Home Taifasuri Bucătărie Laptele vegetal, înlocuitor sănătos pentru cel animal

Laptele vegetal, înlocuitor sănătos pentru cel animal

de Gabriela Niculescu

Laptele vegetal este ideal pentru cei care au intoleranţă la lactoză, pentru vegetarieni sau pentru cei care ţin post. Este un produs uşor de obţinut, sănătos şi, în plus, „spre deosebire de laptele de origine animală, laptele vegetal nu conţine cazeină, grăsimi animale sau lactoză, ci grăsimi de origine vegetală, nesaturate”, potrivit profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Tocmai din aceste motive am ales să vă prezentăm câteva reţete de lapte vegetal şi virtuţile pe care le au acestea dacă le introducem în alimentaţia noastră.

Soia, preparat aromat ce reglează glicemia
Pentru laptele de soia aveţi nevoie de următoarele ingrediente: o cană cu boabe de soia nemodificate genetic, apă şi arome (vanilie, cacao, zahăr brun sau miere, în funcţie de preferinţe). Modul de preparare a laptelui este foarte simplu: se pun boabele de soia într-un bol şi se acoperă cu apă, lăsându-se la înmuiat de seara până dimineaţa. Odată strecurate, se introduc în blender şi se adaugă o cantitate dublă de apă, plus aromele. După ce le-aţi mixat, aveţi la îndemână două opţiuni: să strecuraţi laptele înainte de a-l pune la fiert sau să faceţi acest lucru la final, după ce este luat de pe foc.
Îl puneţi la fiert maximum 20 de minute împreună cu aromele preferate, amestecând din când în când şi îndepărtând spuma care se formează la suprafaţă. După răcire îl puteţi depozita în sticle.
Studiile realizate de-a lungul timpului au scos la iveală puterea acestui aliment: reduce nivelul colesterolului rău, reduce hipertensiunea arterială, împiedică dezvoltarea celulelor canceroase în anumite zone ale corpului, menţine densitatea osoasă, uşurează simptomele menopauzei, întăreşte sistemul imunitar, controlează nivelul glicemiei la diabetici, reduce inflamaţiile.

Cel de migdale este hrănitor
Una dintre cele mai simple şi delicioase reţete din categoria „raw food” (mâncare crudă sau „hrană vie”) este laptele de migdale. Procedeul este simplu şi rapid. Se poate face şi din nuci, alune de pădure, nuci braziliene, caju, macadamia, seminţe de in, floarea-soarelui, susan şi altele.
Vă prezentăm o combinaţie foarte fină şi plăcut aromată, lapte de migdale cu susan alb, miere de flori de portocal şi scorţişoară. Acest lapte se serveşte imediat sau se păstrează la frigider, în recipiente etanşe, una, două zile. Se poate prepara şi din migdale întregi, dar atunci este mai bine să le hidrataţi (le lăsaţi în apă zece ore), apoi le descojiţi şi le mixaţi.
Ingrediente: o cană şi jumătate cu migdale măcinate, 2 linguri cu vârf cu susan alb, 2 linguri cu miere (cea de flori de portocal are un parfum exotic) şi 3 căni cu apă plată. Se pun toate ingredientele în blender şi se mixează la viteză maximă circa două minute. Se strecoară printr-o sită fină sau tifon (dacă aveţi un blender puternic, nu rămâne foarte mult miez de migdale şi nu mai trebuie strecurat). După filtrare, aspectul este identic cu laptele clasic, culoare şi consistenţă similară, cu parfum discret de miere.
Este perfect la micul dejun sau gustări, cu musli ori în combinaţie cu fructe. Este un lapte foarte hrănitor.

Nuca de cocos, bogată în fibre şi în vitamine
Prepararea laptelui de cocos este extrem de uşoară. Aveţi nevoie de miez de nucă de cocos proaspăt, pe care-l daţi pe răzătoare şi-l amestecaţi apoi într-un vas cu 1 litru de apă fierbinte. Puneţi amestecul treptat în blender (câte o cană). Îl mixaţi bine şi îl strecuraţi. Puneţi laptele într-o sticlă, iar miezul îl puteţi folosi la orezul cu scorţişoară sau la budincă.
Laptele de nucă de cocos (a nu se confunda cu apa de nucă de cocos, care se găseşte în interiorul acesteia) are un conţinut ridicat de uleiuri şi zaharuri, precum şi de potasiu, magneziu şi alte minerale. Este o sursă bogată de fibre şi de vitamine. Puternic antibacterian, antiviral şi antifungic, datorită monolaurinei conţinută de uleiul nucii, se foloseşte şi în scopuri medicinale, fiind foarte eficient în extrem de multe boli.

