Home Taifasuri Grădină Plantele aromatice dau viaţă balconului

Plantele aromatice dau viaţă balconului

15-06-1de Cătălina Tăgârţă

Dacă staţi într-un apartament, acest lucru nu înseamnă că trebuie să vă lipsiţi de prezenţa florilor sau a plantelor aromatice atât de frumoase şi de utile într-o locuinţă. Horticultorul Călin Ţiplea (foto) vă spune care sunt plantele ce rezistă pe terasă sau pe balcon şi cum trebuie îngrijite acestea.

„De la cimbrişor se pot folosi atât frunzele, cât şi florile”
Cimbrişorul, denumit în popor şi iarba-cucului sau lămâiţă, este folosit atât ca mirodenie în bucătărie, cât şi ca plantă curativă ce tratează diferite afecţiuni. „De la cimbrişor se pot folosi atât frunzele proaspete, cât şi sub formă uscată, dar se pot utiliza şi florile. Cimbrişorul de cultură, care poate creşte în ghiveci, este puţin diferit de cel de câmp, dar nu este o plantă pretenţioasă, aşadar va fi foarte uşor de întreţinut în balconul sau în bucătăria dumneavoastră. Având în vedere că nu creşte mult în înălţime, adică doar până la 10-15 cm, cimbrişorul poate fi plantat în jardiniere sau în ghivece, alături de alte plante aromatice”, ne-a spus specialistul în horticultură.

„Oregano e recomandat pentru stomac”
Oregano e deosebit de apreciat în bucătăria italiană, fiind folosit în sosuri, la paste, dar şi în salate. „Este o plantă care îşi intensifică aroma sub acţiunea directă a soarelui, se dezvoltă sub formă de tufă de 50-60 cm şi este bogată în lăstari. Recomandat pentru calmarea durerilor de stomac, dar şi un antiseptic natural, oregano face parte din acele plante care au parfumul mult mai puternic în stare uscată decât în cea vegetativă. Este de preferat ca recoltatul frunzelor să se facă dimineaţa, când uleiul volatil este mult mai concentrat decât la orele prânzului”, a adăugat Călin Ţiplea. Butaşii se vor aşeza direct în pământul din ghiveci, iar udarea se va face normal, menţinând substratul mereu umed.

Rozmarinul are un efect uşor afrodiziac
Rozmarinul se mai numeşte şi planta dragostei, deoarece are un efect uşor afrodiziac. Florile sale albastre, roz sau mov, aroma puternică şi faptul că rămâne verde chiar şi pe timpul iernii fac din acesta una dintre cele mai îndrăgite plante pentru decorarea balconului, terasei sau chiar a livingului. Vara adoră soarele şi de aceea trebuie udat din abundenţă, iar iarna trebuie ţinut într-o cameră puţin mai răcoroasă, inundată de lumină şi s-o udăm cât mai rar. „Rozmarinul se înmulţeşte primăvara, prin seminţe plantate într-un substrat afânat direct în ghiveciul care îi va oferi suport pentru tot restul anului, iar vara se poate înmulţi prin butaşi puşi în nisip umed sau ţinuţi în apă până prind firicele de rădăcină, după care se transplantează în pământ, dar nu foarte adânc”, a subliniat specialistul.

„Tarhonul se poate cultiva prin însămânţare sau prin butaşi”
Tarhonul este un bun aromatizant al ciorbelor, cunoscut şi ca un înlocuitor al sării. Având în vedere faptul că se dezvoltă destul de mult în înălţime (până la un metru) e bine să aveţi mare grijă unde îl aşezaţi în balcon sau pe terasă, să-l feriţi de curenţi puternici şi să-i căutaţi un suport de sprijin, mai ales că rădăcinile se dezvoltă mai puţin, iar pământul ghiveciului nu-i oferă un bun echilibru. Potrivit specialistului, tarhonul se poate cultiva atât prin însămânţare, cât şi prin butaşi puşi vara direct în pământ.
Maghiranul, spre exemplu, este folosit în bucătăria internaţională pentru aroma sa cu tentă mentolată, dar şi în ceaiuri, ca plantă curativă. „Creşte în condiţii de luminozitate şi căldură ridicate şi se dezvoltă în tufe de 60-80 cm, în funcţie de condiţiile climatice oferite. Se poate înmulţi prin butaşi, dar şi prin răsaduri din seminţe. Substratul în care va creşte planta trebuie să fie foarte bine afânat şi curăţat în permanenţă de buruieni pentru a-i spori dezvoltarea. Plantat în ghiveci sau în jardiniere, va emana un miros plăcut în locaţiile în care îl veţi aşeza. Frunzele se pot folosi atât proaspete, cât şi uscate, iar dacă doriţi să le păstraţi aceeaşi aromă după recoltare puneţi-le în ulei de măsline”, a mai adăugat horticultorul Călin Ţiplea.

