Home Taifasuri Bucătărie Laptele vegetal, înlocuitor sănătos pentru cel animal

Laptele vegetal, înlocuitor sănătos pentru cel animal

de Gabriela Niculescu

Laptele vegetal este ideal pentru cei care au intoleranţă la lactoză, pentru vegetarieni sau pentru cei care ţin post. Este un produs uşor de obţinut, sănătos şi, în plus, „spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal nu conţine cazeină, grăsimi animale sau lactoză, ci grăsimi de origine vegetală, nesaturate”, potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Tocmai din aceste motive am ales să vă prezentăm câteva reţete de lapte vegetal şi virtuţile pe care le au acestea dacă le introducem în alimentaţia noastră.

Soia, preparat aromat ce reglează glicemia
Pentru laptele de soia aveţi nevoie de următoarele ingrediente: o cană cu boabe de soia nemodificate genetic, apă şi arome (vanilie, cacao, zahăr brun sau miere, în funcţie de preferinţe). Modul de preparare a laptelui este foarte simplu: se pun boabele de soia într-un bol şi se acoperă cu apă, lăsându-se la înmuiat de seara până dimineaţa. Odată strecurate, se introduc în blender şi se adaugă o cantitate dublă de apă, plus aromele. După ce le-aţi mixat, aveţi la îndemână două opţiuni: să strecuraţi laptele înainte de a-l pune la fiert sau să faceţi acest lucru la final, după ce este luat de pe foc.
Îl puneţi la fiert maximum 20 de minute împreună cu aromele preferate, amestecând din când în când şi îndepărtând spuma care se formează la suprafaţă. După răcire îl puteţi depozita în sticle.
Studiile realizate de-a lungul timpului au scos la iveală puterea acestui aliment: reduce nivelul colesterolului rău, reduce hipertensiunea arterială, împiedică dezvoltarea celulelor canceroase în anumite zone ale corpului, menţine densitatea osoasă, uşurează simptomele menopauzei, întăreşte sistemul imunitar, controlează nivelul glicemiei la diabetici, reduce inflamaţiile.

Cel de migdale este hrănitor
Una dintre cele mai simple şi delicioase reţete din categoria „raw food” (mâncare crudă sau „hrană vie”) este laptele de migdale. Procedeul este simplu şi rapid. Se poate face şi din nuci, alune de pădure, nuci braziliene, caju, macadamia, seminţe de in, floarea-soarelui, susan şi altele.
Vă prezentăm o combinaţie foarte fină şi plăcut aromată, lapte de migdale cu susan alb, miere de flori de portocal şi scorţişoară. Acest lapte se serveşte imediat sau se păstrează la frigider, în recipiente etanşe, una, două zile. Se poate prepara şi din migdale întregi, dar atunci este mai bine să le hidrataţi (le lăsaţi în apă zece ore), apoi le descojiţi şi le mixaţi.
Ingrediente: o cană şi jumătate cu migdale măcinate, 2 linguri cu vârf cu susan alb, 2 linguri cu miere (cea de flori de portocal are un parfum exotic) şi 3 căni cu apă plată. Se pun toate ingredientele în blender şi se mixează la viteză maximă circa două minute. Se strecoară printr-o sită fină sau tifon (dacă aveţi un blender puternic, nu rămâne foarte mult miez de migdale şi nu mai trebuie strecurat). După filtrare, aspectul este identic cu laptele clasic, culoare şi consistenţă similară, cu parfum discret de miere.
Este perfect la micul dejun sau gustări, cu musli ori în combinaţie cu fructe. Este un lapte foarte hrănitor.

Nuca de cocos, bogată în fibre şi în vitamine
Prepararea laptelui de cocos este extrem de uşoară. Aveţi nevoie de miez de nucă de cocos proaspăt, pe care-l daţi pe răzătoare şi-l amestecaţi apoi într-un vas cu 1 litru de apă fierbinte. Puneţi amestecul treptat în blender (câte o cană). Îl mixaţi bine şi îl strecuraţi. Puneţi laptele într-o sticlă, iar miezul îl puteţi folosi la orezul cu scorţişoară sau la budincă.
Laptele de nucă de cocos (a nu se confunda cu apa de nucă de cocos, care se găseşte în interiorul acesteia) are un conţinut ridicat de uleiuri şi zaharuri, precum şi de potasiu, magneziu şi alte minerale. Este o sursă bogată de fibre şi de vitamine. Puternic antibacterian, antiviral şi antifungic, datorită monolaurinei conţinută de uleiul nucii, se foloseşte şi în scopuri medicinale, fiind foarte eficient în extrem de multe boli.

Seminţele de cânepă, aport de antioxidanţi
Pentru laptele din seminţe de cânepă vă sunt necesare o jumătate de cană cu seminţe decorticate de cânepă, 2-4 căni cu apă filtrată sau de izvor, miere, sirop de arţar, sirop de agave, oricare dintre aceste trei îndulcitoare, la alegere, şi, opţional, vanilie şi alte esenţe (de preferinţă organice şi naturale).
Se mixează seminţele cu două căni cu apă în blender, la viteză maximă, pentru un minut. Se adaugă apă în funcţie de consistenţa pe care o doriţi, apoi adăugaţi esenţa şi îndulcitorul şi mixaţi pentru câteva secunde.
Se strecoară laptele şi se poate bea ca atare, adăugat la sheik-uri de fructe, la cereale sau pregătit ca ciocolată caldă (cu cacao, pudră de roşcove, cafea din cereale sau ciocolată topită). Acest lapte este bogat în minerale, uleiurile Omega 3 şi Omega 6, dar şi în antioxidanţi.

Cel din seminţe de pepene are efect revigorant
Laptele din seminţe de pepene nu este unul vegetal, deoarece la obţinerea lui se foloseşte cel animal, dar este un mix extrem de sănătos şi de nutritiv. Dacă doriţi ca şi acesta să fie unul vegetal, puteţi înlocui laptele animal cu unul din soia, nucă de cocos sau seminţe de cânepă. Pentru obţinerea lui aveţi nevoie de 200 g seminţe de pepene verde, 50 g seminţe de pepene galben, 50 g de seminţe de castraveţi, 50 g seminţe de dovleac galben, 50 g seminţe de floarea-soarelui, jumătate de pahar cu lapte. Se pun, pe rând, într-o piuliţă de lemn seminţele de pepene verde şi galben, de castraveţi, de dovleac galben şi cele de floarea-soarelui şi se zdrobesc cu piua (mojarul). Apoi se pun într-un castron şi se amestecă bine cu jumătate de pahar cu lapte călduţ. Pasta obţinută se filtrează printr-un tifon. Laptele obţinut se pune în sticle închise la culoare şi se păstrează la frigider. Lichidul se bea o dată pe zi, câte un păhărel, dimineaţa, pe stomacul gol. Preparatul este ideal pentru bolnavii aflaţi în convalescenţă. Laptele din seminţe de pepene revigorează organismul şi redă energia. În plus, opreşte hemoragiile uterine şi previne formarea calculilor biliari.

- În cazul laptelui vegetal obţinut din nuci sau din seminţe, raportul nuci/seminţe la cantitatea de apă poate fi de la 1 la 2 până la 1 la 5, în funcţie de consistenţa dorită.

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Newsletter

Pentru a primi ultimele noutati pe mail despre articolele Taifasuri, va rugam sa va inscrieti cu numele si adresa de mail !

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

REGULAMENT CONCURS

„Taifasuri te pune pe roate!”

1.2. Participanţii la Concurs sunt obligaţi să respecte termenii şi condiţiile Regulamentului Oficial al acestuia, potrivit celor menţionate mai jos (denumit în continuare „Regulamentul Oficial”). Regulamentul Oficial este disponibil in mod gratuit oricarui solicitant şi va fi făcut public pe pagina „Taifasuri te pune pe roate!” (vezi regulamentul).

Retete naturiste

Prev Next

Durerea de ureche tr

de Daniela Anton Durerile de urechi şi otita sunt necazuri cu care se confruntă atât copiii, cât şi adulţii, mai ales în sezonul rece. Cum trataţi aceste simptome? Iată câteva remedii...

Anghinarea tratează

de Gabriela Niculescu Anghinarea e una dintre plantele din regiunea mediteraneană cel mai cunoscute, fiind utilizată nu doar în gastronomie, ci şi în scopuri medicinale, datorită proprietăţilor curative extrem de variate....

