Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Retete naturiste

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Calomfirul vă scoate din depresie!

Calomfirul vă scoate din depresie!

de Smaranda Grinţescu Deşi calomfirul şi vetriceaua erau plante extrem de populare odată pe teritoriul românesc - la fel ca şi în restul spaţiului european -, tradiţia utilizării lor s-a subţiat...

Read more

Antidotul nicotinei: năsturelul

Antidotul nicotinei: năsturelul

de Smaranda Grinţescu Planta cunoscută sub numele de măcriş-de-baltă, năsturel sau creson de apă este o plantă bogată în vitaminele A şi C. Specialiştii în nutriţie o recomandă împotriva stresului fizic,...

Read more

Broccoli ţine cancerul la distanţă

Broccoli ţine cancerul la distanţă

de Diana Georgescu Studii realizate de cercetători din mai multe ţări au stabilit că broccoli, numit şi „conopida verde”, se plasează pe primul loc într-un clasament al celor o sută cel...

Read more

Farmacie verde

Senna, un laxativ veritabil

de Elena Şerban

Constipaţia cronică afectează din ce în ce mai multe persoane, indiferent de vârstă. De vină ar fi alimentaţia necorespunzătoare şi, uneori, chiar stresul. Pentru a combate această neplăcere, din cauza căreia se poate declanşa cancerul de colon, suferinzii apelează atât la medicamente, cât şi la plante cu efect laxativ. Una dintre cele mai eficiente plante în acest sens este senna.

Se prepară sub formă de macerat şi de tinctură
Senna este originară din ţările tropicale. Există două specii: Senna Cassia, cultivată în Egipt şi Sudan, şi Cassia angustifolia, din India şi Pakistan. De la cele două soiuri se recoltează, în scop terapeutic, păstăile cu fructe şi frunzele. Cele din urmă conţin glicozide antrachinonice, betasitosteroli, acid tartric, uleiuri esenţiale, taninuri, mucin, mucilagii, flavonoizi şi răşini. În păstăile cu fructe se regăsesc în plus şi glicozide naftalinice, uleiuri volatile şi zaharuri.
Datorită compuşilor antrachinonici, planta are acţiune purgativă (ajută la eliminarea materiilor fecale din intestinul gros). De asemenea, mucilagiile limitează temporar absorbţia lichidelor la nivelul intestinului gros, motiv pentru care scaunele vor fi mai moi.
Pentru acest scop terapeutic se prepară macerat şi tinctură. Maceratul se realizează dacă se lasă o linguriţă cu plantă uscată şi măcinată într-o cană cu apă rece timp de 12 ore. Lichidul se bea într-o cantitate de o cană pe zi. Tinctura se achiziţionează din magazinele specializate. Se amestecă 20-40 de picături într-un pahar cu apă şi se beau seara, înainte de culcare.

Atenţie! Nu trebuie să se depăşească dozele recomandate (mai mult de zece zile consecutiv), deoarece se pot instala stări neplăcute de greaţă, vărsături, aritmii cardiace şi diaree colicativă. De asemenea, planta nu se administrează femeilor gravide, mamelor care alăptează, copiilor cu vârste mai mici de 12 ani şi persoanelor cu blocaje intestinale, ulcere sau boli inflamatorii intestinale.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează