Main menu

header

Oficial, în România, 200.000 de persoane sunt dependente de jocuri de noroc Medic psihiatru Radu Florescu: „Jumătate dintre cei afectaţi au tendinţe suicidare“

580 23 1de Irina Ţolea

Dependența de jocuri de noroc face din ce în ce mai multe victime. Statisticile arată cifre îngrijorătoare. Oficial, avem în România 200.000 de persoane afectate de gambling. Însă, neoficial, specialiștii estimează că aproximativ 500.000 de români suferă de această adicție. Consecințele sunt grave: familii destrămate, oameni rămași fără un loc de muncă, fără locuințe și chiar mai grav - tentative de suicid. Pentru a înțelege pe larg acest fenomen am apelat la doctorul Radu Florescu (medalion), medic psihiatru și psihoterapeut, de la Clinica The Mind.

Campionii umorului

580 30 1de Andrei Dicu

Pe majoritatea actorilor îi cunoaştem din filme, din spectacole de teatru şi, eventual, din interviuri. Ei bine, dincolo de cortina care le ascunde viaţa personală, majoritatea acestor titani s-au făcut remarcaţi şi printr-un umor teribil. Să încercăm să zâmbim alături de ei...

Thomas Mann, Nobel împotriva lui Hitler

579 2 2de Silviu Ghering

Unul dintre marii scriitori ai secolului al XX-lea, Paul Thomas Mann, s-a născut la 6 iunie 1875, la Lübeck, fiul lui Thomas Heinrich Mann, bogat negustor de grâne și senator, și al Juliei Mann, descendenta unui german și a unei brazilience. Fratele mai mic al romancierului și dramaturgului Heinrich Mann și-a făcut studiile la München, unde a trăit și a scris o lungă perioadă, între 1891 și 1933. A început cariera literară printr-o colaborare la periodicul satiric „Simplicissimus”. Debutează în 1898 cu volumul de nuvele „Micul domn Friedmann”, pentru ca, în 1901, să publice romanul „Casa Buddenbrook”, cu care a obținut un imens succes de public și de critică. În 1905 se căsătorește cu Katia Pringsheim, fiica unui profesor universitar, cu care va avea şase copii, dintre care patru vor deveni, la rândul lor, scriitori. În 1919 este ales „Doctor Honoris Causa” al Universității din Bonn, iar în 1926 devine membru al Academiei prusace de literatură. În 1929 este distins cu Premiul Nobel pentru literatură „...în principal pentru marele roman «Casa Buddenbrook», care, de-a lungul anilor, a fost întâmpinat cu o constant sporită apreciere ca o operă clasică a literaturii contemporane”, după cum „suna” motivația juriului Nobel. Venirea la putere a lui Hitler, în 1933, îl determină să ia calea exilului. În același an, regimul nazist îi retrage toate distincțiile și îi confiscă toate bunurile, iar în 1936 îi este retrasă cetățenia germană. Între anii 1934 și 1938 locuiește în Elveția, la Küsnacht, unde publică revista „Măsură și valoare”, în care militează „pentru cultura germană liberă”. În 1938 emigrează cu toată familia în SUA, primind în 1944 cetățenia americană. Revine în Germania în 1949, pentru o serie de conferințe despre Goethe, dar se stabilește, în 1952, în Elveția, lângă Zürich. A murit la 12 august 1955, ca urmare a unei ateroscleroze. În urma sa au rămas opt romane (cel mai cunoscute: „Casa Buddenbrook”, „Muntele vrăjit”, „Doctor Faust”), peste 30 de povestiri (celebre sunt „Tonio Kröger”, „Moarte la Veneția”, „Mario și vrăjitorul”, „Capetele schimbate” și „Legea”), o dramă epică (tetralogia „Iosif și frații săi”), numeroase eseuri, un amplu jurnal și o stufoasă corespondență cu marile personalități ale vremii.

Romania frumoasa

579 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Exerciţii pentru umeri frumoşi (II)

579 20 1de Raluca Grințescu

Rotunjirea umerilor asigură o estetică deosebită a corpului, contribuind la impresia de îngustime a șoldurilor, precum şi la o ţinută corectă.

Îi recunoaşteţi?

de Silviu Ghering

Toți am fost copii. Și ei, cei din fotografiile următoare. Ei toți au ajuns apoi mari personalități din diferite domenii de activitate. Priviți-i cu atenție și vedeți ce le-a mai rămas din imaginea vremurilor de demult în viața strălucitoare de sub reflectoare. Dacă aveți dubii în ceea ce privește identitatea unora, le găsiți numele în subsolul paginii. Deci, cine sunt „pozele” astea?