„Menta, udată cât mai des”
Cresonul este o plantă aromatică, având gustul asemănător hreanului, de aceea este cunoscut şi sub denumirea populară de hreniţă. Frunzele se pot folosi atât pe post de condiment, fie în salate, fiind foarte bogat în vitamina C. Sunt folosite şi seminţele de creson, care sunt foarte aromate şi din care se face un fel de muştar. Potrivit horticultorului, puteţi planta şi creşte liniştiţi planta chiar la dumneavoastră în balcon. Seminţele germinează foarte repede, iar după câteva săptămâni se poate cultiva. Umiditatea solului trebuie să fie ridicată, dar aveţi totuşi grijă ca apa să nu băltească. De aceea e bine ca ghiveciul şi jardiniera în care le plantaţi să fie găurite, pentru a permite evacuarea apei în exces. „Menta, cunoscută pentru efectul de alungare a insectelor, e şi un ingredient culinar foarte apreciat în salate. O puteţi înmulţi foarte uşor prin plantarea rădăcinilor recoltate din grădină sau cumpărate de la hipermarketurile de profil. Îi place umbra, iar udarea trebuie făcută cât mai des, în scopul hrănirii şi îndesirii frunzelor”, a subliniat specialistul în plante.

Pământul ghiveciului cu aloe vera trebuie să fie afânat
Aloe este una dintre cele mai îndrăgite plante decorative, având un puternic efect curativ. „Din cele aproximativ 200 de specii, cea mai cunoscută este cea pe care o mai numim şi aloe vera. Aceasta se plantează într-un recipient drenabil, adică găurit dedesubt, pentru a nu lăsa apa să băltească, iar pământul trebuie să fie bine afânat, deci proporţia de pământ-nisip poate fi chiar de 1:1. Nu necesită îngrăşăminte speciale şi o puteţi înmulţi atât prin seminţe, cât şi prin lăstari sau mlădiţe crescute la partea inferioară a plantelor mature”, ne-a mai spus Călin Ţiplea. Primăvara este indicat să transplantaţi planta într-un ghiveci mai mare, dar care să nu depăşească o treime din cel vechi, altfel îşi va dezvolta rădăcina şi nu frunzele.

Puneţi leuştean, mărar şi pătrunjel în jardiniere
Pentru a evita drumurile dese la piaţă în scopul achiziţionării frunzelor proaspete necesare preparării mâncărurilor ar fi bine să plantaţi într-o jardinieră sau într-un ghiveci mai mare un mix de plante uzuale, respectiv mărar, pătrunjel, leuştean şi altele. Astfel le veţi avea mereu proaspete la îndemână. Potrivit specialistului în horticultură, pământul, ca în orice răsadniţă, trebuie să fie afânat, drenabil, amestecat cu îngrăşăminte naturale, iar după germinare plantele pot fi mutate fie în balcon, fie în bucătărie. Substratul trebuie păstrat mereu umed, pentru a oferi prospeţime.

Pont! În jardiniere sau în ghivece mai puteţi planta, în balcon, ardei iute, roşii pitice comestibile sau chiar căpşuni căţărătoare.

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Newsletter

Pentru a primi ultimele noutati pe mail despre articolele Taifasuri, va rugam sa va inscrieti cu numele si adresa de mail !

Retete naturiste

Prev Next

Superfructul gâc, id

de Cristina Cristache Seamănă cu o lămâie portocalie, alungită uşor ca o tărtăcuţă, cu coajă ţepoasă, dar moale, şi este studiat în ultima vreme de cercetători din toată lumea. Din primele...

Lavanda rezolvă afec

de Gabriela Niculescu Pe vremea romanilor, lavanda se folosea pentru parfumarea apei de baie şi a lenjeriei proaspăt spălate, de aici şi numele lavare, care semnifică a spăla. În Evul Mediu,...

