Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

538 23 2de Dana Purgaru

Cel mai mare carnivor de pe Terra cântărește, în medie, nu mai puțin de 3.500 de kilograme și măsoară aproxima­tiv cinci metri. Este vorba despre foca-elefant sudică, denumită ști­ințific Mirounga leonina.

Poate înota până la 2.000 m adâncime

Cel mai mare exemplar vânat, la 28 februarie 1913, măsura 6,85 metri și cântărea în jur de cinci tone. Un mas­cul adult este de până la șapte ori mai greu decât alte animale carnivore cunoscute pentru gabaritul lor, precum ursul polar (Ursus maritius) și ursul Kodiak (Ursus arctos middendorffi).

Cea mai recentă estimare a popu­lației de foci-elefant sudice a avut lor în 2005, când se considera că, în lume, există între 664.000 și 740.000 de exem­plare. Peste 400.000 dintre acestea tră­iesc în zona Atlanticului de Sud, mai exact pe lângă Georgia de Sud și Insu­lele Sandwich de Sud, Insulele Falk­land și Peninsula Valdes.

Are potențialul de a înmagazina oxigen

Aceste animale se hrănesc cu cefa­lopode, crustacee, moluște și pește, după care pot coborî la adâncimi de până la 1.000 de metri. Se cunosc ca­zuri de foci-elefant sudice capabile să ajungă la peste 2.000 de metri în adân­cimea oceanului, fapt explicat prin po­tențialul lor de a înmagazina oxigen, din care consumă foarte puțin.

În ciuda fizicului lor impresionant, focile-elefant sudice, mai ales la stadiul de pui, dar și de adult, pot deveni pra­da focilor-leopard, leilor de mare sau a marilor rechini albi.

Există doar două specii de focă-ele­fant, cea de-a doua fiind foca-elefant nordică.

Add comment


Security code
Refresh