Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

589 24 1de Dana Georgescu

Un scenariu ce pare desprins din filmele de animaţie din seria Ice Age, legat de dispariţia ultimilor mamuţi de pe Pământ, a fost prezentat recent de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat Pennsylvania, SUA. Motivul pentru care astăzi nu mai avem mamuţi i-a lăsat cu gura căscată pe mulţi.

Schimbările climatice au jucat un rol definitiv

Ultimii mamuţi lânoşi care au trăit pe Terra au murit de sete, spun oamenii de ştiinţă. Aceştia vieţuiau pe o insulă din largul Coastei Alaskăi, Insula St. Paul, din Marea Bering, şi au dispărut în urmă cu circa 5.600 de ani. Atunci, clima s-a schimbat radical, temperaturile au crescut, la fel şi nivelul mării, aşa că lacurile de pe insulă au dispărut, fiind invadate de apa sărată a mării, arată BBC. Pentru că au epuizat toate ochiurile de apă dulce de pe insulă şi nu au putut consuma apa sărată, animalele de dimensiuni colosale s-au prăpădit de sete.

Un semnal de alarmă şi pentru oameni

Ca în Ice Age, mamuţii de pe Insula St. Paul erau nişte supravieţuitori şi s-au luptat până în ultima clipă să trăiască, în condiţiile în care majoritatea animalelor din aceeaşi specie dispăruseră de circa 5.000 de ani din cauza schimbărilor de climă, dar şi pentru că fuseseră vânate de om. În studiul coordonat de Russell Graham de la Universitatea din Pennsylvania, cercetătorii trag un semnal de alarmă că la fel s-ar putea întâmpla în prezent, în contextul încălzirii climei, şi cu animalele şi chiar cu oamenii care trăiesc pe insule mici.