Main menu

header

497 15 1de Cătălina Tăgârță

În ultima vreme, probabil ați tot auzit de drenajul limfatic folosit ca procedură de remodelare corporală, pentru îndepărtarea celulitei sau a apei reținute în organism. Puține persoane știu însă că, spre deosebire de cel tehnic, drenajul limfatic manual are infinit mai multe beneficii. Loredana Munteanu (foto), kinetoterapeut specializat în traumatologie-ortopedie, a învățat meserie de la specialiștii străini, iar acum îi ajută pe românii bolnavi și pe femeile gravide să își recapete sănătatea și starea de bine.

„Indicat în scop preventiv și terapeutic”

- Loredana, printre procedurile practicate de tine se numără și drenajul limfatic manual. Am înțeles că sunt puțini specialiști care fac asta în România.

- Într-adevăr. Însă eu m-am specializat pe partea asta fiindcă am avut un caz nefericit în familie. Mama mea a avut cancer la sân, care s-a soldat cu o mastectomie, iar postoperator s-a instalat secundar un edem al mâinii. Inițial m-am panicat, pentru că nu știam cum să o ajut, dar am studiat mult, și în primul an de Master am mers în Belgia cu bursă Erasmus. Specialiștii de acolo sunt foarte buni pe partea de drenaj limfatic manual și am învățat meserie de la ei. Iar la întoarcerea în România am început să promovez această procedură printre femeile bolnave de cancer.

- Ne referim doar la pacientele cu cancer mamar sau și cu alte boli?

- Drenajul limfatic manual poate fi aplicat în multe situații, atât ca prevenție, cât și ca tratament, recuperare. Dar eu, având în istoric și cazul mamei mele, m-am axat mai mult pe edemele apărute secundar postmastectomiei.

„Elimină toxinele și e util la slăbit”

497 15 2- Deci putem face drenaj și când suntem sănătoși...

- Da. În scop preventiv recurgi la această procedură tocmai pentru a evita boala pe viitor. Sau mulți mai fac pentru a ține la distanță kilogramele în plus, pentru că nu vor să aibă toxine în organism sau fiindcă pur și simplu vor să li se facă masaj și să se bucure de starea de bine de după procedură.

- Iar în scop terapeutic când mai este indicat?

- În scop terapeutic poți face, spre exemplu, dacă ai trecut printr-o intervenție chirurgicală dau după o fractură care atrage după sine un edem. Pe de altă parte, am multe paciente gravide, care, în timpul sarcinii, fac edem din trei motive: creșterea în greutate din timpul sarcinii, greutatea bebelușului și volumul de sânge care crește inevitabil în corp în această perioadă. Și atunci apare și tensiunea mărită, este îngreunată respirația, greutatea burticii apasă asupra circulației vaselor limfatice de la nivelul picioarelor... Circulația limfatică este una de întoarcere (deci de jos în sus), și de multe ori ea are dificultăți în a înfrunta atât greutatea mamei, a bebelușului, cât și accelerația gravitațională. Și dacă gravida mai mănâncă și sărat sau dacă nu face niciun fel de mișcare în timpul sarcinii, are toate șansele să îi apară edeme la nivelul picioarelor.

„Nu se începe niciodată de la vârful picioarelor”

497 15 3- Cum se manifestă edemul? Ce simte persoana afectată și cum ajută drenajul?

- Gravidele descriu adesea că picioarele sunt umflate și nu le mai pot mișca bine - uneori nu se mai văd nici cutele din jurul gleznei, membrul pare un butuc; pielea stă să crape sau mai sunt situații când se instalează preeclampsia. Asta înseamnă că tensiunea crește brusc, dintr-o dată se umflă mâinile, picioarele și fața, acestea fiind însoțite de o creștere ponderală rapidă într-o perioadă foarte scurtă (prin acumulare lichidiană). Gravida intră în panică, pentru că nu știe ce i se poate întâmpla.

