Main menu

header

de Ana Trifan

Aer şi plaje mediteraneene, fântâni care cântă şi dansează, Sagrada Familia a lui Gaudi, flamenco, veselie şi romantism picurate cu... sangria. Cu toate acestea şi cu multe alte minunăţii, pe care le veţi descoperi pas cu pas, vă aşteaptă Barcelona, un oraş plin de istorie, străjuit în zare de Munţii Pirinei şi mângâiat de aproape de apele Mediteranei.

Sant Sebastia, cea mai veche plajă la Mediterana

Barcelona este al doilea mare oraş al Spaniei, după Madrid, dar întrece cu mult în farmec şi în oferte turistice capitala Regatului Iberic. Înainte de a vă relaxa pe una dintre cele şapte plaje de la Mediterana (Sant Sebastia şi Barceloneta sunt cele mai vechi, mai lungi şi mai populate dintre ele), există câteva locuri pe care nu trebuie să le rataţi în Barcelona. Asta chiar dacă vacanţa dumneavoastră este scurtă şi va trebui să faceţi un tur de forţă ca să le vedeţi pe toate.

Sagrada Familia va fi terminată în… 2026

Sagrada Familia, uriaşa biserică proiectată de celebrul arhitect Antonio Gaudi, este cel mai vizitat punct turistic al Barcelonei. Clădirea este încă neterminată, deşi se lucrează la ea din... 1882. Gaudi a murit în 1926 şi, deşi se spunea că până la finalizarea bisericii vor trece sute de ani, spaniolii speră să o desăvârşească în 2026. Clădirea are nu mai puţin de 170 m înălţime, iar cele 18 turnuri îi reprezintă pe cei 12 apostoli, cei patru evanghelişti, pe Fecioara Maria şi pe Iisus.

Nu rataţi picturile lui Picasso!

Şi dacă treceţi prin Barça nu aveţi voie să rataţi Muzeul Picasso, cu tablourile marelui pictor aşezate în ordine cronologică, de la începutul vieţii sale artistice şi până la sfârşit. Această succesiune ajută vizitatorul să pătrundă în modul fascinant în care s-au dezvoltat gândirea lui Picasso şi abordările sale artistice.

Printre rechini şi pisici de mare

Dacă aveţi şi copiii cu dumneavoastră luaţi o mică pauză de la artă şi mergeţi la celebrul Aquarium din Barcelona. Acolo vă aşteaptă 11.000 de animale marine din zonele mediteraneene sau tropicale. Şi nu numai cei mici vor fi impresionaţi de uriaşul tunel transparent prin care veţi trece, în timp ce la câţiva centimetri, dincolo de geam, vă vor ţine companie, înotând, rechini sau pisici de mare.
Ca să vă asiguraţi că membrii mai tineri ai familiei nu s-au plictisit, îndreptaţi-vă spre Grădina Zoologică a oraşului, aflată în Parc de la Ciutadella. Maşinuţele electrice şi minitrenurile vă vor uşura vizita. Grădina Zoologică are şi un restaurant, o zonă pentru picnic, un magazin, iar copiii se pot bucura călărind pe ponei.

Flamenco şi sangria, în Satul Spaniol

O altă atracţie a Barcelonei este Poble Espanyol de Montjuic, cunoscut şi ca Satul Spaniol. Acest sat în miniatură adăposteşte replici ale caselor tradiţionale din diferite regiuni ale Regatului Iberic. Poble Espanyol este, de asemenea, locul în care veţi putea admira înflăcăratele spectacole de flamenco, la o carafă de sangria adevărată.

Regele fotbal

Dacă doamnele au fost încântate de vizitele la Sagrada Familia şi de spectacolul de flamenco, iar copiii au ieşit mulţumiţi de la Aquarium, e timpul ca şi domnii să aibă partea lor de plăcere în vacanţa petrecută la Barcelona. Căci orice iubitor de fotbal a auzit de Camp Nou, celebrul stadion al formaţiei FC Barcelona, un punct de atracţie pentru orice microbist din lume. Oraşul are chiar şi un muzeu dedicat sportului-rege, care se află în fruntea clasamentului atracţiilor turistice din Barcelona. Acolo, microbiştii pot admira trofee, fotografii şi statui ale fotbaliştilor celebri.

Fântâna Magică

Ca să nu pierdeţi unul dintre cele mai frumoase momente pe care vi le poate oferi Barcelona, trebuie să vă programaţi astfel vacanţa, încât să puteţi admira spectacolul Fântânii Magice de pe colina Montjuic. În ultimul week-end al lunii aprilie puteţi merge în Piaţa Spaniei începând cu ora 19:00, dar nu mai târziu de 20:30, pentru a admira acrobaţiile apei şi jocurile de lumini şi de culori ale Fântânii Magice ce va „dansa” pe ritmurile lui Smetana.

Port Aventura, cel mai mare parc de distracţii din Europa

La o oră distanţă de Barcelona de mers cu trenul veţi găsi unul dintre cele mai sălbatice locuri de distracţie din Europa. Port Aventura este primul parc tematic creat de Universal Studios în Europa. Este cel mai mare parc de distracţii din Europa şi al doilea din lume. Are nu mai puţin de 34.000 de kilometri pătraţi, ce sunt împărţiţi în cinci zone: Mediterana cea calmă, Polinezia cu insulele ei exotice, străvechea Chină, Mexicul aflat mereu în sărbătoare şi înfricoşătorul Vest Sălbatic. Veţi călători pe apă, sub apă, prin aer sau pe pământ cu cele mai înfricoşătoare şi mai rapide maşinării inventate pentru distracţii. Şi vă veţi bucura, cu siguranţă, să daţi mâna cu celebri eroi de desene animate, printre care ciocănitoarea Woody, Popeye marinarul şi prietena sa, Olive, sau cu Pantera roz.

Cazare

O cameră dublă la un hotel din Barcelona costă între 79 şi 139 de euro pe noapte pentru două persoane. În general, cazarea la un hotel din oraş trece rar sub 60 de euro pentru o cameră dublă pe noapte.
Dacă alegeţi un hotel aflat într-una dintre staţiunile din apropierea Barcelonei, vă puteţi bucura de cazare la preţuri mult mai mici, în condiţii mai bune. De exemplu, la un hotel de trei stele, aflat în staţiunea Paseo de la Ribera, două persoane vor plăti pentru trei nopţi de cazare, într-o cameră dublă, aproximativ 200 de euro. Staţiunea se află la 25 de minute de mers cu maşina sau cu trenul rapid de centrul Barcelonei şi la o distanţă de 1,5 km de Port.