Main menu

header

503 26 6de Raluca Grințescu

În copilărie, când mama îmi zicea că mergem în oraș, salivam deja cu gândul la bunătățile siropoase și colorate de pe rafturile cofetăriei comuniste. Geta cofetăreasă, o femeie plinuță de ea și de viață, se amuza mereu de „slăbiciunea” mea pentru dulcegării. Bineînțeles, de fiecare dată, pe farfuriuța mea se găseau cel puţin trei prăjituri. Am adunat câteva rețete pentru a reînvia puțin gustul dulce al acelor timpuri, pe care, cu siguranță, mulți dintre dumneavoastră nu le pot uita!

Laura

503 26 1Ingrediente: 1 punguţă cu turtă dulce, 10 pişcoturi crocante sau 200 g biscuiţi cu cacao, migdale măcinate, 200 g ricotta, 200 ml smântână, 50 g zahăr pudră, 100 g ciocolată cu lapte, 10 căpşuni, 100 ml lapte, scorţişoară.

Mod de preparare: turta dulce împreună cu pișcoturile sau cu biscuţii se mărunţesc la robot, se adaugă migdalele măcinate şi scorţişoara, se pune laptele şi se amestecă până rezultă o pastă. Într-un vas termorezistent (dar nu neapărat) se întinde această pastă. Smântâna se bate cu zahărul pudră, se adaugă ricotta şi se întinde uniform peste pastă. Deasupra se aşază căpşunile şi se rade ciocolată peste ele. Se dă la frigider vreo două ore şi apoi se serveşte.

Sărățele/Saleuri

503 26 2Ingrediente: 250 g unt, 125 ml ulei, 250 g iaurt, 250 ml lapte, 250 ml borş (sau 2-3 linguri cu oţet), 1,35 kg făină, 2 ouă, sare grunjoasă, mac/susan/chimen.

Mod de preparare: se lasă untul la temperatura camerei, după care se taie bucăţele şi se amestecă bine cu ulei, iaurt, lapte şi borş. La sfârşit se adaugă făină cât cuprinde, până la obţinerea unui aluat care nu se mai lipeşte de degete. (Se poate folosi mixerul pentru omogenizare atunci când consistența aluatului o permite). Se acoperă şi se lasă la rece minimum două-trei ore. Împărțiți aluatul în patru-cinci părţi. Bucăţile se întind pe rând cu sucitorul în foi subţiri sau foarte subţiri, în funcţie de cât de groase doriţi să iasă saleurile. Se taie saleurile, după care se ung cu ouăle bătute. Se presară cu sare şi după preferinţă cu mac, cu susan sau cu chimen. Este recomandat să folosiţi sare grunjoasă, pentru că arată mai bine. Se aşază în tăvi tapetate cu hârtie de copt şi se dau la cuptor până capătă o culoare aurie.

Biscuiți sprițați

503 26 3Ingrediente: 200 g unt (osânză sau untură), 200 g zahăr, 3 ouă, 3 linguri cu lapte, 3 linguri cu smântână, 2 pliculețe cu praf de copt, esență de vanilie, făină cât cuprinde (900-1.000 g), zahăr pudră.

Mod de preparare: într-un castron cerneți făina cu praful de copt. În alt castron amestecați bine untul şi zahărul cu un mixer. Treptat, adăugați câte un ou, până le terminați pe toate trei, apoi laptele, smântâna și esența de vanilie. Lăsați mixerul la o parte, luați o lingură de lemn și începeți să încorporați făina. Aluatul obținut se pune în folie și se dă la rece pentru o oră. Între timp scoateți mașina de tocat și montați aparatul special. Biscuiții se fac lungi, de 10-12 cm, și de formă preferată. Apoi se pun în tava neunsă. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru 15-20 de minute sau până se rumenesc ușor. Imediat ce se scot din cuptor se dau prin zahăr pudră. Se servesc după ce s-au răcit.

Cornuleţe

503 26 4Ingrediente pentru aluat: 200 g unt moale, 75 g zahăr vanilat, 1 ou, 180 g făină, 200 g nuci sau migdale măcinate. În plus, pentru pudrat, zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat.

Mod de preparare: se face un aluat din ingredientele de mai sus, se fac rulouri de aluat de 3 cm diametrul, se pun la frigider 60 de minute. Între timp, cuptorul se încinge la 180 de grade Celsius, din aluat se taie felii late de 1 cm, se dă formă de cornuleţ şi se coace cam 12-15 minute, depinde de cuptor. Se tăvălesc fierbinți în zahăr pudră amestecat cu zahăr vanilat.

Faguri

503 26 5Ingrediente: 1 cană cu lapte, 1 cană cu zahăr, 1 cană cu ulei, 4 ouă, 2 pacheţele cu praf de copt, esenţă de rom, făină.

Mod de preparare: se face un aluat din ingredientele de mai sus (fără făină) şi se mixează bine până se topeşte zahărul, după care se adaugă făină ca să iasă un aluat potrivit, care se transformă în biluţe mici. Acestea se presează în formă şi se coc pe aragaz pe ambele părţi. Se lipesc câte două cu cremă sau cu finetti, după preferinţă. Ca şi cremă puteţi folosi: 1 pachet de unt, 1 cană cu zahăr, 1 ou, cacao. Se mixează bine şi se lipesc fagurii.

Foi de napolitane umplute

Ingrediente: 1 pachet de foi de napolitane, 600 g nucă măcinată, 4 ouă, 400 g zahăr, 1 pachet de margarină (250 g), 2 fiole cu esenţă de vanilie, 2 fiole cu esenţă de rom.

Mod de preparare: într-o cratiţă se topeşte margarina la foc mic, apoi se adaugă ouăle bătute ca pentru omletă, amestecând încontinuu să nu se strângă. Se adaugă zahărul şi se amestecă până se topeşte. Când s-a topit zahărul se pun aromele şi apoi nuca şi se mai lasă trei-patru minute pe foc mic. Se ung foile cu un strat potrivit de cremă (împărţiţi compoziţia, să nu vă treziţi că nu vă ajunge) şi puneţi o greutate. Lăsaţi trei ore şi tăiaţi!