Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

Din nou la şcoală, cu obiceiuri alimentare sănătoase

595 15 1de Roxana Istudor

Tot mai mulții părinți sunt conștienți de importanța alimentației în cazul elevilor, care, după cum se știe, depun un efort la orele de curs. Pentru ca totul să meargă bine și pentru ca tinerii învățăcei să fie plini de energie, de atenție, și să acumuleze cunoștințele în cele mai bune condiții, specialiștii recomandă un plan alimentar bine conturat.

Miomectomia păstrează integritatea uterului, dar există risc de recidivă a fibroamelor

594 12 1de Cătălina Tăgârță

Statisticile sunt alarmante în ceea ce privește fibromul uterin. Potrivit specialiștilor, una din două femei primește acest diagnostic. În plus, dacă în trecut boala apărea de regulă la femeile cu vârste între 35 și 50 de ani, în prezent, aceasta afectează paciente din ce în ce mai tinere. Printre cauze se numără: stresul, dereglajele hormonale şi alimentația. Însă vestea bună este că, depistat la timp, printr-o simplă ecografie, acesta poate fi tratat cu succes.

Medic pedodont Mihaela Arnon: „Dinţii de lapte pot fi protejaţi dacă sunt sigilaţi“

594 14 1de Monica Beleneş

Zâmbet ca la Hollywood şi ca în reclame vrem toţi, dar, dacă se poate, cât mai natural. Dacă altădată nu existau atâtea posibilităţi, copiii noştri au şansa să-şi îngrijească dantura începând cu dinţii de lapte. Aceştia încep să se dezvolte chiar din a şasea lună de sarcină, şi de sănătatea lor depind dezvoltarea maxilarului şi, pe viitor, dinţii permanenţi. De aceea, medicul pedodont Mihaela Arnon (medalion) vă spune care sunt afecţiunile specifice copiilor, ce trebuie să vă alarmeze şi când e cazul să le puneţi aparat dentar.

Scleroza multiplă, întâlnită frecvent şi la pacienţi de 20 de ani

593 12 1de Cătălina Tăgârță

Dacă până nu demult printre afecţiunile neurologice care îi afectau pe tineri se numărau doar scleroza multiplă şi traumatismele craniocerebrale, frecvenţa altor boli din această sferă la vârste din ce în ce mai scăzute îi determină pe medici să tragă un semnal de alarmă. Cu ocazia celei de-a XIV-a reuniune a Academiei Mondiale de Neurotraumatologie Interdisciplinară, ce a avut loc în luna iulie la Eforie Nord, specialiştii au amintit şi celelalte diagnostice care sunt puse din ce în ce mai timpuriu, precum: neuropatiile periferice, bolile Parkinson și Alzheimer sau accidentul vascular cerebral.

„Insuficienţa cardiacă nu este o boală, ci o consecinţă a altor boli“

593 14 1de Monica Beleneş

Conform statisticilor, în România există aproximativ un milion de persoane care suferă de insuficienţă cardiacă (IC), aceasta fiind şi prima cauză de internare în spitalele din ţara noastră. Deoarece nu există o educaţie privind acest sindrom, nouă din zece persoane nici nu ştiu că suferă de insuficienţă cardiacă. Astfel, cu ajutorul doctorului Gabriel Tatu Chiţoiu (medalion), preşedintele Societăţii Române de Cardiologie şi medic primar cardiolog la Spitalul Floreasca, vom încerca să înţelegem ce avem de făcut pentru a nu ajunge în situaţia critică a multor bolnavi de inimă.

Stiri sanatoase

de Dana Georgescu

Obezitatea nu este determinată genetic

Greutatea în exces poate avea un impact mai mare în ceea ce priveşte riscul de instalare a diabetului decât cel pe care îl are în cazul apariţiei bolilor de inimă, potrivit datelor relevate de un studiu recent realizat de cercetători suedezi. Aceștia au urmărit 4.046 de perechi de gemeni identici a căror vârstă medie era de 58 de ani. Unul dintre gemeni era supraponderal, celălalt nu (gemenii au un bagaj genetic identic, deci diferenţa de greutate dintre ei nu poate fi pusă pe seama moştenirii genetice). Cercetătorii au stabilit că indicele de masă corporală crescut nu era asociat cu riscul ridicat de atacuri de cord sau moarte prematură, dar atrăgea un risc crescut de apariţie a diabetului.

Cât mai pot fi consumate alimentele după ce expiră?

593 15 2de Dana Georgescu

Există o concepţie intens împământenită în ţara noastră, potrivit căreia nu contează prea mult data de expirare de pe eticheta produselor alimentare, deoarece ar fi o perioadă de „graţie”, în care acestea mai pot fi încă puse pe masă fără probleme, calitatea lor nefiind încă alterată. Dar este aceasta oare adevărată?

Combinaţii care pot face mai mult rău decât bine

593 15 1de Monica Beleneş

Orice părinte vrea binele copilului, dar uneori lipsa de informare şi neconsultarea unui medic, în caz de boală, vă pun în situaţii neplăcute. După cum bine ştiţi, medicamentele au un rol terapeutic, şi pentru a fi cât mai eficiente trebuie să ţineţi seama de mai mulţi factori: de momentul administrării, respectarea dozei, dar şi de efectele pe care un anumit aliment le poate avea asupra tratamentului. De aceea, neadministrate corect pot avea consecinţe grave asupra sănătăţii copiilor. Dar iată care ar fi combinaţiile de evitat.

Medic generalist Eduard Bratu: „Femeile în vârstă şi corpolente sunt mai susceptibile de suferinţe biliare decât bărbaţii“

592 12 1de Cătălina Tăgârță

Balonările, durerile în hipocondrul drept sau stările de greață ce apar imediat după masă sunt puse adesea pe seama unui colecist leneș. Doctor Eduard Bratu (medalion), medic generalist la Centrul Mediclass, din București, ne-a spus mai multe despre problemele bilei și cum pot fi rezolvate acestea într-un mod eficient.

Doctor Silvia Stănculescu: „Implantul mamar corect nu afectează alăptarea“

592 14 2de Gabriela Niculescu

Foarte comune în zilele noastre, implanturile mamare au început să reprezinte o teamă în rândul femeilor tinere care își doresc această intervenție, însă nu au copii sau și-au propus să rămână însărcinate. Odată cu recurgerea la operația de mărire a sânilor apar o mulțime de griji referitoare la implanturile mamare și la alăptare. Chirurgul estetician Silvia Stănculescu (medalion), medic în cadrul clinicii Metamorphosis Center, vă spune dacă alăptarea poate să fie afectată sau nu de mărirea sânilor cu silicon.

Scaunele cu sânge, mucus şi puroi pot fi semn de Boală Inflamatorie Intestinală

592 14 1de Cătălina Tăgârță

În România există aproximativ 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care doar circa 1.500 sunt înregistraţi în Registrele Naţionale. La nivelul întregii Europe, în prezent, peste 3 milioane de persoane suferă de Boli Inflamatorii Intestinale (BII).