Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei

609 2 2de Silviu Ghering

Heinrich Schliemann s-a născut la 6 ianuarie 1822, în nordul Germaniei, la Neubukow, fiul unui pastor lutheran. De mic, tatăl său i-a povestit legendele despre Iliada și Odiseea, iar în 1929, Moș Crăciun i-a adus „Istoria universală ilustrată” a lui Ludwig Jerrer. Una dintre poze îl arăta pe Eneea fugind din Troia cuprinsă de flăcări, purtându-și tatăl pe umeri și fiul de mână. Micul Heinrich privi zidurile groase și poarta uriașă. „Deci așa arată Troia?”. Tatăl său dădu afirmativ din cap. „Și orașul ăsta este distrus până la temelii și nimeni nu știe unde se află?”. „Așa este”, răspunse tatăl. „Nu cred! Când am să mă fac mare, mă voi duce în Grecia și voi descoperi Troia și comoara regelui!”, hotărî copilul. Nu împlinise 8 ani... La 9 ani a rămas orfan de mamă, la 11 ani scria un eseu în latină despre Ulise și Agamemnon, la 14 ani era nevoit să-și întrerupă studiile din cauza sărăciei (tatăl fusese dat afară din rândurile clericilor pentru delapidare de fonduri), la 20 de ani s-a angajat mus pe o corabie spre Venezuela care s-a scufundat. S-a trezit într-un spital din Amsterdam, unde a găsit de lucru când și-a revenit complet. În diversele slujbe legate de comerț pe care le-a avut, și-a dezvoltat talentul pentru limbi străine, devenind fluent, printre altele, în germană, olandeză, engleză, franceză, rusă, greaca veche și cea modernă. Aceste aptitudini l-au ajutat să promoveze în poziții din ce în ce mai înalte, să devină din ce în ce mai bogat. Și-a putut, astfel, permite să călătorească și să devină arheolog. Fascinația sa față de lumea elenă l-a determinat să se căsătorească în 1869 cu o grecoaică de 17 ani, Sophia Engastromenos, cu care a avut doi copii. Cercetările sale de la Isarlîk (în Anatolia, astăzi Turcia) dintre 1871 și 1872 au dovedit că acesta era locul cel mai probabil al poziției vechii cetăți Troia. În 1876, cercetările sale de la Micene (în Peloponez, Grecia) au adus la lumină civilizația miceneană, necunoscută până atunci. În 1878 și 1879 și-a continuat cercetările la Isarlîk. La 26 decembrie 1890 a murit brusc, în urma unui atac de cord, și a fost înmormântat într-un mausoleu ridicat pe o colină ateniană.

Romania frumoasa

609 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Astrolog Valeriu Pănoiu: „În 2017, mântuirea nu vine decât individual“

609 19 1de Carmen Ciripoiu

Va fi 2017 un an al trezirii la viață și al triumfului pentru români? Sau dimpotrivă unul nefast? Cât de tare îi va surâde astrele țării noastre aflați de la astrologul Valeriu Pănoiu.

Unii oameni sunt chiar îngeri… (III)

609 20 1de Raluca Grinţescu

Unii dintre noi nu şi-au înţeles scopul, alţii l-au aflat pe parcurs, alţii l-au interpretat greşit, iar alţii nu l-au găsit niciodată. În vieţile noastre incredibil de pământeşti ne luptăm pentru orice nimic. Adeseori fără un scop anume. Adeseori, grijile şi ţelurile noastre sunt majoritatea materiale şi lumeşti. Dar există o categorie de suflete pe acest Pământ, o categorie specială pe care Doreen Virtue o face cunoscută sub denumirea de „Îngeri Pământeni”. Cine sunt Îngerii Pământeni? Sunteți unul dintre ei? Este scopul dumneavoastră diferit de al celorlalţi?

Aceasta este cea mai rapidă maşină din lume!

609 30 4de Dana Purgaru

Inovatoarea companie Tesla a creat cea mai rapidă maşină disponibilă pe piaţă, dotată cu un acumulator de 100 kWh. Modelul S P100D, cu opţiunea Ludicrous Mode, poate ajunge de la 0 la 100 km/h în doar 2,5 secunde.

Vahana, soluţia viitorului pentru traficul aglomerat

609 30 3de Dana Georgescu

Compania aerospaţială Airbus vrea să prezinte anul acesta primul prototip de taxi zburător autonom, ce are potenţialul să rezolve problema traficului congestionat, care va deveni din ce în ce mai mare - potrivit estimărilor, până în 2030, 60% din populaţia planetei va trăi în mediul urban.