Seminţele de cânepă, aport de antioxidanţi
Pentru laptele din seminţe de cânepă vă sunt necesare o jumătate de cană cu seminţe decorticate de cânepă, 2-4 căni cu apă filtrată sau de izvor, miere, sirop de arţar, sirop de agave, oricare dintre aceste trei îndulcitoare, la alegere, şi, opţional, vanilie şi alte esenţe (de preferinţă organice şi naturale).
Se mixează seminţele cu două căni cu apă în blender, la viteză maximă, pentru un minut. Se adaugă apă în funcţie de consistenţa pe care o doriţi, apoi adăugaţi esenţa şi îndulcitorul şi mixaţi pentru câteva secunde.
Se strecoară laptele şi se poate bea ca atare, adăugat la sheik-uri de fructe, la cereale sau pregătit ca ciocolată caldă (cu cacao, pudră de roşcove, cafea din cereale sau ciocolată topită). Acest lapte este bogat în minerale, uleiurile Omega 3 şi Omega 6, dar şi în antioxidanţi.

Cel din seminţe de pepene are efect revigorant
Laptele din seminţe de pepene nu este unul vegetal, deoarece la obţinerea lui se foloseşte cel animal, dar este un mix extrem de sănătos şi de nutritiv. Dacă doriţi ca şi acesta să fie unul vegetal, puteţi înlocui laptele animal cu unul din soia, nucă de cocos sau seminţe de cânepă. Pentru obţinerea lui aveţi nevoie de 200 g seminţe de pepene verde, 50 g seminţe de pepene galben, 50 g de seminţe de castraveţi, 50 g seminţe de dovleac galben, 50 g seminţe de floarea-soarelui, jumătate de pahar cu lapte. Se pun, pe rând, într-o piuliţă de lemn seminţele de pepene verde şi galben, de castraveţi, de dovleac galben şi cele de floarea-soarelui şi se zdrobesc cu piua (mojarul). Apoi se pun într-un castron şi se amestecă bine cu jumătate de pahar cu lapte călduţ. Pasta obţinută se filtrează printr-un tifon. Laptele obţinut se pune în sticle închise la culoare şi se păstrează la frigider. Lichidul se bea o dată pe zi, câte un păhărel, dimineaţa, pe stomacul gol. Preparatul este ideal pentru bolnavii aflaţi în convalescenţă. Laptele din seminţe de pepene revigorează organismul şi redă energia. În plus, opreşte hemoragiile uterine şi previne formarea calculilor biliari.

- În cazul laptelui vegetal obţinut din nuci sau din seminţe, raportul nuci/seminţe la cantitatea de apă poate fi de la 1 la 2 până la 1 la 5, în funcţie de consistenţa dorită.

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Newsletter

Pentru a primi ultimele noutati pe mail despre articolele Taifasuri, va rugam sa va inscrieti cu numele si adresa de mail !

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

REGULAMENT CONCURS

„Taifasuri te pune pe roate!”

1.2. Participanţii la Concurs sunt obligaţi să respecte termenii şi condiţiile Regulamentului Oficial al acestuia, potrivit celor menţionate mai jos (denumit în continuare „Regulamentul Oficial”). Regulamentul Oficial este disponibil in mod gratuit oricarui solicitant şi va fi făcut public pe pagina „Taifasuri te pune pe roate!” (vezi regulamentul).

Retete naturiste

Prev Next

Lăptuca tratează cu

de Iulian D. Moleianu Numită „iarba înţelepţilor” sau „iarba filosofilor”, lăptuca întruneşte o suită de proprietăţi care îi oferă virtuţi terapeutice. În lume sunt cunoscute peste 100 de varietăţi de lăptuci,...

Mugurii de plop „ast

de Cătălina Tăgârţă Fisurile anale sunt ulceraţii liniare sau crăpături în piele. Principala cauză a rupturii la nivelul mucoasei şi a pielii rezidă din unele traumatisme provocate în timpul scaunului, mai...

