Main menu

header

11-01-1de Elena Şerban

Nicio persoană din lume nu merită mai mult titlul de medic al inimilor decât chirurgul sud-african Christiaan Neethling Barnard. Născut la 8 noiembrie 1922, în Beaufort West, Africa de Sud, doctorul a devenit celebru în întreaga lume după ce a efectuat cu succes primul transplant de inimă.

 

Christiaan Barnard a început studiile de medicină la Cape Town şi, după ce a obţinut doctoratul, a plecat în Statele Unite ale Americii. Timp de doi ani s-a specializat în chirurgie cardiotoracică, la Universitatea din Minnesota.

Revenit în Africa de Sud, şi după numeroase încercări de realizare a transplantului de inimă la câini, Christiaan Barnard a făcut primul transplant de inimă reuşit din lume. Pacientul, un evreu letonian în vârstă de 54 de ani, a mai trăit 18 zile cu inima pusă, însă a murit din cauza unei pneumonii.

Ştirea despre acest uriaş succes al medicului sud-african a ajuns, evident, şi în România. Atunci, Cecilia Sămărghiţan, mama unui copil care suferea de o afecţiune a inimii, a făcut eforturi deosebite şi a reuşit să plece în Africa de Sud. Băiatul a fost operat cu succes.

Christiaan Barnard a fost căsătorit de trei ori şi a avut şase copii. Despre chirurgul-vedetă se ştie că a avut şi numeroase relaţii extraconjugale, dintre care cea mai cunoscută a fost cea cu Gina Lollobrigida.

Medicul inimilor s-a restras din chirurgie în 1983, din cauza unei artrite reumatoide care îl împiedica să mai opereze.

Christiaan Barnard a murit în septembrie 2001, în timpul unei vacanţe în Cipru, din cauza unui atac de astm.