Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Retete naturiste

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Tinctura de brânca-ursului, elixir pentr…

Tinctura de brânca-ursului, elixir pentru fertilitate

de Carmen Ciripoiu În ultima perioadă, rata natalității a ajuns să scadă într-un ritm amețitor. De ce numărul cazurilor de infertilitate este cu mult mai mare? Ce probleme de sănătate aduc...

Read more

Cel mai eficient dezinfectant natural: C…

Cel mai eficient dezinfectant natural: Cerenţelul

de Gabriela Niculescu Cerenţelul înfloreşte din mai până în octombrie, iar în scopuri terapeutice sunt folosite în special rădăcinile. Acestea conţin eugenol, o substanţă cu miros plăcut, ce aminteşte de aroma...

Read more

Busuiocul ajută la relaxarea şi la refac…

Busuiocul ajută la relaxarea şi la refacerea psihomentală

de Daniela Anton Busuiocul este o plantă aromatică, fiind cunoscut pentru utilizările sale în lumea culinară, dar și ca remediu naturist care reface organismul și întărește sistemul imunitar.

Read more

Farmacie verde

Cartoful mov, puternic antioxidant

de Dana Purgaru

Deşi a vedea în farfurie piure sau chipsuri de culoare albastru-violet nu pare a fi o imagine prea plăcută, cartofii mov fac senzaţie în toată lumea. Acest lucru se datorează atât curiozităţii cumpărătorilor, cât şi a sfaturilor experţilor nutriţionişti, care laudă această legumă neobişnuită.

A fost obţinut în SUA
În natură există o multitudine de feluri de cartofi, de la cei roşii până la cei purpurii. Sortimentul mov a fost obţinut prin încrucişarea a două astfel de plante de experţii de la Universitatea Colorado, SUA, iar în prezent este cultivat în special în Scoţia.
Legumele violet nu sunt o noutate. Roşiile mov au fost create în Marea Britanie în 2008, morcovii în aceeaşi nuanţă au fost comercializaţi în urmă cu opt ani în aceeaşi ţară, fără prea mare succes, iar conopida violet există încă din secolul al XVIII-lea.

Preîntâmpină apariţia tumorilor
Noul sortiment de cartofi este bogat într-un tip de antioxidanţi numiţi antocianine. Aceştia dau culoarea caracteristică afinelor şi murelor şi protejează celulele, prevenind chiar apariţia tumorilor.
Într-un studiu al Universităţii din Scranton, SUA, specialiştii au arătat că această legumă este la fel de eficientă pentru sănătate precum terciul de ovăz, datorită fitochimicalelor pe care le conţine. Studiul a implicat 18 persoane care au mâncat în fiecare zi câte două porţii constând în şase cartofi de mărimea unei mingi de golf, timp de o lună. La sfârşit, presiunea sangvină le scăzuse cu 4%. Aceasta nu este prima cercetare de acest gen. Cele anterioare au arătat că şi alţi cartofi pigmentaţi aveau efect de reducere a oxidării provocate de stres, dar şi de înlăturare a inflamaţiilor.

- Gustul cartofului mov nu este cu nimic denaturat, iar culoarea se menţine indiferent cum este gătită această legumă.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează