Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

548 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Peșterile de sub Babe

Plecând de la Cabana Babele (2.206 m altitudine) spre Hotelul Peștera (1.600 m altitudine), chiar înainte de a sosi la marginea abruptului numit Cimitirul Elefanților, denivelare inconfundabilă de circa 20 m, vizibilă tocmai de pe versantul apusean al Bucegilor, de o parte și de cealaltă a potecii se află intrările în Peștera de pe Piciorul Babelor (dreapta, într-o mică depresiune de circa 10 m diametru, aflată cu 8 m mai sus de traseul marcat) și în avenul de sub Babele (stânga, printre denivelările sterpe ale pantei ce s-a dorit prin anii ’90 a fi pârtie de schi...).

Intrarea în aven, situată la 2.020 m altitudine, era o pâlnie uriașă la gură (10 x 5 m), adâncă de 8 m, ce se putea coborî fără echipament special. Golul subteran, lung de 388 m, cu adâncime maximă de 40,3 m, a fost colmatat cu piatră împinsă de buldozere în anii ’90. Se spera astfel în eliminarea unui obstacol de pe nenăscuta pârtie de schi Babele - Peștera. Cei peste 400 de metri cubi de rocă introduși în aven s-au tasat și s-au redistribuit însă, neașteptat, în adâncime, și în anul 2004 avenul a fost redeschis. Avenul de sub Babele era caracterizat, la sfârșitul lui 1985, prin 388 m dezvoltare, 40,3 m adâncime și 70,5 m distanță maximă între punctele cele mai îndepărtate de pe planul peșterii, un record național de lungime pentru peșterile în conglomerat din munții noștri, până în 1988, când Peștera Toșorog (Munții Suhard) a „detronat”, cu o lungime de 423 m, acest record.

Peștera de pe Piciorul Babelor are intrarea la 2.030 m altitudine și este mai mică: 91 m dezvoltare, 14,9 m denivelare, extensie plan 37,2 m. Galeria se ramifică într-un parcurs superior și unul descendent, care se reîntâlnesc spre partea terminală a cavității.

Ambele grote de pe Piciorul Babelor sunt cavități formate ca urmare a tracțiunii exercitate de forța gravitațională asupra abruptului din apropiere. Astfel au apărut, în urma ruperii straturilor de rocă, spații subterane paralele cu abruptul, orientate de la sud-est la nord-vest

Add comment


Security code
Refresh