Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

Vinul, mai dăunător decât berea

Consumul de vin provoacă mai multe stricăciuni în creier decât berea sau băuturile alcoolice tari, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii germani de la Universitatea din Göttingen. Conform acestora, vinul afectează hipocampul, zona asociată memoriei şi orientării spaţiale, una dintre primele regiuni din creier vizată de degenerare în maladia Alzheimer. Rezultatele acestui studiu îi privesc mai ales pe consumatorii de alcool din clasa medie, majoritatea fiind convinşi că vinul este benefic pentru sănătate.

Expunerea excesivă la soare îmbătrâneşte pielea

Expunerea excesivă, fără protecţie, precum şi nerăbdarea pentru a obţine mult lăudatul bronz pot avea consecinţe serioase. Vara aduce cu ea temperaturi ridicate, vacanţă şi foarte mult soare. Însă nerăbdarea omului modern de a obţine culoarea arămie a pielii cât mai rapid se poate solda cu traume destul de mari pentru organism.
    Arsurile solare, insolaţia sau chiar cancerul de piele sunt printre cele mai periculoase urmări ale expunerii necontrolate la soare. Astfel, pe porţiunile corpului neprotejate sunt distruse celulele epidermice, de unde şi usturimile puternice şi pielea înroşită. Aceste accidente pot fi uşoare, totul rezumându-se la formarea unor băşicuţe, iar apoi la exfolierea pielii, dar pot fi şi severe, cu consecinţe ulterioare dramatice. Fiecărui tip de piele îi corespunde un anumit timp de expunere fără riscuri. Iată care sunt acestea:

Chimioterapia, înlocuită cu medicamente

   Bolnavii de cancer ar putea scăpa de chimioterapie. O veste cum nu se putea mai bună pentru milioanele de bolnavi din întreaga lume. Cercetătorii americani au ajuns la această concluzie testând de mai mulţi ani înlocuirea acestui tratament cu medicamente ce „înfometează tumoarea canceroasă”.
    În ultimul timp au apărut mai multe medicamente inovatoare pentru tratarea bolnavilor de cancer. Potrivit specialiştilor, în următorii zece ani e posibil ca bolnavii de cancer să nu mai fie nevoiţi să facă chimioterapie, ci un tratament cu pastile. Inovaţia din domeniu va duce la terapii cu medicamente „ţintite”. După cum am menţionat mai sus, unul dintre produsele farmaceutice deja existente pe piaţă funcţionează pe principiul „înfometării” tumorii canceroase.

Elena Şerban


 

Un mic dejun copios ajută la pierderea kilogramelor

Un studiu realizat de un cercetător american confirmă ideea că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, pentru că poate ajuta la pierderea kilogramelor în plus. Potrivit autoarei acestei cercetări, profesor Daniela Jakubowicz, de la Universitatea Virginia Commonwealth,  femeile supraponderale care consumă la micul dejun jumătate din numărul zilnic de calorii pierd mai mult în greutate decât cele care iau un mic dejun frugal. Cercetătorul este de părere că micul dejun frugal are, de fapt, un efect nedorit, acela de a creşte pofta pentru anumite alimente. 

Albirea dinţilor, modă sau necesitate?

Deşi unii medici nu recomandă tratamentul pentru albirea dinţilor, milioane de oameni folosesc din ce în ce mai des această tehnică. Dar pentru a avea o dantură sănătoasă şi, implicit, dinţi mai albi, în primul rând trebuie să ne ferim de carii. Şi cum altfel, decât printr-o igienă bucală riguroasă? Din cauza alimentaţiei suprarafinate, a alimentelor lipicioase, a tutunului şi a cafelei, dinţii nu se pot autocurăţa eficace, de aceea este necesară folosirea de cel puţin două ori pe zi a periuţei de dinţi şi a pastei dentare. Să fie tratamentele de albire un moft impus de societate sau o necesitate? Timpul va demonstra.