Înmormântare în azot lichid

609 30 5de Dana Georgescu

Promession este o nouă metodă, ecologică, pentru înmormântarea oamenilor, inventată în Suedia de biologul Susanne Wiigh-Mäsak.

NASA a anunţat următoarea misiune pe „Planeta roşie“

609 30 6de Dana Georgescu

NASA a anunțat recent că lansarea următoarei misiuni pe Marte va avea loc la 5 mai 2018, urmând să ajungă pe „Planeta roșie” după aproape şapte luni.

Adriana Mândreanu: „Haina de blană de vulpe colorată este la modă în acest sezon“

609 25 1de Valeria Roman

I-a plăcut întotdeauna să creeze, iar de talentul său se bucură acum mii de femei care s-au îndrăgostit pe loc de hainele de blană pe care le face. Săptămâna aceasta o cunoaştem pe Adriana Mândreanu, designer blănuri, piese vestimentare din piele şi mătase naturală. Creatoarea deţine un magazin online (www.adisefect.ro) şi un showroom cu modele versatile, care fascinează orice doamnă care îi calcă pragul. Ne-am dorit să aflăm cine se ascunde în spatele acestor creaţii care nu doar că sunt un simbol al eleganţei, ci sunt şi cele mai utile creaţii vestimentare în acest sezon. Despre modelele cu care nu veţi da greş în această iarnă, dar şi despre cum puteţi să le accesorizaţi ca să atrageţi toate privirile ne-a povestit chiar Adriana Mândreanu.

A început construcţia celui mai puternic laser din lume. În România!

609 30 1de Dana Georgescu

Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP), denumit pe scurt „Laserul de la Măgurele”, va fi cel mai puternic laser din lume. Primele componente au ajuns deja și a început procesul complex de asamblare, ce va dura aproximativ un an.

Louis Pasteur, unul dintre binefăcătorii omenirii

608 3 3de Silviu Ghering

Louis Pasteur s-a născut la 27 decembrie 1822, în Dole, un mic sat din regiunea franceză Jura, în familia unui tăbăcar. Tatăl său a fost decorat cu Legiunea de Onoare în timpul războaielor napoleoniene, ceea ce i-a insuflat tânărului Louis spiritul patriotic care avea să-l caracterizeze întreaga viață. După ce a urmat școala primară din Arbois, unde se mutase cu familia, a absolvit Colegiul Regal din Besançon, secția de arte (1840), apoi secția de științe (1842). În 1843 a fost admis la Școala Normală Superioară din Paris, pe care a absolvit-o în 1847, susținând două teze, una de chimie și alta de fizică. Numit profesor de fizică la Liceul din Tournon în 1846, a colaborat în continuare cu Școala Normală Superioară. În 1847 și-a susținut teza de doctorat în chimie și fizică, iar în 1848 a fost numit profesor de fizică la liceul din Dijon și, mai târziu, în același an, a acceptat postul de profesor de chimie la Universitatea din Strasbourg. În mai 1849, s-a căsătorit cu Marie Laurent, fiica rectorului acestei universități, împreună cu care a avut cinci copii. Din nefericire, doar doi dintre aceștia au trecut de perioada copilăriei. Începând cu anul 1854, a fost profesor și decan al Facultății de Chimie de la Universitatea din Lille. În 1857 a revenit la Paris administrator al Școlii Normale Superioare și director de studii științifice. În 1867 este numit profesor de chimie la Universitatea Sorbona din Paris, dar își înființează și un laborator la Școala Normală Superioară. Deși în 1868 a suferit un accident vascular cerebral grav, urmat de o hemipareză, și-a continuat prodigioasa activitate. A descoperit fenomenul de izomerie, a elaborat o modalitate prin care se poate preîntâmpina alterarea alimentelor, numită pasteurizare, a descoperit o serie de vaccinuri, inclusiv cele contra holerei (1881), rabiei (1885) și antraxului (1888). Cu ajutorul donațiilor făcute din lumea întreagă, a fost creat, în 1887, un institut care i-a purtat numele, dedicat nu doar tratării rabiei, ci și studiului pasteurizării, inaugurat la 14 noiembrie 1888, iar Louis Pasteur a rămas în fruntea acestuia până la moarte, la 28 septembrie 1895.