Înlocuiţi zahărul cu

de Cătălina Tăgârţă Numit de mulţi cercetători „moartea albă” dacă este consumat frecvent, zahărul poate da dependenţă şi deteriorează calitatea şi durata vieţii. Experţii avertizează că până şi dulciurile şi mâncărurile...

Bun în dureri abdomi

de Diana Georgescu Este supranumit „ceapa blândă”. Acum cinci milenii, popoarele celtice îi atribuiau proprietăţi magice. De asemenea, asirienii, chinezii şi egiptenii antici îl apreciau pentru calităţile lui culinare şi terapeutice....

Busuiocul, util în t

de Mariana Borloveanu - leacuri mănăstireşti Aromat şi cu efecte calmante, busuiocul a fost adus în Europa de Carol cel Mare şi cultivat ca iarbă medicinală în grădinile de pe lângă mănăstiri....

Sucul de mere elimin

Sucul de mere elimină pietrele la ficat în şase zile

de Cătălina Tăgârţă Calculii la ficat şi la vezica biliară sunt rezultatul direct al unei alimentaţii nesănătoase. Din păcate, analizele de rutină nu dezvăluie dacă există sau nu pietre la ficat....

Caisele îmbunătăţesc

de Daniela Anton A venit vremea caiselor, aşa că veţi putea consuma în voie aceste fructe micuţe şi pufoase. Pe lângă gustul minunat şi hidratarea pe care le oferă, caisele sunt...

Menta relaxează psih

de Diana Georgescu o plantă preţuită din cele mai vechi timpuri, pentru gustul său foarte plăcut şi răcoros, dar şi pentru calităţile terapeutice. Grecii antici credeau că ea îi ajuta pe...

Loţiunea pe bază de

de Cătălina Tăgârţă Afecţiune a pielii, eczema poate fi de două tipuri: alergică, după contactul cu un alergen, cum ar fi soda, unele metale ori produse de curăţenie agresive, şi constitutivă,...

Sânzienele ajută bol

de Cătălina Tăgârţă Sânzienele sunt întâlnite peste tot în România. Deşi mirosul florilor este asemănător cu cel al mierii, planta, cunoscută şi sub numele de drăgaică, are gust amar, ceea ce...

Gulia luptă cu diabe

de Cătălina Tăgârţă Din aceeaşi familie cu varza, gulia are un gust plăcut, dulceag-răcoritor. Este un aliment-minune: are conţinut scăzut de calorii şi, cu toate acestea, este plină de vitamine şi...

Scoarţa de salcie ca

de Mariana Borloveanu - leacuri mănăstireşti Fiecare dintre noi s-a bucurat măcar o dată de binefacerile mirosului de salcie şi de starea de bine pe care aceasta o dă. Pe lângă înlăturarea...

Nu e o glumă: cofein

de Cristina Cristache Cei mai aprigi consumatori de cafea şi ceai sunt englezii, despre care se ştie că au un cult pentru aceste băuturi, fiind deja împământenit obiceiul ceaiului de la...

„Sarea“ hipertensivi

de Cătălina Tăgârţă Plantă aromatică originară din Asia, tarhonul (Artemisia dracunculus) se găseşte şi în unele zone din România. Acesta creşte sub forma unei tufe de 60-100 de centimetri înălţime, cu...

Preparaţi-vă singuri

de Cătălina Tăgârţă Vreţi să aveţi tot timpul respiraţie rece ca gheaţa, dar pasta de dinţi pe care o folosiţi nu are efect timp îndelungat? În acest caz puteţi apela la...


Acum la chioscuri

Numarul 484

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolae Datcu: „E lucru mare să fii apreciat de Maria Ciobanu, de Irina Loghin, de Benone Sinulescu“

Nicolae Datcu: „E lucru mare să fii apreciat de Maria Ciobanu, de Irina Loghin, de Benone Sinulescu“

de Cătălina Tăgârţă Veşnic cu zâmbetul pe buze şi cu o glumă pregătită, Nicolae Datcu e sufletul petrecerilor şi al emisiunilor...

Alina Puşcaş: „Nu-mi place să fiu subiect de tabloid“

Alina Puşcaş: „Nu-mi place să fiu subiect de tabloid“

de Gabriela Niculescu Alina Puşcaş a fost model, a lucrat în turism şi în vânzări de publicitate, iar rolul principal din...