17 mai, Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale

5 milioane de români sunt bolnavi de HTA

     Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai importante cauze (ce pot fi prevenite) de morbiditate şi de moarte prematură atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare, estimată a fi responsabilă pentru 6% din decese la nivel mondial. Până la vârsta de 50 de ani, unul din cinci oameni au hipertensiune arterială, după vârsta de 50 de ani, unul din trei, iar după vârsta de 65 de ani, doi din trei oameni au hipertensiune arterială.
     Nici la noi situaţia nu este îmbucurătoare. Aproximativ cinci milioane de români suferă de hipertensiune arterială, 42% dintre ei nu ştiau însă că au această maladie, iar dintre cei care cunosc acest lucru, doar 61% urmează un tratament. Aceste statistici au fost făcute publice de Eduard Apetrei, preşedintele grupului de lucru HTA, al Societăţii de Cardiologie, la 26 mai, într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia lansării unei campanii naţionale de conştientizare a pericolului pe care îl reprezintă HTA şi de prevenire a maladiei.

Copiii care merg la creşă prezintă mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de leucemie

Micuţii care merg la creşă sau sunt îngrijiţi de bonă prezintă cu 30% mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de leucemie, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani. Lucrarea, coordonată de Patricia Buffer, de la Universitatea din Berkeley, California, este o trecere în revistă a 14 studii la care au participat 6.108 copii suferind de leucemie şi 13.704 copii sănătoşi. „Per total, am remarcat o reducere cu 30% a riscului de leucemie la copiii care au mers la o creşă sau au fost îngrijiţi de o bonă, având oportunitatea de a dezvolta relaţii sociale sau de a fi înconjuraţi de alţi copii în prima perioadă a vieţii, faţă de copiii care nu au avut astfel de experienţe”, a explicat Buffer.
    Cercetătorii sunt de părere că există două elemente care declanşează leucemia la copii: primul element ar fi o mutaţie genetică ce se produce în uter, iar a doua ar fi o infecţie contractată de copiii foarte mici, care ar antrena un răspuns „eronat” din partea sistemului imunitar.
Elena Şerban

Creşterea în greutate, benefică diabeticilor de tipul I

Creşterea în greutate ar putea fi bună pentru suferinzii de diabet de tipul I, cea mai rară formă a acestei boli, potrivit unui studiu realizat în SUA. Se pare că pacienţii care s-au îngrăşat de-a lungul timpului (chiar şi obezii) au prezentat mai puţine probabilităţi de a deceda faţă de ceilalţi. În concluzie, persoanele bolnave de diabet de tipul I cel mai expuse riscului de a muri aveau greutatea sub limita normală.

Afectează mai ales tinerii
    Se ştie că bolnavii cu diabet de tipul I au adesea o greutate sub limita normală, iar cei care au reuşit să câştige în greutate au prezentat mai multe probabilităţi de a controla mai bine boala, a indicat profesorul Trevor Orchard, unul dintre autorii lucrării ştiinţifice. La studiu au participat 655 de pacienţi care au fost monitorizaţi timp de 20 de ani.
     Diabetul, caracterizat printr-un nivel ridicat al glucozei în sânge, are două forme. În cazul tipului II, favorizat de obezitate şi de stilul de viaţă sedentar, pacienţilor li se spune să încerce să-şi aducă greutatea la limite normale. În schimb, diabetul de tip I, ce afectează mai ales tinerii, este o boală autoimună, ce distruge celulele pancreasului. Pancreasul este cel care fabrică insulina şi care are ca rol transformarea zahărului (glucozei) în energie. În ambele tipuri de diabet, excesul de zahăr din sânge afectează multe organe din corp, precum ochii, rinichii şi inima. 

Elena Şerban

Acarienii, duşmanii din patul fiecăruia

    Alergia reprezintă o reacţie a organismului la contactul cu anumite substanţe alergene ce se găsesc în alimente, medicamente, praf, aer etc. Cele mai frecvente reacţii alergice ale organismului se produc la nivelul pielii, mucoaselor şi al căilor respiratorii. Cauzele ce pot duce la declanşarea alergiilor sunt multiple: poluarea atmosferică, detergenţii, sporii de mucegai, părul de pisică, gândacii de bucătărie, acarienii (ce supravieţuiesc în mochete, saltele, covoare sau chiar în peruci), alimentele, polenul, veninul provenit din muşcături de animale, înţepăturile de albine sau păianjeni, medicamentele sau vaccinurile, produsele cosmetice etc.

