Main menu

header

O biserică veche de 700 de ani ascunde cea mai veche pisanie românească Lăcaşul unde sfinţii au suflet: Sfântul Gheorghe din Streisângiorgiu

494 22 1de Carmen Ciripoiu

Chiar dacă unele urme se șterg, uneori ajunge doar să sufli praful de pe trecutul dosit al unei biserici și vei descoperi comori ale sufletului. Pentru că fără vechile pisanii, fără acea înveșnicire în scris, până și istoria ar pieri. Povestea celei mai vechi pisanii românești o veți regăsi în rândurile de mai jos.

Biserica din Vlaherne unde s-a arătat Fecioara Maria

493 22 1de Cristi Șelaru

În Istanbul, fostul Constantinopol sau Noua Romă, cum era numit în trecut, a fost ridicată, pe la mijlocul secolului al V-lea, o biserică închinată Fecioarei Maria. Ea era, ca mărime și importanță pentru creștinii de atunci, al doilea loc după Biserica Sfânta Sofia. Aici au fost adăpostite, de-a lungul timpului, veșmântul, vălul și brâul Maicii Domnului.

Sfântul Teodosie de la Brazi, mustrătorul de conducători

492 22 1de Carmen Ciripoiu

Nimic nu l-a învins, pe toți i-a biruit, pentru că ceasul său încă nu sosise. Dar când misiunea sa pe acest pământ a luat sfârșit, s-a înălțat biruitor de pe crucea suferinței. Sfântul Teodosie de la Brazi, prăznuit în fiecare an la 22 septembrie, ne veghează și acum ca un duhovnic iscusit, întărindu-ne în dreapta credință.

Este prăznuită în fiecare an la 17 septembrie Ocrotitoarea mamelor care se roagă pentru copiii lor: Sfânta Sofia

491 22 1de Carmen Ciripoiu

uceniță mai puțin cunoscută, Sfânta Sofia împreună cu cele trei fiice ale sale sunt cel mai bun model de viață creștină atât pentru mame, cât și pentru copiii pe care acestea se străduiesc să îi crească în credința și în dragostea faţă de Dumnezeu și de oameni.

Ultima nădejde a celor suferinzi de cancer: Maica Domnului Pantanassa

490 22 1de Carmen Ciripoiu

Fiecare dintre noi, undeva, într-un colț al sufletului, îi facem loc Maicii Domnului și așteptăm ca în dreptul scaunului de spovedanie să ne spunem șoptit păcatele și să primim lumina iertării. Îmbrăcată în hitonul ei cernit, de Împărăteasă a celor săraci și năpăstuiți, Maica Domnului Pantanassa nu e niciodată mustrătoare. Și oricât am greși de mult, noi, cei păcătoși, chipul său fără patimă capătă străluciri divine. La Maica Domnului nu trebuie să vii cu prea multe vorbe sau gesturi. Îți știe durerea, chiar dacă ai apucat doar să-ți ridici gândul la Ea. Important este să nu-ți pierzi nicio clipă nădejdea, pentru că duioasă și grabnic ajutătoare, Maica, tăcută ca un suspin, nu te va lăsa niciodată.

Moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, răspândite în toată lumea - Mâna care L-a botezat pe Iisus Hristos

489 22 1de Cristi Șelaru

A doua zi după Botezul Domnului, Biserica a rânduit ca să fie prăznuit soborul Înaintemergătorului și Botezătorul lui Iisus Hristos. Sfântul Ioan Botezătorul este, așa cum spune în Evanghelia sa Sfântul Matei, cel mai mare între cei născuți, dar cel mai mic în Împărăția Cerurilor. Biserica i-a închinat lui Ioan Botezătorul şase sărbători. În lumea creștină și islamică, rămășițele pământești ale Sfântului, capul și mâna dreaptă, sunt foarte prețuite de credincioși.

Măslinul, binecuvântat de Dumnezeu

488 22 1de Raluca Grințescu

Sufletul ascuns al plantelor în substanţele active are miraculoasa putere de a ne vindeca suferinţele trupeşti şi spirituale. Cele mai vechi leacuri din plante ale omenirii sunt menţionate chiar în Biblie. De aici au fost preluate de oameni, folosindu-le în medicina populară, şi au rămas şi astăzi în catalogul celor mai eficiente remedii naturiste. În numărul de astăzi vom prezenta primul pom biblic - măslinul.

Brâncoveanu, Domnul cel Sfânt

487 22 1de Cristi Şelaru

Constantin Brâncoveanu a plecat domn de pe tronul Țării Românești și a ajuns martir. Alături de patru dintre fiii săi, a fost ucis la Constantinopol, într-o zi cu însemnătate deosebită pentru creștini. La 15 august 1714, când se sărbătorește și acum, ca și atunci, Adormirea Maicii Domnului, dar și ziua în care Constantin Brâncoveanu împlinea 60 de ani și patru decenii de căsnicie cu soția, doamna Maria, a fost decapitat. La 300 de ani de la martiriul lui Constantin Brâncoveanu, Biserica Ortodoxă Română a decis ca 2014 să fie Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Lelia Marcu: „Când până şi sfinţii s-au scârbit de greşelile tale, Maica Domnului stă în genunchi, rugându-se pentru tine“

486 22 1de Carmen Ciripoiu

N-are aripi, dar pentru pacienții săi e un înger. Spune că nici acum nu înțelege de ce a ales-o Dumnezeu ca Sol tocmai pe ea, un om obișnuit. Poate de aceea, o discuție cu terapeutul Lelia Marcu pare întotdeauna o lecție de redobândire a credinței. Un interviu de excepție despre cum trebuie să ne pregătim pentru marea sărbătoare a cinstirii Maicii Domnului.

Fraţi întru Duhul Sfânt: Tabor, Ceahlău şi Athos

485 22 1de Carmen Ciripoiu

După ce au fost lumină şi apă, pământ şi aer, verdele păşunilor a acoperit uscatul, marile râuri şi-au urmat calea întortocheată, iar munţii s-au înălţat către cer. Aceasta este creaţia lui Dumnezeu. Şi unde altundeva am putea stabili o rezonanţă cu Dumnezeu, o armonie cu creaţia Lui decât urcând cei trei munţi sfinţi ai lumii: Tabor, Athos şi Ceahlău. Trei munţi şi un singur hram: Schimbarea la Faţă.

Mănăstirea Ponor, supranumită Athosul românesc, va fi sfinţită la 27 iulie. După această dată, doar bărbaţii vor avea acces în lăcaş Părintele IrineU Curtescu: „Munca unui călugăr trebuie să fie rugăciunea“

484 22 1de Cristi Șelaru

Satul Ponor, județul Alba. La aproape 1.400 de metri altitudine, localitatea pare izolată de lume în Munții Trascăului. Aici începea, în 2002, prin grija lui Dumnezeu și la dorința protosinghelului Irineu Curtescu, construcția unei mănăstiri exclusiv pentru călugări. Acum, la 27 iulie, așezământul monahal cu hramurile Înălțarea Domnului și Sfântul Nectarie va fi sfințit. Cel mai apropiat oraș, Aiud, se află la 40 de kilometri distanță, iar Mănăstirea Ponor se află la cinci kilometri de satul cu același nume. Părintele Irineu (foto), starețul mănăstirii de la începutul ei, este cel care a avut ideea construirii, și tot el a decis ca aceia care slujesc și intră în acest sfânt lăcaș să fie numai parte bărbătească.

Newsletter