Main menu

header

499 26 1de Raluca Grințescu

În copilărie, când mama îmi zicea că mergem în oraș, salivam deja cu gândul la bunătățile siropoase și colorate de pe rafturile cofetăriei comuniste. Cofetăreasa Geta, o femeie grăsuță și pusă pe șotii, se amuza mereu de „slăbiciunea” mea pentru dulcegării. Bineînțeles, de fiecare dată, pe farfuriuțele mele se găseau mai multe prăjituri: Chou à la crême, Ora 12 și ecler, cu mici variațiuni. Preferata mea era întotdeauna Africana! Am adunat câteva rețete pentru a reînvia puțin gustul dulce al acelor timpuri, pe care, cu siguranță, mulți dintre dumneavoastră nu le puteţi uita!

Prăjitura Cartof

499 26 2Ingrediente: 500 g biscuiţi, 200 g unt sau margarină, 150 g zahăr, 3 linguri cu cacao, 1-2 pahare cu lapte, 1 păhărel cu rom, 1 esenţă de rom, 10 biscuiţi măcinați.

Mod de preparare: se mărunţesc biscuiţii în robotul de bucătărie şi se pun într-un castron. Într-o cratiţă se pune zahărul amestecat cu cacaua şi cu untul. După ce s-au topit, se adaugă laptele şi, la sfârşit, esenţă de rom, după care se toarnă peste biscuiţii mărunţiţi, se amestecă bine, se adaugă şi păhărelul cu rom, iar dacă este prea tare se mai pune lapte şi dacă e prea moale se mai adaugă biscuiți. Se ia câte o lingură cu compoziţie şi se formează bile (sub ce formă doriți), care se dau prin biscuiți măcinați, cacao sau nucă de cocos.

Amandină

Ingrediente: Pentru blat: 6 ouă mari, 170 g făină, 25 g cacao, 200 g zahăr, 50 ml ulei, 1 linguriţă cu praf de copt. Pentru cremă: 400 ml frişcă lichidă, cu minimum 30% grăsime, 300 g ciocolată neagră sau de menaj, cu minimum 50% cacao, 2 linguri cu esenţă de rom. Pentru sirop: 300 g zahăr, 200 ml apă, 1 linguriţă cu cafea instant (opţional), 1 lingură cu esenţă de rom. Pentru glazură: 150 g zahăr, 150 ml apă, 1 lingură cu cacao, 120 g ciocolată neagră sau de menaj, cu minimum 50% cacao, 60 g unt, 1 lingură cu esenţă de rom.

499 26 3Mod de preparare: Blatul: mixați ouăle împreună cu zahărul timp de 15-20 de minute, până îşi triplează volumul. Adăugați treptat făina, amestecată în prealabil cu cacaua şi praful de copt, amestecând încet cu o lingură. La urmă, adăugați treptat uleiul, amestecând uşor. Tapetați o tavă cu hârtie de copt, turnați compoziţia rezultată şi coaceți în cuptorul preîncălzit, la foc potrivit, timp de aproximativ 30-35 de minute. Faceți testul cu scobitoarea. Lăsați blatul să se răcească bine, apoi tăiați-l în două pe orizontală. Însiropați cele două blaturi rezultate cu siropul răcit, preparat astfel: caramelizați zahărul până devine auriu, adăugați treptat apă şi mai lăsați să clocotească două-trei minute. Dați siropul deoparte, apoi adăugați cafeaua instant şi esenţa de rom. Crema o preparați astfel: puneți frişca lichidă într-un vas, pe foc, şi o lăsați să se încălzească până ajunge în punctul de fierbere. O dați deoparte şi adăugați ciocolata ruptă bucăţele, apoi esenţa de rom. Amestecați cu telul până se omogenizează compoziţia şi ciocolata este complet topită. Dați crema la frigider pentru câteva ore sau pentru o jumătate de oră la congelator, până se întăreşte. Mixați crema răcită cu mixerul două-trei minute, până devine pufoasă. Asamblați prăjitura în felul următor: puneți primul blat însiropat pe un platou şi peste acesta crema, din care opriți două-trei linguri pentru ornat. Nivelați crema uniform cu o spatulă, apoi aşezați şi celălalt blat, apăsându-l uşor cu mâna ca să se lipească bine de cremă. Prăjitura rezultată o tăiați cu un cuţit bine ascuţit, în pătrate de dimensiuni dorite, depărtând pătrăţele unele de altele, astfel încât să se poată scurge glazura pe margini. Glazurați prăjiturile cu glazura răcită, preparată astfel: fierbeți zahărul cu apa aproximativ 10-12 minute, apoi dați deoparte şi adăugați cacaua şi ciocolata ruptă bucăţele, amestecând bine cu telul. La urmă, adăugați untul şi esenţa de rom, amestecând uşor până la omogenizare. Dacă preparați glazura cu mult înainte de o folosi, ea se va întări. Nu e nicio problemă, în momentul când vreți s-o folosiți, o puneți câteva minute la bain-marie. Lăsați prăjiturile glazurate la rece pentru o jumătate de oră, apoi ornați fiecare prăjitură cu crema rămasă.

Savarină

499 26 4Ingrediente: Pentru aluat: 250 g făină, 150 ml lapte, 30 ml ulei, 2 ouă, 3,5 g drojdie uscată, 1 lingură cu zahăr, 1 praf de sare. Pentru sirop: 400 ml apă, 150 g zahăr, 1 esenţă de rom. Pentru topping: 400 ml frişcă lichidă, 200 g jeleu de vişine.

Mod de preparare: dizolvați zahărul în laptele călduţ. Adăugați ouăle bătute cu un praf de sare şi cu uleiul. Încorporați apoi făina şi drojdia. Omogenizați. Ungeți formele de savarine cu unt şi umpleți trei sferturi cu aluat. Le lăsați la dospit 30 de minute. Le dați la cuptor până se rumenesc uşor. Scoateți din forme şi le lăsați să se răcească. Tăiați partea crescută de deasupra ca să poată sta drepte savarinele. Fierbeți apa cu zahărul, dați-o deoparte şi adăugați romul. Lăsați să se răcească. Întoarceți savarinele cu fundul în sus şi tăiați câte un căpăcel, dar nu de tot. Însiropați bine savarinele una câte una și puneți-le la scurs pe un grătar. Bateți frişca bine cu întăritorul până devine fermă. Umpleți savarinele cu frişcă. Pentru topping, puteți folosi și sirop de vişine. (va urma)

Înainte, cofetăria nu era un local cu frigidere, ci un loc frecventat de foarte multă lume, unde se socializa, o modalitate de petrecere a timpului liber în compania familiei, a prietenilor sau a iubitei/iubitului!