10 cele mai bune som

de Dana Purgaru Suferiţi de insomnii sau aveţi somnul agitat, dar nu vreţi să apelaţi la medicamente? Natura vă oferă soluţiile cele mai bune prin câteva plante care au efect liniştitor.

Ceaiuri care previn

de Gabriela Niculescu Ceaiurile anticolici au fost folosite pentru calmarea colicilor bebeluşilor înainte de apariţia medicinei moderne. Sigur, o mămică a zilelor noastre are la dispoziţie o mulţime de soluţii menite...

Refluxul gastroesofa

de Cătălina Tăgârţă Boala de reflux gastroesofagian se manifestă prin răguşeală, arsuri, iritaţii la nivelul gâtului, greaţă, tuse, respiraţie şuierătoare. Netratată corect, aceasta creşte riscul de a dezvolta cancer de esofag,...

Îngrijiţi-vă inima c

de Gabriela Niculescu Circulaţie sangvină deficitară, ritm cardiac alert, pereţii capilarelor îngroşaţi - toate aceste probleme de sănătate pot fi remediate cu ajutorul medicamentelor naturale. Fluidizează sângeleUn adjuvant foarte eficient, dar şi...

Uleiul de tamanu con

de Iulian D. Moleianu Uleiul de tamanu este un extract obţinut din sâmburii fructului de tamanu, un arbore tropical care este mereu verde, care iubeşte terenurile nisipoase, sărate şi care are...

Rostopasca proaspătă

de Carmen Ciripoiu Reacţie naturală a organismului împotriva unor infecţii cu bacterii, urciorul cedează în faţa tratamentelor naturiste.

Hibiscusul ţine tens

de Daniela Anton Din florile de hibiscus, denumit popular şi trandafir chinezesc, se pot prepara infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi antioxidante, calmante, hipotensive, antiinflamatoare, tonice renale şi digestive, antibacteriene şi...

Gălbenelele ajută la

de Gabriela Niculescu Gastrita este afecţiunea mucoasei gastrice reprezentată de procese inflamatorii, degenerative, metaplazice sau alergice. Cel mai frecvent, aceasta se manifestă printr-o senzaţie de arsură în partea superioară a abdomenului...

Răşina de brad, medi

de Carmen Ciripoiu Arbore sacru, ce face legătura între cer şi pământ, bradul nu posedă doar proprietăţi magice, ci şi dezinfectante, antiinflamatoare şi cicatrizante. Cu un conţinut bogat de uleiuri eterice,...

Cruşinul, cea mai bu

de Cătălina Tăgârţă Pe piaţă sunt o mulţime de produse care pretind că pot trata constipaţia, însă majoritatea nu obţin efectul dorit în cazul tuturor persoanelor. Datorită principiilor cu acţiune purgativă,...

Muşcatele, studiate

de Dana Purgaru Un extract obţinut din rădăcinile de muşcate ar putea să devină elementul-cheie pentru o nouă clasă de tratamente anti-SIDA, întrucât s-a descoperit că împiedică virusul HIV să invadeze...

Seminţele de in, rem

de Dana Purgaru Colitele sunt inflamaţii ale colonului, apărute din cauza unor infecţii bacteriene, virale sau parazitare ori a acumulării de toxine provenite din alimentaţia nesănătoasă. Atunci când sunt afectate şi...

Sfecla roşie de ajut

de Dana Purgaru Sfecla este originară din bazinul Mediteranei şi din vestul Asiei, iar astăzi este răspândită pe toate continentele. Apreciată, în special în Europa, pentru calităţile sale nutritive şi terapeutice...


Acum la chioscuri

Numarul 522

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nicu Paleru: „Soţia e mulţumită că admiratoarele mele au de la 40 de ani în sus“

Nicu Paleru: „Soţia e mulţumită că admiratoarele mele au de la 40 de ani în sus“

de Cătălina Tăgârţă Vocea lui Nicu Paleru răsună de pretutindeni: de la televizor, din trafic, de la spectacole şi party-uri private....

Elena Lasconi - „Dincolo de poveştiri“: „Sunt mult prea legată de ţara mea şi sunt mândră că sunt româncă“

Elena Lasconi - „Dincolo de poveştiri“: „Sunt mult prea legată de ţara mea şi sunt mândră că sunt ro

de Gabriela Niculescu Elena Lasconi a prezentat jurnalele de ştiri la Pro TV, a fost corespondent de război, a câştigat, din...

Jean Paler: „Mai mult am plâns decât am fost fericit“

Jean Paler: „Mai mult am plâns decât am fost fericit“

de Gabriela Niculescu Am avut onoarea să intervievăm un om deosebit, „specie” pe cale de dispariţie în zilele noastre. Jean Paler...

„Genialul Conducător” se dădea în vânt după Kojak şi după Galbena de Odobeşti

„Genialul Conducător” se dădea în vânt după Kojak şi după Galbena de Odobeşti

de Gabriela Niculescu şi Andrei Dicu - La 26 ianuarie se împlinesc 96 de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu Nicolae...

Ionuţ Dolănescu: „Tata a trăit şi a creat în cei 65 de ani cât alţii în două vieţi“

Ionuţ Dolănescu: „Tata a trăit şi a creat în cei 65 de ani cât alţii în două vieţi“

de Gabriela Niculescu - Festivalul Naţional Ion Dolănescu, la cinci ani de când artistul a părăsit scena vieţii La 25 ianuarie se...

Pepe: „Cred că sunt un tată bun şi îmi mai doresc un copil“

Pepe: „Cred că sunt un tată bun şi îmi mai doresc un copil“

de Gabriela Niculescu Ionuţ Nicolae Pascu, alias celebrul Pepe, este un artist care ştie să facă show-uri efervescente. Şi nu doar...

Ionuţ Budişteanu: „Mi s-a împlinit visul a 8 milioane de copii“

Ionuţ Budişteanu: „Mi s-a împlinit visul a 8 milioane de copii“

de Gabriela Niculescu - românul care ocupă locul 9 în topul celor mai influenţi 16 tineri din lume realizat de prestigioasa...

Grig Chiroiu: „Îmi uimesc până la lacrimi familia“

Grig Chiroiu: „Îmi uimesc până la lacrimi familia“

de Gabriela Niculescu Grig Chiroiu interpretează rolul lui Pupăză din serialul „Trăsniţii”, difuzat de luni până joi, de la ora 22:15,...

Denis Ştefan: „Ne-am dorit acest copil, e lumină şi fericire pentru noi“

Denis Ştefan: „Ne-am dorit acest copil, e lumină şi fericire pentru noi“

de Gabriela Niculescu Denis Ştefan a intrat într-un nou şi mult aşteptat capitol al vieţii sale, devenind tătic la începutul lunii...

Iuliana Tudor: „Am învăţat să nu mă situez deasupra a ceea ce sunt“

Iuliana Tudor: „Am învăţat să nu mă situez deasupra a ceea ce sunt“

de Cătălina Tăgârţă Iuliana Tudor este întotdeauna o prezenţă plăcută, dar în acelaşi timp discretă, şi nu doar în privinţa vieţii...

„Atunci când un actor tace privează publicul de nişte momente minunate“

„Atunci când un actor tace privează publicul de nişte momente minunate“

de Cătălina Tăgârţă - Radu Pietreanu şi Mugur Mihăescu readuc Vacanţa mare pe scenă, la fel ca acum 25 de ani S-au...

Aurel Moldoveanu: „Viaţa este pe cât de frumoasă, pe atât de greu de parcurs“

Aurel Moldoveanu: „Viaţa este pe cât de frumoasă, pe atât de greu de parcurs“

de Gabriela Niculescu Aurel Moldoveanu este artistul pentru care planul profesional duce o veşnică luptă cu cel personal, dar pe care...

„Îmi doresc şi mai mult un copil“

„Îmi doresc şi mai mult un copil“

de Gabriela Niculescu - După divorţ, Diana Dumitrescu a început o nouă viaţă Diana Dumitrescu nu a purtat niciodată o mască, este...

Ileana Matus, interpretă de muzică populară: „Trebuie făcută diferenţa între costumul popular autentic şi kitsch“

Ileana Matus, interpretă de muzică populară: „Trebuie făcută diferenţa între costumul popular autent

de Cătălina Tăgârţă Îndrăgostită de costumul şi muzica populară, interpreta Ileana Matus reprezintă cu drag zona Maramureşului. Cu ocazia împlinirii a...

