Main menu

header

22-01-1de Elena Şerban

- Neamţul Christian Heineken citea la 1 an Biblia!

La 6 februarie se împlinesc 290 de ani de la naşterea unuia dintre cele mai importante creiere ale umanităţii: Christian Heinrich Heineken. Acesta este unul dintre puţinii oameni din lume care erau în stare, la vârsta de doar 1 an, să recite pasaje din Biblie.

Poliglot la trei ani!
„Orice minune ţine trei zile”, spune un proverb românesc. În cazul orăşelului Lubeck, din Germania minunea a ţinut patru ani, patru luni şi 21 de zile şi s-a numit Christian Heinrich Heineken. Acesta a venit pe lume la 6 februarie 1721, în familia unui pictor. Încă de mic a demonstrat o precocitate intelectuală deosebită. Astfel, putea vorbi cursiv la vârsta de 10 luni, iar la numai 1 an era capabil să reproducă din memorie pasaje întregi din Biblie. Acest lucru i-a determinat pe părinţi să angajeze un meditator pentru a ajuta la educaţia copilului. Avid de cunoaştere, Christian a ajuns să stăpânească Istoria sacră (adică datele cunoscute la acel moment despre sfinţi) la numai 2 ani, iar până la 3 ani a aprofundat Istoria umanităţii şi Geografia. Conform spuselor meditatorului său, un om care a rămas în istorie numai cu numele Schoneich, Heineken scria şi citea în limba germană nativă, putea reproduce peste 1.500 de proverbe în limba latină şi, de asemenea, vorbea cursiv limba franceză, totul înainte de a împlini 4 ani. Ulterior, micul geniu s-a dedicat studierii Religiei şi Istoriei bisericii. De menţionat faptul că nu era un simplu „burete” de informaţii, ci era capabil să raţioneze şi să discute pe marginea cunoştinţelor acumulate.

„Micul geniu din Lubeck” a murit la 4 ani
În scurt timp, Christian a devenit ceea ce astăzi numim un star, prin intermediul presei. Oameni din toate colţurile Europei au mers la Lubeck pentru a vedea cine este şi ce poate face copilul-minune. Ba chiar, în 1724, Heineken a fost dus la Copenhaga, chemat fiind de însuşi regele Danemarcei. Din păcate, lumea modernă care i-a permis să devină atât de cunoscut la o vârstă fragedă nu a avut şi mijloacele pentru a-l salva. Christian Heineken a murit la 27 iunie 1725.
Povestea copilului genial a fost pusă pe hârtie la un an după moartea acestuia chiar de cel care i-a călăuzit primii paşi spre cunoaştere. Meditatorul lui Christian a scris cartea „Viaţa, faptele, călătoriile şi moartea Copilului din Lubeck”. Volumul nu oferă însă detalii despre cauza şi nici despre împrejurările decesului micului geniu.

Creierul nu are vârstă

De-a lungul timpului, copiii-minune au apărut în toate domeniile, de la muzică şi pictură până la medicină şi matematică sau sporturi precum şah şi biliard. Iată câteva dintre cele mai importante nume:
Matematică
- Leonhard Euler - a introdus noţiunea de funcţie matematică şi e considerat cel mai important matematician al secolului al XVIII-lea.
- Blaise Pascal - a scris primul tratat la 9 ani şi prima teoremă la 16 ani.
- William James Sidis - în 1909, la 11 ani, a stabilit recordul pentru cea mai tânără persoană înscrisă la Harvard.
- Truman Henry Safford - la 10 ani putea ridica mental la pătrat numere cu 18 cifre. A devenit astronom.
Fizică
- Kim Ung-Yong - a urmat cursuri universitare de fizică la 4 ani.
- Moshe Kai Cavalin - la 11 ani a primit diplomă în astrofizică, cu nota 10.
Psihologie
- Jean Piaget - a publicat prima lucrare la 11 ani.
Medicină
- Balamurali Ambati - a devenit medic la 17 ani.
Inginerie
- Karl Benz - la 15 ani a intrat la facultate. Apoi a inventat motorul cu benzină.
- Michael Kearney - a absolvit studiile universitare la vârsta de 10 ani. Genial încă de foarte mic, Michael, în vârstă de doar 6 luni, îi spunea medicului său pediatru: „Cred că am o infecţie la urechea stângă”. Şi copilul nu se înşelase, a declarat şocat medicul. În 2008, Kearney a câştigat un milion de dolari la un joc-concurs.
Literatură
- Alexander Pope - este al treilea cel mai citat poet britanic, după Shakespeare şi Tennyson.
Muzică clasică
- Wolfgang Amadeus Mozart - unul dintre cei mai mari compozitori. A debutat la 5 ani.
- Claudio Arrau - un pianist care putea citi notele pe portativ înainte să citească literele.
- Georges Bizet - a fost admis la Conservatorul din Paris la 9 ani.
- Akim Camara - a susţinut primul concert de vioară la 2 ani. La 3 ani a cântat alături de Andre Rieu şi la 7 ani, alături de Richard Clayderman.
Actorie
- Jackie Cooper - cel mai tânăr nominalizat la Oscar pentru „Actor în rol principal” (9 ani).
- Justin Henry - cel mai tânăr nominalizat la Oscar pentru „Actor în rol secundar” (8 ani).
- Tatum O’Neal - cea mai tânără persoană care a primit Premiul Oscar (10 ani).
- Shirley Temple - a primit din partea Academiei Americane de Film un premiu special la numai 7 ani.
Pictură
- Alexandra Nechita - supranumită Micuţa Picasso, a avut o expoziţie la numai 8 ani.
- Pablo Picasso - a pictat „Picador” la vârsta de 8 ani.
Diverse
- Gregory R. Smith - a intrat la facultate la 10 ani, iar la 12 ani a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace.
- Asad Ullah Qayyum - la 7 ani vorbea 12 limbi străine.
Sport
- Fu Mingxia - săritor în apă, aur la Jocurile Olimpice la vârsta de 13 ani.
- Tiger Woods - a doborât numeroase recorduri la golf.
- Sergey Karjakin - a devenit mare maestru la şah la 12 ani şi 7 luni, fiind cea mai tânără persoană care a reuşit această performanţă. În total, 21 de persoane au devenit mari maeştri înainte de a împlini 15 ani.
- Cho Hunhyun - a devenit jucător profesionist de GO la 9 ani.
- Ronnie O’Sullivan - jucător de snooker, care a reuşit punctajul maxim la numai 15 ani.
- Okita Sôji - a învins un maestru kenjutsu (luptă cu sabia) la 12 ani.
Showbiz
- Michael Jackson - a debutat la 5 ani, iar la 13 ani era locul 1 în topurile muzicale.
- Lady Gaga - la 4 ani a învăţat singură să cânte la pian. Este una dintre cele 17 persoane din lume admise mai devreme la New York University’s Tisch School of Arts.
- Cleopatra Stratan - primul hit la 3 ani. Cea mai tânără artistă care a primit un premiu MTV.

De reţinut! Enfant prodige (în franceză), child prodigy (în engleză), wunderkind (în germană) sau copil-minune. Nu există o definiţie exactă a unui astfel de individ, dar este acceptat faptul că acesta trebuie să demonstreze, la o vârstă fragedă, abilităţi extraordinare, similare cu cele ale unui adult pregătit într-un anumit domeniu, fie el artistic sau ştiinţific.