Home Taifasuri La taifas.. Marius Florea Vizante: „Statul român nu are bani pentru doctori, darămite pentru noi, actorii“

Marius Florea Vizante: „Statul român nu are bani pentru doctori, darămite pentru noi, actorii“

28-13-1de Gabriela Niculescu

Marius Florea Vizante este unul dintre cei mai buni actori din generaţia sa, iar talentul şi-l demonstrează în nouă piese de teatru, pe patru scene: la Teatrul de Comedie, în „Escu”, „Avarul îndrăgostit”, „Elling”, „O scrisoare pierdută”, „Spiritul de familie” şi „ Acasă la tata”, care are premiera la 8 şi 9 februarie (de la ora 19:00), la Teatrul Bulandra, tot în „O scrisoare pierdută”, la Teatrul Act, în „American Buffalo”, în care joacă de 11 ani, şi la Teatrul Metropolis, în „Fantoma, dragostea mea”. A jucat în filme româneşti de referinţă precum „E periculoso sporgersi”, „Filantropica” sau capodopera „Restul e tăcere”, toate în regia lui Nae Caranfil. Este căsătorit cu Cristina, de profesie arhitect, iar rodul iubirii lor este Katia Smaranda, o copiliţă de 6 anişori, a cărei privire inteligentă te marchează.

„Vizante e porecla pe care am primit-o după ce am spus balada cu haiducul Vizantea”
- Nu foarte multă lume ştie că Vizante nu este numele tău... Ai trecut porecla şi în buletin, aşa cum a făcut Piedone?
- Vizante e porecla pe care am primit-o în clasa a IX-a, după ce am spus balada cu haiducul Vizantea pe scena „Cântarea României”, apoi, la debutul pe scena TNB, la recomandarea maestrului Radu Beligan, am transformat-o în nume de scenă, având rezonanţă.
Câteodată stau să mă gândesc că nici nu este un lucru atât de important, este doar ceva amuzant, o poreclă. Nu vreau să-l concurez pe meşterul Piedone, nu am trecut porecla în buletin şi nici nu intenţionez. (râde) Cred, sincer, că dacă ţi-e teamă că cineva îţi fură ideea, înseamnă că nu ai decât una. Nu cred că în asta stă viitorul familiei mele. E un nume oarecare prin care lumea mă identifică, nimeni nu o să poată să-mi ia nici talentul, nici interpretarea. De aceea nu ţin la multe lucruri pe care alţii din lumea aceasta a showbizului le apără cu obstinaţie. Eu îmi justific prezenţa pe peliculă, pe scenă şi uneori în studiourile de televiziune. În rest, sunt antistar!

- În urmă cu mai bine de 20 de ani îmbrăţişai actoria nu doar ca pasiune, ci şi ca profesie. Ştiu că eşti destul de critic cu tine, dar, privind în urmă, care sunt cele mai mari realizări de până acum?
- Cred că cele mai mari realizări sunt întâlnirile la care am participat şi nu m-am simţit neavenit. Şi când spun asta mă refer la întâlnirile cu personalităţi. Pe de-o parte, este şansa de a te întâlni, dar, după aceea, ţine şi de tine să fii adecvat, să poţi face faţă, să fii potrivit şi agreat la acele întâlniri. Mă mândresc cu faptul că am lucrat cu oameni ca regizorii Gelu Colceag şi Ion Cojar, care mi-au fost şi profesori, că am jucat cu Ion Lucian, Mişu Fotino, Carmen Stănescu, Gheorghe Dinică, Ştefan Iordache, Mircea Albulescu, Vladimir Găitan, Marcel Iureş, Ileana Stana Ionescu, Mariana Mihuţ şi lista e lungă, sigur uit pe cineva, de aceea spun etc. De asemenea, am avut întâlniri foarte importante cu regizori, pe lângă cei doi amintiţi, cu: Alexandru Tocilescu, Radu Penciulescu, Liviu Ciulei şi mai sunt nume extraordinare. Am învăţat câte ceva de la ei, şi cu asta mă laud şi cu faptul că nu am fost nepotrivit când am fost acolo. Apoi, pot să mă laud cu şansele pe care le-am primit cu diverse roluri. Încă din studenţie am reprezentat Academia de Teatru şi Film la Congresul Mondial al Şcolilor de Teatru, unde şcoala românească a fost considerată ca una dintre cele mai bune şcoli din lume, iar eu, care am interpretat rolul principal - Profesorul, în „Lecţia” lui Eugen Ionescu, am fost considerat printre cei mai buni elevi din lume. Imediat după ce am terminat facultatea am avut şansa să fiu admis la concurs la audiţie şi să fiu angajat la Teatrul Naţional. În cinci ani cât am stat la TNB am jucat în 12 spectacole, e foarte mult. Iată, o altă şansă pe care am şi fructificat-o, sălile au fost pline, iar cronicile foarte bune. De mulţi ani de când sunt la Teatrul de Comedie am jucat în câteva spectacole care au fost premiate şi am luat şi eu câteva premii. Am avut şansa de a fi plăcut şi îndrăgit de Nae Caranfil, şi aşa am debutat în filmul „E periculoso sporgersi”, apoi am jucat în „Filantropica” şi ultima întâlnire de până acum cu Nae a fost în „Restul e tăcere”. În ziua de azi, când în România se fac trei, patru filme cu bugete ridicole, a juca într-o astfel de producţie cum este „Restul e tacere” este un dar divin, o şansă unică.
Ca să concluzionăm, sunt un lăudăros... (râde!)

„Am fost oaia neagră a familiei, dar până la urmă tot a ieşit ceva“
- Există ceva de care nu eşti mulţumit?
- Foarte multe. Chiar la toate acestea pe care le-am amintit îmi reproşez că puteam să fac mai mult, să fiu mai cooperant, mai odihnit. Dacă e să spun ceva ce e cu adevărat la minusuri, îmi reproşez faptul că nu mai citesc la fel de mult ca în perioada liceului şi a facultăţii, că nu mai am răbdare să merg cât aş vrea la teatru şi la film şi că am idei preconcepute despre colegi. Am ce să-mi reproşez.

- Nae Caranfil spunea despre tine că: „Vizante e omul care face un copil, îşi cumpără apartament şi creează rolul vieţii lui în timpul cât trag eu aer în piept să strig «Motor!»”, în vreme ce tu spuneai că eşti leneş. Cum vine asta?
- Bine, şi Nae respiră încet. (râde!) Asta se întâmpla în 2006. Cred că fiecare dintre noi, dacă se uită în urmă, are nişte repere fixe, câţiva ani în care s-au întâmplat multe. 2006 a fost cel mai important an pentru mine, mi-a venit pe lume un copil, am reuşit să-i ofer un cămin şi am făcut şi cel mai important rol din carieră de până atunci. Ce pot să-mi doresc mai mult? Faţă de alţi oameni sunt un tip leneş, dar nu faţă de mine. Unii oameni sunt creatori sau maximali în momentul în care muncesc necontenit, alţii o fac în valuri, iar alţii o fac cu momente de strălucire. Suntem diferiţi, slavă Domnului! Eu fac parte din categoria celor care au putere de muncă, dar n-o folosesc tot timpul. Prefer să mai stau o tură şi să simt că-mi vine, nu că am fost pus să creez ceva. Cred că o creaţie este un act spontan, iar în momentul în care tu îţi propui să creezi ceva, apriori ştii, deci nu e o creaţie autentică. N-aş mai spune că este creaţie, mai ales artistică, ci meşteşug, te duci la serviciu, or, eu vreau să mă feresc de asta. De aceea, în ultimii ani joc mai puţin. Nu mai scot foarte multe premiere pe parcursul unui an, pentru că îmi doresc să simt şi să înţeleg proiectul respectiv, apoi să-i las spaţiu să trăiască. Se întâmplă să se scoată prea multe premiere şi nu mai există acea bucurie de împlinire a spectacolului. Practic, nu-i dai şansa acelui spectacol să strălucească. Eu îmi permit acest lucru, pentru că oricum suntem foarte prost plătiţi. Statul român nu are bani pentru doctori, darămite pentru actori. Şi atunci vreau să fac acest lucru din credinţă, dacă tot nu aduc bani acasă. Vreau să-mi respect această pasiune pentru teatru. Şi atunci sunt foarte atent la textele pe care le primesc, la oamenii cu care trebuie să lucrez şi sunt destul de zgârcit la a spune da unui spectacol. Iar banii vin în valuri când vin. Din publicitate, din televiziune, din anumite evenimente la care particip, câteodată ca prezentator, alteori ca artist, astfel încât să existe un echilibru. Nu întotdeauna îmi face plăcere cum îmi câştig banii şi nu întotdeauna îmi face plăcere că nu câştig bani din meseria mea.

„Marele meu regret: că n-am jucat cu Olga Tudorache”
- Dar compromisuri mari n-ai făcut niciodată.
- Îi mulţumesc lui Dumnezeu că încă îmi permit să fac asta. Nu am coborât ştacheta faţă de mine, deci nu-i judec pe colegii mei, mă judec pe mine. Sper să nu ajung în situaţii atât de disperate. Eu nu aş apărea în producţii cu neprofesionişti, cu oameni a căror existenţă privată este subiectul ziarelor de scandal. Nu consider că fac parte din această categorie şi nu doresc să am de-a face cu astfel de persoane. E loc sub soare pentru toată lumea, e nevoie şi de manele, şi de vedete porno, dar nu le-aş amesteca. Eu aşa cred şi sper să pot să-mi respect acest crez. Când n-am să mai pot, o să inventez ceva. De exemplu, mi-aş deschide un mic restaurant, la care eu să gătesc şi să servesc. Consider că, dacă nu faci un lucru cu tot sufletul, e un lucru sec, e afacere, iar eu nu sunt un afacerist.

- Există actori sau regizori alături de care ţi-ai dori să lucrezi?
- Sunt mulţi, nici n-are rost să-i enumăr, pentru că sunt toţi cei cu care n-am apucat să joc. Cu unii poate pentru că au trecut prea devreme în nefiinţă, iar cu alţii pentru că n-am avut eu, încă, norocul de a-i întâlni. Dar cel mai mare regret de până acum este că am repetat la un spectacol trei luni cu doamna Olga Tudorache, pe care nu ai cum să n-o iubeşti din prima clipă, piesă ce până la urmă nu s-a mai jucat din pricina a doi directori care nu au lăsat o asemenea actriţă să facă un asemena rol din considerente absolut ridicole. Trist, lamentabil, jenant şi impardonabil, pentru că este una dintre cele mai mari actriţe pe care le-a avut România vreodată. Ăsta este marele meu regret, că n-am fost în faţa publicului partenerul Olgăi Tudorache. Şi am mai fost la fel de aproape cu o altă piesă. Am repetat aproape doi ani „Omul din La Mancha”, eu eram Sancho, şi Don Quijote era Ştefan Iordache. S-a întâmplat ca premiera să iasă cu un alt mare actor căruia îi port respect, e vorba despre Virgil Ogăşanu. N-a mai fost să fie Ştefan Iordache - regret. Am mai repetat un alt spectacol care nu s-a mai jucat şi în care eram partener de scenă cu meşterul Gheorghe Dinică - din nou regret. Mai sunt şi altele, dar astea sunt cele mai mari.

Alături de Nae Caranfil a văzut moartea venind din sens invers
- Există vreun rol pe care ţi l-ai dorit şi nu ai avut ocazia să-l joci până acum?
- Dacă eu îmi propun un rol, înseamnă că eu sunt propriul meu regizor. Eu aştept să fiu surprins. Să vină un regizor şi să mă distribuie într-un rol, pentru că aşa m-a văzut el, să scoată de la mine ceea ce nici eu nu cred că pot să fac. Eu nu sunt ceea ce mă văd eu, sunt ceea ce mă văd ceilalţi a fi. Sunt ceea ce sădesc în ceilalţi.

28-13-2- Ai trecut vreodată printr-o situaţie-limită?
- Da, au fost multe. Tocmai îmi cumpărasem autoturismul şi îi aveam alături pe Nae Caranfil şi pe compozitorul muzicii din „Restul e tăcere”. Veneam de la festivalul de la Cluj, ne duceam la cel de la Sibiu, când, din sens invers, cineva a intrat în depăşire şi nu a mai putut intra înapoi pe banda sa şi ne ciocneam frontal. În acel moment am închis ochii, am strâns volanul şi am călcat frâna cât am putut de tare. Ne-am oprit la fix un centimetru unul în faţa celuilalt şi le-am spus lui Nae şi compozitorului: „Staţi liniştiţi, Bărbosul mai are planuri cu noi, că altminteri ne lua acum!” Şi de atunci am condus liniştit, ştiind că nu putem păţi nimic.

„Katia vreau să fie un om armonios, nu campionul societăţii de mâine”
- Cu ce te-a cucerit Cristina?
- E o poveste drăguţă. Ne-am întâlnit absolut întâmplător la o masă, eu eram însoţit de cineva, ea, de altcineva. Atât de mult mi-a plăcut zâmbetul ei încât nu m-am putut abţine să nu-i spun că mă atrage foarte tare şi că trebuie să ne mai vedem. Şi, nu după multă vreme, ne-am reîntâlnit, dar de data asta neînsoţiţi, la o altă petrecere, moment în care am profitat de faptul că eram amândoi disponibili şi nu i-am mai dat drumul. Sunt vreo 11 ani de atunci!

- Ţii foarte mult la starea de pozitivism a familiei tale. Care sunt „regulile de aur” pe care i le predai fiicei tale?
- Încerc să fiu cât se poate de normal cu ea, Katia fiind un egal de-al nostru, şi mă asigur că a înţeles ce-i comunic. Vreau să se joace cât mai mult, să-şi dezvolte creativitatea, încrederea în sine, nu are constrângeri şi nu vreau s-o grăbesc cu nimic. Nu vreau să-i propun să devină ceva, nu vreau să fie unul dintre campionii societăţii de mâine, ci să fie un om armonios, să se simtă bine în pielea ei. Este de la natură un copil vesel. Asta e bine, pentru că nici eu nu sunt mereu pozitiv, sunt foarte critic, tocmai pentru ca lucrurile să fie cât mai bine făcute. Eu sunt foarte realist. Meseria asta ţine de logică şi de luciditate. Dacă eu nu sunt o persoană normală, cum pot să joc oameni dacă eu însumi nu ştiu ce înseamnă să fii om. Tocmai de aceea actorii care sunt extrem de speciali nu pot juca decât roluri extrem de speciale, pentru că ei înşişi sunt ciudaţi. Actorul trebuie să fie ca o plastilină care să poată fi modelată. Nu trebuie să fie gol de conţinut, dar trebuie să fie cât mai elastic, nu cât mai dus într-o extremă. Asta îmi doresc şi cu fiica mea, să fie cât mai flexibilă, să se poată adapta acestei societăţi, bună sau rea. Poate că nici eu nu sunt de acord cu multe. Eu m-am făcut actor ca să nu fac acelaşi lucru în fiecare zi - mă blochez, mă sufocă numai gândul repetitivităţii. Şi, dacă nu înţeleg ce joc, sunt cel mai prost actor din lume. De aceea vreau ca şi Katia să înţeleagă ce are de făcut, după care să aleagă.

- Am observat că este foarte expresivă.
- Aşa s-a născut, senină şi cu un chip foarte definit. Seamănă cu maică-sa şi e cochetă. A trebuit să ieşim din casă şi am întârziat câteva minute, pentru că a stat să-şi schimbe cinci rochiţe. Şi stai să vezi ce-o să urmeze.

28-13-5„Pot să-mi dau licenţa în ciorbe şi supe”
- Katia dă semne, la cei 6 anişori, să-ţi calce pe urme?
- Nu-mi propun nimic. Mă bucur că pare mai muzicală decât mine şi chiar e atrasă de muzică. Dar nu vreau s-o forţez în nicio direcţie. Nu sunt adeptul forţării, să dai copilul de la 3 ani să facă actorie. Vreau să-şi găsească drumul aşa cum mi l-am găsit eu, a fost o chemare pe care am urmat-o. Nu vreau să vină cineva să-i dea cu rigla peste degete s-o înveţe pian sau poate balet. Dacă are un foc ce arde şi-l va urma singură. Asta cred că pot face pentru copilul meu. Nu suntem doi părinţi disperaţi să se realizeze prin copilul lor.

- Ai declarat cândva că tu eşti gospodina casei. Faci curat, faci piaţa, găteşti?
- Am făcut piaţa, am fost cu copilul la cumpărături, apoi am gătit. Timpul şi educaţia îmi permit. Fiind patru la părinţi, aveam sarcinile împărţite în gospodărie. Apoi, îmi şi place să gătesc. Nu fac multe preparate, dar lucrurile pe care le gătesc sunt bune, pot să-mi dau licenţa în ciorbe şi supe, şi mai fac câteva mâncăruri rapide la cuptor. Am mai şi inventat o reţetă de ficat de pasăre cu portocale şi vin roşu. Nu mă omor cu dulciurile.

- Cum vă petreceţi timpul liber?
- Dacă toate ar fi OK, cel mai mult mi-ar plăcea să călătoresc în locuri cât mai variate. Sunt convins că şi locurile, şi oamenii din ele te pot îmbogăţi sufleteşte.

- Ce pasiuni ai, exceptând actoria?
- Călătoriile. Şi îmi place sportul, dar, din păcate, nu prea mă mai ajută trupul, pentru că am avut trei accidente, drept pentru care urmăresc la televizor. Caut în sport lucrurile irepetabile, care se întâmplă atunci şi acolo, ca şi la teatru.

28-13-3„Teatrul românesc e la ultima suflare“

- Teatrul are magia lui. La un astfel de moment am fost şi eu martoră iarna trecută, la Teatrul Metropolis, când a căzut curentul exact la o scenă de spiritism şi la o replică a Gabrielei Popescu, ce s-a potrivit mănuşă clipei, în spectacolul „Fantoma, dragostea mea”. Ai mai trăit astfel de evenimente?
- A fost un moment extraordinar. Pe de-o parte, tipul acesta de întâmplări fiecare şi-l doreşte. Aceste lucruri apar total pe nepregătite şi se întâmplă ca tu să nu fii pregătit nici psihologic, nici tehnic şi, cu toate astea, devii atât de productiv. Ţin minte că noi râdeam pe scenă, nu ne mai abţineam, şi, colac peste pupăză, a trebuit să iasă cineva din sală, pentru că blocase liniile de tramvai. A fost halucinant, când e să-ţi vină toate servite, să ţi se ridice totul „la plasă”, e un moment care, cel puţin între noi, actorii din piesă, a rămas de referinţă. Rămânem legaţi pe viaţă, e ceva ce trece dincolo de meseria noastră, e un cadou. Rar se întâmplă lucruri de genul acesta, dar te încarcă şi te fac să mergi înainte, chiar dacă teatrul românesc este la ultima suflare. Aici nu mă refer la oameni, la talent, la inspiraţie, ci la organizare, teatrul este instituţionalizat.