Melania Medeleanu: „Soarta mi-a dat cu mult mai mult decât am cerut de la ea“

Melania Medeleanu: „Soarta mi-a dat cu mult mai mult decât am cerut de la ea“

de Gabriela Niculescu Melania Medeleanu are sufletul precum chipul: cald, luminos şi blând. S-a ataşat foarte tare de copiii pe care...

Cătălin Bota şi Denis Mihai, pe scurt, Autentic: „Am pornit de jos şi-am dus împreună şi binele, şi greul“

Cătălin Bota şi Denis Mihai, pe scurt, Autentic: „Am pornit de jos şi-am dus împreună şi binele, şi

de Gabriela Niculescu Autentic înseamnă Cătălin Bota şi Denis Mihai, doi artişti sensibili, muncitori şi modeşti. Povestea prieteniei lor are 13...

Horia Vîrlan: „Dacă n-aş fi fost bucătar, aş fi fost inginer constructor“

Horia Vîrlan: „Dacă n-aş fi fost bucătar, aş fi fost inginer constructor“

de Gabriela Niculescu Pe simpaticul şi apreciatul maestru în arta culinară Horia Vîrlan îl puteţi vedea într-un nou sezon „Cireaşa de...

„Ne avem ca fraţii“

„Ne avem ca fraţii“

de Cătălina Tăgârţă - Profesorul Constantin Ungureanu, liderul trupei Nemuritorii, face dezvăluiri despre colegii săi Un profesor de muzică şi compozitor -...

Petre Geambaşu: „Am avut şansa să am o familie formidabilă“

Petre Geambaşu: „Am avut şansa să am o familie formidabilă“

de Gabriela Niculescu - destăinuiri la sărbătorirea a 50 de ani de activitate Petre Geambaşu este unul dintre cei mai ambiţioşi şi...

Lorenna şi Văru’ Săndel vă invită să petreceţi împreună

Lorenna şi Văru’ Săndel vă invită să petreceţi împreună

de Gabriela Niculescu Lorenna şi Alexandru Pop, alias Văru’ Săndel, lansează pe piaţă, împreună cu revista noastră, primul lor album, intitulat...

Gelu Voicu: „Îmi doresc să ne mărim familia cu încă un copil“

Gelu Voicu: „Îmi doresc să ne mărim familia cu încă un copil“

de Cătălina Tăgârţă Simplitatea oamenilor de la ţară i-a marcat copilăria lui Gelu Voicu şi, în consecinţă, viaţa de adult. După...

Privighetoarea din Carpaţi: Maria Tănase

Privighetoarea din Carpaţi: Maria Tănase

de Dana Purgaru - Un centenar de la naşterea doamnei cântului popular românesc „Ciuleandra”, „Trenule maşină mică”, „Bun îi vinu’ ghiurghiuliu”, „Aseară...

Rona Hartner: „Vreau să înfiez un copil“

Rona Hartner: „Vreau să înfiez un copil“

de Gabriela Niculescu Rona Hartner este o artistă completă: cântă, dansează, joacă în filme, pictează, visează şi trăieşte armonios, amintindu-şi în...

Roxana Ionescu: „Aş vrea să fac hocus pocus şi să fiu perfectă“

Roxana Ionescu: „Aş vrea să fac hocus pocus şi să fiu perfectă“

de Gabriela Niculescu Roxana Ionescu a intrat în televiziune în urmă cu zece ani, când a primit rolul „Mama Natură” în...

Rodica Mitran: „Viaţa mi-a luat, dar mi-a şi dat“

Rodica Mitran: „Viaţa mi-a luat, dar mi-a şi dat“

de Gabriela Niculescu Interpreta de muzică populară Rodica Mitran are o poveste impresionantă. Dacă startul în viaţă a fost anevoios, violent...

Specialistii Taifasuri

Liliana Simidon - Fitoterapie

Anca Simionescu - Ginecologie

Răzvan Doseanu - Juridic
www.doseanu.ro

Constantin Daniel Lescai - Medicină veterinară

www.doctor-vet.ro

Gheorghe Ianoş - Astrologie


havlu kenarı modelleri