Home Taifasuri Bucătărie Reţete cu melci

Reţete cu melci

de Cristina Tache

Bogaţi în proteine şi cu foarte puţină grăsime, melcii sunt la mare cinste în Portugalia, Spania sau Grecia, dar cel mai cunoscut preparat din melci este escargotul, delicatesa franţuzească. Chiar dacă, din păcate, în România melcii sunt consumaţi mai rar, vă invităm să încercaţi câteva preparate care se pot afla pe mesele noastre şi în timpul postului, melcii fiind introduşi de Papă pe lista alimentelor de post.

Macaroane cu melci
Ingrediente:
60 de melci, 600 g macaroane, trei căţei de usturoi, o jumătate de ardei iute, un pahar cu vin alb sec, 500 g roşii coapte, sare şi o jumătate de pahar cu ulei de măsline.
Mod de preparare: se fierb şi se curăţă bine melcii. Într-o tigaie se pun uleiul şi usturoiul pisat la prăjit. Când usturoiul devine auriu, se adaugă ardeiul iute şi vinul. După ce vinul se evaporă se adaugă roşiile şi melcii, se amestecă, se sărează, având grijă să nu se lipească de tigaie. Se pun macaroanele la fiert în apă cu sare. Se lasă să fiarbă „al dente”, apoi se amestecă împreună cu sosul de melci. Când aranjaţi în vasul pentru servit puneţi melcii la vedere ca şi garnitură. Se servesc calde.

Melci pane
Ingrediente: 72 de melci fierţi, 150 g unt, ulei de măsline, trei ouă, făină, pesmet, câteva fire de ceapă verde, două lămâi, sare şi piper.
Mod de preparare: se spală melcii şi se pun la fiert. După ce au fiert se lasă la răcit în lichid. Apoi se extrag din cochilie. Într-un vas se bate un ou cu sare şi piper şi se trec melcii prin făină şi ou. Într-o tigaie, în ulei încins, se pune ceapa verde tocată mărunt, se căleşte puţin şi se adaugă peste ea melcii, care se întorc uşor, pentru a nu le strica crusta. Preparatul se serveşte cu felii de lămâie.

Melci în cochilie
Ingrediente: un kilogram de melci în cochilie, 50 g de unt, sare măcinată, o linguriţă de pătrunjel verde tocat fin, o jumătate de lămâie, patru-cinci căţei de usturoi, două linguri cu ulei, iaurt, piper.
Mod de preparare: se curăţă melcii şi se scoate carnea din cochilie. Se pune la fiert 10-15 minute. Se zdrobeşte usturoiul şi se freacă bine cu cele două linguri cu ulei şi cu puţin piper, până se obţine o pastă. Punem în fiecare cochilie goală puţină cremă de usturoi, carnea de melc, puţin pătrunjel tocat, câteva picături de zeamă de lămâie şi la final un strat de unt. Într-o tavă unsă se pun cochiliile de melci şi se dau la cuptor, la 150 de grade Celsius, timp de 30 de minute. Preparatul se serveşte cald, cu un sos preparat din mujdei şi iaurt.

Pregătirea cărnii de melc pentru gătit

Melcii proaspeţi se spală în mai multe ape şi se opăresc în apă cu oţet (un pahar cu oţet la un litru de apă) sau în apă clocotită cu sare, timp de câteva minute. Apoi se scoate carnea din cochilie cu ajutorul unei furculiţe şi se îndepărtează cu un cuţit viscerele (partea neagră). Carnea se freacă bine cu sare pentru a îndepărta mucozităţile care dau un gust amar preparatelor, iar apoi se clăteşte în mai multe ape.

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Newsletter

Pentru a primi ultimele noutati pe mail despre articolele Taifasuri, va rugam sa va inscrieti cu numele si adresa de mail !

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Retete naturiste

Prev Next

Înlocuiţi cafeaua cu

de Daniela Anton Aroma şi gustul inconfundabil al cafelei ne trezesc în fiecare dimineaţă pentru o nouă zi de muncă. Dar dacă aveţi probleme de sănătate, iar consumată în cantităţi mari...

Castraveţii redau să

de Cristina Cristache Rinichii sunt organe-pereche ce filtrează sângele, prin intermediul cărora se elimină, în procesul de urinare, substanţele toxice sau nefolositoare din organism. Tot aceştia reglează compoziţia urinii, neutralizează pH-ul,...

Crăiţele, benefice î

de Carmen Ciripoiu Galbene, portocalii sau roşii, crăiţele ne înfrumuseţează casa şi viaţa. Folosite ca leacuri populare încă din vechime, delicatele crăiţe ne ajută să avem o sănătate de fier şi,...

5 plante care vă sca

de Cătălina Tăgârţă Fie că e vorba de o simplă nevralgie, despre dureri menstruale sau dureri despre spate, dacă aveţi astfel de probleme nu e recomandat să recurgeţi de fiecare dată...

Levănţica linişteşte

  de Dana Purgaru Problemele de sănătate la inimă sunt, din păcate, din ce în ce mai întâlnite în ziua de azi. Acestea pot fi ameliorate sau prevenite cu ajutorul unor remedii...

Durerile de genunchi

de Mariana Borloveanu - leacuri mănăstireşti Chiar dacă vremea rece şi umedă provoacă dureri de articulaţii, e bine să nu uităm de leacurile naturiste: de ţelina din grădină, de tătăneasa din fâneţe,...

Inhalaţiile vă scapă

de Daniela Anton Sunteţi răcită, aveţi nasul înfundat şi nu mai puteţi respira sau tuşiţi? Inhalaţiile cu cimbru, muşeţel sau rozmarin vin de hac virozelor, în timp ce pentru dureri în...

Leac pentru degerătu

de Mihaela Zamfirache Comestibile sau sălbatice, castanele sunt folosite de cei mai mulţi dintre noi în scop decorativ, deşi cu toţii am auzit despre miraculoasele lor proprietăţi terapeutice. Acestea se datorează...

Panaceu în vindecare

de Carmen Ciripoiu Cu flori albe sau mov, frumoasa zebrină nu ne aduce în casă doar frumuseţe, ci şi sănătate. Plantă cu puteri vindecătoare deosebite, zebrina este un remediu foarte bun...

Uleiul de cimbru, ef

de Dana Purgaru Cimbrul este o plantă medicinală ce şi-a câştigat renumele încă din Antichitate. De-a lungul timpului a fost folosit intens în bucătărie, dar şi în scop medicinal, în special...

Remediu-minune în co

de Carmen Ciripoiu Oricine ar vrea să scape cât mai repede de pistrui, negi sau aluniţe. Doar că în lupta cu aceştia e nevoie de multă tenacitate şi mai ales de...

Mustul, excelent pen

de Carmen Ciripoiu Nu ameţeşte, dar aduce arome unice şi sănătate din belşug. Ameliorează circulaţia sangvină, ţine cancerul deoparte, menţine sănătatea celulelor şi blochează parţial evoluţia maladiei Alzheimer. Mustul, vedeta toamnei,...

Prunele previn cance

de Gabriela Bunea Pentru că suntem în plin sezon al prunelor, trebuie să ştiţi că specialiştii recomandă o cură de opt-zece prune proaspete dimineaţa, înainte de micul dejun, mai ales persoanelor...

Trei ciuperci miracu

de Diana Georgescu Sistemul imunitar este o reţea de celule, ţesuturi şi organe, care lucrează împreună pentru a apăra organismul împotriva „invadatorilor” externi - microbi, bacterii, microorganisme, fungi etc. Pentru o...

Inflamaţiile gingiei

de Cătălina Tăgârţă Inflamaţiile gingiei pot fi de natură iritativă, toxică sau infecţioasă şi se manifestă de obicei prin sângerări şi ulceraţii. Senzaţia nu este deloc una plăcută, mai ales dacă...


Acum la chioscuri

Numarul 497

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lorenna şi Văru’ Săndel vă invită să petreceţi împreună

Lorenna şi Văru’ Săndel vă invită să petreceţi împreună

de Gabriela Niculescu Lorenna şi Alexandru Pop, alias Văru’ Săndel, lansează pe piaţă, împreună cu revista noastră, primul lor album, intitulat...

Gelu Voicu: „Îmi doresc să ne mărim familia cu încă un copil“

Gelu Voicu: „Îmi doresc să ne mărim familia cu încă un copil“

de Cătălina Tăgârţă Simplitatea oamenilor de la ţară i-a marcat copilăria lui Gelu Voicu şi, în consecinţă, viaţa de adult. După...