Păducelul este efica

de Dana Purgaru Cauzele afecţiunilor cardiace sunt complexe, de aceea consultarea unui medic specialist e un lucru foarte important. În plus, remediile din natură pot fi utile.

Deodorante naturale

de Gabriela Niculescu S-a lansat pe piaţă deodorantul natural ce nu conţine alcool, sub formă de roll-on, care asigură o protecţie eficientă şi în acelaşi timp aroma proaspătă de citrice, de...

Scăpaţi de bolile ga

de Gabriela Niculescu Nalba este o plantă medicinală foarte folositoare pentru sănătatea noastră, putând fi folosită în diverse forme: infuzie, macerată la rece, pentru clismă şi cataplasme. Interesant este faptul că...

Grâul încolţit vine

de Dana Purgaru În cazul disfuncţiilor erectile se poate apela la unele remedii naturiste, ce şi-au dovedit, în timp, eficacitatea.

Pitaya are calităţi

de Daniela Anton I se mai spune şi fructul dragon, fiind rodul tropical al unor specii de cactuşi. Pitaya se cultivă în America de Sud şi Centrală şi în sud-estul Asiei....

Rambutanul reduce te

de Daniela Anton Rambutanul este un fruct exotic ce provine din Malaiezia şi, în ciuda aspectului exterior bizar, este foarte moale şi dulce, asemănător cu litchi. Gustul seamănă cu cel al...

Salvia elimină abces

de Gabriela Niculescu Un traumatism al dintelui, o afecţiune a gingiei sau o carie netratată pot fi cauze ale abcesului dentar. Mucoasa bucală se bombează în jurul dintelui afectat şi devine...

Tinctura de spânz am

de Dana Purgaru Dacă suferiţi de artrită obliterantă, o afecţiune extrem de neplăcută, ce dă dureri din cauza blocării circulaţiei sângelui şi împiedică mersul, trebuie să anunţaţi medicul, pentru a preîntâmpina...

Cimbrişorul şi fumăr

de Daniela Anton Aproape 90% din oameni sunt afectaţi în timpul vieţii de sângerarea şi inflamaţiile gingiei. Iată câteva remedii naturiste care vă pot ajuta să trataţi afecţiunile gingivale.

Uleiul de kukui trat

de Iulian D. Moleianu Folosit în scopuri cosmetice şi terapeutice, uleiul de kukui este unul dintre leacurile „exotice” cel mai moderne pe care le puteţi utiliza în tratamentul pentru întreţinerea pielii....

Alga AFA necrozează

de Cătălina Tăgârţă În ultima vreme, oamenii sunt din ce în ce mai slăbiţi şi mai expuşi la boli. Pentru întărirea organismului trebuie să ducă un stil de viaţă echilibrat, să...

Plantele miraculoase

de Iulian D. Moleianu de primăvară provoacă deseori stări accentuate de slăbiciune şi dureri de cap. Pentru a evita aceste neplăceri şi a ne putea bucura de învierea naturii, fitoterapeuţii ne...

Secretul tinereţii v

de Iulian D. Moleianu Lucerna sau „Medicago sativa” este o plantă băştinaşă din regiunea mediteraneană, dar în zilele noastre se cultivă pretutindeni. Cele mai utilizabile componente sunt frunzele uscate şi seminţele....


Acum la chioscuri

Numarul 527

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicolae Botgros: „Îi mulţumesc din suflet tatălui meu că mi-a pus vioara în mână“

Nicolae Botgros: „Îi mulţumesc din suflet tatălui meu că mi-a pus vioara în mână“

de Cătălina Tăgârţă Maestrul Nicolae Botgros e căsătorit cu o moldoveancă autentică, de care s-a îndrăgostit în prima clipă în care...

Teo Trandafir: „Viaţa nu este o povară pe care să o treci singur. Mi-ar plăcea, cred, să o trec în doi“

Teo Trandafir: „Viaţa nu este o povară pe care să o treci singur. Mi-ar plăcea, cred, să o trec în d

de Gabriela Niculescu Teo Trandafir a fost, până de curând, o prezenţă dorită pe micile ecrane, pentru a aduce puţină lumină...

Lucian Drăgan: „Anul acesta sărbătoresc Nunta de Argint“

Lucian Drăgan: „Anul acesta sărbătoresc Nunta de Argint“

de Gabriela Niculescu Lucian Drăgan a urcat prima oară pe scenă în copilărie, alături de tatăl său, care i-a fost şi...

Nicu Paleru: „Soţia e mulţumită că admiratoarele mele au de la 40 de ani în sus“

Nicu Paleru: „Soţia e mulţumită că admiratoarele mele au de la 40 de ani în sus“

de Cătălina Tăgârţă Vocea lui Nicu Paleru răsună de pretutindeni: de la televizor, din trafic, de la spectacole şi party-uri private....

Elena Lasconi - „Dincolo de poveştiri“: „Sunt mult prea legată de ţara mea şi sunt mândră că sunt româncă“

Elena Lasconi - „Dincolo de poveştiri“: „Sunt mult prea legată de ţara mea şi sunt mândră că sunt ro

de Gabriela Niculescu Elena Lasconi a prezentat jurnalele de ştiri la Pro TV, a fost corespondent de război, a câştigat, din...

Jean Paler: „Mai mult am plâns decât am fost fericit“

Jean Paler: „Mai mult am plâns decât am fost fericit“

de Gabriela Niculescu Am avut onoarea să intervievăm un om deosebit, „specie” pe cale de dispariţie în zilele noastre. Jean Paler...

„Genialul Conducător” se dădea în vânt după Kojak şi după Galbena de Odobeşti

„Genialul Conducător” se dădea în vânt după Kojak şi după Galbena de Odobeşti

de Gabriela Niculescu şi Andrei Dicu - La 26 ianuarie se împlinesc 96 de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu Nicolae...

Ionuţ Dolănescu: „Tata a trăit şi a creat în cei 65 de ani cât alţii în două vieţi“

Ionuţ Dolănescu: „Tata a trăit şi a creat în cei 65 de ani cât alţii în două vieţi“

de Gabriela Niculescu - Festivalul Naţional Ion Dolănescu, la cinci ani de când artistul a părăsit scena vieţii La 25 ianuarie se...

Pepe: „Cred că sunt un tată bun şi îmi mai doresc un copil“

Pepe: „Cred că sunt un tată bun şi îmi mai doresc un copil“

de Gabriela Niculescu Ionuţ Nicolae Pascu, alias celebrul Pepe, este un artist care ştie să facă show-uri efervescente. Şi nu doar...

Ionuţ Budişteanu: „Mi s-a împlinit visul a 8 milioane de copii“

Ionuţ Budişteanu: „Mi s-a împlinit visul a 8 milioane de copii“

de Gabriela Niculescu - românul care ocupă locul 9 în topul celor mai influenţi 16 tineri din lume realizat de prestigioasa...

Grig Chiroiu: „Îmi uimesc până la lacrimi familia“

Grig Chiroiu: „Îmi uimesc până la lacrimi familia“

de Gabriela Niculescu Grig Chiroiu interpretează rolul lui Pupăză din serialul „Trăsniţii”, difuzat de luni până joi, de la ora 22:15,...

Denis Ştefan: „Ne-am dorit acest copil, e lumină şi fericire pentru noi“

Denis Ştefan: „Ne-am dorit acest copil, e lumină şi fericire pentru noi“

de Gabriela Niculescu Denis Ştefan a intrat într-un nou şi mult aşteptat capitol al vieţii sale, devenind tătic la începutul lunii...

Iuliana Tudor: „Am învăţat să nu mă situez deasupra a ceea ce sunt“

Iuliana Tudor: „Am învăţat să nu mă situez deasupra a ceea ce sunt“

de Cătălina Tăgârţă Iuliana Tudor este întotdeauna o prezenţă plăcută, dar în acelaşi timp discretă, şi nu doar în privinţa vieţii...

„Atunci când un actor tace privează publicul de nişte momente minunate“

„Atunci când un actor tace privează publicul de nişte momente minunate“

de Cătălina Tăgârţă - Radu Pietreanu şi Mugur Mihăescu readuc Vacanţa mare pe scenă, la fel ca acum 25 de ani S-au...

