Home Taifasuri Bucătărie Reţete cu melci

Reţete cu melci

de Cristina Tache

Bogaţi în proteine şi cu foarte puţină grăsime, melcii sunt la mare cinste în Portugalia, Spania sau Grecia, dar cel mai cunoscut preparat din melci este escargotul, delicatesa franţuzească. Chiar dacă, din păcate, în România melcii sunt consumaţi mai rar, vă invităm să încercaţi câteva preparate care se pot afla pe mesele noastre şi în timpul postului, melcii fiind introduşi de Papă pe lista alimentelor de post.

Macaroane cu melci
Ingrediente:
60 de melci, 600 g macaroane, trei căţei de usturoi, o jumătate de ardei iute, un pahar cu vin alb sec, 500 g roşii coapte, sare şi o jumătate de pahar cu ulei de măsline.
Mod de preparare: se fierb şi se curăţă bine melcii. Într-o tigaie se pun uleiul şi usturoiul pisat la prăjit. Când usturoiul devine auriu, se adaugă ardeiul iute şi vinul. După ce vinul se evaporă se adaugă roşiile şi melcii, se amestecă, se sărează, având grijă să nu se lipească de tigaie. Se pun macaroanele la fiert în apă cu sare. Se lasă să fiarbă „al dente”, apoi se amestecă împreună cu sosul de melci. Când aranjaţi în vasul pentru servit puneţi melcii la vedere ca şi garnitură. Se servesc calde.

Melci pane
Ingrediente: 72 de melci fierţi, 150 g unt, ulei de măsline, trei ouă, făină, pesmet, câteva fire de ceapă verde, două lămâi, sare şi piper.
Mod de preparare: se spală melcii şi se pun la fiert. După ce au fiert se lasă la răcit în lichid. Apoi se extrag din cochilie. Într-un vas se bate un ou cu sare şi piper şi se trec melcii prin făină şi ou. Într-o tigaie, în ulei încins, se pune ceapa verde tocată mărunt, se căleşte puţin şi se adaugă peste ea melcii, care se întorc uşor, pentru a nu le strica crusta. Preparatul se serveşte cu felii de lămâie.

Melci în cochilie
Ingrediente: un kilogram de melci în cochilie, 50 g de unt, sare măcinată, o linguriţă de pătrunjel verde tocat fin, o jumătate de lămâie, patru-cinci căţei de usturoi, două linguri cu ulei, iaurt, piper.
Mod de preparare: se curăţă melcii şi se scoate carnea din cochilie. Se pune la fiert 10-15 minute. Se zdrobeşte usturoiul şi se freacă bine cu cele două linguri cu ulei şi cu puţin piper, până se obţine o pastă. Punem în fiecare cochilie goală puţină cremă de usturoi, carnea de melc, puţin pătrunjel tocat, câteva picături de zeamă de lămâie şi la final un strat de unt. Într-o tavă unsă se pun cochiliile de melci şi se dau la cuptor, la 150 de grade Celsius, timp de 30 de minute. Preparatul se serveşte cald, cu un sos preparat din mujdei şi iaurt.

Pregătirea cărnii de melc pentru gătit

Melcii proaspeţi se spală în mai multe ape şi se opăresc în apă cu oţet (un pahar cu oţet la un litru de apă) sau în apă clocotită cu sare, timp de câteva minute. Apoi se scoate carnea din cochilie cu ajutorul unei furculiţe şi se îndepărtează cu un cuţit viscerele (partea neagră). Carnea se freacă bine cu sare pentru a îndepărta mucozităţile care dau un gust amar preparatelor, iar apoi se clăteşte în mai multe ape.

 

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

Newsletter

Pentru a primi ultimele noutati pe mail despre articolele Taifasuri, va rugam sa va inscrieti cu numele si adresa de mail !

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Retete naturiste

Prev Next

Plante-medicament re

Plante-medicament recomandate de Dr. Oz

de Cătălina Tăgârţă Mehmet Oz (medalion), celebrul prezentator al emisiunii „Doctor Oz”, sfătuieşte persoanele care au diverse probleme de sănătate sau care vor să prevină apariţia acestora să apeleze la remedii...

Arborele de ceai înl

de Cristina Cristache Arborele de ceai - tea tree - este de origine australiană, iar astăzi este cultivat pe plantaţii în mai multe părţi ale lumii, deoarece extractul lui este din...