Cristina Cioran şi Paula Chirilă sunt una pentru alta, de 10 ani, „Draga mea prietenă“

Cristina Cioran şi Paula Chirilă sunt una pentru alta, de 10 ani, „Draga mea prietenă“

de Gabriela Niculescu Cristina Cioran şi Paula Chirilă prezintă cu mare priză la public emisiunea „Draga mea prietenă” de la Kanal...

O poveste demnă de Cartea Sufletelor: Cenaclul Flacăra

O poveste demnă de Cartea Sufletelor: Cenaclul Flacăra

de Andrei Dicu - 6 milioane de persoane au urmărit spectacolele de muzică şi poezie La 15 iunie 1985, autorităţile puneau cătuşe...

Mirela Boureanu Vaida: „Mi-ar plăcea să am doi copii“

Mirela Boureanu Vaida: „Mi-ar plăcea să am doi copii“

de Cătălina Tăgârţă Mirela Boureanu Vaida este prezentatoarea emisiunii „Mireasă pentru fiul meu”, de la Antena 1, solistă a Teatrului de...

Nuami Dinescu: „Îmi bag nasul şi acolo unde alţii întorc capul“

Nuami Dinescu: „Îmi bag nasul şi acolo unde alţii întorc capul“

de Gabriela Niculescu Nuami Dinescu este actriţă de profesie şi sufletistă de meserie. Asta o poate spune oricine o cunoaşte. Are...

Bruno Icobeţ: „Blue, Ozzie şi J sunt copiii mei“

Bruno Icobeţ: „Blue, Ozzie şi J sunt copiii mei“

de Gabriela Niculescu Bruno Icobeţ are 50 de ani şi este câştigătorul show-ului „Românii au talent” de la Pro TV. Este...

„Când Văru’ Săndel mi-a rostit numele la postul Etno TV am rămas blocată“

„Când Văru’ Săndel mi-a rostit numele la postul Etno TV am rămas blocată“

de Cătălina Tăgârţă - Eugenia Şerbănoiu, din Căpăţâneni, judeţul Argeş, a luat maşina Dacia Logan, marele premiu la concursul „Taifasuri de...

Gheorghe Turda: „Fotografia cu autograf este laitmotivul iubirii noastre“

Gheorghe Turda: „Fotografia cu autograf este laitmotivul iubirii noastre“

de Gabriela Niculescu Gheorghe Turda nu mai are nevoie de nicio prezentare. Îl cunoaşte şi îl iubeşte o ţară întreagă. Dragostea...

Puiu Codreanu: „Faptul că eşti discret te face mai interesant“

Puiu Codreanu: „Faptul că eşti discret te face mai interesant“

de Gabriela Niculescu Puiu Codreanu este o persoană foarte discretă când vine vorba despre viaţa personală şi pare să se ferească...

Monica Bunaciu, femeia care a învins leucemia: „Oamenii tari nu sunt cei care nu cad, ci cei care se ridică“

Monica Bunaciu, femeia care a învins leucemia: „Oamenii tari nu sunt cei care nu cad, ci cei care se

de Cătălina Tăgârţă Monica Bunaciu a fost diagnosticată în 1994 cu leucemie acută limfoblastică. Însă nu s-a dat bătută. A pariat...

Oana Cuzino: „Ne pregătim de Paşte ca pe vremea bunicii“

Oana Cuzino: „Ne pregătim de Paşte ca pe vremea bunicii“

de Gabriela Niculescu Oana Cuzino este prezentatoarea emisiunii „Ce se întâmplă, doctore?”, difuzată în fiecare dimineaţă, de luni până vineri, în...

Violeta şi Marcel Pavel: „Când Dumnezeu ne-a dăruit acest copil ne-a ridicat spiritul“

Violeta şi Marcel Pavel: „Când Dumnezeu ne-a dăruit acest copil ne-a ridicat spiritul“

de Gabriela Niculescu Violeta (41 de ani) şi Marcel Pavel (53 de ani) merg umăr lângă umăr de 21 de ani,...

„Am fost sfătuită să mă apuc de cântat, pentru că am «un gât de fier»“

„Am fost sfătuită să mă apuc de cântat, pentru că am «un gât de fier»“

de Dana Purgaru - Roxana Andronescu a revenit în forţă pe scena muzicală Roxana Andronescu, cea care a făcut senzaţie cu timbrul...

