Main menu

header

de Daniela Anton

Aproape 90% din oameni sunt afectaţi în timpul vieţii de sângerarea şi inflamaţiile gingiei. Iată câteva remedii naturiste care vă pot ajuta să trataţi afecţiunile gingivale.

Tamponaţi gingiile cu lămâie
Un remediu recomandat pentru afecţiunile gingivale sunt lămâile, care au proprietăţi hemostatice (de oprire a sângerărilor), dar şi antibacteriene, fiind utile în situaţia în care sângerarea a fost cauzată de o infecţie dentară. Masaţi zona afectată a gingiei cu o felie de lămâie sau preparaţi o limonadă (fără zahăr) şi ţineţi lichidul în gură zece minute.

Muşeţelul calmează inflamaţiile
Florile de muşeţel au proprietăţi antiinflamatorii şi antiseptice, fiind recomandate pentru stoparea sângerărilor gingivale. Lăsaţi la infuzat, timp de 15 minute, trei linguri cu flori de muşeţel într-o cană cu apă fierbinte. Clătiţi gura cu această infuzie timp de zece minute.

Scoarţa de salcie, bună împotriva hemoragiilor
Dacă vă confruntaţi des cu sângerări gingivale, ar trebui să aveţi în casă câteva plante cu efect hemostatic. Unul dintre remediile cel mai bune este scoarţa de salcie. Se prepară sub formă de decoct: dintr-o lingură cu scoarţă mărunţită şi o cană cu apă dacă folosiţi lichidul pentru gargară sau dintr-o linguriţă cu scoarţă la aceeaşi cantitate de apă dacă lichidul se administrează intern. Decoctul se obţine prin fierberea amestecului timp de zece minute.
Alte plante care vă vor ajuta să opriţi sângerările gingivale sunt traista-ciobanului şi coada-calului. Ambele se administrează sub formă de infuzie, preparată din două linguriţe cu plantă uscată şi mărunţită într-o cană cu apă clocotită. Se infuzează cinci minute şi se beau câte două căni pe zi, până la dispariţia sângerărilor.

Masaj cu praf de argilă
Se masează gingiile, de două ori pe zi, cu praf de argilă, aplicat pe un deget sau pe o bucată de tifon steril. Acest remediu mai poate fi utilizat şi pentru a preveni parodontoza, caz în care se foloseşte asemenea pastei de dinţi: se aplică praful pe o periuţă şi se curăţă dinţii dimineaţa şi seara. De asemenea, un lucru foarte important în caz de sângerări gingivale este prevenirea apariţiei infecţiilor bucale. Uleiul de arbore de ceai, datorită proprietăţilor sale antibiotice, poate fi extrem de eficient în acest scop. Puneţi pe degetul arătător câteva picături de ulei şi masaţi gingia în întregime, de o parte şi de alta. Urmaţi acest tratament de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, după ce aţi periat dinţii bine.

Sunătoare pentru clătirea gurii
Persoanele cărora le sângerează gingiile ar trebui să facă gargară cu ceai de sunătoare timp de o săptămână, de câte două ori pe zi. Ceaiul de sunătoare se prepară din două linguriţe cu plantă şi din 200 ml apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat 15 minute.

Infuzia de coada-racului, cicatrizantă
Antiinflamator gingival, sulfina este un excelent remediu pentru gingiile sângerânde. Tamponaţi gingiile de două-trei ori pe zi cu o infuzie obţinută dintr-o linguriţă cu flori la 200 ml apă clocotită.
Datorită proprietăţilor dezinfectante şi cicatrizante, şi coada-racului este potrivită în tratarea inflamaţiilor bucale. Tamponaţi-vă gingiile şi clătiţi-vă gura cu o infuzie preparată dintr-o linguriţă cu coada-racului adăugată la o cană cu apă fierbinte.

Decoctul de cerenţel, dezinfectant
Datorită proprietăţilor dezinfectante ale cerenţelului, puteţi alege această plantă ca adjuvant în tratarea gingivitei. Preparaţi un decoct din două linguriţe cu rădăcini de plantă la o cană cu apă fierbinte. Cu ceaiul obţinut tamponaţi gingia de câteva ori pe zi.
Un alt remediu este să combinaţi cimbrişor cu fumăriţă, plante ce împiedică sângerarea gingiei, deoarece au proprietăţi cicatrizante. Se pot folosi atât sub formă de decoct, cât şi sub formă de infuzie. Decoctul se obţine din câte o linguriţă cu fiecare plantă şi din jumătate de litru de apă rece, care se lasă la macerat o zi. Infuzia se prepară din câte o jumătate de linguriţă cu fiecare plantă şi 200 ml apă fierbinte. Cu ambele preparate se pot face gargare, câte cinci minute zilnic, timp de două săptămâni. În paralel, se poate consuma şi ceai preparat din cele două plante.

Mestecaţi cuişoare câteva minute
Un alt leac sunt cuişoarele. Pe lângă efectul hemostatic, ele au proprietăţi calmante, ceea ce le recomandă în mod deosebit în caz de gingivită (inflamaţie a gingiei) sau în situaţia în care sângerarea a apărut în urma unui traumatism al gingiei. Cuişoarele trebuie mestecate şi menţinute câteva minute în gură, pentru ca eugenolul, substanţa cu efect anestezic, să-şi poată face efectul.

Amestec de plante contra parodontozei
Dacă aveţi frecvent probleme cu gingiile, o apă de gură preparată în casă din substanţe naturale vă poate ajuta să vă vindecaţi. Pregătiţi o infuzie de mentă, busuioc, salvie şi cimbru. După ce se răceşte puţin, adăugaţi câteva picături de tinctură de propolis şi de ulei esenţial de tea tree şi salvie. Amestecaţi-le bine şi veţi obţine un produs care vă poate salva de un început de parodontoză.
O altă reţetă se prepară din apă minerală, mentă, rozmarin şi seminţe de anason. Mai întâi faceţi o infuzie din seminţele de anason, la care adăugaţi apoi şi celelalte plante.
De asemenea, simpla apă plată în care dizolvaţi sare de mare este de natură să dezinfecteze cavitatea bucală într-un mod simplu şi eficient.

Dacă sângerarea nu dispare, consultaţi medicul!

Dacă vă confruntaţi frecvent cu sângerări gingivale sau dacă sângerarea nu dispare, consultaţi un medic stomatolog, pentru a verifica dacă nu cumva puteţi avea parodontoză, boală care distruge ligamentele de susţinere a dinţilor şi care, netratată, duce la pierderea dinţilor. De asemenea, de vină pentru sângerări pot fi cariile netratate sau tartrul acumulat pe dinţi, iar în ambele cazuri trebuie să intervină dentistul.

Ce alimente pot leza ligamentele dinţilor?

Alimentele dure, crocante, popcornul sau rosul oaselor slăbesc ligamentele care menţin dintele în osul alveolar şi astfel pot leza gingiile. Trebuie să renunţati, de asemenea, la obiceiuri dăunătoare, precum deschiderea sticlelor cu dinţii sau rosul obiectelor dure ca... pixurile sau creioanele. Atenţie mare la folosirea scobitorilor!