.

Jeleuri colorate

505 26 3Ingrediente: 2 ceşti cu zahăr, 1 cană cu sos de mere neîndulcit, 1 pachet de jeleu aromat, 2 pachețele de gelatină fără aromă, 1 linguriţă cu suc de lămâie, coloranți alimentari (în câte culori doriți).

Mod de preparare: combinați toate ingredientele, mai puțin coloranții, într-o oală şi ţineți-le un minut fără să amestecați. Puneți apoi oala pe foc şi lăsați ingredientele să fiarbă, amestecând continuu timp de un minut. Împărțiți compoziția în câte culori vreți să vă iasă jeleurile, o amestecați pe fiecare în parte cu un colorant alimentar, apoi o turnați în tăvi. După ce s-a răcit, băgați-o în frigider, până capătă o textură fermă. Apoi, tăiați jeleul în ce forme doriți (cercuri, pătrăţele, romburi, inimioare) şi tăvăliți-le prin zahăr sau prin orice alte decoraţiuni alimentare care vă sunt pe plac.

Bezele-curcubeu

505 26 4Ingrediente: 3 albuşuri, 150 g zahăr fin, 1/4 linguriţă cu oţet de vin alb, 1 linguriţă cu esență de vanilie.

Mod de preparare: încingeți cuptorul la 100 de grade Celsius. Albuşurile se bat spumă la viteză medie. Se adaugă oţetul şi se continuă mixarea, adăugând treptat (linguriţă cu linguriţă) zahărul, apoi esența de vanilie. Bezeaua este gata de pus la copt când are un aspect lucios şi e la fel de băţoasă ca şi frişca. Puneți câteva picături de colorant în albușul bătut, apoi amestecați ușor cu o furculiță. Răsturnaţi compoziția într-un poș de cofetărie sau într-o pungă tăiată și formați bezelele pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Puneți-le la cuptor timp de o oră și jumătate sau o oră și 45 de minute. Sunt gata când devin crocante la exterior, iar în interior miezul lor e încă uşor gumat. Nu scoateți tava imediat din cuptor, doar opriți focul şi lăsați uşa întredeschisă, ca bezelele să se răcească în cuptor câteva ore. Opțional, după coacere, le puteți scufunda baza în ciocolată topită, apoi le lăsați la întărit pe hârtia de copt câteva ore.

Acadele spiralate

Ingredientele acadelelor spiralate sunt aceleași ca la bastonașele tradiționale, cu precizarea că pentru acestea aveți nevoie de mai mulți coloranți alimentari și de câteva bețișoare (puteți folosi frigărui de lemn).

Mod de preparare: topiți într-o oală zahărul şi untul împreună cu apa și cu siropul de porumb, amestecând continuu, până când compoziţia capătă culoarea chihlimbarului. Îndepărtați oala de pe foc, adăugați aroma preferată, amestecați energic, apoi împărțiți compoziția în mai multe cantităţi egale, în funcţie de câte culori vreți să dați acadelelor. În fiecare vas în care ați pus compoziție puneți câte un colorant, apoi începeți să le frământați ca pe bastonașe, întinzând tare compoziția și relipind-o. Când devine tot mai greu de amestecat, formați rulouri din diferite culori, pe care le lipiți într-un mănunchi, apoi începeți să le răsuciți pe un blat până când devin foarte subțiri. Este momentul să le așezați în spirală, cât de mari doriți. Nu uitați să puneți bețișoarele până în centrul lor, pentru o mai bună susținere, înainte de a se întări prea tare.