Main menu

header

IADUL „Colectiv“

550 16 1de Gabriela Niculescu și Silviu Ghering

Nenorocirea a lovit bestial vineri noapte și a adus iadul pe pământ în clubul „Colectiv” din București. Nu este român normal care să nu fi aflat și să nu se fi cutremurat la tragedia care a şters de pe fața pământului zeci de vieți tinere, a căror singură „vină” a fost că au căutat buna dispoziţie la momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Au murit, vor mai muri, au ars, s-au asfixiat, s-au chinuit să se salveze, se vor chinui să supraviețuiască, mutilați, fizic și psihic, drama este uriașă și departe de a fi trecut... Nu este, din păcate, prima, e pueril să credem că va fi fost ultima. TAIFASURI desfășoară harta neagră a tragediilor întâmplate exact în locurile în care distracția trebuia să fie regină. Citiți, plângeți și rugați-vă pentru sufletele nevinovate plecate prematur la cer. Astfel vă veți ruga și pentru sufletul dumnevoastră...

James Naismith, stăpânul inelului. De baschet!

550 2 2de Silviu Ghering

Era 6 noiembrie 1861 când în familia Naismith de imigranți scoțieni sosiți în Almonte, Ontario, Canada, cu 10 ani înainte, se năștea primul copil, numit James după bunicul patern. Acest James Naismith a fost inventatorul jocului de baschet, primul antrenor care a format și condus o echipă de baschet formată din cinci jucători, dar și primul care a introdus casca de protecție în fotbalul american. Totul a început la un mic colegiu din Springfield, Massachusetts, SUA, în 1891, când, la cererea șefului catedrei de Educație Fizică, James Naismith, ajuns profesor de sport, a inventat un joc menit să ajute la menținerea elevilor în formă în timpul lunilor de iarnă. În numai două săptămâni, inspirându-se din cele mai populare jocuri ale vremii (rugby, lacrosse, fotbal european/soccer, fotbal american, hochei, baseball), dar și dintr-un vechi joc din copilărie, „duck on a rock” („rața pe piatră”), a elaborat un set de numai 13 reguli după care să se conducă noul sport. Pe care l-a botezat „Basket Ball” („mingea în coș”). Primul meci de Basket Ball a fost jucat la 14 decembrie 1891. Naismith și-a împărțit elevii în două echipe, care s-au întrecut să bage o minge de soccer în două coșuri de cărat... piersici, atârnate la 10 picioare înălțime, adică 3,048 metri, în sala de sport. Abia în 1893 s-a folosit o minge de dimensiuni mai mari, precum și modelul de coș folosit și azi, confecționat dintr-un inel de fier de care era prinsă o plasă. Sunt nenumărate „Halls of Fame” care l-au inclus pe James Naismith printre membrii lor de onoare. Canadianul a trăit să-și vadă jocul inclus în familia sporturilor olimpice în 1936, la Berlin. Avea 74 de ani și a înmânat primele medalii olimpice din istoria baschetului echipelor SUA, Canadei și Mexicului, situate în această ordine pe podium. A fost, totodată, numit președinte de onoare al Federaţiei Internaționale de Baschet. Pe 19 no- iembrie 1939 a suferit un atac cerebral masiv și a murit nouă zile mai târziu în casa sa din Lawrence, Kansas, SUA, unde și este înmormântat.

România frumoasă

550 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Exerciţii care ard caloriile

550 20 1de Raluca Grințescu

Nu ar fi ideal să vă relaxați şi în acelaşi timp să ardeți şi calorii? Este posibil cu ajutorul exerciţiilor de yoga. Deşi mişcările de yoga sunt, de obicei, line şi lejere, cele pe care vi le vom prezenta sunt suficient de energice încât să vă permită să ardeți caloriile, dar să vă şi relaxați în acelaşi timp.

Invenţii bizare sau folositoare?

550 30 1de Silviu Ghering

Mare e grădina Domnului și mulți nebuni au sărit gardul, spune un vechi proverb mioritic. Haideți să punem ghilimele la nebuni, deci „nebuni”, și să-i „tratăm” cu un zâmbet. Nu vă mirați, sunt destui nebuni cu ghilimele pe lumea asta, cărora le „bubuie” mintea, la figurat, bine-nțeles, de idei care de care mai năstrușnice. Unele dintre ele chiar și... folositoare! Par doar niște trăsnăi la prima vedere, dar, dacă stăm strâmb și le judecăm drept, ne pot ușura viața de zi cu zi, așa trăsnite cum sunt. Mai ales dacă ne amintim că multe dintre marile invenții au fost privite la apariția lor ca niște ciudățenii, cu indiferență dacă nu cu spaimă de contemporani, care nu le prevedeau niciun viitor. Un singur exemplu, păstrând totuși proporțiile: când a apărut mașina cu aburi, cei mai mulți, inclusiv o mare parte dintre specialiști, apreciau că, dacă va funcționa „balaurul”, nu va folosi decât cel mult pentru distrat copiii la bâlci! „Invențiile” prezentate în continuare nici nu constituie, de fapt, adevărate invenții. Sunt niște inovații tehnice care s-ar putea să fie și utile. Dar chiar și cine nu le vede utilitatea ar trebui să le privească măcar din curiozitate. Din mai multe exemple, oferite de portalul Big Picture, am extras numai câteva. Pentru că, așa cum spuneam la început, mare e grădina Domnului...

