Main menu

header

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Curtişoara

513 22 1de Diana Georgescu

Cula este o construcție cu pereți groși din piatră sau din cărămidă, cu ferestre mici și metereze (guri de tragere), cu ușă de acces la nivelul parterului puternic întărită și cu numeroase ascunzători. Etajele superioare erau destinate locuirii, parterul fiind folosit pentru depozitarea proviziilor, scara de acces la nivelurile superioare fiind amplasată în interiorul culei, pentru a fi bine protejată. Alături de cea de la Curtişoara, din județul Gorj, mai există cule reprezentative, restaurate și corect puse în valoare în complexurile muzeale de la Măldărești și Bujoreni, în județul Vâlcea, și Mioveni, în județul Argeș.

Veştmântul bisericesc, predică tăcută

512 22 1de Carmen Ciripoiu

Îmbrăcat în veștmintele sale luminoase ale bucuriei, preotul nu mai vorbește omenește, ci dumnezeiește: „Dacă vorbește cineva, cuvintele sale să fie ca ale lui Dumnezeu; dacă slujește cineva, slujba sa să fie ca din puterea pe care o dă (…)”. Pentru că veștmântul preoțesc este ca o predică tăcută, ce amintește celui care o poartă că este slujitor al Domnului. Pentru cel care o poartă cu credință, haina este ca lumina de pe Tabor, iar pentru cel care o nevrednicește, smochinul cel neroditor.

Cel mai vârstnic dintre mucenicii prăznuiţi de toţi creştinii: Sfântul Haralambie

511 22 1de Carmen Ciripoiu

Istoria Sfântului Haralambie, făcătorul de minuni, prăznuit la 10 februarie al fiecărui an, e firavă ca o șoaptă. Iar ca să o prinzi în slove, ai nevoie de har, de iscusință, dar mai ales de credință. Însă cine nu le capătă pe acestea rugându-se cu tot sufletul Mucenicului?

Mucenicul Trifon Sfântul păzitor al livezilor

510 22 1de Carmen Ciripoiu

În fiecare an, la data de 1 februarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Trifon, răbdătorul de chinuri al lui Hristos, ale cărui minuni sunt săvârșite cu darul Sfântului Duh. În tradiția populară este cunoscut ca sfântul care păzește livezile de omizi și de lăcuste, iar pe oameni, de nebunie.

Simpla bâtă de păstor cu puteri divine: Toiagul lui Moise

509 22 1de Carmen Ciripoiu

Dacă Hristos reprezintă prezentul, necuprinsul, care nu-și pierde niciodată prospețimea, Moise, cel mai mare profet al Vechiului Testament, rămâne trecutul și Legea venită de la Dumnezeu prin el, omul, al cărui simplu toiag i-a eliberat pe fiii lui Israel din robie.

Ultima nădejde într-o lume aflată în agonie: Maica Domnului Înjunghiata

508 22 1de Carmen Ciripoiu

Cu urme de gloanțe sau chipuri nefăcute de mâna omului, afumate sau fresce înjunghiate, în fața sfintelor icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de pe Sfântul Munte Athos, toți ne găsim însănătoșirea sau pacea sufletească. Cu evlavie să ne plecăm capetele și în fața icoanei Maicii Domnului Esfagmeni (sau Maica Domnului Înjunghiata) atât la 21 ianuarie, când este prăznuită, cât și în orice moment al vieții noastre. Pentru că ea este o fereastră deschisă spre Dumnezeire.

Icoana Mântuitorului Pantocrator: când iubirea şi mânia se împletesc

507 22 1de Carmen Ciripoiu

În nicio altă icoană din toate cele zugrăvite cu chipul Domnului nu se întrupează cu adevărat cuvântul lui David: „Mila și adevărul s-au întâmpinat, dreptatea și pacea s-au sărutat”. Păstrată cu sfințenie în Muntele Sinai, Icoana Mântuitorului Pantocrator este una dintre puținele păstrate de Biserica Ortodoxă de Răsărit încă dinainte de perioada iconoclastă, când majoritatea icoanelor au fost distruse.

Când îngerii vestesc pe Câmpul păstorilor...

506 16 1de Raluca Grințescu şi Carmen Ciripoiu

De 2.000 de ani, într-un grajd din Betleem, Iisus se naște pentru noi. De 2.000 de ani, trei păstori vin să se închine Păstorului cel Bun, îngerii să-L slăvească, iar steaua să-L lumineze. O noapte magică în care fiecare își poate face sufletul iesle Mântuitorului.

Popas în veşnicie: Grota Laptelui din Betleem

506 18 1de Carmen Ciripoiu

Orice credincios care a avut vreodată bucuria de a pune piciorul în locurile sfinte spune că, deși există atâtea așezări fără de cusur pe lume, cu fiecare pas pe care-l faci la Grota Laptelui din Betleem calci pe istorie și trăiești aievea, cu întreaga ta făptură, minunea.

Locul unde puterile cereşti se unesc cu cele pământeşti

506 15 1de Carmen Ciripoiu

În preajma Sfântului Crăciun, Biserica Nașterii Domnului din Betleem, rug al credinței, pare înveșmântată în aur și lumină. Sfinți și îngeri laolaltă stau de față la sărbătoare și, ca la un semn nevăzut, își împreună palmele unite în rugăciunea închinată micului Iisus...

Nestemata din adâncurile Basarabiei: Biserica din Căuşeni

505 22 1de Carmen Ciripoiu

Uitată undeva, la malurile Nistrului, biserica-monument din Căușeni, construită în secret și îngropată pentru a fi ferită de ochii păgânilor, rămâne întru eternitate o comoară de arhitectură și de pictură românească. Un loc al credinței desăvârșite, unde lumina din altar nu se va stinge niciodată...

Newsletter