„Am nevoie ca publicul să mă penalizeze când nu fac performanţă”
- Şi atunci ce trebuie făcut?
- Instituţiile de teatru ţin de primării, care sunt finanţate de Guvern. Trebuie schimbată forma de organizare, să treacă măcar pe proiecte. Să vezi ce piese se vând şi care nu, dar trebuie schimbat ceva. Nu există bani pentru montare de spectacole, pentru plata actorilor, care trebuie să trăiască din ceva şi îşi caută de lucru şi în altă parte. Atunci nu mai au timp pentru teatru, nu mai au energie şi nici atenţie. Astfel se alege praful de teatru şi de interesul actorilor pentru el. Se destramă totul, sunt ultimele zbateri ale teatrului instituţionalizat. Actorii nu se mai pot aduna pentru repetiţii, pentru că fiecare aleargă să-şi câştige pâinea în altă parte. Un spectacol se face în câteva luni de muncă zilnică. Şi nu se poate trăi în Bucureşti din salariul de la teatru. Totul este împotriva teatrului. Trebuie schimbat sistemul, trebuie găsite metode care să acopere nevoile... şi ale statului, şi ale spectatorilor, dar şi ale actorilor şi regizorilor. Mai vreau să spun ceva legat de teatru, dar dintr-o altă perspectivă: cred că şi publicul trebuie să-şi spună punctul de vedere. Adică, dacă nu-i place un spectacol să se ridice respectuos şi să părăsească sala. Sau, la sfârşitul spectacolului, să aplaude, dar exact atât cât consideră. Nu există spectacol pe care eu să-l fi văzut, la care publicul să nu reacţioneze identic, se ridică şi aplaudă cu urale. Nu e normal nici asta, nu e just. Trebuie să-mi spună ce-a simţit, ca eu să-mi dau seama dacă e bine sau nu. Am nevoie ca publicul să mă penalizeze când nu fac performanţă.

28-13-4„Tata: «Eu cred în tine! Tu crezi în tine?»“

- Care e cel mai important sfat pe care ţi l-au dat părinţii tăi?
- Noi suntem patru copii la părinţi. Diferenţa dintre cel mai mare şi cel mai mic e de şapte ani. Deci mama nu a muncit în aceşti ani şi am trăit dintr-un singur salariu. Mai pe româneşte, eram săraci lipiţi. Nu ne ajungeau, la sfârşitul lunii, nici banii de mâncare. Mâncam cel mai ieftin lucru ce se găsea la Alimentara, pâine prăjită cu untură. După liceu am dat admitere la Actorie, la stat, am picat şi după două săptămâni de bezmeticeală am zis că mai merit o şansă şi nu pot s-o amân - urma să plec în armată dacă nu continuam studiile. Şi m-am înscris la prima facultate privată de Actorie, dar costa foarte mult, echivalentul a 10-12 salarii de la vremea respectivă. I-am spus tatălui meu că am de gând să fac asta, că nu ştiu cum, dar că o să lucrez. Făceam deja momente de stand-up comedy prin baruri ca să-mi câştig banii de buzunar. Şi i-am spus că am să fac asta până când am să-mi plătesc facultatea, dar că-mi trebuie un împrumut. După două zile a venit tata cu un diplomat cu cele 12 salarii, ce reprezentau un CAR, pe care ai mei voiau să-l facă pentru un frigider şi un televizor, ca tot românul. Şi mi-a zis: „Du-te şi vezi dacă eşti bun de teatru!” În acel moment i-am promis tatălui meu nu doar că o să-i dau până la ultimul leu înapoi, dar că din acel moment n-o să mai cer niciun leu din casă. Şi am reuşit să fac acele lucruri. Ce voiam să spun nu-i lauda de sine, ci semnificaţia gestului pe care l-au făcut ai mei, ce-au vorbit şi cum au gândit în acele două nopţi, de mi-au dat cele 12 salarii. Atenţie, nouă nu ne ajungea mâncarea de la o lună la alta, deci a fost un gest suprem. Eu acum sunt în situaţia de a fi părinte. Sunt capabil să fac aşa ceva? Sper că da! Atunci poate că nici n-am realizat valoarea gestului, dar cu timpul, pentru mine ăsta a fost cel mai important sfat: „Eu cred în tine! Tu crezi în tine?” Putea ca acea facultate să fie o minciună, pasiunea mea să se stingă, iar de banii şi de gestul ăla să se aleagă praful. Dar acel gest m-a determinat să trag cu dinţii. Am terminat trei ani la privat, mi-am plătit ceilalţi ani şi am restituit şi împrumutul, apoi am dat la stat şi am mai făcut patru ani. În total am terminat şapte ani de actorie, pentru că am avut multă determinare.

- Şi dacă tot am ajuns la familia ta, de la cine ai moştenit talentul?
- Nu cred că-l moştenesc. Vine de undeva, atât cât e, pentru că eu mă uit în jur şi văd colegi mult mai talentaţi ca mine. Dar m-am străduit, asta şi datorită educaţiei pe care am primit-o de acasă. Ambii mei părinţi sunt oameni serioşi, cu reguli stricte în educaţie, tata fiind ofiţer de carieră, iar mama e din zona Banatului şi de naţionalitate maghiară. Aşa că dintr-o pramatie ca mine, cu atâta influenţă pozitivă, a ieşit ceva bun, pentru că eu am fost oaia neagră a familiei, fireşte, băiatul care l-a luat pe „Nu” în braţe, întotdeauna am vrut să demonstrez că se poate şi invers.

„Actorul trebuie să fie ca o plastilină care să poată fi modelată“

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Newsletter

Pentru a primi ultimele noutati pe mail despre articolele Taifasuri, va rugam sa va inscrieti cu numele si adresa de mail !

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

REGULAMENT CONCURS

„Taifasuri te pune pe roate!”

1.2. Participanţii la Concurs sunt obligaţi să respecte termenii şi condiţiile Regulamentului Oficial al acestuia, potrivit celor menţionate mai jos (denumit în continuare „Regulamentul Oficial”). Regulamentul Oficial este disponibil in mod gratuit oricarui solicitant şi va fi făcut public pe pagina „Taifasuri te pune pe roate!” (vezi regulamentul).

Retete naturiste

Prev Next

Durerea de ureche tr

de Daniela Anton Durerile de urechi şi otita sunt necazuri cu care se confruntă atât copiii, cât şi adulţii, mai ales în sezonul rece. Cum trataţi aceste simptome? Iată câteva remedii...

Anghinarea tratează

de Gabriela Niculescu Anghinarea e una dintre plantele din regiunea mediteraneană cel mai cunoscute, fiind utilizată nu doar în gastronomie, ci şi în scopuri medicinale, datorită proprietăţilor curative extrem de variate....

Păducelul este efica

de Dana Purgaru Cauzele afecţiunilor cardiace sunt complexe, de aceea consultarea unui medic specialist e un lucru foarte important. În plus, remediile din natură pot fi utile.

Deodorante naturale

de Gabriela Niculescu S-a lansat pe piaţă deodorantul natural ce nu conţine alcool, sub formă de roll-on, care asigură o protecţie eficientă şi în acelaşi timp aroma proaspătă de citrice, de...

Scăpaţi de bolile ga

de Gabriela Niculescu Nalba este o plantă medicinală foarte folositoare pentru sănătatea noastră, putând fi folosită în diverse forme: infuzie, macerată la rece, pentru clismă şi cataplasme. Interesant este faptul că...

Grâul încolţit vine

de Dana Purgaru În cazul disfuncţiilor erectile se poate apela la unele remedii naturiste, ce şi-au dovedit, în timp, eficacitatea.

Pitaya are calităţi

de Daniela Anton I se mai spune şi fructul dragon, fiind rodul tropical al unor specii de cactuşi. Pitaya se cultivă în America de Sud şi Centrală şi în sud-estul Asiei....

Rambutanul reduce te

de Daniela Anton Rambutanul este un fruct exotic ce provine din Malaiezia şi, în ciuda aspectului exterior bizar, este foarte moale şi dulce, asemănător cu litchi. Gustul seamănă cu cel al...

Salvia elimină abces

de Gabriela Niculescu Un traumatism al dintelui, o afecţiune a gingiei sau o carie netratată pot fi cauze ale abcesului dentar. Mucoasa bucală se bombează în jurul dintelui afectat şi devine...

Tinctura de spânz am

de Dana Purgaru Dacă suferiţi de artrită obliterantă, o afecţiune extrem de neplăcută, ce dă dureri din cauza blocării circulaţiei sângelui şi împiedică mersul, trebuie să anunţaţi medicul, pentru a preîntâmpina...

Cimbrişorul şi fumăr

de Daniela Anton Aproape 90% din oameni sunt afectaţi în timpul vieţii de sângerarea şi inflamaţiile gingiei. Iată câteva remedii naturiste care vă pot ajuta să trataţi afecţiunile gingivale.

Uleiul de kukui trat

de Iulian D. Moleianu Folosit în scopuri cosmetice şi terapeutice, uleiul de kukui este unul dintre leacurile „exotice” cel mai moderne pe care le puteţi utiliza în tratamentul pentru întreţinerea pielii....

Alga AFA necrozează

de Cătălina Tăgârţă În ultima vreme, oamenii sunt din ce în ce mai slăbiţi şi mai expuşi la boli. Pentru întărirea organismului trebuie să ducă un stil de viaţă echilibrat, să...

