Main menu

header

Muceniţa care a primit nume de la înger: Sfânta Irina

472 22 1de Cătălina Tăgârţă

La naștere, Sfânta Muceniță Irina a fost numită Penelopi, iar la vârsta de 6 ani a fost închisă de tatăl său, Lichiniu, rege în Cetatea Maghedon, într-un turn special construit pentru ea. Companie i-au ținut 13 fecioare frumoase, zeii de aur ai părintelui său, care o păzeau, o bătrână învățătoare, Caria, și un bătrân înțelept, Apelian, care s-o învețe carte. A petrecut astfel şase ani și trei luni, și la vârsta de 12 ani tatăl său gândea să îi găsească soț printre cei mai luminați fii împărătești.

La 27 aprilie, în cadrul unei ceremonii unice, sunt canonizaţi Ioan Paul al II-lea şi Ioan al XXIII-lea, două dintre cele mai importante personalităţi ale Bisericii Catolice

471 22 1de Diana Georgescu

Monseniorul Ioan Robu: „De har şi de binecuvântări să avem parte noi toţi prin mijlocirea lui Ioan Paul al II-lea“

Pontificatul Papei Ioan Paul al II-lea, care a a durat 26 de ani, a fost un moment de istorie, clar și elocvent, nu numai pentru catolici, ci şi pentru oamenii de orice culoare și crez. Prețuit pentru curajul cu care a înfruntat dictaturile, supranumit și Papa Tineretului, el devine marele patron al Zilei Mondiale a Tineretului odată cu canonizarea sa. În apropierea acestui eveniment extrem de important al lumii catolice mondiale, avem onoarea de a purta un dialog cu Monseniorul Ioan Robu (foto), Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.

Frumuseţea Sărbătorilor Pascale de odinioară

470 16 1de Carmen Ciripoiu

Scormonind în cufărul cu amintiri, descoperim că, în vremurile de altădată, atât sărbătoarea de Florii, cât şi Paştele erau serbate cu evlavie şi fast, mărturie stând însemnările cronicarilor, dar şi cele ale călătorilor străini, care au petrecut momente unice pe pământul românesc.

Tradiţii şi superstiţii de Sfânta Sărbătoare a Paştelui

470 15 1de Carmen Ciripoiu

Porţile Cerului se deschid, iar Lumina ne cuprinde pe toţi. Hristos ne bate la uşă şi abia aşteptăm să-L primim aşa cum se cuvine. Suntem însă oare pregătiţi pentru marea întâlnire? Dacă ţinem cont de anumite tradiţii şi superstiţii păstrate cu sfinţenie de străbunii noştri, să deschidem uşa şi să spunem cu tot sufletul Hristos a Înviat!

Sfântul Graal, cea mai căutată relicvă a creştinătăţii, ar fi fost descoperit în Spania, la Leon

470 17 2de Iulian D. Moleianu

Ce este Sfântul Graal? Iată o întrebare mereu la modă, dar misterul a fost sporit de o recentă descoperire care a avut loc în Spania. Dincolo de autenticitatea discutabilă a acestui potir, vom încerca să găsim adevăratul răspuns, departe de exuberanţa arheologilor şi de orice fantezie scriitoricească.

Iisus a avut... discipole

de Dana Purgaru

Celebrul papirus în care este menţionată „soţia lui Iisus”, document ce a fost catalogat drept fals şi a generat nenumărate controverse, este într-adevăr străvechi şi nu reprezintă un fals realizat în epoca modernă. Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Columbia, Universitatea Harvard şi de la Massachusetts Institute of Technology, SUA.

Cina cea de Taină ar fi avut loc într-o miercuri, nu în Joia Mare

470 17 1de Gabriela Niculescu

Nu doar Graalul are o poveste controversată, ci şi Cina cea de Taină. Recent a fost lansată ipoteza conform căreia ultima masă pe care Iisus Hristos a luat-o alături de cei 12 apostoli, în seara din Joia cea Mare, a avut loc, de fapt, într-o miercuri, afirmă un profesor universitar britanic într-o carte publicată de Universitatea Cambridge. „Am descoperit că cina a avut loc miercuri, pe data de 1 aprilie din anul 33”, a declarat profesorul Colin Humphreys.

Biblia, ilustrată pe coajă de ou

470 18 1de Laura Zmaranda

Au trecut mai bine de 2.000 de ani de când, răstignit pe crucea păcatelor omenirii, Mântuitorul a răscumpărat sufletele noastre. De atunci şi până acum, oamenii au păstrat în conştiinţa colectivă sacrificiul fără margini din care am renăscut. Sărbătorile Pascale sunt marcate de o tradiţie seculară despre care se zice că ar fi început chiar în momentul în care Iisus Hristos era pe cruce. Legenda spune că Maica Domnului a aşezat sub crucea pe care era răstignit Mântuitorul un coş cu ouă, care au fost colorate în roşu de sângele scurs din rănile Sale. Deşi adevărul despre această întâmplare nu va fi niciodată pe deplin cunoscut, tradiţia s-a păstrat până în zilele noastre. Un omagiu umil, pe care fiecare l-a recreat aşa cum a considerat de cuviinţă. Florin Bejinari, pictor iconar de pe tărâmurile Bucovinei, a ales să-şi transpună picturile pe coajă de ou. Un meşteşug despre care spune că este dispus să-l împărtăşească celor care vor să îl ducă mai departe.

Capii Bisericii Ortodoxe din toată lumea, la sfat de taină după 1.000 de ani

469 22 1de Andrei Dicu

Anul 2016 va fi crucial pentru credincioşii din toată lumea. Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni, pentru prima dată după 1.100 de ani, întâlnirea şefilor clerului urmând să se desfăşoare la Istanbul, unde a avut loc şi cel de-al doilea Sinod Ecumenic, în anul 381.

Sfeştania casei e ca spovedania pentru om

468 22 1de Cătălina Tăgârţă

Indiferent cât de bine le-ar merge la serviciu sau în viaţa personală, unii oameni tot nu se simt în largul lor. De aceea, e necesar să ajungă regulat la biserică, să se spovedească. În acest fel vor avea sufletul uşurat de păcate şi totul se va aşeza mai bine în viaţa lor. Şi, pentru ca tabloul să fie complet, n-ar strica să-şi curăţească şi casele în care locuiesc, şi chiar maşinile. În principiu, sfinţirea casei se poate face oricând, de preferat chiar de mai multe ori pe an, dar se spune că primăvara ar fi cel mai bine.

Sfântul Efrem Sirul, dascăl al căinţei

467 22 1de Cătălina Tăgârţă

Sfântul Efrem Sirul este cunoscut pentru „cele şapte plânsuri” ale sale. Acestea sunt, de fapt, rugăciuni ce trebuie rostite de credincioşii care vor să-şi schimbe voia „cea plecată către patimi şi dezmierdări”. Cântările sunt notate după zilele în care trebuie citite, „Plânsul de luni, plânsul de marţi, plânsul de miercuri...” şi se spune că persoanele care le citesc în timpul Postului Mare au şanse şi mai mari de izbândă. Apropierea de Dumnezeu, rugăciunile rostite cu gând curat sunt grabnic ajutătoare în orice problemă aţi avea.

Newsletter