Main menu

header

de Daniela Anton

I se mai spune şi fructul dragon, fiind rodul tropical al unor specii de cactuşi. Pitaya se cultivă în America de Sud şi Centrală şi în sud-estul Asiei. Pe lângă gustul plin de savoare, aduce multe beneficii sănătăţii. Pitaya este un fruct cu coajă roşie, care, funcţie de specie, poate avea miezul alb sau rozaliu. Pulpa este cremoasă, dulce-acrişoară şi foarte aromată. Are calităţi laxative, conţine vitamina C şi antioxidanţi naturali. Este foarte bun pentru persoanele care suferă de diabet.

Mai mult, dacă sunteţi în căutarea unor fructe săţioase şi delicioase, care să vă ajute să vă menţineţi greutatea sub control, pitaya reprezintă alegerea perfectă. O porţie de 100 g de pitaya conţine 60 de calorii: 18 calorii din grăsimile nesaturate, opt de proteină şi 34 g de carbohidraţi. Fructul dragonului nu conţine carbohidraţi complecşi, astfel încât este foarte uşor de descompus de organism.
Consumul de pitaya este recomandat şi pentru evitarea tulburărilor respiratorii cronice (astm bronşic sau tuse). Fructul dragonului mai conţine vitamina B1, necesară metabolismului glucidic, B2, pentru recuperarea şi îmbunătăţirea apetitului, şi B3, pentru reducerea nivelului colesterolului. Nu lipsesc nici mineralele, într-o cantitate de 100 g de pitaya se regăsesc 8,8 g calciu, 36,1 mg fosfor şi 0,65 mg fier.
Fiind un fruct, pitaya se digeră foarte repede. Puteţi să-l consumaţi ca atare sau să-l includeţi într-un smoothie delicios, alături de banane, apă de cocos şi puţin ghimbir, ori într-o salată de fructe. Profitaţi de proprietăţile lui şi întăriţi-vă sistemul imunitar primăvara aceasta. În România puteţi cumpăra pitaya din magazinele online.

• Atunci când îl cumpăraţi, este foarte important să aibă o culoare intensă, fără pete (un semn că este mult prea copt), potrivit de tare, asemănător unui fruct de kiwi suficient de copt. Cel mai bine este să-l serviţi după ce a stat o oră sau două la frigider