Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

Doctor Mihaela Dascălu, despre Electrosomatografia interstiţială: „EIS vede dezechilibrele intercelulare premergătoare leziunilor organice“

585 10 1de Cătălina Tăgârță

Electrosomatografia interstițială (EIS) este o metodă care face măsurători pentru fiecare organ al corpului, estimând fiziologia tisulară și parametrii microcirculației. Aplicarea metodei aduce informații despre modificări la nivel fizic, emoțional și mental în diferitele stadii de răspuns ale organismului: de alarmă, de rezistență sau de epuizare. Mai exact, EIS arată că la nivelul diferitelor organe și sisteme există agresiuni și modul în care organismul reușește să se adapteze la acestea. Doctor Mihaela Dascălu (foto), reprezentanta centrului ScienceMed București, ne-a spus mai multe pe această temă.

Doctor Florenţa Creţu: „Drojdia de orez roşu reglează colesterolul“

585 12 2de Gabriela Niculescu

Stresul, fumatul, consumul de alcool, somnul insuficient, supraponderabilitatea şi alimentaţia haotică, plină de aditivi, sunt factori care conduc la perturbarea echilibrului fiziologic caracteristic unui organism sănătos. Peste 30% din populaţia României suferă de hipertensiune arterială şi diabet zaharat ca efecte ale colesterolului mărit, potrivit datelor unui studiu realizat de profesor doctor Mircea Cinteză. În acelaşi timp, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial, fiind diagnosticate la pacienţi abia trecuţi de 30 de ani. Despre fluctuaţiile valorilor colesterolului şi despre normalizarea nivelului acestora ne-a vorbit doctor Florenţa Creţu (medalion), medic specialist Ropharma.

În viitor, medicamentele se vor realiza la imprimante 3D

585 12 1de Irina Ţolea

Mulți pacienți, mai ales cei care suferă de afecțiuni cronice, sunt îngroziți de ziua de la început de lună în care trebuie să se ducă la medicul de familie pentru a-și primi rețeta compensată, iar mai apoi să facă un tur al farmaciilor pentru a-și procura medicamentele. Ca să nu mai vorbim despre numărul lor și despre „supliciul zilnic” de a înghiți tabletă după tabletă. Medicina viitorului rezervă multe surprize în domeniu: cercetătorii ne pregătesc pastila pentru „toate cele”! Un singur medicament, produs special pentru fiecare pacient, realizat pe loc și având costuri mult mai mici.

57% dintre români mor din cauza bolilor cardiovasculare

585 14 1de Cătălina Tăgârță

Principala cauză de mortalitate din România este reprezentată de bolile cardiovasculare. Din nefericire, potrivit datelor publicate de OMS pentru anul 2014, cifrele sunt duble față de media europeană (108,9 decese la 100.000 de lo- cuitori în România, față de 43,8 media europeană). Aceste date poziționează țara noastră pe primul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește această problemă.

In premiera Implantare cohleară bilaterală pentru un sugar de doar 9 luni

584 14 1de Cătălina Tăgârță

O echipă de medici a realizat cu succes implantarea cohleară bilaterală a celui mai mic pacient din România (un sugar de numai 9 luni). Intervenția a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „M.S. Curie” din București - Clinica ORL, în luna iunie 2016.

Stiri sanatoase

de Dana Purgaru

Băuturile fierbinţi pot fi cancerigene

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a avertizat că băuturile foarte fierbinți sunt probabil cauzatoare de cancer de esofag. În evaluarea sa privind băuturile foarte fierbinți, IARC apreciază că studiile realizate pe animale arată că efectele cancerigene se produc probabil la temperaturi de 65 de grade Celsius și mai mari. Cancerul de esofag este a opta cea mai comună formă de cancer la nivel mondial și una dintre principalele forme de deces prin cancer, cu peste 400.000 de decese înregistrate în anul 2015.

Canada a legalizat eutanasia la oameni

Canada a legalizat eutanasia, după ce Parlamentul a adoptat, în două etape, un controversat proiect de lege referitor la moartea asistată, criticat atât de adepţii eutanasiei, cât şi de opozanţii acestei proceduri. Inițial, proiectul permitea oricărei persoane aflate „într-o stare medicală dureroasă şi iremediabilă” să ceară să fie eutanasiată, însă, în varianta finală, legea oferă accesul la moartea asistată doar bolnavilor aflaţi în fază terminală.

