Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Retete naturiste

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Tinctura de brânca-ursului, elixir pentr…

Tinctura de brânca-ursului, elixir pentru fertilitate

de Carmen Ciripoiu În ultima perioadă, rata natalității a ajuns să scadă într-un ritm amețitor. De ce numărul cazurilor de infertilitate este cu mult mai mare? Ce probleme de sănătate aduc...

Read more

Cel mai eficient dezinfectant natural: C…

Cel mai eficient dezinfectant natural: Cerenţelul

de Gabriela Niculescu Cerenţelul înfloreşte din mai până în octombrie, iar în scopuri terapeutice sunt folosite în special rădăcinile. Acestea conţin eugenol, o substanţă cu miros plăcut, ce aminteşte de aroma...

Read more

Busuiocul ajută la relaxarea şi la refac…

Busuiocul ajută la relaxarea şi la refacerea psihomentală

de Daniela Anton Busuiocul este o plantă aromatică, fiind cunoscut pentru utilizările sale în lumea culinară, dar și ca remediu naturist care reface organismul și întărește sistemul imunitar.

Read more

Farmacie verde

Biterul suedez, un panaceu universal

de Dana Purgaru

Cine nu a auzit de faimosul biter suedez, panaceul universal bun la toate? Dacă doriţi să îi testaţi capacităţile miraculoase îl puteţi găsi în magazinele cu produse naturiste sau, şi mai bine, îl puteţi prepara chiar dumneavoastră acasă.

Reţeta conţine cel puţin 30 de ierburi
Iată o reţetă de biter care nu va da greş în special pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile, dar şi pentru tratarea a numeroase probleme de sănătate. Aveţi nevoie de: frunze de aloe (30 g), răşină de brad (10 g), rădăcină de şofran sau rădăcină de stânjenel (5 g), flori de salcâm (10 g), frunze de dafin sau de scorţişoară pisată (10 g), frunze de frasin (20 g), fructe de fenicul sau anason (10 g), troscot sau rădăcină de rubarbă (20 g), genţiană (20 g) sau 50 g pelin şi 5 g anghinare, rădăcină de scaiete (10 g), angelică (10 g), fructe de ienupăr (20 g boabe pisate), flori de soc (20 g), ţintaură (30 g), tătăneasă (20 g), rostopască (20 g), salvie (20 g), valeriană (20 g), coriandru (20 g), anghinare (20 g), gălbenele (30 g), sunătoare (30 g), ciuboţica-cucului (25 g), urzică (30 g), pufuliţă cu flori mici (30 g), coada-calului (30 g), coada-şoricelului (30 g), unguraş (30 g), traista-ciobanului (25 g), vâsc (25 g), pedicuţă (30 g), osul-iepurelui (25 g), cimbru (30 g) şi pătlagină (30 g).
Combinaţia de plante, uscate şi mărunţite, se pune în trei litri de alcool de 35-40 de grade. Se amestecă de două ori pe zi şi se lasă la macerat timp de 14 zile, după care se strecoară prin tifon şi se toarnă în sticle mici, de culoare închisă. Biterul poate fi păstrat astfel chiar şi mai mulţi ani.

Are rol profilactic
Efectul acestui biter este mai mult unul profilactic. În acest scop se iau două linguriţe pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de masă. Iată însă şi o listă cu afecţiuni în care poţiunea face adevărate minuni:
- dureri de cap, ameţeală, memorie slabă: se miroase des sau se pune compresă pe ceafă. Se poate administra şi intern, câte o linguriţă din oră în oră, dar nu mai mult de cinci ori pe zi;
- ochi roşii, obosiţi, cataractă: se umezeşte coada ochilor sau se pune pe ochii închişi o bucată de pânză înmuiată în biter;
- boli de piele (eczeme, acnee, infecţii cu ciuperci sau bacterii): câte o linguriţă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. În aceste cazuri se poate încerca şi umezirea zonei cu probleme cât mai des;
- alergii: se administrează de patru ori pe zi câte o linguriţă, în cure de două luni;
- dureri de dinţi: se ţine în gură un amestec dintr-o lingură cu biter şi apă sau se pune o compresă înmuiată pe dintele dureros;
- băşici pe limbă şi alte afecţiuni în această zonă: umeziţi-le des cu această licoare;
- dureri de gât şi gât inflamat: se înghit încet trei linguriţe pe zi, diluate în ceai;
- dureri de stomac: în caz de criză se bea o lingură cu biter;
- boli maligne: două-trei linguri pe zi (prima înainte de micul-dejun, iar celelalte după mese).

Susţine ficatul şi rinichii
- colici: trei linguri, băute încet, una după alta;
- gaze intestinale: se ia o linguriţă şi, dacă starea nu se ameliorează, se mai repetă o dată;
- pentru ficat: câte o linguriţă, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Se ţin cure de câte două-trei săptămâni, cu o săptămână de pauză între ele;
- anorexie: se administrează una sau două linguriţe cu 20 de minute înainte de fiecare dintre cele trei mese obligatorii;
- dureri ale vezicii biliare: o lingură dimineaţa şi una seara şi se pun noaptea comprese;
- indigestie, balonare, dischinezie biliară: se ia câte o linguriţă de patru ori pe zi înainte de masă;
- cistită şi infecţii renale: câte o linguriţă de patru ori pe zi. Se pot aplica şi comprese calde cu biter pe zona vezicii sau a rinichilor, după caz;
- boli cardiace şi valori mari ale colesterolului: se administrează în tratamente de minimum două luni, timp în care se iau câte trei linguriţe pe zi;
- diabet: se iau trei-patru linguriţe pe zi;
- hidropizie: se ia câte o lingură diluată în puţin vin alb, dimineaţa şi seara, timp de şase săptămâni;
- dureri de urechi, vâjâit şi auz diminuat: se umezeşte o bucată de vată şi se bagă în urechea cu probleme.

Vă scapă de icter şi de hemoroizi
- viermi intestinali, chiar şi tenie: câte o linguriţă cu biter suedez de trei ori pe zi;
- icter: se ia câte o lingură de trei ori pe zi şi se pun comprese pe ficatul inflamat;
- răceală, gripă, imunitate scăzută: o jumătate de linguriţă din trei în trei ore pe durata unei zi;
- hemoroizi: se umezesc des cu biter;
- tuberculoză: se iau trei linguriţe pe zi timp de şase săptămâni;
- ciclu menstrual dereglat: cu patru-cinci zile înaintea menstruaţiei se administrează câte o linguriţă de trei ori pe zi, iar în primele două zile de ciclu se ia câte o jumătate de linguriţă de cinci-şase ori pe zi, diluată într-un pahar cu apă;
- febră: în primele zile se iau, din două în două ore, câte o linguriţă la o jumătate de pahar cu apă, apoi, o dată ce temperatura scade, câte o linguriţă de trei ori pe zi;
- negi, cicatrice, tăieturi, răni, umflături, vânătăi: se umezeşte cât mai des locul afectat cu un tampon înmuiat în biter;
- reumatism, gută: de patru ori pe zi câte o linguriţă de preparat la o cană cu apă, pe stomacul gol, timp de trei luni. După o pauză de o lună, cura se poate relua de mai multe ori;
- luxaţii, entorse: zilnic se ţine o compresă pe zona articulaţiei accidentate timp de două ore.

- Deoarece nu conţine chimicale, biterul nu are contraindicaţii decât în cazul femeilor însărcinate şi al persoanelor care au afecţiuni în care este interzis alcoolul.

- Biterul se înghite numai în combinaţie cu ceai sau cu apă, iar în timpul tratamentului nu se consumă lapte.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează