Main menu

header

de Elena Şerban

Au trecut 446 de ani de la naşterea părintelui ştiinţei moderne, Galileo di Vincenzo Bonaiuti de’ Galilei. Acesta a venit pe lume la Pisa, la 15 februarie 1564. Tatăl său, un muzician cunoscut al vremii, i-a oferit fiului o educaţie aleasă. Marele merit al părintelui a fost acela că a încercat să îşi educe descendentul, fără însă ca acesta să fie îndoctrinat de Biserică.

A început să studieze medicina la Universitatea din Pisa. Aici a realizat că lecţiile predate aveau mari hibe. Galileo îşi punea profesorii în dificultate prin prisma întrebărilor adresate. Înţeleptul tată şi-a dat seama că fiul său nu este potrivit pentru a fi medic şi i-a plătit un profesor pentru a-l învăţa matematică. Câţiva ani mai târziu, tânărul a început să predea această materie la universitatea la care a studiat. După trei ani s-a mutat la Padova, unde unitatea de învăţământ i-a oferit un salariu mai mare. Aici a întâlnit-o pe Marina Gamba, femeia care i-a fost aproape până la moarte şi care i-a născut trei copii, în ciuda faptului că nu a fost niciodată soţia sa legitimă.

Aproape toată viaţa, Galilei a avut probleme cu Biserica. Acestea proveneau din faptul că savantul italian susţinea teoria lui Copernic, care spunea că Pământul se roteşte în jurul Soarelui, fapt de neconceput atunci de religie. Din acest motiv, Inchiziţia a decis ca toate lucrările publicate de savant să fie interzise, iar el să facă închisoare la domiciliu. Galileo s-a stins în 1642, la 78 de ani.

Abia în 1992, Biserica Catolică, prin Papa Ioan Paul al II-lea, a recunoscut că Galilei era nevinovat şi a admis formal că Pământul se învârte în jurul Soarelui.