Main menu

header

08-01-1de Andrei Dicu

De data aceasta, rubrica sărbătoriţilor noştri se transformă într-o adevărată sărbătoare a filmului mondial atât pentru nostalgici, cât şi pentru tânăra generaţie. „Gemenii marelui ecran” i-am numit pe Brigitte Bardot şi pe Marcello Mastroianni, născuţi în aceeaşi zi de 28 septembrie, dar la zece ani diferenţă, rămânând şi astăzi personaje-etalon ale cinematografiei mondiale, farmecul lor sporind o dată cu trecerea timpului.

 

Brigitte Bardot, „pisicuţa sexy“ lansată de monsieur Vadim

Născută la Paris, la 28 septembrie 1934, Brigitte Bardot este diva cinematografiei franceze. A lucrat mai întâi ca manechin pentru casele de modă pariziene, iar la 15 ani a pozat pe coperta unei reviste şi a fost remarcată de regizorul Roger Vadim, cu care a debutat în film în anul 1952. Cei doi s-au căsătorit, dar căsnicia s-a încheiat pentru Bardot cu o tentativă de sinucidere. Vadim i-a creat imaginea „pisicuţei sexy” în filmele „Şi Dumnezeu a creat femeia” (1956) şi „Îndrăgostiţi sub clar de lună” (1958), care au adus recorduri de audienţă şi au transformat-o într-un star internaţional. Printre filmele de referinţă în care Bardot şi-a manifestat talentul actoricesc menţionăm „Adevărul” (1960), „Dispreţul” (1963) şi mai ales „Viva Maria” (1965), o comedie western în care a jucat alături de diva sexy de la Hollywood Jane Fonda. Drumul spre celebritate nu a fost uşor, „B.B” afirmând în „Memoriile” sale: „În copilărie eram timidă şi urâtă. Aveam părul rar, ochelari şi purtam aparat de îndreptat dinţii”. Cel care i-a influenţat însă decisiv viaţa a fost Roger Vadim, care a lansat prin Bardot o nouă imagine a feminităţii, eliberată de complexe, directă, inocentă şi totodată provocatoare. După despărţirea dureroasă de regizor, s-a mai căsătorit de trei ori, cu actorul francez Jacques Charrier, cu afaceristul neamţ Gunter Sachs şi cu bătrânul industriaş Bernard d’Ormale, alături de care trăieşte şi acum. În acelaşi timp, Bardot este cunoscută drept una dintre cele mai înfocate activiste pentru drepturile animalelor. În 1987 a înfiinţat o fundaţie şi după 1990 a vizitat România, în scopul de a oferi ajutor animalelor fără stăpân.

08-01-2Marcello Mastroianni, iubitul genial al lui Catherine Deneuve

La 28 septembrie 1924 s-a născut în orăşelul Fontana Liri actorul italian Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni. Deşi s-a înscris la Facultatea de Economie şi Comerţ, a frecventat Centrul Universitar de Teatru din Roma, unde a fost remarcat de regizorul Luchino Visconti. A început o carieră în teatru cu rolurile din „Un tramvai numit dorinţă”, de Tennessee Williams, „Moartea unui comis voiajor”, de Arthur Miller şi „Trei surori”, de Anton Pavlovici Cehov. Mastroianni a debutat în 1947, în filmul „Mizerabilii”, iar până în 1950 devenise vedetă în Italia. Şarmant, interpretând personaje când cuceritoare, când morocănoase, şi-a dobândit faima internaţională în peste 100 de pelicule, printre care „Nopţi albe” (1957), „Divorţ în stil italian” (1961), unde a jucat alături de celebra Sofia Loren şi „Ieri, astăzi şi mâine” (1963). Celebrul regizor italian Federico Fellini a descoperit în interpretările sale personalitatea intelectualului nehotărât, măcinat de întrebări fără răspuns, chinuit de obsesii şi fantasme. Alături de Fellini, Mastroianni a filmat în „La Dolce Vita”, „Opt şi jumătate”, Cetatea femeilor” şi „Ginger şi Fred”. În plan sentimental, Marcello Mastroianni a atras invidia multora după ce a avut o relaţie amoroasă cu celebra actriţă franceză Catherine Deneuve, cu care are şi o fată, Chiara. Cei doi au format cuplul de aur al cinematografiei europene din anii ’70, dar s-au despărţit înaintea naşterii fiicei lor. Ironia sorţii face ca micuţa Chiara să se nască în anul 1972, când tatăl său împlinise 48 de ani, iar mama sa avea deja un copil, cu cine credeţi, chiar cu regizorul Roger Vadim, fostul soţ al lui... Brigitte Bardot. Marcello Mastroianni a murit la Paris, în 1996, cu şase zile înaintea Crăciunului.