Alga Fucus i-a inspi

de Cristina Cristache Fucus este o algă marină, catalogată ca şi plantă medicinală, cunoscută şi folosită în întreaga lume pentru proprietăţile sale terapeutice. Aceasta creşte spontan pe coastele Mării Nordului, coastele...

Varza roşie combate

de Iulian D. Moleianu Originară din Europa, cultivată de peste 4.000 de ani, varza a avut mereu o asemenea importanţă, încât e bine să reamintim pe larg proprietăţile sale uimitoare şi...

Laptele de soia calm

de Iulian D. Moleianu Originară din Asia, soia se bucură în zilele noastre de un interes teribil, fapt ce a făcut să i se spună, de multe ori, „planta miraculoasă”. Şi...

Colibaciloza, tratat

de Gabriela Niculescu Colibaciloza este o boală infecţioasă provocată de tipuri patogene de colibacili ce invadează organismul uman şi care se manifestă prin simptome generale (diaree, febră, lipsă de poftă de...

Rostopasca, leac mir

de Daniela Anton Din momentul în care aţi fost diagnosticat cu hepatita A, B sau C, stilul dumneavoastră de viaţă trebuie să se schimbe radical. Din fericire, natura vă vine în...

Răchitanul stimuleaz

de Iulian D. Moleianu Răchitanul are nume aspru, de arbore, dar este o floare zveltă şi delicată, cu petale roz-roşii. În popor mai este cunoscută şi ca iarba zânei sau floarea...

Pirul „linişteşte“ s

de Cătălina Tăgârţă După vârsta de 45-50 de ani, femeile intră la menopauză. Asta înseamnă că rezerva lor foliculară s-a sfârşit şi că nu mai pot procrea, drept pentru care şi...

Călţunaşii ţin în fr

de Iulian D. Moleianu Călţunaşii se mai numesc, în termeni populari, nemţoaice sau condurul-doamnei. Această plantă provine din America de Sud şi înfloreşte galben aproape tot anul. În Peru şi în...

Antioxidantul care v

de Daniela Anton Consumat de brazilieni de sute de ani pentru proprietăţile sale de a ajuta organismul în lupta împotriva bolilor şi a procesului de îmbătrânire, fructul acai are o capacitate...

Creţişoara, aliata f

de Cătălina Tăgârţă ndometrioza este des întâlnită în rândul femeilor aflate în perioada fertilă. Boala poate fi descrisă astfel: ţesutul care căptuşeşte uterul, denumit endometru, ajunge să se dezvolte şi în...

Valeriană şi oţet de

de Dana Purgaru Insomnia este o indispoziţie foarte răspândită, în special în marile centre urbane. Cauzele acesteia sunt multiple, principalul factor constituindu-l îmbolnăvirea sistemului nervos. Pentru prevenirea acesteia este util un...

Leac pentru inimă: d

de Daniela Anton Dincolo de gustul minunat şi de aroma miresmată pe care le are, dovleacul poate oferi organismului nostru numeroase beneficii nutriţionale. Iată câteva dintre calităţile sale.

Frunzele de corn vin

de Carmen Ciripoiu Odihna, igiena zilnică, alimentaţia adecvată organismului, dar şi tratamentele naturiste ajută la păstrarea vederii şi frumuseţii pe care ochii o reflectă.


Acum la chioscuri

Numarul 502

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Îmi doresc şi mai mult un copil“

„Îmi doresc şi mai mult un copil“

de Gabriela Niculescu - După divorţ, Diana Dumitrescu a început o nouă viaţă Diana Dumitrescu nu a purtat niciodată o mască, este...

Ileana Matus, interpretă de muzică populară: „Trebuie făcută diferenţa între costumul popular autentic şi kitsch“

Ileana Matus, interpretă de muzică populară: „Trebuie făcută diferenţa între costumul popular autent

de Cătălina Tăgârţă Îndrăgostită de costumul şi muzica populară, interpreta Ileana Matus reprezintă cu drag zona Maramureşului. Cu ocazia împlinirii a...

