Main menu

header

de Valeria Ispas

Machiajul ocupă un loc important în viaţa femeii contemporane, care necesită resurse financiare, timp şi pricepere. O alternativă poate fi machiajul permanent, o modalitate inovatoare de a păstra trăsăturile bine conturate cât mai mult timp, fără a fi nevoie să petreceţi multă vreme în faţa oglinzii, aplicând diverse produse cosmetice. El permite stabilirea formei optime a sprâncenelor, conturarea ochilor sau a buzelor ţinând cont de depozitele de grăsime, de structura oaselor şi a muşchilor feţei, exactitatea măsurătorilor fiind garantată prin calcule matematice. Pentru a cunoaşte opinia unui specialist, cu pregătire şi experienţă în acest domeniu, am apelat la Cristina Constantinescu, manager la „B Chic Salon”.

„Definirea formei sprâncenelor a fost creată iniţial pentru a corecta sechelele unor boli”
Ca multe alte proceduri folosite astăzi pentru înfrumuseţare, şi ajustarea şi definirea formei sprâncenelor au fost create iniţial pentru a corecta sechelele unor boli, respectiv alopecia şi efectele secundare ale chimioterapiei. Astăzi, această tehnică a devenit extrem de populară, chiar şi în rândul celor care au sprâncenele intacte. „Există o varietate de tehnici, cea mai recentă şi mai naturală fiind tehnica încărcării, care imită părul sprâncenelor, dar se poate alege şi un tatuaj plin sau o textură pudrată, funcţie de rezultatul dorit. Culoarea este aleasă în raport cu cea a tenului şi a părului şi este compusă din două-trei nuanţe, care se alternează, astfel încât să ofere un aspect natural. La fel, forma este determinată de structura osoasă şi alte caracteristici ale feţei. Se urmăreşte obţinerea unei simetrii la nivelul ochilor sau cel puţin crearea unei astfel de iluzii”, ne-a explicat Cristina.
În ceea ce priveşte retuşarea, trebuie cunoscute câteva lucruri esenţiale. În primele două săptămâni, culoarea sprâncenelor este mai intensă, însă, pe măsură ce sunt îndepărtate celulele moarte de la suprafaţă, nuanţa devine mult mai naturală. Dacă sunt necesare modificări, este recomandat ca acestea să fie făcute la acelaşi salon, în termen de maximum două luni de la aplicarea procedurii iniţiale.

„Ochi expresivi, bine conturaţi, care ies în evidenţă prin culoarea şi forma lor”
Conturul permanent al ochilor este o metodă eficientă de a obţine un efect de definire a acestora, constând în aplicarea creionului semipermanent, care să confere un aspect plăcut, adaptat preferinţelor persoanei în cauză, dar şi trăsăturilor acesteia. „Linia poate fi creată după forma ochiului. Ea poate fi mai groasă sau mai subtilă, în funcţie de preferinţe, pentru a obţine ochi expresivi, bine conturaţi, care ies în evidenţă prin culoarea şi forma lor”, ne-a mai explicat specialista în make-up. În alegerea culorii trebuie să se ţină seama de ten şi de culoarea părului, dar şi de caracterul temporar al modei. Ca şi în cazul sprâncenelor, culoarea este mai intensă în primele două săptămâni, însă, pe măsură ce pielea se exfoliază, intensitatea culorii se diminuează.

Tatuarea conturului buzelor creează un efect de volum permanent
Pentru a obţine buze voluminoase, cu un zâmbet feminin şi fermecător, tatuarea conturului acestora este soluţia perfectă. „Se realizează prin folosirea pigmenţilor asemănători tonului natural, iar redefinirea conturului buzelor se face în funcţie de caracteristicile fizionomice. Astfel se creează un efect de volum permanent”, ne dezvăluie interlocutoarea noastră.

Avantajele şi dezavantajele acestor proceduri
Avantajele machiajului permanent sunt fabuloase, sprâncene perfect simetrice, sculptate pentru a se potrivi nevoilor şi preferinţelor personale, colorate în nuanţa aleasă. Ochi şi buze bine conturate, care asigură un aspect mereu proaspăt tenului. Reducerea timpului folosirii produselor de frumuseţe şi a bugetului alocat acestora.
Cristina Constantinescu ne-a atras însă atenţia şi asupra riscurilor şi dezavantajelor: „Această tehnică presupune şi anumite riscuri, care trebuie cunoscute şi asumate în momentul luării deciziei. Cele mai grave sunt infecţiile sau durerile localizate în zonele supuse acestor proceduri, care pot fi evitate prin alegerea unor profesionişti atestaţi. De asemenea, mai pot apărea efecte nedorite precum decolorarea, dificultatea de a schimba machiajul atunci când nu se potriveşte tendinţelor sau debutul unor alergii”.

• Pentru a obţine o cicatrizare frumoasă, pe durata vindecării, pielea trebuie să fie menţinută permanent curată, hidratată şi ferită de contactul cu praf, ţesături iritante sau murdare

Cui nu se adresează machiajul permanent

Există şi categorii de persoane care nu pot apela la această procedură:
- femeile care suferă de hemofilie sau sunt infectate cu HIV sau cu virusul hepatitei B sau C;
- femeile care sunt alergice la coloranţi şi pigmenţi;
- femeile însărcinate, întrucât lipsa colagenului din piele poate conduce la deformarea tatuajului semipermanent.