Privighetoarea din Carpaţi: Maria Tănase

Privighetoarea din Carpaţi: Maria Tănase

de Dana Purgaru - Un centenar de la naşterea doamnei cântului popular românesc „Ciuleandra”, „Trenule maşină mică”, „Bun îi vinu’ ghiurghiuliu”, „Aseară...

Rona Hartner: „Vreau să înfiez un copil“

Rona Hartner: „Vreau să înfiez un copil“

de Gabriela Niculescu Rona Hartner este o artistă completă: cântă, dansează, joacă în filme, pictează, visează şi trăieşte armonios, amintindu-şi în...

Roxana Ionescu: „Aş vrea să fac hocus pocus şi să fiu perfectă“

Roxana Ionescu: „Aş vrea să fac hocus pocus şi să fiu perfectă“

de Gabriela Niculescu Roxana Ionescu a intrat în televiziune în urmă cu zece ani, când a primit rolul „Mama Natură” în...

Rodica Mitran: „Viaţa mi-a luat, dar mi-a şi dat“

Rodica Mitran: „Viaţa mi-a luat, dar mi-a şi dat“

de Gabriela Niculescu Interpreta de muzică populară Rodica Mitran are o poveste impresionantă. Dacă startul în viaţă a fost anevoios, violent...

Marius Ciprian Pop, preot şi interpret de muzică folclorică: „Dumnezeu te pune acolo unde are nevoie de tine în planul Lui de mântuire a lumii“

Marius Ciprian Pop, preot şi interpret de muzică folclorică: „Dumnezeu te pune acolo unde are nevoie

de Cătălina Tăgârţă Familist convins şi propovăduitor al credinţei şi al moralei creştine, Marius Ciprian Pop a renunţat la veşmintele preoţeşti...

La mulţi ani, Fuego!

La mulţi ani, Fuego!

de Asociaţia Culturală REGAL D’ART Artiştii trăiesc din formularea operei lor şi din ecourile pe care aceasta le trezeşte în rândul...

Carmen Brumă: „Voiam ca atunci când mă fac mare să fiu SLABĂ şi atât“

Carmen Brumă: „Voiam ca atunci când mă fac mare să fiu SLABĂ şi atât“

de Cătălina Tăgârţă Frumoasa Carmen Brumă este un exemplu pentru mulţi. A slăbit singură peste 30 de kilograme şi se menţine...

Maria Loga: „Florile sunt pasiunea vieţii mele, am peste 100 de ghivece“

Maria Loga: „Florile sunt pasiunea vieţii mele, am peste 100 de ghivece“

de Cătălina Tăgârţă Maria Loga iubeşte la nebunie florile, drept pentru care casa sa este veşnic plină cu muşcate de toate...

Alina Sorescu şi Alexandru Ciucu: „Credem că minunea s-a produs în Duminica Sfintelor Sărbători de Paşti“

Alina Sorescu şi Alexandru Ciucu: „Credem că minunea s-a produs în Duminica Sfintelor Sărbători de P

de Gabriela Niculescu Interpreta Alina Sorescu şi creatorul de modă Alexandru Ciucu sunt căsătoriţi de aproape trei ani şi aşteaptă să...

Cei trei interpreţi ai formaţiei Triton, fraţii Sorin, Gigi şi Remus Făină: „O dată cu trecerea la genul etno am depăşit graniţele ţării şi am concertat în toată Europa“

Cei trei interpreţi ai formaţiei Triton, fraţii Sorin, Gigi şi Remus Făină: „O dată cu trecerea la g

de Cătălina Tăgârţă Oameni simpli, modeşti, dar cu o dragoste profundă pentru cântec. Aşa cum spune şi una dintre melodiile lor,...

Gabriela Cristea: „Dacă aş rămâne gravidă mâine, aş fi cea mai fericită“

Gabriela Cristea: „Dacă aş rămâne gravidă mâine, aş fi cea mai fericită“

de Gabriela Niculescu Gabriela Cristea a trecut printr-o perioadă agitată, însă divorţul de Marcel Toader nu i-a schimbat viaţa în mod...

Nicolae Datcu: „E lucru mare să fii apreciat de Maria Ciobanu, de Irina Loghin, de Benone Sinulescu“

Nicolae Datcu: „E lucru mare să fii apreciat de Maria Ciobanu, de Irina Loghin, de Benone Sinulescu“

de Cătălina Tăgârţă Veşnic cu zâmbetul pe buze şi cu o glumă pregătită, Nicolae Datcu e sufletul petrecerilor şi al emisiunilor...

