Main menu

header

10-01-1de Elena Şerban

Era supraponderal şi avea o fizionomie nu foarte plăcută. Cu toate acestea, când era pe scenă, toată lumea înlemnea. Nimeni nu mai scotea un sunet. Pentru că el cânta. Şi când se întâmpla acest lucru... spectatorii uitau de toate kilogramele în plus sau de barba care acoperea aproape toată faţa. Născut în plină zodie a Balanţei, la 12 octombrie 1935, Luciano Pavarotti a fost un celebru tenor al secolului al XX-lea. Talentul său deosebit l-a cocoţat în topul celor mai mari cântăreţi de operă din lume, fapt pentru care a vândut în întreaga sa carieră peste 100 de milioane de înregistrări.

S-a născut la Modena, în nordul Italiei, la 12 octombrie 1935. A murit tot la Modena, în urma unui cancer la pancreas, la 6 septembrie 2007. În copilărie a făcut mult sport, fiind şi la o vârstă înaintată pasionat de fotbal, tenis şi călărie. A debutat pe scena sălii de operă din Reggio Emilia la 29 aprilie 1961, cu aria lui Rodolfo din „La Boema” de Puccini. Printre alte arii graţie cărora Pavarotti a ajuns la inima publicului din toată lumea s-au numărat „Nesum Dorma” şi „La donna e mobile”.
Pavarotti a avut patru fete, trei din prima căsătorie, cu Adua, şi o fată împreună cu a doua soţie, Nicoletta Mantovani.
La 11 august 1999, Luciano Pavarotti a susţinut un concert extraordinar în aer liber pe o scenă ridicată în Piaţa Constituţiei (Palatul Parlamentului) din Bucureşti, având în program canţonete şi arii celebre.