Main menu

header

07-01-1de Elena Şerban

Pentru unii un simplu tâlhar, pentru alţii, un mare luptător pentru libertatea poporului mexican, Pancho Villa a fost un personaj controversat. Villa a venit pe lume la 5 iunie 1878, în oraşul San Juan del Rio. A fost botezat Francisco Doroteo Arango Arámbula, dar a fost poreclit încă de mic Pancho.

 

El a fost trimis la puţină vreme după naştere la o casă de copii, deoarece părinţii, săraci, nu îşi permiteau să-l îngrijească. Adolescenţa petrecută în orfelinate l-a transformat pe viitorul general într-un om foarte crud, care nu ezita să îşi plătească toate poliţele. De altfel, când avea 16 ani, a omorât un bărbat care îi violase sora.

La 20 de ani a intrat într-o bandă de hoţi, aceasta fiind, de altfel, singura metodă prin care putea să supravieţuiască. Când generalul Victoriano Huerta l-a asasinat pe preşedintele Francisco Madero, în 1913, Pancho a strâns lângă el mai mulţi „bandolero”. Apoi, nu s-a lăsat până nu l-a îndepărtat pe Huerta de la putere. Însă luptele au durat nu mai puţin de patru ani, timp în care Pancho nu a ezitat să apeleze la cele mai crude metode pentru a-i asasina pe toţi cei care îi erau împotrivă. De asemenea, pentru a face rost de bani cu care să îşi ţină trupele aproape, revoluţionarul a jefuit tot ce i-a stat în cale.

Se spune că Pancho iubea atât de mult camerele de filmat, încât, uneori, amâna luptele la care participa pentru ca el să fie surprins într-o plăcută lumină naturală.

Guvernator al regiunii Chihuahua, Villa a venit cu o idee care i-a adus sute de mii de admiratori în tot Mexicul. A promis că, dacă va ajunge la putere, va face reformă agrară, astfel că toţi săracii să primească o bucată de teren agricol.

Revoluţionarul a fost însurat din 29 mai 1911 cu Luz Coral, pe care a înşelat-o însă cu numeroase alte femei.

Pancho Villa a murit la 20 iulie 1923, împuşcat în maşina sa, în timp ce se îndrepta către o petrecere. Nu s-a aflat încă cine a fost asasinul, însă se presupune că a fost vorba despre un fost inamic.