Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Retete naturiste

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Calomfirul vă scoate din depresie!

Calomfirul vă scoate din depresie!

de Smaranda Grinţescu Deşi calomfirul şi vetriceaua erau plante extrem de populare odată pe teritoriul românesc - la fel ca şi în restul spaţiului european -, tradiţia utilizării lor s-a subţiat...

Read more

Antidotul nicotinei: năsturelul

Antidotul nicotinei: năsturelul

de Smaranda Grinţescu Planta cunoscută sub numele de măcriş-de-baltă, năsturel sau creson de apă este o plantă bogată în vitaminele A şi C. Specialiştii în nutriţie o recomandă împotriva stresului fizic,...

Read more

Broccoli ţine cancerul la distanţă

Broccoli ţine cancerul la distanţă

de Diana Georgescu Studii realizate de cercetători din mai multe ţări au stabilit că broccoli, numit şi „conopida verde”, se plasează pe primul loc într-un clasament al celor o sută cel...

Read more

Farmacie verde

Vulturica regenerează ficatul

de Cătălina Tăgârţă

Vulturica este o plantă din flora spontană, întâlnită frecvent în Europa şi în unele zone din Asia de Nord, iar în România creşte mai ales pe pajiştile mai uscate din regiunile de deal şi de munte. Planta are foarte multe proprietăţi curative, printre care şi vindecarea afecţiunilor hepatice.

Indicată în hemoragii
Vulturica mai poartă, popular, şi denumirea de culcuşul cloştii, al vacii, călcătură sau iarba-eretei. Are în compoziţia sa, pe lângă altele, şi acizi organici, tanin şi săruri minerale. Se întrebuinţează ca diuretic, antidiareic, pentru îmbunătăţirea stării bolnavilor de plămâni, tratarea ulcerului, a litiazei renale, a hemoragiilor nazale şi uterine, a edemelor şi a bolilor de ficat, pe care îl regenerează. În plus, poate fi folosită cu succes şi în caz de ascită, oligurie, hematurie sau afecţiuni bucale.

Elimină hemoroizii
În uz intern, planta poate fi folosită sub formă de infuzie, decoct sau macerat pentru tratarea faringitelor, a diareii, a febrei, a infecţiilor urinare, a ulcerului gastric şi duodenal şi a asteniilor.
Iată cum trebuie să preparaţi corect infuzia de vulturică: fierbeţi una-două linguri cu plantă mărunţită într-o ceaşcă plină cu apă timp de cinci-zece minute, strecuraţi şi beţi una-două ceşti zilnic, până la rezolvarea sau la ameliorarea problemei de sănătate pe care o aveţi. În uz extern, planta poate fi utilizată sub formă de gargară sau de spălături cu infuzie pentru afecţiuni bucale, furuncule, hemoroizi sau răni.

Se întrebuinţează florile şi rădăcinile

Vulturica are o tulpină care nu creşte mai mult de 30 cm şi se termină cu o singură floare de culoare galben-auriu, uneori chiar portocaliu, petalele fiind bifurcate la vârf. Perioada de înflorire este din mai până în septembrie. Planta, care este acoperită în întregime de perişori fini, poate prezenta însă şi tulpini târâtoare, din care pot răsări noi rădăcini. În ceea ce priveşte frunzele, acestea sunt situate la baza plantei, dispuse sub formă de rozetă. În fitoterapie sunt folosite atât florile, cât şi rădăcinile. Florile se recoltează din iunie până în septembrie, iar rădăcinile, în septembrie şi în octombrie.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează