Main menu

header

13-01-1de Elena Şerban

Fără Thomas Edison, inventatorul născut la 11 februarie 1847, în Statele Unite ale Americii, lumea ar fi fost, cu siguranţă, mult mai înapoiată. Pentru că, datorită geniului lui Edison, ne bucurăm astăzi de lumina unui bec, de sistemul telegrafic duplex, de telefon (idee pusă în practică de Alexander Graham Bell) şi de alte 1.300 de invenţii.

Edison a venit pe lume într-o familie cu şapte copii, originară din Canada. Micul Thomas a fost educat acasă de mama sa, deoarece învăţătorul său l-a considerat... retardat. Acest lucru era acutizat şi de problemele cu auzul, pe care inventatorul le-a avut până în adolescenţă.

La vârsta de 15 ani, Edison a fost obligat să vândă ziare în tren pentru a suplimenta venitul familiei. Trei ani mai târziu s-a angajat ca operator de telegraf şi apoi ca reporter la Associated Press. În acea perioadă a început să pună în practică numeroasele sale idei revoluţionare.

Primul său patent a fost în 1872 - sistemul telegrafic duplex, ce presupunea că pe acelaşi fir se puteau transmite două telegrame în sensuri contrare. A urmat apoi fonograful, un aparat de înregistrat şi redat sunete, invenţie graţie căreia a devenit celebru.

O idee pentru care multă lume i-a fost recunoscătoare lui Edison a fost pusă în practică în 1882, la New York: a pus în funcţiune prima centrală electrică ce alimenta clădirile.

Inventatorul a fost căsătorit de două ori şi a avut şase copii, câte trei din fiecare mariaj. Prima sa soţie, Mary Stilwell, care avea doar 16 ani când a devenit doamna Edison, a decedat în 1884, după doar 13 ani de mariaj. Nu se ştie dacă motivul morţii a fost o tumoare pe creier sau o supradoză de morfină.

Edison s-a recăsătorit în 1886 cu Mina Miller, fiica unui celebru inventator al vremii. Mina i-a supravieţuit inventatorului, care a murit la 18 octombrie 1931, la vârsta de 84 de ani.

În ciuda geniului său, există informaţii conform cărora Edison îşi însuşea fără scrupule multe dintre invenţiile subalternilor săi.