Main menu

header

16-01-1de Elena Şerban

- La 6 ianuarie, Rowan Atkinson a împlinit 58 de ani, iar personajul „Mr. Bean” - 23 de ani la 1 ianuarie

Dacă arta care face omul să râdă se numeşte comedie, atunci Rowan Atkinson este un artist desăvârşit. Cel mai cunoscut personaj al său, Mr. Bean, a descreţit frunţile a milioane de telespectatori din lumea întreagă, amintindu-le tuturor de Charlie Chaplin. Ce-i drept, un Charlie Chaplin modern, cu sunet şi culori.

A fost coleg de şcoală cu ex-premierul Tony Blair
Rowan Sebastian Atkinson a venit pe lume la 6 ianuarie 1955, în Conset, Anglia. Era cel de-al patrulea băiat al cuplului Eric şi Ella May Atkinson. Crescut în religia anglicană, Rowan a urmat cursurile şcolii-internat de pe lângă catedrala din Durham, unde a fost coleg de şcoală cu Tony Blair - viitor premier al Marii Britanii, iar apoi pe cele ale şcolii St. Bees. Studiile superioare le-a absolvit la Universitatea Newcastle, primindu-şi diploma în inginerie electrică. Student sârguincios, a dorit să îşi dezvolte cunoştinţele în domeniu şi chiar a reuşit, obţinând masterul la prestigioasa universitate Oxford.

Rivalul ştirilor BBC
Primele semne de talent actoricesc ale viitorului Mr. Bean au apărut tot în perioada studenţiei, când a atras atenţia la un festival de comedie din Edinburgh, alături de colegii din trupa Oxford Revue. În aceeaşi perioadă i-a întâlnit pe Richard Curtis (scenarist) şi pe Howard Goodall (compozitor), cu care va colabora de-a lungul carierei sale. Debutul oficial a venit la radio BBC, în 1978, cu programul „The Atkinson People” („Oamenii lui Atkinson”) - o serie de interviuri imaginare cu mari personalităţi interpretate de Rowan. Textele pentru aceste interviuri erau create de Atkinson şi Richard Curtis. După terminarea facultăţii a plecat în turneu alături de Angus Deayton - cu un duet ce s-a bucurat de priză la public, ajungând să fie înregistrat pentru televiziune. A trecut apoi la show-ul „Nu ştirile de la 21”, alternativa comică a BBC2 la ştirile serioase transmise de BBC1. Succesul „antiştirilor” l-a transformat în protagonistul seriei „The Black Adder” (1983), un sitcom plasat în perioada medievală. Din cauza unor probleme financiare însă, programul a fost întrerupt pentru trei ani. Când a revenit, în 1986, făcuse deja saltul până la epoca Reginei Elisabeta, urmărind destinul unui descendent al personajului lui Rowan Atkinson. Au urmat „Blackadder al treilea” (1987) - în domnia lui George III şi „Blackadder ajunge patru” (1989) - în timpul Primului Război Mondial.

Serialul de televiziune s-a „mutat” în cinema
La răscrucea dintre ani, în 1990, într-un program al televiziunii Thames, s-a născut Mr. Bean. Şi a continuat să încânte telespectatorii micului ecran până în 1995. În 1997, Mr. Bean s-a mutat în cinema. Filmul „Bean”, în regia lui Mel Smith - fostul coleg de la „antiştiri” al lui Rowan -, cu un buget de 18 milioane de dolari, a reuşit să aducă încasări de 251.212.670 de dolari în box-office. Chiar dacă şi cea de-a doua parte, „Vacanţa lui Bean” (2007), s-a bucurat de succes, Rowan a anunţat în 2012 că va renunţa la Mr. Bean. „Lucrurile care mi-au adus cel mai mare succes - în speţă destul de copilăreşti - simt că le voi repeta din ce în ce mai rar. Dincolo de faptul că abilităţile fizice se diminuează cu vârsta, cred că o persoană copilăroasă care are peste 50 de ani poate deveni un lucru trist. Trebuie să fiu atent”, spune însuşi actorul într-un interviu.

