Home Taifasuri Bucătărie Laptele vegetal, înlocuitor sănătos pentru cel animal

Laptele vegetal, înlocuitor sănătos pentru cel animal

de Gabriela Niculescu

Laptele vegetal este ideal pentru cei care au intoleranţă la lactoză, pentru vegetarieni sau pentru cei care ţin post. Este un produs uşor de obţinut, sănătos şi, în plus, „spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal nu conţine cazeină, grăsimi animale sau lactoză, ci grăsimi de origine vegetală, nesaturate”, potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Tocmai din aceste motive am ales să vă prezentăm câteva reţete de lapte vegetal şi virtuţile pe care le au acestea dacă le introducem în alimentaţia noastră.

Soia, preparat aromat ce reglează glicemia
Pentru laptele de soia aveţi nevoie de următoarele ingrediente: o cană cu boabe de soia nemodificate genetic, apă şi arome (vanilie, cacao, zahăr brun sau miere, în funcţie de preferinţe). Modul de preparare a laptelui este foarte simplu: se pun boabele de soia într-un bol şi se acoperă cu apă, lăsându-se la înmuiat de seara până dimineaţa. Odată strecurate, se introduc în blender şi se adaugă o cantitate dublă de apă, plus aromele. După ce le-aţi mixat, aveţi la îndemână două opţiuni: să strecuraţi laptele înainte de a-l pune la fiert sau să faceţi acest lucru la final, după ce este luat de pe foc.
Îl puneţi la fiert maximum 20 de minute împreună cu aromele preferate, amestecând din când în când şi îndepărtând spuma care se formează la suprafaţă. După răcire îl puteţi depozita în sticle.
Studiile realizate de-a lungul timpului au scos la iveală puterea acestui aliment: reduce nivelul colesterolului rău, reduce hipertensiunea arterială, împiedică dezvoltarea celulelor canceroase în anumite zone ale corpului, menţine densitatea osoasă, uşurează simptomele menopauzei, întăreşte sistemul imunitar, controlează nivelul glicemiei la diabetici, reduce inflamaţiile.

Cel de migdale este hrănitor
Una dintre cele mai simple şi delicioase reţete din categoria „raw food” (mâncare crudă sau „hrană vie”) este laptele de migdale. Procedeul este simplu şi rapid. Se poate face şi din nuci, alune de pădure, nuci braziliene, caju, macadamia, seminţe de in, floarea-soarelui, susan şi altele.
Vă prezentăm o combinaţie foarte fină şi plăcut aromată, lapte de migdale cu susan alb, miere de flori de portocal şi scorţişoară. Acest lapte se serveşte imediat sau se păstrează la frigider, în recipiente etanşe, una, două zile. Se poate prepara şi din migdale întregi, dar atunci este mai bine să le hidrataţi (le lăsaţi în apă zece ore), apoi le descojiţi şi le mixaţi.
Ingrediente: o cană şi jumătate cu migdale măcinate, 2 linguri cu vârf cu susan alb, 2 linguri cu miere (cea de flori de portocal are un parfum exotic) şi 3 căni cu apă plată. Se pun toate ingredientele în blender şi se mixează la viteză maximă circa două minute. Se strecoară printr-o sită fină sau tifon (dacă aveţi un blender puternic, nu rămâne foarte mult miez de migdale şi nu mai trebuie strecurat). După filtrare, aspectul este identic cu laptele clasic, culoare şi consistenţă similară, cu parfum discret de miere.
Este perfect la micul dejun sau gustări, cu musli ori în combinaţie cu fructe. Este un lapte foarte hrănitor.

Nuca de cocos, bogată în fibre şi în vitamine
Prepararea laptelui de cocos este extrem de uşoară. Aveţi nevoie de miez de nucă de cocos proaspăt, pe care-l daţi pe răzătoare şi-l amestecaţi apoi într-un vas cu 1 litru de apă fierbinte. Puneţi amestecul treptat în blender (câte o cană). Îl mixaţi bine şi îl strecuraţi. Puneţi laptele într-o sticlă, iar miezul îl puteţi folosi la orezul cu scorţişoară sau la budincă.
Laptele de nucă de cocos (a nu se confunda cu apa de nucă de cocos, care se găseşte în interiorul acesteia) are un conţinut ridicat de uleiuri şi zaharuri, precum şi de potasiu, magneziu şi alte minerale. Este o sursă bogată de fibre şi de vitamine. Puternic antibacterian, antiviral şi antifungic, datorită monolaurinei conţinută de uleiul nucii, se foloseşte şi în scopuri medicinale, fiind foarte eficient în extrem de multe boli.