Praful, inamicul numărul unu
     Alergia la praful din casă este cunoscută şi ca alergia la acarieni. Aproximativ 20% din populaţie prezintă sensibilitate la praful din casă. Aceşti indivizi prezintă risc crescut de a dezvolta diverse boli alergice, precum astmul alergic, rinita alergică persistentă şi dermatita atopică. Acarienii sunt organisme microscopice, înrudite cu păianjenii, ce proliferează în condiţii de căldură şi de umezeală. Acarienii se adăpostesc în numeroase locuinţe, mâncând celulele moarte ale pielii şi formând colonii în fibrele textile, adică în aşternuturi de pat, covoare, mobile, ţesături expuse prafului.
     Dacă nu prezentaţi o alergie la reziduurile acarienilor, acestea nu sunt periculoase. În caz contrar, inhalarea acestora provoacă simptome ale alergiilor: respiraţie zgomotoasă, strănut, iritaţia ochilor, rinoree. Acarienii din praful de casă pot fi responsabili pentru simptomele persistente de pe tot parcursul anului ale rinitei, conjunctivitei şi astmului alergic. Important este să mergeţi la doctor să descoperiţi ce tip de alergie aveţi. Alergologul poate efectua teste cutanate pentru a aprecia sensibilitatea la diverşi alergeni. O reacţie pozitivă (o tumefiere înconjurată de roşeaţă) demonstrează că prezentaţi o alergie.

Femeile îşi irosesc 10 ani din viaţă cu diete

   Femeile îşi petrec, în medie, zece ani din viaţă ţinând cură de slăbire, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici. Studiul a scos la iveală faptul că fiecare femeie adoptă, în medie, două planuri de alimentaţie sănătoasă în fiecare an, fiecare dintre acestea durând, în medie, cinci săptămâni.

Şase kilograme pierdute anual
     Acest lucru înseamnă o medie de 104 diete alimentare între 18 şi 70 de ani şi un total de zece ani din viaţă în care femeile ţin cure de slăbire. Cu fiecare dietă s-ar putea renunţa la o medie de 2,86 kilograme, adică aproape şase kilograme anual. Însă, un sfert dintre femei nu reuşesc să piardă niciun kilogram, iar faptul că femeile urmează, în medie, două cure de slăbire pe an sugerează că, deşi femeile slăbesc, nu reuşesc să-şi menţină greutatea. Studiul a mai scos la iveală faptul că 10% dintre femei petrec 25 de ani din viaţă ţinând cură de săbire. De asemenea, 33% dintre femei au început prima cură de slăbire la 16 ani sau mai devreme, în timp ce 44% spun că, indiferent de ceea ce fac, nu reuşesc să slăbească.
Elena  Şerban

Apariţia diabetului poate fi amânată

   Adoptarea timp de şase ani a unui regim alimentar potrivit, asociat cu exerciţii fizice, poate contribui la amânarea cu 14 ani a apariţiei diabetului la persoanele care prezintă riscuri mari de a dezvolta boala, potrivit unui studiu coordonat de profesorul chinez Guangwei Li.
      La studiu au participat 577 de adulţi, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 70 de ani, prezentând o „intoleranţă la glucoză”, un simptom ce anunţă cea mai răspândită formă de diabet din lume, cel de tipul II. Pacienţii, recrutaţi din 33 de clinici din China, au fost împărţiţi în trei grupuri. Un grup a fost rugat să urmeze un anumit tip de regim alimentar, celui de-al doilea i s-a spus să respecte un program de exerciţii fizice, în timp ce subiecţii din ultimul grup au urmat dieta alimentară şi programul sportiv recomandate de medici.
 
Regim alimentar
     Schimbarea regimului de viaţă (dietă combinată cu sport) a redus cu 43% frecvenţa apariţiei diabetului pe o perioadă de şase ani. Proporţia anuală a noilor cazuri diagnosticate a fost, în medie, de 7% în rândul pacienţilor care şi-au schimbat regimul de viaţă, faţă de participanţii dintr-un  grup-martor. La capătul a 20 de ani de studiu, 80% dintre pacienţii care au respectat în primii şase ani regimul de viaţă sănătos sufereau de diabet, faţă de 95% din grupul-martor. Schimbarea regimului de viaţă al pacienţilor în etapă prediabetică poate preveni sau amâna apariţia diabetului cu până la 14 ani, spun autorii studiului.
Elena Şerban