Alina Puşcaş: „Nu-mi place să fiu subiect de tabloid“

Alina Puşcaş: „Nu-mi place să fiu subiect de tabloid“

de Gabriela Niculescu Alina Puşcaş a fost model, a lucrat în turism şi în vânzări de publicitate, iar rolul principal din...

Cristina Cioran şi Paula Chirilă sunt una pentru alta, de 10 ani, „Draga mea prietenă“

Cristina Cioran şi Paula Chirilă sunt una pentru alta, de 10 ani, „Draga mea prietenă“

de Gabriela Niculescu Cristina Cioran şi Paula Chirilă prezintă cu mare priză la public emisiunea „Draga mea prietenă” de la Kanal...

O poveste demnă de Cartea Sufletelor: Cenaclul Flacăra

O poveste demnă de Cartea Sufletelor: Cenaclul Flacăra

de Andrei Dicu - 6 milioane de persoane au urmărit spectacolele de muzică şi poezie La 15 iunie 1985, autorităţile puneau cătuşe...

Mirela Boureanu Vaida: „Mi-ar plăcea să am doi copii“

Mirela Boureanu Vaida: „Mi-ar plăcea să am doi copii“

de Cătălina Tăgârţă Mirela Boureanu Vaida este prezentatoarea emisiunii „Mireasă pentru fiul meu”, de la Antena 1, solistă a Teatrului de...

Nuami Dinescu: „Îmi bag nasul şi acolo unde alţii întorc capul“

Nuami Dinescu: „Îmi bag nasul şi acolo unde alţii întorc capul“

de Gabriela Niculescu Nuami Dinescu este actriţă de profesie şi sufletistă de meserie. Asta o poate spune oricine o cunoaşte. Are...

Bruno Icobeţ: „Blue, Ozzie şi J sunt copiii mei“

Bruno Icobeţ: „Blue, Ozzie şi J sunt copiii mei“

de Gabriela Niculescu Bruno Icobeţ are 50 de ani şi este câştigătorul show-ului „Românii au talent” de la Pro TV. Este...

„Când Văru’ Săndel mi-a rostit numele la postul Etno TV am rămas blocată“

„Când Văru’ Săndel mi-a rostit numele la postul Etno TV am rămas blocată“

de Cătălina Tăgârţă - Eugenia Şerbănoiu, din Căpăţâneni, judeţul Argeş, a luat maşina Dacia Logan, marele premiu la concursul „Taifasuri de...

Gheorghe Turda: „Fotografia cu autograf este laitmotivul iubirii noastre“

Gheorghe Turda: „Fotografia cu autograf este laitmotivul iubirii noastre“

de Gabriela Niculescu Gheorghe Turda nu mai are nevoie de nicio prezentare. Îl cunoaşte şi îl iubeşte o ţară întreagă. Dragostea...

Puiu Codreanu: „Faptul că eşti discret te face mai interesant“

Puiu Codreanu: „Faptul că eşti discret te face mai interesant“

de Gabriela Niculescu Puiu Codreanu este o persoană foarte discretă când vine vorba despre viaţa personală şi pare să se ferească...

Monica Bunaciu, femeia care a învins leucemia: „Oamenii tari nu sunt cei care nu cad, ci cei care se ridică“

Monica Bunaciu, femeia care a învins leucemia: „Oamenii tari nu sunt cei care nu cad, ci cei care se

de Cătălina Tăgârţă Monica Bunaciu a fost diagnosticată în 1994 cu leucemie acută limfoblastică. Însă nu s-a dat bătută. A pariat...

Oana Cuzino: „Ne pregătim de Paşte ca pe vremea bunicii“

Oana Cuzino: „Ne pregătim de Paşte ca pe vremea bunicii“

de Gabriela Niculescu Oana Cuzino este prezentatoarea emisiunii „Ce se întâmplă, doctore?”, difuzată în fiecare dimineaţă, de luni până vineri, în...

Specialistii Taifasuri

Liliana Simidon - Fitoterapie

Anca Simionescu - Ginecologie

Răzvan Doseanu - Juridic
www.doseanu.ro

Constantin Daniel Lescai - Medicină veterinară

www.doctor-vet.ro

Gheorghe Ianoş - Astrologie