Seminţele de cânepă, aport de antioxidanţi
Pentru laptele din seminţe de cânepă vă sunt necesare o jumătate de cană cu seminţe decorticate de cânepă, 2-4 căni cu apă filtrată sau de izvor, miere, sirop de arţar, sirop de agave, oricare dintre aceste trei îndulcitoare, la alegere, şi, opţional, vanilie şi alte esenţe (de preferinţă organice şi naturale).
Se mixează seminţele cu două căni cu apă în blender, la viteză maximă, pentru un minut. Se adaugă apă în funcţie de consistenţa pe care o doriţi, apoi adăugaţi esenţa şi îndulcitorul şi mixaţi pentru câteva secunde.
Se strecoară laptele şi se poate bea ca atare, adăugat la sheik-uri de fructe, la cereale sau pregătit ca ciocolată caldă (cu cacao, pudră de roşcove, cafea din cereale sau ciocolată topită). Acest lapte este bogat în minerale, uleiurile Omega 3 şi Omega 6, dar şi în antioxidanţi.

Cel din seminţe de pepene are efect revigorant
Laptele din seminţe de pepene nu este unul vegetal, deoarece la obţinerea lui se foloseşte cel animal, dar este un mix extrem de sănătos şi de nutritiv. Dacă doriţi ca şi acesta să fie unul vegetal, puteţi înlocui laptele animal cu unul din soia, nucă de cocos sau seminţe de cânepă. Pentru obţinerea lui aveţi nevoie de 200 g seminţe de pepene verde, 50 g seminţe de pepene galben, 50 g de seminţe de castraveţi, 50 g seminţe de dovleac galben, 50 g seminţe de floarea-soarelui, jumătate de pahar cu lapte. Se pun, pe rând, într-o piuliţă de lemn seminţele de pepene verde şi galben, de castraveţi, de dovleac galben şi cele de floarea-soarelui şi se zdrobesc cu piua (mojarul). Apoi se pun într-un castron şi se amestecă bine cu jumătate de pahar cu lapte călduţ. Pasta obţinută se filtrează printr-un tifon. Laptele obţinut se pune în sticle închise la culoare şi se păstrează la frigider. Lichidul se bea o dată pe zi, câte un păhărel, dimineaţa, pe stomacul gol. Preparatul este ideal pentru bolnavii aflaţi în convalescenţă. Laptele din seminţe de pepene revigorează organismul şi redă energia. În plus, opreşte hemoragiile uterine şi previne formarea calculilor biliari.

- În cazul laptelui vegetal obţinut din nuci sau din seminţe, raportul nuci/seminţe la cantitatea de apă poate fi de la 1 la 2 până la 1 la 5, în funcţie de consistenţa dorită.

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Newsletter

Pentru a primi ultimele noutati pe mail despre articolele Taifasuri, va rugam sa va inscrieti cu numele si adresa de mail !

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Retete naturiste

Prev Next

Înlocuiţi cafeaua cu

de Daniela Anton Aroma şi gustul inconfundabil al cafelei ne trezesc în fiecare dimineaţă pentru o nouă zi de muncă. Dar dacă aveţi probleme de sănătate, iar consumată în cantităţi mari...

Castraveţii redau să

de Cristina Cristache Rinichii sunt organe-pereche ce filtrează sângele, prin intermediul cărora se elimină, în procesul de urinare, substanţele toxice sau nefolositoare din organism. Tot aceştia reglează compoziţia urinii, neutralizează pH-ul,...

Crăiţele, benefice î

de Carmen Ciripoiu Galbene, portocalii sau roşii, crăiţele ne înfrumuseţează casa şi viaţa. Folosite ca leacuri populare încă din vechime, delicatele crăiţe ne ajută să avem o sănătate de fier şi,...

5 plante care vă sca

de Cătălina Tăgârţă Fie că e vorba de o simplă nevralgie, despre dureri menstruale sau dureri despre spate, dacă aveţi astfel de probleme nu e recomandat să recurgeţi de fiecare dată...

Levănţica linişteşte

  de Dana Purgaru Problemele de sănătate la inimă sunt, din păcate, din ce în ce mai întâlnite în ziua de azi. Acestea pot fi ameliorate sau prevenite cu ajutorul unor remedii...

Durerile de genunchi

de Mariana Borloveanu - leacuri mănăstireşti Chiar dacă vremea rece şi umedă provoacă dureri de articulaţii, e bine să nu uităm de leacurile naturiste: de ţelina din grădină, de tătăneasa din fâneţe,...

Inhalaţiile vă scapă

de Daniela Anton Sunteţi răcită, aveţi nasul înfundat şi nu mai puteţi respira sau tuşiţi? Inhalaţiile cu cimbru, muşeţel sau rozmarin vin de hac virozelor, în timp ce pentru dureri în...

Leac pentru degerătu

de Mihaela Zamfirache Comestibile sau sălbatice, castanele sunt folosite de cei mai mulţi dintre noi în scop decorativ, deşi cu toţii am auzit despre miraculoasele lor proprietăţi terapeutice. Acestea se datorează...

Panaceu în vindecare

de Carmen Ciripoiu Cu flori albe sau mov, frumoasa zebrină nu ne aduce în casă doar frumuseţe, ci şi sănătate. Plantă cu puteri vindecătoare deosebite, zebrina este un remediu foarte bun...

Uleiul de cimbru, ef

de Dana Purgaru Cimbrul este o plantă medicinală ce şi-a câştigat renumele încă din Antichitate. De-a lungul timpului a fost folosit intens în bucătărie, dar şi în scop medicinal, în special...

Remediu-minune în co

de Carmen Ciripoiu Oricine ar vrea să scape cât mai repede de pistrui, negi sau aluniţe. Doar că în lupta cu aceştia e nevoie de multă tenacitate şi mai ales de...

Mustul, excelent pen

de Carmen Ciripoiu Nu ameţeşte, dar aduce arome unice şi sănătate din belşug. Ameliorează circulaţia sangvină, ţine cancerul deoparte, menţine sănătatea celulelor şi blochează parţial evoluţia maladiei Alzheimer. Mustul, vedeta toamnei,...

Prunele previn cance

de Gabriela Bunea Pentru că suntem în plin sezon al prunelor, trebuie să ştiţi că specialiştii recomandă o cură de opt-zece prune proaspete dimineaţa, înainte de micul dejun, mai ales persoanelor...

Trei ciuperci miracu

de Diana Georgescu Sistemul imunitar este o reţea de celule, ţesuturi şi organe, care lucrează împreună pentru a apăra organismul împotriva „invadatorilor” externi - microbi, bacterii, microorganisme, fungi etc. Pentru o...

Inflamaţiile gingiei

de Cătălina Tăgârţă Inflamaţiile gingiei pot fi de natură iritativă, toxică sau infecţioasă şi se manifestă de obicei prin sângerări şi ulceraţii. Senzaţia nu este deloc una plăcută, mai ales dacă...


Acum la chioscuri

Numarul 498

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Petre Geambaşu: „Am avut şansa să am o familie formidabilă“

Petre Geambaşu: „Am avut şansa să am o familie formidabilă“

de Gabriela Niculescu - destăinuiri la sărbătorirea a 50 de ani de activitate Petre Geambaşu este unul dintre cei mai ambiţioşi şi...

Lorenna şi Văru’ Săndel vă invită să petreceţi împreună

Lorenna şi Văru’ Săndel vă invită să petreceţi împreună

de Gabriela Niculescu Lorenna şi Alexandru Pop, alias Văru’ Săndel, lansează pe piaţă, împreună cu revista noastră, primul lor album, intitulat...

Gelu Voicu: „Îmi doresc să ne mărim familia cu încă un copil“

Gelu Voicu: „Îmi doresc să ne mărim familia cu încă un copil“

de Cătălina Tăgârţă Simplitatea oamenilor de la ţară i-a marcat copilăria lui Gelu Voicu şi, în consecinţă, viaţa de adult. După...

Privighetoarea din Carpaţi: Maria Tănase

Privighetoarea din Carpaţi: Maria Tănase

de Dana Purgaru - Un centenar de la naşterea doamnei cântului popular românesc „Ciuleandra”, „Trenule maşină mică”, „Bun îi vinu’ ghiurghiuliu”, „Aseară...

Rona Hartner: „Vreau să înfiez un copil“

Rona Hartner: „Vreau să înfiez un copil“

de Gabriela Niculescu Rona Hartner este o artistă completă: cântă, dansează, joacă în filme, pictează, visează şi trăieşte armonios, amintindu-şi în...

Roxana Ionescu: „Aş vrea să fac hocus pocus şi să fiu perfectă“

Roxana Ionescu: „Aş vrea să fac hocus pocus şi să fiu perfectă“

de Gabriela Niculescu Roxana Ionescu a intrat în televiziune în urmă cu zece ani, când a primit rolul „Mama Natură” în...

Rodica Mitran: „Viaţa mi-a luat, dar mi-a şi dat“

Rodica Mitran: „Viaţa mi-a luat, dar mi-a şi dat“

de Gabriela Niculescu Interpreta de muzică populară Rodica Mitran are o poveste impresionantă. Dacă startul în viaţă a fost anevoios, violent...

Marius Ciprian Pop, preot şi interpret de muzică folclorică: „Dumnezeu te pune acolo unde are nevoie de tine în planul Lui de mântuire a lumii“

Marius Ciprian Pop, preot şi interpret de muzică folclorică: „Dumnezeu te pune acolo unde are nevoie

de Cătălina Tăgârţă Familist convins şi propovăduitor al credinţei şi al moralei creştine, Marius Ciprian Pop a renunţat la veşmintele preoţeşti...

La mulţi ani, Fuego!

La mulţi ani, Fuego!

de Asociaţia Culturală REGAL D’ART Artiştii trăiesc din formularea operei lor şi din ecourile pe care aceasta le trezeşte în rândul...

Carmen Brumă: „Voiam ca atunci când mă fac mare să fiu SLABĂ şi atât“

Carmen Brumă: „Voiam ca atunci când mă fac mare să fiu SLABĂ şi atât“

de Cătălina Tăgârţă Frumoasa Carmen Brumă este un exemplu pentru mulţi. A slăbit singură peste 30 de kilograme şi se menţine...

Maria Loga: „Florile sunt pasiunea vieţii mele, am peste 100 de ghivece“

Maria Loga: „Florile sunt pasiunea vieţii mele, am peste 100 de ghivece“

de Cătălina Tăgârţă Maria Loga iubeşte la nebunie florile, drept pentru care casa sa este veşnic plină cu muşcate de toate...

Alina Sorescu şi Alexandru Ciucu: „Credem că minunea s-a produs în Duminica Sfintelor Sărbători de Paşti“

Alina Sorescu şi Alexandru Ciucu: „Credem că minunea s-a produs în Duminica Sfintelor Sărbători de P

de Gabriela Niculescu Interpreta Alina Sorescu şi creatorul de modă Alexandru Ciucu sunt căsătoriţi de aproape trei ani şi aşteaptă să...

Cei trei interpreţi ai formaţiei Triton, fraţii Sorin, Gigi şi Remus Făină: „O dată cu trecerea la genul etno am depăşit graniţele ţării şi am concertat în toată Europa“

Cei trei interpreţi ai formaţiei Triton, fraţii Sorin, Gigi şi Remus Făină: „O dată cu trecerea la g

de Cătălina Tăgârţă Oameni simpli, modeşti, dar cu o dragoste profundă pentru cântec. Aşa cum spune şi una dintre melodiile lor,...

Gabriela Cristea: „Dacă aş rămâne gravidă mâine, aş fi cea mai fericită“

Gabriela Cristea: „Dacă aş rămâne gravidă mâine, aş fi cea mai fericită“

de Gabriela Niculescu Gabriela Cristea a trecut printr-o perioadă agitată, însă divorţul de Marcel Toader nu i-a schimbat viaţa în mod...

Nicolae Datcu: „E lucru mare să fii apreciat de Maria Ciobanu, de Irina Loghin, de Benone Sinulescu“

Nicolae Datcu: „E lucru mare să fii apreciat de Maria Ciobanu, de Irina Loghin, de Benone Sinulescu“

de Cătălina Tăgârţă Veşnic cu zâmbetul pe buze şi cu o glumă pregătită, Nicolae Datcu e sufletul petrecerilor şi al emisiunilor...

Alina Puşcaş: „Nu-mi place să fiu subiect de tabloid“

Alina Puşcaş: „Nu-mi place să fiu subiect de tabloid“

de Gabriela Niculescu Alina Puşcaş a fost model, a lucrat în turism şi în vânzări de publicitate, iar rolul principal din...

Cristina Cioran şi Paula Chirilă sunt una pentru alta, de 10 ani, „Draga mea prietenă“

Cristina Cioran şi Paula Chirilă sunt una pentru alta, de 10 ani, „Draga mea prietenă“

de Gabriela Niculescu Cristina Cioran şi Paula Chirilă prezintă cu mare priză la public emisiunea „Draga mea prietenă” de la Kanal...

O poveste demnă de Cartea Sufletelor: Cenaclul Flacăra

O poveste demnă de Cartea Sufletelor: Cenaclul Flacăra

de Andrei Dicu - 6 milioane de persoane au urmărit spectacolele de muzică şi poezie La 15 iunie 1985, autorităţile puneau cătuşe...

Mirela Boureanu Vaida: „Mi-ar plăcea să am doi copii“

Mirela Boureanu Vaida: „Mi-ar plăcea să am doi copii“

de Cătălina Tăgârţă Mirela Boureanu Vaida este prezentatoarea emisiunii „Mireasă pentru fiul meu”, de la Antena 1, solistă a Teatrului de...

Nuami Dinescu: „Îmi bag nasul şi acolo unde alţii întorc capul“

Nuami Dinescu: „Îmi bag nasul şi acolo unde alţii întorc capul“

de Gabriela Niculescu Nuami Dinescu este actriţă de profesie şi sufletistă de meserie. Asta o poate spune oricine o cunoaşte. Are...

Bruno Icobeţ: „Blue, Ozzie şi J sunt copiii mei“

Bruno Icobeţ: „Blue, Ozzie şi J sunt copiii mei“

de Gabriela Niculescu Bruno Icobeţ are 50 de ani şi este câştigătorul show-ului „Românii au talent” de la Pro TV. Este...

„Când Văru’ Săndel mi-a rostit numele la postul Etno TV am rămas blocată“

„Când Văru’ Săndel mi-a rostit numele la postul Etno TV am rămas blocată“

de Cătălina Tăgârţă - Eugenia Şerbănoiu, din Căpăţâneni, judeţul Argeş, a luat maşina Dacia Logan, marele premiu la concursul „Taifasuri de...

Gheorghe Turda: „Fotografia cu autograf este laitmotivul iubirii noastre“

Gheorghe Turda: „Fotografia cu autograf este laitmotivul iubirii noastre“

de Gabriela Niculescu Gheorghe Turda nu mai are nevoie de nicio prezentare. Îl cunoaşte şi îl iubeşte o ţară întreagă. Dragostea...

Puiu Codreanu: „Faptul că eşti discret te face mai interesant“

Puiu Codreanu: „Faptul că eşti discret te face mai interesant“

de Gabriela Niculescu Puiu Codreanu este o persoană foarte discretă când vine vorba despre viaţa personală şi pare să se ferească...

Monica Bunaciu, femeia care a învins leucemia: „Oamenii tari nu sunt cei care nu cad, ci cei care se ridică“

Monica Bunaciu, femeia care a învins leucemia: „Oamenii tari nu sunt cei care nu cad, ci cei care se

de Cătălina Tăgârţă Monica Bunaciu a fost diagnosticată în 1994 cu leucemie acută limfoblastică. Însă nu s-a dat bătută. A pariat...

Specialistii Taifasuri

Liliana Simidon - Fitoterapie

Anca Simionescu - Ginecologie

Răzvan Doseanu - Juridic
www.doseanu.ro

Constantin Daniel Lescai - Medicină veterinară

www.doctor-vet.ro

Gheorghe Ianoş - Astrologie