Main menu

header

542 25 1de Dana Purgaru

V-aţi imaginat vreodată cum ar fi să intraţi într-un hotel şi să fiţi întâmpinaţi de roboţi care să vă ia bagajele, să vă dea cheia, să vă ducă cu liftul şi să vă aducă mâncarea în cameră? Pare un scenariu desprins dintr-un film SF, însă acesta este mai aproape de realitate ca oricând.

O experiență bizar de... reală

542 25 2Un hotel deservit integral de roboți, fără niciun angajat în carne și oase la vedere este propunerea extravagantă a Hotelului Henn-na, un stabiliment care și-a deschis recent porțile în sud-estul Japoniei. Hotelul, care pune la dispoziție 72 de camere, propune o experiență aparte, potrivit numelui său, care poate fi tradus prin „Hotelul Bizar”. Acesta face parte dintr-un parc tematic numit Huis Ten Bosch, proiectat după modelul unui orășel olandez tradițional, situat în apropierea orașului portuar Sasebo. La recepția de la Hotel Henn-na, oaspeții sunt întâmpinați de o recepționeră androidă, un bellboy robot, dar și de un dinozaur robot menit a face experiența și mai bizară. Și ospătarii, menajerele şi garderobierii sunt, de asemenea, roboți. Clientul trebuie să se înregistreze singur pe o tabletă tactilă înainte ca brațul robotului să preia bagajele.

Doar zece angajaţi umani!

542 25 3În timpul șederii lor este puțin probabil ca oaspeții să-i întâlnească pe cei circa zece angajați umani care lucrează în hotel. Este o măsură care a permis companiei care administrează Huis Ten Bosch să economisească 25% din costurile salariale, la fel și folosirea energiei regenerabile. Clienții Hotelului Henn-na vor putea avea acces în camere folosind tehnologia recunoașterii faciale, în locul cheilor. Tarifele de cazare încep de la circa 60 de dolari pe noapte, mult mai scăzute decât tarifele practicate de celelalte hoteluri din parc (170-255 de dolari), deservite de personal obișnuit.

Roboții de la hotel sunt dezvoltaţi de Universitatea din Osaka şi fabricaţi de compania japoneză de robotică Kokoro. Ei vorbesc japoneza, chineza, coreeana şi engleza, sunt capabili să facă gesturi cu mâinile şi chiar să imite mişcările ochilor umani

Add comment


Security code
Refresh