Plantele miraculoase

de Iulian D. Moleianu de primăvară provoacă deseori stări accentuate de slăbiciune şi dureri de cap. Pentru a evita aceste neplăceri şi a ne putea bucura de învierea naturii, fitoterapeuţii ne...

Secretul tinereţii v

de Iulian D. Moleianu Lucerna sau „Medicago sativa” este o plantă băştinaşă din regiunea mediteraneană, dar în zilele noastre se cultivă pretutindeni. Cele mai utilizabile componente sunt frunzele uscate şi seminţele....


Acum la chioscuri

Numarul 527

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolae Botgros: „Îi mulţumesc din suflet tatălui meu că mi-a pus vioara în mână“

Nicolae Botgros: „Îi mulţumesc din suflet tatălui meu că mi-a pus vioara în mână“

de Cătălina Tăgârţă Maestrul Nicolae Botgros e căsătorit cu o moldoveancă autentică, de care s-a îndrăgostit în prima clipă în care...

Teo Trandafir: „Viaţa nu este o povară pe care să o treci singur. Mi-ar plăcea, cred, să o trec în doi“

Teo Trandafir: „Viaţa nu este o povară pe care să o treci singur. Mi-ar plăcea, cred, să o trec în d

de Gabriela Niculescu Teo Trandafir a fost, până de curând, o prezenţă dorită pe micile ecrane, pentru a aduce puţină lumină...

Lucian Drăgan: „Anul acesta sărbătoresc Nunta de Argint“

Lucian Drăgan: „Anul acesta sărbătoresc Nunta de Argint“

de Gabriela Niculescu Lucian Drăgan a urcat prima oară pe scenă în copilărie, alături de tatăl său, care i-a fost şi...

Nicu Paleru: „Soţia e mulţumită că admiratoarele mele au de la 40 de ani în sus“

Nicu Paleru: „Soţia e mulţumită că admiratoarele mele au de la 40 de ani în sus“

de Cătălina Tăgârţă Vocea lui Nicu Paleru răsună de pretutindeni: de la televizor, din trafic, de la spectacole şi party-uri private....

Elena Lasconi - „Dincolo de poveştiri“: „Sunt mult prea legată de ţara mea şi sunt mândră că sunt româncă“

Elena Lasconi - „Dincolo de poveştiri“: „Sunt mult prea legată de ţara mea şi sunt mândră că sunt ro

de Gabriela Niculescu Elena Lasconi a prezentat jurnalele de ştiri la Pro TV, a fost corespondent de război, a câştigat, din...

Jean Paler: „Mai mult am plâns decât am fost fericit“

Jean Paler: „Mai mult am plâns decât am fost fericit“

de Gabriela Niculescu Am avut onoarea să intervievăm un om deosebit, „specie” pe cale de dispariţie în zilele noastre. Jean Paler...

„Genialul Conducător” se dădea în vânt după Kojak şi după Galbena de Odobeşti

„Genialul Conducător” se dădea în vânt după Kojak şi după Galbena de Odobeşti

de Gabriela Niculescu şi Andrei Dicu - La 26 ianuarie se împlinesc 96 de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu Nicolae...

Ionuţ Dolănescu: „Tata a trăit şi a creat în cei 65 de ani cât alţii în două vieţi“

Ionuţ Dolănescu: „Tata a trăit şi a creat în cei 65 de ani cât alţii în două vieţi“

de Gabriela Niculescu - Festivalul Naţional Ion Dolănescu, la cinci ani de când artistul a părăsit scena vieţii La 25 ianuarie se...

Pepe: „Cred că sunt un tată bun şi îmi mai doresc un copil“

Pepe: „Cred că sunt un tată bun şi îmi mai doresc un copil“

de Gabriela Niculescu Ionuţ Nicolae Pascu, alias celebrul Pepe, este un artist care ştie să facă show-uri efervescente. Şi nu doar...

Ionuţ Budişteanu: „Mi s-a împlinit visul a 8 milioane de copii“

Ionuţ Budişteanu: „Mi s-a împlinit visul a 8 milioane de copii“

de Gabriela Niculescu - românul care ocupă locul 9 în topul celor mai influenţi 16 tineri din lume realizat de prestigioasa...

Grig Chiroiu: „Îmi uimesc până la lacrimi familia“

Grig Chiroiu: „Îmi uimesc până la lacrimi familia“

de Gabriela Niculescu Grig Chiroiu interpretează rolul lui Pupăză din serialul „Trăsniţii”, difuzat de luni până joi, de la ora 22:15,...

Denis Ştefan: „Ne-am dorit acest copil, e lumină şi fericire pentru noi“

Denis Ştefan: „Ne-am dorit acest copil, e lumină şi fericire pentru noi“

de Gabriela Niculescu Denis Ştefan a intrat într-un nou şi mult aşteptat capitol al vieţii sale, devenind tătic la începutul lunii...