16-01-2Johnny English, un altfel de James Bond
Notorietatea şi figura sa unică i-au adus lui Rowan Atkinson şi diferite contracte de publicitate. Astfel, el şi-a împrumutat imaginea unor companii ca Fujifilm, Nissan, M&M’s, dar şi campaniilor de donare de sânge. În cadrul unei campanii publicitate pentru Barclay, actorul interpreta rolul unui agent secret ghinionist şi predispus la greşeli. Ideea a fost dusă mai departe, şi astfel s-a ajuns la un nou personaj de film: Johnny English sau, mai bine spus, parodia lui James Bond, cel mai cunoscut şi iubit erou englez. Cele două filme din serie au avut împreună încasări de 320 de milioane de dolari.

Decorat de regină!
Succesul din Marea Britanie i-a deschis porţile Hollywoodului. A jucat în „The appointments of Dennis Jennings” („Întâlnirile lui Dennis Jennings”), scurtmetraj câştigător de Oscar în 1988, „The Witches” („Vrăjitoarele”), cu Anjelica Houston, în 1990, „The Hot Shots - Part Deux” („Formidabilii 2”), o superparodie cu Charlie Sheen la „Rambo III” - 1993, dar şi în „Four weddings and a funeral” („Patru nunţi şi o înmormântare”) - 1994. Pentru rolurile interpretate de-a lungul timpului, Rowan Atkinson a primit două premii BAFTA: primul, în 1981, pentru „Nu ştirile de la 21”, iar cel de-al doilea pentru „Blackadder ajunge patru” în 1990. În 2013 a primit titlul de Comandant al Ordinului Imperiului Britanic din partea reginei.

• A fost invitat atât la nunta dintre Prinţul Charles şi Camilla Parker Bowles, cât şi la cea a Prinţului William cu Kate Middleton

16-01-3Pasionat de viteză şi de bolizi de lux

Rowan Atkinson este un împătimit al maşinilor, deţinând permis de conducere atât pentru categoria C (autoturisme), cât şi pentru categoria E (camioane), şi participând frecvent la curse organizate de cluburile de colecţionari. Actorul deţine un garaj destul de încăpător, din care nu lipseşte nici chiar McClaren F1 - un automobil care a deţinut multă vreme recordul de viteză pentru o maşină de serie. Singurul model pe care nu îl acceptă în proprietatea sa este Porsche, despre care a afirmat că, deşi este un automobil foarte bun, nu i se potriveşte deloc. Atkinson a fost invitat şi în emisiunea „Top Gear” de la BBC, pentru o tură de circuit într-o „maşină cu preţ rezonabil”. Rezultatul lui a fost de 1 minut şi 42,2 secunde, cel mai bun la momentul respectiv. A fost detronat însă de un alt actor de comedie, Matt LeBlanc (Joey din „Friends”). De asemenea, actorul a scris frecvent editoriale pentru reviste auto din Regat, printre care „Cars”, „Octane” sau „Evo”.

• A „reuşit“ să lovească un autoturism Mini Retro staţionar, în valoare de 600 de dolari, cu supermaşina sa McLaren F1 de peste 1 milion de dolari

Familia Atkinson

„Mrs. Bean” este Sunetra Sastry, fiica unui indian şi a unei englezoaice. Rowan a întâlnit-o la sfârşitul anilor ’80, când ea lucra la machiaj, la BBC. Căsătoria a avut loc la New York, la 5 februarie 1990. Cuplul are doi copii, pe Benjamin Alexander Sebastian - născut în 1993, şi pe Lily Grace - născută în 1995. Se pare că fiica doreşte să calce pe urmele tatălui, şi asta deoarece a avut deja două apariţii meteorice pe marele ecran, ce-i drept în două dintre ele Rowan era protagonistul, în rolul lui Johnny English.

• În traducere liberă, Mr. Bean înseamnă Domnul Fasole

Ştiaţi că...
...
are o avere estimată la 85 de milioane de lire sterline?
... este singurul actor care a apărut în toate episoadele din seria „Blackadder“?
... a participat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra 2010?