Melania Medeleanu: „Soarta mi-a dat cu mult mai mult decât am cerut de la ea“

Melania Medeleanu: „Soarta mi-a dat cu mult mai mult decât am cerut de la ea“

de Gabriela Niculescu Melania Medeleanu are sufletul precum chipul: cald, luminos şi blând. S-a ataşat foarte tare de copiii pe care...

Cătălin Bota şi Denis Mihai, pe scurt, Autentic: „Am pornit de jos şi-am dus împreună şi binele, şi greul“

Cătălin Bota şi Denis Mihai, pe scurt, Autentic: „Am pornit de jos şi-am dus împreună şi binele, şi

de Gabriela Niculescu Autentic înseamnă Cătălin Bota şi Denis Mihai, doi artişti sensibili, muncitori şi modeşti. Povestea prieteniei lor are 13...

Horia Vîrlan: „Dacă n-aş fi fost bucătar, aş fi fost inginer constructor“

Horia Vîrlan: „Dacă n-aş fi fost bucătar, aş fi fost inginer constructor“

de Gabriela Niculescu Pe simpaticul şi apreciatul maestru în arta culinară Horia Vîrlan îl puteţi vedea într-un nou sezon „Cireaşa de...

„Ne avem ca fraţii“

„Ne avem ca fraţii“

de Cătălina Tăgârţă - Profesorul Constantin Ungureanu, liderul trupei Nemuritorii, face dezvăluiri despre colegii săi Un profesor de muzică şi compozitor -...

Petre Geambaşu: „Am avut şansa să am o familie formidabilă“

Petre Geambaşu: „Am avut şansa să am o familie formidabilă“

de Gabriela Niculescu - destăinuiri la sărbătorirea a 50 de ani de activitate Petre Geambaşu este unul dintre cei mai ambiţioşi şi...

Lorenna şi Văru’ Săndel vă invită să petreceţi împreună

Lorenna şi Văru’ Săndel vă invită să petreceţi împreună

de Gabriela Niculescu Lorenna şi Alexandru Pop, alias Văru’ Săndel, lansează pe piaţă, împreună cu revista noastră, primul lor album, intitulat...

Gelu Voicu: „Îmi doresc să ne mărim familia cu încă un copil“

Gelu Voicu: „Îmi doresc să ne mărim familia cu încă un copil“

de Cătălina Tăgârţă Simplitatea oamenilor de la ţară i-a marcat copilăria lui Gelu Voicu şi, în consecinţă, viaţa de adult. După...

Privighetoarea din Carpaţi: Maria Tănase

Privighetoarea din Carpaţi: Maria Tănase

de Dana Purgaru - Un centenar de la naşterea doamnei cântului popular românesc „Ciuleandra”, „Trenule maşină mică”, „Bun îi vinu’ ghiurghiuliu”, „Aseară...

Rona Hartner: „Vreau să înfiez un copil“

Rona Hartner: „Vreau să înfiez un copil“

de Gabriela Niculescu Rona Hartner este o artistă completă: cântă, dansează, joacă în filme, pictează, visează şi trăieşte armonios, amintindu-şi în...

Roxana Ionescu: „Aş vrea să fac hocus pocus şi să fiu perfectă“

Roxana Ionescu: „Aş vrea să fac hocus pocus şi să fiu perfectă“

de Gabriela Niculescu Roxana Ionescu a intrat în televiziune în urmă cu zece ani, când a primit rolul „Mama Natură” în...

Rodica Mitran: „Viaţa mi-a luat, dar mi-a şi dat“

Rodica Mitran: „Viaţa mi-a luat, dar mi-a şi dat“

de Gabriela Niculescu Interpreta de muzică populară Rodica Mitran are o poveste impresionantă. Dacă startul în viaţă a fost anevoios, violent...

Marius Ciprian Pop, preot şi interpret de muzică folclorică: „Dumnezeu te pune acolo unde are nevoie de tine în planul Lui de mântuire a lumii“

Marius Ciprian Pop, preot şi interpret de muzică folclorică: „Dumnezeu te pune acolo unde are nevoie

de Cătălina Tăgârţă Familist convins şi propovăduitor al credinţei şi al moralei creştine, Marius Ciprian Pop a renunţat la veşmintele preoţeşti...

La mulţi ani, Fuego!

La mulţi ani, Fuego!

de Asociaţia Culturală REGAL D’ART Artiştii trăiesc din formularea operei lor şi din ecourile pe care aceasta le trezeşte în rândul...

