Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

543 12 1de Cătălina Tăgârță

Bărbaţii cu chelie sunt mai predispuşi la a suferi de cancer de prostată şi de boli de inimă. Comparativ cu persoanele cu păr normal, această categorie de oameni prezintă un risc scăzut de a face cancer testicular. În plus, un alt avantaj e acela că libidoul lor este mărit şi se bucură de o viaţă sexuală mult mai activă, arată câteva studii publicate de dailymail.co.uk.

Alopecia androgenică - o afecţiune moştenită în familie

Un studiu al cercetătorilor americani, publicat recent în „Journal of Clinical Oncology”, a descoperit că bărbaţii care suferă de alopecie androgenică, cea mai comună formă de cădere a părului, care afectează circa 50% dintre bărbaţi până la vârsta de 50 de ani, au un risc cu 40% mai mare de a suferi de cancer de prostată, faţă de bărbaţii care nu îşi pierd părul. „Aceasta este cea mai recentă dovadă care susţine existenţa unei legături între chelia clasică a bărbaţilor şi cancerul de prostată, lucru despre care se ştia deja de ceva timp”, a declarat Chris Eden, medic urolog în cadrul Royal Surrey County Hospital din Guildford, Marea Britanie. Potrivit specialistului, alopecia androgenică - o afecţiune moştenită în familie - este legată de niveluri ridicate ale testosteronului, hormonul sexual masculin. „Testosteronul duce la o subţiere a foliculilor de pe pielea capului, care în timp încetează să mai producă păr. Ştim, de asemenea, că tumorile canceroase ale prostatei sunt susţinute de testosteron, deci avem un numitor comun”, a explicat urologul britanic.

Risc cu 32% mai mare pentru bolile cardiovasculare

Noul studiu se alătură unei serii întregi de cercetări care leagă acest proces de probleme de sănătate, pierderea părului fiind primul semn că ceva nu funcţionează cum trebuie. Bărbaţii care chelesc au un risc mărit de a suferi de boli de inimă, arăta un studiu efectuat în 2013 și publicat în revista „BMJ Open”, care a descoperit că persoanele care şi-au pierdut cea mai mare parte a părului au un risc cu 32% mai mare de a suferi de boli cardiovasculare. „Ar putea fi vorba despre interacţiunea complexă dintre hormonii masculini şi sistemul circulator”, a spus și chirurgul cardiac Neil Roberts, de la The Heart Hospital, din Londra.

Cercetările arată existenţa unei legături între chelire şi sănătatea prostatei, glanda care secretă lichidul seminal. Alopecia androgenică a fost legată şi de mărirea prostatei, o afecţiune numită hiperplazie benignă de prostată, care afectează circa 40% dintre bărbaţii de peste 50 de ani şi duce la apariţia de probleme în eliminarea urinei, din cauza micşorării canalului uretrei sub presiunea prostatei mărite.

Funcția erectilă și libidoul sunt avantajate

Dar a avea chelie nu este totuşi un lucru atât de rău. Un studiu publicat în „Journal of International Andrology” în iulie 2010, realizat de cercetători americani, a descoperit că bărbaţii cu chelie sunt mai puţin predispuşi la a suferi de cancer testicular. „S-ar părea că nivelurile mai ridicate de hormoni precum testosteronul oferă o anumită protecţie (n.r. - în faţa tumorilor testiculare)”, a spus la acea vreme Tim Oliver, profesor emerit de oncologie la Queen Mary University, în Londra.

Chelia aduce şi veşti bune în privinţa vieţii sexuale. Un nivel crescut de testosteron fiind responsabil de libidoul crescut al bărbaţilor. Cei care au un nivel scăzut al acestui hormon au mai puţine erecţii şi prezintă o pierdere a dorinţei sexuale. „Testosteronul este necesar funcţiei erectile şi libidoului. Şi feromonii, substanţele chimice care controlează şi induc dorinţa sexuală, sunt influenţaţi de testosteron”, a mai spus profesorul Tim Oliver.

Un studiu spaniol efectuat asupra a 30 de bărbaţi a arătat că aceia cu chelie aveau prostata cu 34% mai mare decât bărbaţii cu podoaba capilară intactă

Add comment


Security code
Refresh