Main menu

header

11-01-1de Elena Şerban

Primul om care a avut curajul să proclame că omul e strămoşul maimuţelor, contrazicând astfel teoria creaţionistă, a fost Charles Darwin. A făcut acest lucru fără să se teamă că ideile sale ar putea deranja Biserica.

Naturalist, biolog şi geolog, Darwin s-a născut la 12 februarie 1809, în Marea Britanie, într-o familie de vază. Tatăl şi bunicul patern erau medici, iar bunicul matern era fondatorul celei mai mari fabrici de porţelan. Elev al unor şcoli particulare în care se învăţa mai mult istorie, limbi străine şi geografie, Darwin nu s-a prea omorât cu cartea. El şi-a stimulat interesul pentru ştiinţele naturale în perioada studiilor de medicină la Universitatea din Edinburgh şi de teologie la Universitatea Cambridge. A urmat aceste cursuri la insistenţele tatălui, nu din pasiune pentru medicină. Dorinţa de a studia oamenii a apărut în urma discuţiilor pe care le-a avut cu un fost sclav, de la care a aflat lucruri interesante despre pădurile sud-americane. Şi-a dat seama că ar vrea să vadă cu ochii săi aceste locuri şi a participat la o călătorie la bordul navei Beagle. În timpul voiajului, care a început la 27 decembrie 1831 şi care a durat aproape cinci ani, a călătorit în Insulele Capului Verde, Ţara de foc, Brazilia, Azore, Tenerife, Peru, Chile, Uruguay, Africa de Sud, Insulele Mauritius şi Australia.

După ce a studiat oamenii pe care i-a întâlnit în această călătorie a sintetizat teoria care l-a făcut cunoscut în întreaga lume. Cartea sa „Originea speciilor” dezvăluie şi demonstrează că toate speciile s-au dezvoltat de-a lungul timpului dintr-un strămoş comun, prin procesul, numit de el, selecţie naturală. Volumul contestă, din punct de vedere ştiinţific, ideea că Dumnezeu a creat totul de la bun început, motiv pentru care Darwin a foat acuzat de necredinţă.

Charles Darwin a murit la 19 aprilie 1882 şi, ca recunoaştere a valorii sale, a fost unul dintre cele cinci persoane care, în secolul al XIX-lea, după deces, au fost comemorate prin doliu naţional.

Omul de ştiinţă a fost înmormântat la Westminster Abbey, alături de John Herschel şi de Isaac Newton.