Aurel Moldoveanu: „Viaţa este pe cât de frumoasă, pe atât de greu de parcurs“

Aurel Moldoveanu: „Viaţa este pe cât de frumoasă, pe atât de greu de parcurs“

de Gabriela Niculescu Aurel Moldoveanu este artistul pentru care planul profesional duce o veşnică luptă cu cel personal, dar pe care...

„Îmi doresc şi mai mult un copil“

„Îmi doresc şi mai mult un copil“

de Gabriela Niculescu - După divorţ, Diana Dumitrescu a început o nouă viaţă Diana Dumitrescu nu a purtat niciodată o mască, este...

Ileana Matus, interpretă de muzică populară: „Trebuie făcută diferenţa între costumul popular autentic şi kitsch“

Ileana Matus, interpretă de muzică populară: „Trebuie făcută diferenţa între costumul popular autent

de Cătălina Tăgârţă Îndrăgostită de costumul şi muzica populară, interpreta Ileana Matus reprezintă cu drag zona Maramureşului. Cu ocazia împlinirii a...

Melania Medeleanu: „Soarta mi-a dat cu mult mai mult decât am cerut de la ea“

Melania Medeleanu: „Soarta mi-a dat cu mult mai mult decât am cerut de la ea“

de Gabriela Niculescu Melania Medeleanu are sufletul precum chipul: cald, luminos şi blând. S-a ataşat foarte tare de copiii pe care...

Cătălin Bota şi Denis Mihai, pe scurt, Autentic: „Am pornit de jos şi-am dus împreună şi binele, şi greul“

Cătălin Bota şi Denis Mihai, pe scurt, Autentic: „Am pornit de jos şi-am dus împreună şi binele, şi

de Gabriela Niculescu Autentic înseamnă Cătălin Bota şi Denis Mihai, doi artişti sensibili, muncitori şi modeşti. Povestea prieteniei lor are 13...

Horia Vîrlan: „Dacă n-aş fi fost bucătar, aş fi fost inginer constructor“

Horia Vîrlan: „Dacă n-aş fi fost bucătar, aş fi fost inginer constructor“

de Gabriela Niculescu Pe simpaticul şi apreciatul maestru în arta culinară Horia Vîrlan îl puteţi vedea într-un nou sezon „Cireaşa de...

„Ne avem ca fraţii“

„Ne avem ca fraţii“

de Cătălina Tăgârţă - Profesorul Constantin Ungureanu, liderul trupei Nemuritorii, face dezvăluiri despre colegii săi Un profesor de muzică şi compozitor -...

Petre Geambaşu: „Am avut şansa să am o familie formidabilă“

Petre Geambaşu: „Am avut şansa să am o familie formidabilă“

de Gabriela Niculescu - destăinuiri la sărbătorirea a 50 de ani de activitate Petre Geambaşu este unul dintre cei mai ambiţioşi şi...

Lorenna şi Văru’ Săndel vă invită să petreceţi împreună

Lorenna şi Văru’ Săndel vă invită să petreceţi împreună

de Gabriela Niculescu Lorenna şi Alexandru Pop, alias Văru’ Săndel, lansează pe piaţă, împreună cu revista noastră, primul lor album, intitulat...

Gelu Voicu: „Îmi doresc să ne mărim familia cu încă un copil“

Gelu Voicu: „Îmi doresc să ne mărim familia cu încă un copil“

de Cătălina Tăgârţă Simplitatea oamenilor de la ţară i-a marcat copilăria lui Gelu Voicu şi, în consecinţă, viaţa de adult. După...

Privighetoarea din Carpaţi: Maria Tănase

Privighetoarea din Carpaţi: Maria Tănase

de Dana Purgaru - Un centenar de la naşterea doamnei cântului popular românesc „Ciuleandra”, „Trenule maşină mică”, „Bun îi vinu’ ghiurghiuliu”, „Aseară...

Specialistii Taifasuri

Liliana Simidon - Fitoterapie

Anca Simionescu - Ginecologie

Răzvan Doseanu - Juridic
www.doseanu.ro

Constantin Daniel Lescai - Medicină veterinară

www.doctor-vet.ro

Gheorghe Ianoş - Astrologie


havlu kenar? modelleri