Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

555 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Cheile Dâmbovicioarei, „păzite” de pereți cât 70 de etaje

Dâmbovicioara, cel mai important afluent al Dâmboviței din arealul montan al Munților Piatra Craiului, izvorăște de pe versantul sudic al Vârfului „La Om” (2.230 m) și străbate aproape transversal mirificul culoar Rucăr-Bran, vărsându-se în Dâmbovița pe partea dreaptă a acesteia, în aval de comuna argeșeană Dâmbovicioara.

Cheile Dâmbovicioarei sunt o componentă însemnată a celui mai mare complex de chei din țară, cel axat pe Dâmbovița și afluenții săi, care însumează peste 20 de chei, cu o lungime totală de peste 30 km. Adâncirea pârâului Dâmbovicioara în calcarele jurasice ale Pietrei Craiului a generat un sector de chei lung de peste 8 km, cu aspectul unui veritabil canion, tăiat în podul calcaros dintre depresiunile Dâmbovicioara și Podul Dâmboviţei, care se remarcă printr-un aspect monumental datorită pereților verticali sau chiar aplecați peste albie, cu înălțimi ce depășesc în unele locuri 200 m.

Peștera „vedetă” are 555 de metri

Prin acțiunea de eroziune, apele râului au creat forme bizare de turnuri sau creste ascuțite, având subteran goluri carstice, consecința fiind cele peste 50 de peșteri din zonă, cele mai cunoscute fiind Peștera Dâmbovicioara, Peștera de la Gura Defileului sau Peștera Labirintului.

Peștera Dâmbovicioara este la 1 km nord de satul Dâmbovicioara, o peșteră caldă, cu o temperatură de 10-12 grade Celsius și cu o umiditate moderată, „uscată”, pârâul care a generat-o având acum altă albie. Se leagă de exterior printr-un horn înalt de 10 m, care furnizează un ușor curent de aer. Este formată dintr-o singură galerie, cu o lungime de 555 m, cea mai lungă din zonă. Lățimea variază între 3 și 4 m, înălțimea este de 4-5 m, cu puține ramificații. După 150 m de la intrare, galeria se îngustează foarte mult.

Cheile Dâmbovicioarei sunt situate pe traseul Rucăr-Bran, la 177 km de București, 25 km de Câmpulung Muscel, 5 km de Rucăr, în apropierea satului Podul Dâmboviței, având coordonatele GPS cu latitudine 45.442986476519835 și longitudine 25.222880554199264

Add comment


Security code
Refresh