- În cazul cuiva fără probleme, care vine la tine în scop profilactic, ce puncte accesezi la drenajul limfatic manual?

- Limfa are rolul de a elimina toxinele din organism, iar drenajul e de ajutor mai ales în cazul în care există anumite blocaje. În funcție de situație și dacă pacienta este gravidă, adaptez schema. Lucrez întâi supraclavicular; la nivelul burticii - pe cisterna lui Pequet, numită și inima limfatică (ea se ocupă de limfa din partea inferioară a corpului și jumătatea stângă, deasupra diafragmei), apoi sub ombilic, axilar și inghinal dreapta și stânga - unde este o zonă limfatică importantă, după care ajung la nivelul mâinilor, labelor picioarelor și gambelor și mă întorc. Drenajul limfatic nu se începe niciodată de la vârful picioarelor sau vârful degetelor mâinii, ci de la gât, căci, dacă există blocaje pe traseu, să poată fi eliminate mai ușor.

„Îmbunătățește somnul”

497 15 4- Care mai este rolul drenajului limfatic?

- Pe lângă eliminarea toxinelor, mai e vorba despre o stare de bine, creșterea imunității, îmbunătățirea somnului. De asemenea, procedura ajută la slăbit, la eliminarea aspectului de coajă de portocală (deci îndepărtarea celulitei) dacă drenajul e făcut în paralel cu masajul anticelulitic pe meridianele energetice de acupunctură. După câteva ședințe, pacienții pot observa o scădere a circumferinței coapselor și a burticii. Beneficii sunt multe, dar trebuie răbdare. Eliminând apa din organism poți observa că ai dat două kilograme jos în două zile, fiindcă scapi de lichide, dar dacă îți reiei obiceiurile (spre exemplu, bei foarte multă apă seara, reintroduci alimentele sărate, sedentarism), logic că și problemele reapar.

„Cu manșonul şi cu cizma nu se lucrează sub axilă și inghinal”

- De ce să alegem neapărat drenaj limfatic manual? Sunt saloane care au aparatură performantă pentru a realiza acest tip de procedură!

497 15 5- Răspunsul este foarte simplu. Atunci când lucrezi manual poți face manevrele cu o intensitate mai mare sau mai mică, deci ai acces la zona de sensibilitate a pacientului, îi vezi grimasele și știi ce ai de făcut în continuare. Apoi, un alt mare avantaj, pentru care eu promovez drenajul limfatic manual, este faptul că ai acces în orice zonă ganglionară limfatică importantă - respectiv axilă și inghinal. Acest lucru nu se întâmplă când îți faci drenaj limfatic tehnic și îți pui o cizmă sau o mănușă - căci cam așa arată instrumentele respective. Manșonul respectiv nu are acces până în axilă, și nici cizma până în zona inghinală. Apoi, nu ai cum să stimulezi zona cisternei lui Pequet, care se află la doi-trei centimetri deasupra buricului. De aceea trebuie intervenit manual. Și lucrul cel mai important este că aparatul nu începe să lucreze de sus, ci de jos.

„Limfa are rolul de a elimina toxinele din organism, iar drenajul e de ajutor mai ales în cazul în care există anumite blocaje“

„Tensiunea se poate retrage chiar de la prima şedinţă“

- Cam cât durează o ședință de drenaj limfatic manual?

- Ședința durează circa 45 de minute, maximum o oră dacă este combinată și cu alte manevre terapeutice.

- În cât timp se văd rezultatele?

- Depinde cât de gravă este problema. Pot fi unele gravide/paciente oncologice care, când intră pe ușa cabinetului, simt că le plesnesc membrele, iar la sfârșitul ședinței să îmi confirme că își simt membrele mai lejere, că tensiunea s-a retras. În acest caz, înseamnă că ușor, ușor presiunea dată de edem scade, iar limfa își reia traseul fiziologic. Nu îmi place să dau un verdict despre numărul ședințelor. Prefer să las asta la latitudinea pacientului, să vină cât timp simte nevoia.