Main menu

header

561 23 1de Raluca Grințescu

Oamenii pot să se vindece într-adevăr în biserici atunci când ating Sfintele Moaşte sau sanctuarele. Oamenii de ştiinţă din Petersburg au dovedit-o şi au descoperit şi mecanismul „material” al acestui fenomen divin.

„O rugăciune este un remediu puternic”

„O rugăciune este un remediu puternic”, spune Valeri Slezin, şeful Laboratorului de Neuropsihofiziologie al Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Psihoneurologică Bekhterev, din Petersburg. „Rugăciunea nu numai că reglează toate procesele din organismul uman, ea repară şi structura grav afectată a conştiinţei”. Profesorul Slezin a măsurat puterea rugăciunii. El a înregistrat electroencefalogramele unor călugări în timp ce se rugau şi a captat un fenomen neobişnuit - „stingerea” completă a cortexului cerebral. Această stare poate fi observată numai la bebeluşii de 3 luni, atunci când se află lângă mamele lor, în siguranţă absolută. Pe măsură ce persoana creşte, această senzaţie de siguranţă dispare, activitatea creierului creşte, şi acest ritm al biocurenţilor cerebrali devine rar, numai în timpul somnului profund sau al rugăciunii, după cum a dovedit omul de ştiinţă. Valeri Slezin a numit această stare necunoscută „trezie uşoară, în rugăciune” şi a dovedit că are o importanţă vitală pentru orice persoană.

Slujba în biserică normalizează tensiunea şi valorile analizei sângelui

Este un fapt cunoscut că bolile sunt cauzate mai ales de situaţii negative şi afronturi care ne rămân înfipte în minte. În timpul rugăciunii însă, grijile se mută pe un plan secundar sau chiar dispar cu totul. Astfel, devine posibile atât vindecarea psihică şi morală, cât şi vindecarea fizică. Slujbele bisericeşti ajută şi ele la ameliorarea sănătăţii. Inginera şi electrofizicia- na Angelina Malakovskaia, de la Laboratorul de Tehnologie Medicală şi Biologică, a condus peste o mie de studii pentru a afla caracteristicile sănătăţii unor enoriaşi înainte şi după slujbă. A rezultat că slujba în biserică normalizează tensiunea şi valorile analizei sângelui. Se pare că rugăciunile pot să neutralizeze chiar şi radiaţiile. Se ştie că, după explozia de la Cernobîl, instrumentele de măsurare a radiaţiilor au arătat valori care depăşeau capacitatea de măsurare a acestora. În apropierea Bisericii Arhanghelului Mihail însă, aflată la patru kilometri de reactoare, valoarea radiaţiilor era normală.

Semnul crucii, mai eficient decât aparatele moderne de purificare cu radiaţie magnetică

561 23 2Oamenii de ştiinţă din Petersburg au confirmat, cu ajutorul experimentelor efectuate, că apa sfinţită, semnul crucii şi bătutul clopotelor pot să aibă, de asemenea, proprietăţi vindecătoare. De aceea, în Rusia, clopotele bat întotdeauna în cursul epidemiilor. Ultrasunetele emise de clopotele care bat omoară virusurile de gripă, hepatită şi tifos. Proteinele virusurilor se încovoaie şi nu mai poartă infecţia, a spus Angelina Malakovskaia. Semnul crucii are un efect şi mai semnificativ: omoară microbii patogeni (bacilul de colon şi stafilococii) nu numai în apa de la robinet, ci şi în râuri şi în lacuri. Este chiar mai eficient decât aparatele moderne de purificare cu radiaţie magnetică.

Laboratorul ştiinţific al Institutului de Medicină Industrială şi Navală a analizat apa înainte şi după sfinţire. A rezultat că, dacă se citeşte rugăciunea Tatăl Nostru şi se face semnul crucii asupra apei, atunci concentraţia bacteriilor dăunătoare va fi de o sută de ori mai mică. Radiaţia electromagnetică dă rezultate inferioare. Astfel, recomandările ortodoxe de a binecuvânta orice mâncare sau băutură nu au numai o valoare spirituală, ci şi una preventivă.

Apa distinge nivelul de credinţă al oamenilor

Apa sfinţită nu este numai purificată, ci ea îşi schimbă şi structura, devine inofensivă şi poate să vindece. Aceasta se poate dovedi cu aparate speciale. Spectrograful indică o densitate optică mai mare a apei sfinţite, ca şi cum aceasta ar fi înţeles sensul rugăciunilor şi l-ar fi păstrat, fiind şi o putere unică de a vindeca. Singura limită este că-i vindecă numai pe cei credincioşi. „Apa distinge nivelul de credinţă al oamenilor”, spune Angelina Malakovskaia. Atunci când un preot sfinţeşte apa, densitatea optică este de 2,5 ori mai mare, atunci când sfinţirea este efectuată de o persoană credincioasă laică, numai de 1,5 ori mai mare, dar cu un om botezat şi necredincios, fără cruce la gât, schimbările au fost nesemnificative.

De fapt, după cum se va vedea, au fost capabili să măsoare unele efecte, dovedind cu mijloacele ştiinţifice actuale ceea ce Sfinţii Părinţi ştiu, prin experienţă, de 2.000 de ani, dar „mecanismul”, fiind divin, nu poate fi explicat în termeni omeneşti.

Atunci când un preot sfinţeşte apa, densitatea optică este de 2,5 ori mai mare, atunci când sfinţirea este efectuată de o persoană credincioasă laică, numai de 1,5 ori mai mare, dar cu un om botezat şi necredincios, fără cruce la gât, schimbările au fost nesemnificative

12 Paşi, atât e nevoie pentru vindecare

Această putere vindecătoare pe plan fizic, moral şi spiritual a rugăciunii Tatăl Nostru şi a rugăciunii, în general, spusă cu credinţă, a fost trăită de cei aflați în programul 12 Paşi pentru Alcoolici Anonimi şi Al-Anon (pentru familii afectate de alcoolism). Oameni care erau la un pas de moarte sau pacienţi în spitale de boli mintale au suferit transformări miraculoase. Nu numai că le-a dispărut obsesia alcoolului, dar au ajuns să aibă o sănătate perfectă. Pentru a-şi menţine această stare, continuă să se roage, să practice cei 12 Paşi şi să se abţină de la orice substanţă cu proprietăţi psihotrope, inclusiv anestezia la dentist. Părintele Ortodox Melethios Weber, în cartea sa „Doisprezece Paşi de Transformare” („Twelve Steps of Transformation”), explică bazele ortodoxe ale programului, care are efecte pozitive şi asupra neortodocşilor, cu condiţia să aibă credinţă în Dumnezeu. Iată și rugăciunea făcătoare de minuni: „Să fie azi pace înlăuntrul tău. Ai încredere că ești acolo unde este locul tău, unde e nevoie de tine. Nu uita de posibilitățile infinite care se nasc din credința în tine și în ceilalți. Folosește darurile pe care le primești, care îți sunt date, și dă în continuare altora dragostea pe care o primești. Fii mulțumit(ă) de felul în care ești tu, așa cum ești. Lasă această înțelepciune să pătrundă adânc, până în măduva oaselor, și dăruiește sufletului tău cântec, muzică, dans, rugăciune și libertatea de a iubi. Asta există pentru noi toți”.