SHAKUNTALA DEVI, femeia-calculator

549 2 2de Silviu Ghering

La 4 noiembrie 1929 se năștea la Bangalore, India, o fetiță care avea să devină un adevărat fenomen, cu o putere a minții dincolo de normal. Shakuntala Devi a fost „regina numerelor”, înzestrată de Dumnezeu cu darul de a rezolva mintal calcule matematice complicate, cu o viteză mai mare decât un calculator. La numai 6 ani şi-a demonstrat abilităţile la Universitatea din Mysore, India. Fără a avea vreo pregătire școlară deosebită, reușea să efectueze calcule de mari dimensiuni. Tatăl său, care lucra la circ, a renunțat la profesie și a însoțit-o toată viața în turnee. În 1944 s-au mutat împreună la Londra. Shakuntala și-a petrecut toată viaţa călătorind şi demonstrându-şi talentul de a „jongla” cu numere și calcule. Complicate, nu cât fac 1 plus 1. În 1982 a fost înscrisă în Cartea Recordurilor. Doar câteva exemple sunt edificatoare. În 1977 a calculat mai repede decât un calculator rădăcina pătrată din 188.132.517. A găsit în numai 50 de secunde a 23-a rădăcină a unui număr de 201 cifre. Majoritatea oamenilor nu pot nici măcar să scrie 201 cifre în 50 de secunde, darămite să le calculeze! În 1980 a răspuns în 28 de secunde cât face înmulţirea 7.686.369.774.870 x 2.465.099.745.779. Fără supărare, dumneavoastră știți să citiți rezultatul? El este 18.947.668.177.995.426.462.773.730. În 1988 a fost testată de profesorul de psihologie Arthur Jensen de la Universitatea din California. Printre „probe” au fost şi acelea de a afla cât face radical din 61.629.875 sau de a afla ce număr ridicat la puterea 15 dă 170.859.375. A calculat mai repede decât a reuşit Jensen să copieze răspunsurile din calculator în caietul său! A lucrat și ca astrolog, a scris cărți de gastronomie și romane de ficțiune. A încetat din viață la 21 aprilie 2013, în urma unor probleme respiratorii și a unor complicații la inimă și la rinichi. La 84 de ani de la nașterea sa, la 4 noiembrie 2013, a fost omagiată de Google printr-un Doodle, în care numele Google apare pe un display de calculator alături de chipul său.

România frumoasă

549 2 1de Silviu Ghering

Dincolo de propaganda turistică, mai mult sau mai puțin eficientă, România este o minune! O taină... Iar împreună vom descoperi bucuria de a respira aerul tare și curat al bogățiilor și frumuseților uitate ale acestui pământ magic, ţara noastră.

Experimente secrete pe oameni

549 19 1de Oana Toma

În luna martie a anului 2013, circula o știre pe canalale agențiilor de presă care informa că din Laboratorul Naţional Galvestone, al Universităţii Medicale din Texas, a fost furată o eprubetă cu un virus care poate provoca decesul. Era vorba despre virusul Guanarito, care declanşează febra hemoragică. Acest virus se dezvoltă cu preponderență în lumea animală, dar se transmite la om şi, în proporție de 40% dintre cazuri, duce la moarte. Pe corpul celui infectat apar răni sângerânde, dureri în gât, febră, dureri de cap şi de stomac, vomă şi stare de leşin. Însă, odată cu aceste informații vin și primele întrebări: de ce a fost creat un astfel de virus în laborator? Cine a furat fiola și cu ce scop? La ce sunt supuși oamenii în secret? O privire în trecut ne oferă câteva răspunsuri.

Ujjayi Pranayama - Respiraţia victorioasă

549 20 1de Raluca Grințescu

O maiestuoasă frumuseţe se ascunde în unirea respiraţiei cu mişcarea. Cu tehnica de respirație Ujjayi Pranayama puteți deschide o poartă spre resurse de energie fără limită.

Una din cinci femei din tara noastră e supusă agresiunii domestice

549 23 1de Dana Purgaru

Violența domestică se menține în continuare la cote alarmante în România, potrivit datelor prezentate recent la prima ediție a Galei Demnității la care au participat peste o sută de victime ale acestor tipuri de agresiuni, beneficiare ale proiectului „Alege Demnitatea”. Concret, situaţia e sumbră, conform cercetărilor naționale privind violența în familie și la locul de muncă realizate de „Centrul Parteneriat pentru Egalitate” - la fiecare 30 de secunde, o femeie este abuzată fizic sau verbal, iar una din cinci femei (17,8%) a declarat că a fost supusă, de-a lungul vieții, unui tip sau altul de violență în familie.

Suntem şi noi primii la ceva! Scările pictate „scot“ România în lume

549 24 1de Silviu Ghering

Mulți spun că România postdecembristă trebuia să se axeze pe două domenii ca să aducă nivelul de existență la standardele germane, de exemplu, că d-aia se dă de ceasul morții valul de refugiați asiatici să ajungă la doamna Merkel în bătătură, chiar cu riscul să o calce pe bătătură... Să revenim, dar, la oile noastre. Deci: domeniile salvatoare ar fi fost agricultura și turismul. Să lăsăm agricultura și să aruncăm un ochi pe turism. Pentru că un site care promovează arta stradală poziționează România pe primul loc - de când n-am mai fost noi pe primul loc la lucruri pozitive, lasă romii, hoții și violatorii?! - la... scări pictate! Da, un top realizat de site-ul respectiv, boredpanda.com, poziționează România în fruntea acestui clasament, înaintea unor țări precum Turcia, Italia, Spania, Chile sau Coreea. N-ați auzit de așa ceva? Ei bine, e timpul să mai citiți și despre ceva frumos, nu numai despre crime, violuri, înmormântări... Locurile cu pricina sunt Strada Rakoczi din Târgu-Mureș și Strada Xenofon din București. În ordinea locurilor. Ambele, în trepte. Apreciate de iubitorii de artă din întreaga lume mai sunt și scările Furnica, dar și strada Artei, ambele tot din Târgu-Mureș.

camp oct 2

camp 300x2507