Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

564 24 1de Dana Purgaru

Un gândac ce trăiește în Deșertul Namib a ajutat oamenii de știință să descopere o soluție la una dintre problemele care afectează avioanele.

Secretul stă în forma cochiliei

Insecta din deșertul african le-a oferit cercetătorilor de la Institutul Politehnic Virginia posibilitatea de a identifica o metodă prin care se poate preveni formarea gheții pe avioane. „Am remarcat ironia: o insectă a cărei casă se află într-un loc arid ne-a oferit inspirația pentru a face o descoperire legată de îngheț”, a explicat Jonathan Boreyko, unul dintre cercetători.

Gândacul de deșert poate colecta apa din atmosferă prin intermediul unei proprietăți unice a cochiliei sale netede, care e dotată cu niște proeminențe. Acest lucru permite formarea picăturilor de apă și dirijarea lor către gură.

Metoda poate reduce drastic cheltuielile

Oamenii de știință au studiat modelele regăsite pe cochilia insectei și le-au reprodus pe o plăcuță de silicon. Suprafața materialului respinge apa, astfel că nu e absorbită, iar picăturile de lichid sunt separate unele de altele și se deplasează aproape continuu, ceea ce încetinește sau previne fenomenul de înghețare. Metoda s-ar putea aplica în industria aviatică, unde sume uriașe sunt cheltuite anual pentru ca avioanele să rămână uscate. Dirijarea controlată a apei ar fi o alternativă mai ieftină și mai eficientă la tehnologiile folosite în prezent, arată oamenii de știință care au dezvoltat proiectul.

Add comment


Security code
Refresh