Carmen Brumă: „Voiam ca atunci când mă fac mare să fiu SLABĂ şi atât“

Carmen Brumă: „Voiam ca atunci când mă fac mare să fiu SLABĂ şi atât“

de Cătălina Tăgârţă Frumoasa Carmen Brumă este un exemplu pentru mulţi. A slăbit singură peste 30 de kilograme şi se menţine...

Maria Loga: „Florile sunt pasiunea vieţii mele, am peste 100 de ghivece“

Maria Loga: „Florile sunt pasiunea vieţii mele, am peste 100 de ghivece“

de Cătălina Tăgârţă Maria Loga iubeşte la nebunie florile, drept pentru care casa sa este veşnic plină cu muşcate de toate...

Alina Sorescu şi Alexandru Ciucu: „Credem că minunea s-a produs în Duminica Sfintelor Sărbători de Paşti“

Alina Sorescu şi Alexandru Ciucu: „Credem că minunea s-a produs în Duminica Sfintelor Sărbători de P

de Gabriela Niculescu Interpreta Alina Sorescu şi creatorul de modă Alexandru Ciucu sunt căsătoriţi de aproape trei ani şi aşteaptă să...

Cei trei interpreţi ai formaţiei Triton, fraţii Sorin, Gigi şi Remus Făină: „O dată cu trecerea la genul etno am depăşit graniţele ţării şi am concertat în toată Europa“

Cei trei interpreţi ai formaţiei Triton, fraţii Sorin, Gigi şi Remus Făină: „O dată cu trecerea la g

de Cătălina Tăgârţă Oameni simpli, modeşti, dar cu o dragoste profundă pentru cântec. Aşa cum spune şi una dintre melodiile lor,...

Gabriela Cristea: „Dacă aş rămâne gravidă mâine, aş fi cea mai fericită“

Gabriela Cristea: „Dacă aş rămâne gravidă mâine, aş fi cea mai fericită“

de Gabriela Niculescu Gabriela Cristea a trecut printr-o perioadă agitată, însă divorţul de Marcel Toader nu i-a schimbat viaţa în mod...

Nicolae Datcu: „E lucru mare să fii apreciat de Maria Ciobanu, de Irina Loghin, de Benone Sinulescu“

Nicolae Datcu: „E lucru mare să fii apreciat de Maria Ciobanu, de Irina Loghin, de Benone Sinulescu“

de Cătălina Tăgârţă Veşnic cu zâmbetul pe buze şi cu o glumă pregătită, Nicolae Datcu e sufletul petrecerilor şi al emisiunilor...

Alina Puşcaş: „Nu-mi place să fiu subiect de tabloid“

Alina Puşcaş: „Nu-mi place să fiu subiect de tabloid“

de Gabriela Niculescu Alina Puşcaş a fost model, a lucrat în turism şi în vânzări de publicitate, iar rolul principal din...

Cristina Cioran şi Paula Chirilă sunt una pentru alta, de 10 ani, „Draga mea prietenă“

Cristina Cioran şi Paula Chirilă sunt una pentru alta, de 10 ani, „Draga mea prietenă“

de Gabriela Niculescu Cristina Cioran şi Paula Chirilă prezintă cu mare priză la public emisiunea „Draga mea prietenă” de la Kanal...

O poveste demnă de Cartea Sufletelor: Cenaclul Flacăra

O poveste demnă de Cartea Sufletelor: Cenaclul Flacăra

de Andrei Dicu - 6 milioane de persoane au urmărit spectacolele de muzică şi poezie La 15 iunie 1985, autorităţile puneau cătuşe...

Mirela Boureanu Vaida: „Mi-ar plăcea să am doi copii“

Mirela Boureanu Vaida: „Mi-ar plăcea să am doi copii“

de Cătălina Tăgârţă Mirela Boureanu Vaida este prezentatoarea emisiunii „Mireasă pentru fiul meu”, de la Antena 1, solistă a Teatrului de...

Specialistii Taifasuri

Liliana Simidon - Fitoterapie

Anca Simionescu - Ginecologie

Răzvan Doseanu - Juridic
www.doseanu.ro

Constantin Daniel Lescai - Medicină veterinară

www.doctor-vet.ro

Gheorghe Ianoş - Astrologie