Coreea de Nord aruncă lumea în aer: „Avem bomba cu hidrogen!“

579 30 1de Silviu Ghering

Vizita pe care a făcut-o Barack Obama în Japonia la sfârșitul lunii mai pentru a participa la summitul G7 a devenit cu adevărat remarcabilă după ce președintele SUA a fost la Hiroshima, devenind astfel primul lider american în exercițiu care ajunge în orașul nipon distrus de prima bombă atomică din istorie la 6 august 1945. Barack Obama a ținut un discurs în Parcul Păcii din Hiroshima, cerând umanității să învețe din lecțiile trecutului: „Într-o zi senină, moartea a căzut din cer, și lumea s-a schimbat! Lumea a demonstrat că are instrumentele prin care se poate autodistruge. De ce am venit aici, la Hiroshima? Pentru a atrage atenția asupra unei forțe teribile care a fost eliberată aici și pentru că nu trebuie să ne ștergem din memorie ce s-a întâmplat. Pentru că memoria ne permite să ne schimbăm”. Numai că în timp ce liderul celui mai tare stat din lume vorbea despre schimbare în contextul unei retensionări nucleare mondiale, la nici 1.000 de kilometri nord-vest se „coace” o urmașă de, atenție!, 2.000 de ori mai puternică decât „Little Boy” („Băiețelul”), cum a fost botezată bomba de la Hiroshima...

Robert Powell, victima lui Iisus din Nazareth

578 2 2de Silviu Ghering

Sunt puţini cei care să nu fi văzut măcar o dată capodopera de şase ore și jumătate „Iisus din Nazareth” a lui Franco Zeffirelli (1977). Robert Powell, actorul care a jucat rolul lui Iisus, a rămas peste ani un adevărat simbol al întruchipării Mântuitorului. S-a născut la 1 iunie 1944, în Salford, un orăşel din nordul Angliei. Prima sa opţiune în ceea ce priveşte profesia a fost Facultatea de Drept, însă la scurt timp viaţa a luat o altă întorsătură. În anii studenţiei, la Universitatea din Manchester, jucând într-o piesă de teatru, l-a uimit pe regizor cu talentul său actoricesc, iar acesta nu s-a lăsat până ce nu l-a convins să urmeze o carieră în actorie. A debutat în 1969 cu roluri secundare în producţiile „Pe căi greșite” şi „Jaf în stil italian”. Începutul anilor ’70 i-a adus un rol important în primul sezon al celebrului serial britanic „Doomwatch”. A continuat cu două filme de groază, considerate astăzi producţii de referinţă în domeniu: „Azilul” şi „Spiritul morții”. În 1974 a primit rolul principal în filmul „Mahler” şi apoi în piesa de teatru „Travestiţi” a lui Tom Shepard, un mare succes al vremii. Cu o carieră în plină ascensiune în cinematografia şi în televiziunea britanică, Robert Powell avea să cunoască însă cu adevărat celebritatea datorită rolului amintit la început, Iisus din Nazareth, din filmul lui Zefirelli. Avea 33 de ani, la fel ca personajul său... Care l-a marcat teribil și l-a aruncat într-o lungă depresie, convins că nu va mai face un rol atât de mare niciodată. Ceea ce nu l-a împiedicat să ia premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Paris pentru „Harlequin” (1980) și premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Veneţia pentru „Imperativ” (1982). Iubirea vieţii sale a fost Barbara Lord, dansatoare într-un celebru show de televiziune britanic, „Top of the Pops”. Îndrăgostit la prima vedere, Robert nu a îndrăznit să-i ceară o întâlnire, ci a invitat la restaurant... toată trupa de dans! A avut noroc, pentru că şi Barbara s-a îndrăgostit de el, iar trei luni mai târziu s-au mutat împreună. S-au căsătorit la 29 august 1979 și au o căsnicie fericită și azi. Plus doi copii. 578 2 3

Romania frumoasa

578 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Încălzirea globală ne aduce febra Dengue, malaria şi Chikungunya

578 18 1de Andrei Dicu

Nu este o glumă. Maladii dispărute de peste 30-40 de ani ar putea face, din nou, ravagii în Europa din pricina încălzirii globale. Chiar dacă aceste boli teribile mai pot fi întâlnite doar la Tropice şi doar accidental în alte zone, există posibilitatea ca ele să apară curând în Bazinul Mediteranean, iar informaţia nu este „secretă”, ci a fost recunoscută de reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Exerciţii pentru umeri frumoşi (I)

578 20 1de Raluca Grințescu

În ciuda faptului că fetelor nu le stă bine cu o pereche de umeri laţi, mari, aceştia trebuie antrenaţi. Trataţi în mod natural, umerii nu se vor dezvolta efectiv, ci doar se vor tonifia, oferind imaginea de care aveți nevoie. Trebuie să ştiți încă de la început că articulaţia umerilor este foarte sensibilă şi va trebui să aveți grijă când îi lucrați.