Iuliana Tudor: „Am învăţat să nu mă situez deasupra a ceea ce sunt“

Iuliana Tudor: „Am învăţat să nu mă situez deasupra a ceea ce sunt“

de Cătălina Tăgârţă Iuliana Tudor este întotdeauna o prezenţă plăcută, dar în acelaşi timp discretă, şi nu doar în privinţa vieţii...

„Atunci când un actor tace privează publicul de nişte momente minunate“

„Atunci când un actor tace privează publicul de nişte momente minunate“

de Cătălina Tăgârţă - Radu Pietreanu şi Mugur Mihăescu readuc Vacanţa mare pe scenă, la fel ca acum 25 de ani S-au...

Aurel Moldoveanu: „Viaţa este pe cât de frumoasă, pe atât de greu de parcurs“

Aurel Moldoveanu: „Viaţa este pe cât de frumoasă, pe atât de greu de parcurs“

de Gabriela Niculescu Aurel Moldoveanu este artistul pentru care planul profesional duce o veşnică luptă cu cel personal, dar pe care...

„Îmi doresc şi mai mult un copil“

„Îmi doresc şi mai mult un copil“

de Gabriela Niculescu - După divorţ, Diana Dumitrescu a început o nouă viaţă Diana Dumitrescu nu a purtat niciodată o mască, este...

Ileana Matus, interpretă de muzică populară: „Trebuie făcută diferenţa între costumul popular autentic şi kitsch“

Ileana Matus, interpretă de muzică populară: „Trebuie făcută diferenţa între costumul popular autent

de Cătălina Tăgârţă Îndrăgostită de costumul şi muzica populară, interpreta Ileana Matus reprezintă cu drag zona Maramureşului. Cu ocazia împlinirii a...

Melania Medeleanu: „Soarta mi-a dat cu mult mai mult decât am cerut de la ea“

Melania Medeleanu: „Soarta mi-a dat cu mult mai mult decât am cerut de la ea“

de Gabriela Niculescu Melania Medeleanu are sufletul precum chipul: cald, luminos şi blând. S-a ataşat foarte tare de copiii pe care...

Cătălin Bota şi Denis Mihai, pe scurt, Autentic: „Am pornit de jos şi-am dus împreună şi binele, şi greul“

Cătălin Bota şi Denis Mihai, pe scurt, Autentic: „Am pornit de jos şi-am dus împreună şi binele, şi

de Gabriela Niculescu Autentic înseamnă Cătălin Bota şi Denis Mihai, doi artişti sensibili, muncitori şi modeşti. Povestea prieteniei lor are 13...

Horia Vîrlan: „Dacă n-aş fi fost bucătar, aş fi fost inginer constructor“

Horia Vîrlan: „Dacă n-aş fi fost bucătar, aş fi fost inginer constructor“

de Gabriela Niculescu Pe simpaticul şi apreciatul maestru în arta culinară Horia Vîrlan îl puteţi vedea într-un nou sezon „Cireaşa de...

„Ne avem ca fraţii“

„Ne avem ca fraţii“

de Cătălina Tăgârţă - Profesorul Constantin Ungureanu, liderul trupei Nemuritorii, face dezvăluiri despre colegii săi Un profesor de muzică şi compozitor -...

Petre Geambaşu: „Am avut şansa să am o familie formidabilă“

Petre Geambaşu: „Am avut şansa să am o familie formidabilă“

de Gabriela Niculescu - destăinuiri la sărbătorirea a 50 de ani de activitate Petre Geambaşu este unul dintre cei mai ambiţioşi şi...

Lorenna şi Văru’ Săndel vă invită să petreceţi împreună

Lorenna şi Văru’ Săndel vă invită să petreceţi împreună

de Gabriela Niculescu Lorenna şi Alexandru Pop, alias Văru’ Săndel, lansează pe piaţă, împreună cu revista noastră, primul lor album, intitulat...

Gelu Voicu: „Îmi doresc să ne mărim familia cu încă un copil“

Gelu Voicu: „Îmi doresc să ne mărim familia cu încă un copil“

de Cătălina Tăgârţă Simplitatea oamenilor de la ţară i-a marcat copilăria lui Gelu Voicu şi, în consecinţă, viaţa de adult. După...

Privighetoarea din Carpaţi: Maria Tănase

Privighetoarea din Carpaţi: Maria Tănase

de Dana Purgaru - Un centenar de la naşterea doamnei cântului popular românesc „Ciuleandra”, „Trenule maşină mică”, „Bun îi vinu’ ghiurghiuliu”, „Aseară...

Specialistii Taifasuri

Liliana Simidon - Fitoterapie

Anca Simionescu - Ginecologie

Răzvan Doseanu - Juridic
www.doseanu.ro

Constantin Daniel Lescai - Medicină veterinară

www.doctor-vet.ro

Gheorghe Ianoş - Astrologie


havlu kenar? modelleri