Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

556 12 1de Cătălina Tăgârță

Vă trosniți degetele când sunteți nervoși sau când vă plictisiți? Bătrânii spuneau că acesta e semn rău, și că obiceiul, repetat des, duce la tremurul mâinilor la bătrânețe. Oamenii de ştiinţă au folosit tehnologia cu ultrasunete pentru a afla ce se întâmplă exact la nivelul articulaţiilor atunci când trosniți degetele, și cum se produce acel sunet distinctiv.

Pocnitura, rezultatul distrugerii bulelor de aer

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Alberta (Canada), sunetul produs de pocnirea degetelor este cauzat de distrugerea bulelor de aer care se formează în fluidul ce înconjoară articulaţiile, numit şi lichid sinovial. Atât timp cât tehnologia cu ultrasunete poate înregistra ce se întâmplă în interiorul corpului uman de până la 100 de ori mai rapid decât o face RMN-ul, o altă echipă de cercetători a decis să investigheze această afirmaţie.

Astfel, echipa de radiologie din cadrul Universității din California a recrutat 40 de participanţi sănătoşi, dintre care 30 îşi trosneau degetele regulat, iar 10 nu o făceau. Dintre primii 30 care ziceau că obişnuiesc să-şi pocnească degetele, cei mai în vârstă au afirmat că o făceau cam de 20 de ori pe zi în ultimii 40 de ani. Participanţii au fost rugaţi să-şi trosnească articulaţia de la baza fiecărui deget (cunoscută sub numele de metacarpofalangiene) în timp ce făceau observaţii printr-un aparat cu ultrasunete. „Ceea ce am văzut a fost un flash luminos, ca un foc de artificii ce explodează în același timp. A fost o constatare destul de neaşteptată. Credem că sunetul emis şi flashul luminos sunt legate de schimbările dinamice ale presiunii din lichidul sinovial al articulaţiilor, asemănător cu un balon de gaz”, a declarat Robert D. Boutin, conducătorul științific al studiului.

Nu s-au detectat dureri sau umflături

Cercetătorii nu au detectat nicio durere imediată, umflături sau alte deteriorări la nivelul articulaţiilor. În plus, nu au observat nicio diferenţă perceptibilă între încheieturile persoanelor care-și pocnesc degetele în mod regulat şi cele care nu o fac.

În aprilie, echipa de la Universitatea din Alberta a susţinut ipoteza de distrugere a bulelor din înregistrările RMN, dar încă nu a venit cu nicio dovadă concludentă. „Ce anume face ca acest sunet să se producă, este o întrebare surprinzător de grea pentru a răspunde. Putem spune numai ce am văzut în mod sigur. Un fulger luminos în articulaţie, şi numai după aceea am auzit sunetul de poc! Nu invers”, spun cercetătorii, citați de Science Alert.

În timp ce Boutin a spus că nu e nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma faptul că nu există niciun prejudiciu, s-ar putea demonstra chiar că trosnirea degetelor are efecte pozitive: „După trosnirea articulaţiilor, gama de mişcare a degetelor creşte în mod semnificativ”, a declarat radiologul Robert D. Boutin.

Un alt experiment a fost făcut de un medic din California, care, vreme de 60 de ani, și-a trosnit degetele la o mână, iar la cealaltă mână, nu. La bătrânețe, el nu a înregistrat nici măcar o diferenţă între cele două mâini

Add comment


Security code
Refresh