Se pregăteşte primul transplant de cap uman

Chirurgul chinez Ren Xiaoping afirmă că intenţionează să efectueze transplantul unui cap uman, operaţiune extrem de complicată, momentan pregătind echipa medicală ce i se va alătura în procedură. Anul trecut, chirurgul italian Sergio Canavero a pretins că ar fi foarte posibil, până în 2017, primul transplant din lume de cap uman după ce acest lucru s-a efectuat până acum pe mai multe specii de animale, inclusiv pe maimuță. Acum, omolgul său chinez vrea să facă această încercare. Medicul Ren a fost numit sarcastic de mass-media „Dr. Frankenstein”. Potrivit „New York Times”, mai mulţi oameni din China s-au oferit voluntari pentru operație, unii dintre ei paralizați de la gât în jos.

Lucraţi peste program? Aveţi grijă de sănătate!

Femeile care petrec mai mult de 60 de ore pe săptămână la serviciu prezintă un risc de trei ori mai mare să dezvolte o boală cardiacă sau diabet decât cele care lucrează sub 40 de ore, potrivit unui studiu american recent. Cercetătorii de la Universitatea Ohio au analizat datele a aproape 7.500 de persoane născute între 1957 și 1964, toate făcând parte dintr-o anchetă numită „National Longitudinal Survey of Youth”. Rezultatul a fost că femeile care lucrează mai mult de 60 de ore pe săptămână, cel puțin 30 de ani, își triplează riscul de diabet, boli cardiace, cancer și artrită. Chiar și lucrând mai puțin, cercetătorii apreciază că după mai mult de 40 de ore apar repercusiuni. În schimb, bărbații care fac ore suplimentare nu au atât de mult de suferit mai târziu, datorită faptului că viața lor de familie este ceva mai relaxată.

În România, în fiecare oră sunt diagnosticate cu tuberculoză trei persoane

584 15 2de Cătălina Tăgârță

Dacă în ceea ce privește mortalitatea prin cancer patologia malignă pulmonară conduce în lista numărului de decese cu aproximativ 1,59 milioane, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, afecțiunile respiratorii, inclusiv astmul și boala pulmonară obstructivă cronică, stau la baza altor patru milioane de decese anual, adică 10,7% din totalul deceselor determinate de bolile cronice netransmisibile. În acest context, Societatea Română de Pneumologie a organizat în luna iunie 2016 cea de-a V-a ediție a Conferinței „Managementul Bolilor Pulmonare”.

Oamenii cu studii superioare, predispuşi tumorilor pe creier

584 15 1de Carmen Ciripoiu

Dacă până acum a învăța cât mai multă carte înseamna o viață mai bună din toate punctele de vedere, situația s-a schimbat. Potrivit unor studii de ultimă oră, absolvenții de studii superioare sunt predispuși dezvoltării tumorilor pe creier.

Fructul arborelui de pâine va salva omenirea de la foamete

584 18 1de Andrei Dicu

În ultimii ani, alături de încălzirea globală, o altă problemă de maximă importanţă îi înspăimântă pe savanţii planetei. Este vorba despre lipsa hranei, o chestiune delicată, care, în ciuda progreselor industriale şi a avalanşei produselor tip „bio”, s-a acutizat. Salvarea ar putea apărea însă exact de unde ne aşteptăm mai puţin, iar ultimele descoperiri stau mărturie.

Doctor Ada Epistatu: „La menopauză, dinţii devin casanţi, fiind predispuşi la fracturi“

583 12 1de Diana Tudor

Menopauza este un proces natural, pe care fiecare femeie îl experimentează după vârsta de 40 de ani, și care este însoțit de diverse simptome prevestitoare: bufeuri, transpirații nocturne, menstruații neregulate, dar și de oboseală și schimbări bruște de dispoziție. În afară de aceste semne, menopauza este caracterizată de anumite dereglări hormonale ce se traduc prin pierderi de calciu și riscul apariției unor boli care deteriorează structura osoasă, cum ar fi osteoporoza. Din păcate, lipsa calciului afectează în mod semnificativ și dantura, în sensul că o predispune la diverse afecțiuni sau fracturi osoase. Aflăm mai multe informații despre acest subiect de la doctor Ada Epistatu (medalion), medic stomatolog în cadrul clinicii Ada Dental Center.

Pericolele din piscină

583 14 1de Raluca Grințescu

Pentru că a venit vara, sezonul piscinelor în aer liber are undă verde. Din nefericire însă, supraaglomerarea bazinelor face ca apa să fie prea caldă, iar bacteriile se înmulţesc mai uşor, crescând exponenţial probabilitatea de a contracta afecţiuni dermatologice, de ochi sau ale stomacului.