Suleyman Magnificul, între istorie, personaj tv şi izvor de scandaluri

Suleyman Magnificul, între istorie, personaj tv şi izvor de scandaluri

de Iulian D. Moleianu Soliman I, cunoscut drept Soliman Magnificul, este unul dintre cei mai importanţi sultani din istoria Imperiului Otoman,...

Sexy Pavel Bartoş: „Anca este principala mea calitate“

Sexy Pavel Bartoş: „Anca este principala mea calitate“

de Gabriela Niculescu Pavel Bartoş este unul dintre cei mai în vogă actori români ai momentului. Prezintă show-urile „Românii au talent”...

Elisabeta Turcu Juverdeanu: „Am căutat întotdeauna să merg pe drumul drept al vieţii“

Elisabeta Turcu Juverdeanu: „Am căutat întotdeauna să merg pe drumul drept al vieţii“

de Cătălina Tâgârţă Interpreta de muzică populară Elisabeta Turcu Juverdeanu este solista Ansamblului Doina al Armatei din 1979. De-a lungul anilor...

Claudia Ionaş: „Nu ne gândeam că piesa «Am drăguţ, mama nu ştie» va deveni şlagăr“

Claudia Ionaş: „Nu ne gândeam că piesa «Am drăguţ, mama nu ştie» va deveni şlagăr“

de Cătălina Tăgârţă Are doar 18 ani, însă vocea sa caldă şi tinerească, ce interpretează perfect melodiile compuse de tatăl său,...

Cornelia şi Lupu Rednic: „Căsnicia este o şcoală a vieţii“

Cornelia şi Lupu Rednic: „Căsnicia este o şcoală a vieţii“

de Gabriela Niculescu Cornelia şi Lupu Rednic debordează de energie şi voie bună în faţa micilor ecrane şi la spectacole, însă...

Criss şi Vlad: „Am împlinit un an împreună şi ne aşteaptă mulţi alţii fericiţi“

Criss şi Vlad: „Am împlinit un an împreună şi ne aşteaptă mulţi alţii fericiţi“

de Gabriela Niculescu Cristina Ciobănaşu (Criss, 16 ani) şi Vlad Gherman (20 de ani) formează un cuplu simpatic atât în serialul...

Steliana Sima: „O altă profesie ţi-o faci, însă darul acesta ţi-l dă Dumnezeu“

Steliana Sima: „O altă profesie ţi-o faci, însă darul acesta ţi-l dă Dumnezeu“

de Cătălina Tăgârţă - Conducătoarea Ansamblului Artistic Ciocârlia al MAI se destăinuie La vârsta de 20 de ani, când a păşit timidă...

Dan Bordeianu: „Sunt genul care are relaţii stabile, lungi, care investeşte şi-şi doreşte“

Dan Bordeianu: „Sunt genul care are relaţii stabile, lungi, care investeşte şi-şi doreşte“

de Gabriela Niculescu Dan Bordeianu a devenit cunoscut publicului larg o dată cu apariţia sa în primele telenovele autohtone şi a...

Andreea Marin: „Nu accept să fac orice numai de dragul ideii de a fi pe micul ecran“

Andreea Marin: „Nu accept să fac orice numai de dragul ideii de a fi pe micul ecran“

de Cătălina Tăgârţă Andreea Marin se numără printre puţinele vedete autohtone care dau dovadă de profesionalism şi nu fac compromisuri. Criticată...

Roxana Vaşniuc: „Îmi place să iubesc şi să fiu iubită“

Roxana Vaşniuc: „Îmi place să iubesc şi să fiu iubită“

de Gabriela Niculescu Roxana Vaşniuc este gazda emisiunii „Seara bună, dragi români!”, difuzată de luni până vineri, de la ora 20:00,...

Ion Paladi: „E foarte greu să ajungi să cânţi sau să fii invitat la emisiuni în România“

Ion Paladi: „E foarte greu să ajungi să cânţi sau să fii invitat la emisiuni în România“

de Cătălina Tăgârţă Dacă cineva ne-ar pune să enumerăm câţiva cântăreţi din străinătate care s-au făcut cunoscuţi în România, lista ar...

Specialistii Taifasuri

Liliana Simidon - Fitoterapie

Anca Simionescu - Ginecologie

Răzvan Doseanu - Juridic
www.doseanu.ro

Constantin Daniel Lescai - Medicină veterinară

www.doctor-vet.ro

Gheorghe Ianoş - Astrologie